Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
andela píše:
No tak mě hlavně přijde teda doost podivný, že odsuzuješ někoho koho neznáš … tu holku si na živo neviděla, nikdy si s ní nemluvila, nevíš jaká e, a takhle jí šmahem odsoudíš, a ještě se cítíš uražena že ti na fejsu nenapsala Ahoj aramis, já jsem Lenka, víš ta co teď chodí s petrem.....
Prostě nemůžeš překousnout uraženou ješitnost, a taky to že si kamarád našel novou a ty jsi kámoška se starou .. to je celé.
Ve cca 30ti se chováš jak puberťačka a ne jak dospělá ženská … nechápu proč by ti měl vůbec někdo vykat. Já vykáním vyjadřuju taky i úctu … a tu bych k tobě neměla ani za mák. A být slečnou pošlu Vás mladá dámo, pěkně do riti …
neptala jsem se, proč, za co a kam by mě kdo poslal, ale na to, jak vám vadí/nevadí tykání…
Takže díky za odpověď. ![]()
AramisDeMar píše:andela píše:neptala jsem se, proč, za co a kam by mě kdo poslal, ale na to, jak vám vadí/nevadí tykání…
No tak mě hlavně přijde teda doost podivný, že odsuzuješ někoho koho neznáš … tu holku si na živo neviděla, nikdy si s ní nemluvila, nevíš jaká e, a takhle jí šmahem odsoudíš, a ještě se cítíš uražena že ti na fejsu nenapsala Ahoj aramis, já jsem Lenka, víš ta co teď chodí s petrem.....
Prostě nemůžeš překousnout uraženou ješitnost, a taky to že si kamarád našel novou a ty jsi kámoška se starou .. to je celé.
Ve cca 30ti se chováš jak puberťačka a ne jak dospělá ženská … nechápu proč by ti měl vůbec někdo vykat. Já vykáním vyjadřuju taky i úctu … a tu bych k tobě neměla ani za mák. A být slečnou pošlu Vás mladá dámo, pěkně do riti …Takže díky za odpověď.
na to už jsem odpovídala dřív
V reálu jak od koho, nanetu mi tykání nevadí .. spíšmi pijde divný na netu někomu vykat,pokud nepíšu prodejci na MMB, nebo odborníkovi dotaz, neodpovídám na prac.nabídku a pod… prostě mezi námi děvčaty normálně tykám a neočekávám že mi bude nkdo vykat
![]()
andela píše:AramisDeMar píše:kvaček píše:sakra, ale ona NENAPSALA „ahoj, já jsem Petra!“…
Ještě jsem chtěl opravdu na tom facebooku si lidi tykají!!!!!!!!!!!!!
Ahoj já jsem Petra, nechceš si psát, přátelit.. atd.. takže tak tam se orpavdu nevyká, neříká dobrý den… i kdyby ti napsala meil je to jiná, taky orpavdu toto neni![]()
He he, no aproč bych ti jako měla psát aho já jsem Anděla, když to vidíš?? Nebu´d jak malá … účatnila jsem e jedné nejmenované soutěže na netu, v diskuzi nás bylo 30-40?? Z toho určo25 stálic, a normálně jsmesi tykali. pak jsem založilaskupinu na FB a všech nej 25 se tam sešlo. A tykali jsme dál, jediné co bylo, tak jsmemuseli upřesnit kdo je kdo (v soutěži nick - na FB jméno že) . Já jsem neviděla že by mi někdo na FB vykal, dokonce i někdo z emimi mi poslal SZ a tykal mi aniž bych ho tu někdy viděla
mmch co na to tvůj muž?? pár č.2 bude asi tak nějak v poho když je to příbuzná …. Já předpokládám že v rámci party si všichni tykaj, a když přijde někdo nový řeknu ahoj a taky budu tykat… a nebudu si hrát nakdovíjakou dámu a ještě dělat uraženou.Fakt seš jak malá … anevidím to dobře, uvědom si že ty pak budeš špatná …
já si nehraju na dámu, jen se divím, kde se zapomnělo na slušnost. To je celý… Pokud sis nevšimla, tak jsem pozdravila i při zakládání diskuze… ![]()
AramisDeMar píše:
její věta začínala : Takže potřebuju, abys pro mě zařídila…
stačí to pro ilustraci???
Tak tohle mi někdo „cizí“ napsat (možná i necizí
) jako první větu, první kontakt, tak to ignoruju.
Buď to nechám bez povšimnutí (naprosto bez reakce, bez komentáře) a nebo bych odklikla - ignorovat vzkaz a ignorovat osobu (pokud to na FB jde, nevím, vycházím z toho, jak to funguje na ICQ).
Brrr, tedy jestli tohle na FB standardní způsob chování, tak jsem fakt ráda, že tam nejsem… ![]()
AramisDeMar píše:
její věta začínala : Takže potřebuju, abys pro mě zařídila…
stačí to pro ilustraci???
Tak to já bych taky buď nereagovala nebo bych jí napsala, že jí neznám a kdo je. Holka to řešila tak, ale jsem jiná než zakladatelka, takže bych neřešila a nehrotila nějaké tykání a vykání. Přidala bych si pěkně blbě, kdyby mi tady na diskusi někdo vykal jen proto, že jsem starší než on.
Nečetla jsem celou diskusi, ale taky nepatřím k těm, co je jim automatický tykání milý. Resp. mi vadí, když mi tykaj babky v obchodě apod. (je mi 34 a jako 16letá fakt nevypadám), ale v týhle situaci bych to asi už nehrotila, jen bych jí zkusila „setřít“ ve stylu " sice jsme si nebyly představený,ale když už si mi začala tykat…". Rozhodně bych jí neřekla, at mi vyká, zvlášt když jakoby už patří do party.
A to co jsem četla na konci diskuse, že ti řekla, že poítřebujem at jí něco zařídíš… tak to bych asi nerozdejchala ani od blízkých přátel… o pomoc se říká jinak
Nečetla jsem teda celou diskuzi ale určitě bych se zachovala stejně.Příklad:Máme s manželem hodně dobrého kamaráda a když jsem poznala jeho manželku tak jsem samozřejmě vykala.Mně to prostě nejde přes pysky a pokud mně člověk nenabídne či se nedomluvíme na tykání tak bych netykala.Já to nemám ráda tzak proč to budu dělat já.Když by kamarád přišel a řekl „tohle je xy a tohle yx“ tak řeknu ahoj já jsem Martina a tykáme si,ale bez představení by mě to ani nenapadlo.
Ja mam starsiho pritele a vsem jeho kamaradum a kamaradkam tykam, ackoliv to jsou lide kolem 40, ale samozrejme az po predstaveni… Prijde mi to prirozene. Byt tebou, tak to beru jako vyznamenani - jsi mlada ![]()
Chtěla bych se zeptat na váš názor- pracuju v kanceláři, mám šéfa- majitele firmy, který má 15 - 16 -letého syna. Tedy cca o 20 let mladší než já. Vypadá dost vyspěle, je skoro o dvě hlavy vyšší než já. Když do firmy přijde, slušně pozdraví, a já jsem vždy na rozpacích jak odpovědět. Starší zaměstnanci mu říkají ahoj a tykají mu, ale mě to připadá divné, když ho vůbec neznám a je to šéfův syn.
Vykáním nic nezkazíš. Já odpovídám i malým dětem ze školky dobrý den, když mě zdraví ![]()
@Anonymní píše:
Chtěla bych se zeptat na váš názor- pracuju v kanceláři, mám šéfa- majitele firmy, který má 15 - 16 -letého syna. Tedy cca o 20 let mladší než já. Vypadá dost vyspěle, je skoro o dvě hlavy vyšší než já. Když do firmy přijde, slušně pozdraví, a já jsem vždy na rozpacích jak odpovědět. Starší zaměstnanci mu říkají ahoj a tykají mu, ale mě to připadá divné, když ho vůbec neznám a je to šéfův syn.
V takové situaci bych vykala. Je sice o 20 let mladší, ale pořád to nemění nic na tom, že ho neznáš…proto bych já osobně vykala. U starších zaměstnanců co ho třeba znají od dětství to chápu.
Vykala bych. Pokud by se náhodou někdy stalo, že byste třeba na něčem spolu pracovali, můžeš mu navrhnout tykání.
Já bych radši vykala, jestli je mu už 16, tak už je docela velkej a syn šéfa…
Tykám jen opravdu malým dětem, tak do deseti let, pokud je teda neznám nějak blíž… No taky mi to občas přijde divné a přemýšlím, co je lepší… ![]()
Vykala bych. Pokud ho služebně starší zaměstnanci znají jako dítě, tak mu snadno tykají, ale v tomhle případě bych vykala, ani ne tak proto, že je to šéfův syn, ale prostě je to už mladý (velmi mladý), ale muž
, tak co.
Bez ohledu na to, čí je to syn, je na místě vzhledem k věku vykání, bez debat.