Tykání X Vykání

Napsat příspěvek
Velikost písma:
ditrych
13.2.11 23:13

Ale souhlasím s názorem že to vykání může ve finále uškodit tobě, taky se to brát tak, že se vyčlenuješ,je to složitý.Jádro pudla je v tom, že má nahradit kamarádku po jeho boku.Zkus to překousnout, kamarádka ti zůstane.Taky by mě to štvalo, hájila bych kamarádku, ale v rámci zachování dobrých vztahů, zkus se povznést.Jak někdo napsal, kámošit se nemusíte, tak se jen pozdravíte.Zenský maj holt větší porblém občas nad určitými věcmi mávnout rukou, ale já to chápu, já bych byla stejná.
 Dobrou

• Citovat
  • Upravit
48576
13.2.11 23:16

Taky souhlasím s tím že nakonec se to obrátí proti tobě a vyčlení to tebe.Pokud všem tyká a tobě musí vykat,tak i kdybych patřila do té stálé party s tebou tak řeknu že si na něco hraješ.
Něco jiného je potkat někoho na hřišti a něco jiného je začlenit se do určité skupiny lidí.
Nebudu tykat chlapovo spolužačce když jí neznám,ale někomu kdo s náma někde tráví čas nebo se často vídáme je fakt hloupé :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4277
13.2.11 23:43

Kamčo, když my jsme se ještě osobně neviděly (teda někdy kdysi, víme jedna o druhé, o koho se jedná), ofiko nás nikdo neseznámil, jen mi bylo řečeno do telefonu, že s ní ten kamarád chodí a ona mi začala psát na FB a hned tykačka… :nevim: Nechci si hrát na dámu, ale na druhou stránku mi je to fakt nepříjemný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
13.2.11 23:45

Uzavřená parta lidí je úplně něco jiného než náhodně potkané/občas vídané maminky či kamarádky kamarádek, parta má svůj vlastní „život“, vlastní nepsaná pravidla, víceméně dodržovaná všemi, je to to, co ty lidi spojuje, co si časem vybudují jako společné (tykání bude na prvním místě společných věcí), nový člen to pak má těžší, protože tam není od začátku, takže je potřeba mu to usnadnit.
U nás bylo něco podobného, jen si ti dva, co se rozešli, přivedli každý někoho nového a parta se tak rozrostla. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
14.2.11 00:06

Ahojky, promiň, ale příje mi to povýšenecké, jsem vdaná a mám děti, tak mi musí Vykat.
Pokud dotyčnou vzal kamarád do party, kde si všichni tykaj, tak by vypadalo dooooooost blbě, kdyby ona vykala. To by si dle mého ťukali na čelo ti ostatní. Myslím,že to nikdo z nich neřeší, jen ty a přijde mi to stupidní.
Mně nevadí, když mi někdo tyká, nezakládám si na tom, přijdu si aspoň mladší :mrgreen:
Jo, vadí mi, když mi tyká někdo ve smyslu, když stojím frontu a dotyčný pronese, uhni mladá, to mi vadí, ale jinak ne.
A ona slečna za to nemůže, že nahradila tvou kamarádku. Jsi dospělá a měla bys to tak brát Nemusíš s ní chodit na kafíčka, ale trochu pochopení by neškodilo. Myslím, že ona to nemá dost jednoduché. Jak už psaly holky, je v utvořené partě zcela nová a kdyby se tam každý choval jako ty nebo tak přemýšlel, asi by tam s kamarádem už nešla.
Kamarádce, bych řekla, že je pro tebe pořád ta skvělá kamarádka a to, že s dotyčnou prohodíš v partě pár slov, neznamená, že jí vyřadíš ze života nebo tak něco. Pokud je normální a dospělá, pochopí to.
Fakt, neřeš to. Naopak, je to hezký ne? Vypadáš mladě, ikdyž máš děti a jsi vdaná. Furt lepší než kdyby se k tobě chovala jako ke starý bréce, ikdyž se tak patrně cítíš, když vyžaduješ Vykání od člena party.

• Citovat
  • Upravit
Caty
14.2.11 00:11

Mmch, tykám manželovým kolegům v práci a ty by si jooooo mohli na něco hrát. Právníci, samý titul, velký prachy, vzdělání, jazyky, já s gymplem, sotva mluvím anglicky, doma s děckem, žádná extra kariera, ale ne, prostě jsem automaticky tykala a oni mně taky. Samozřejmě, pokud je to manželův šéf, který je jednou tak starší jak já, tak vykám, pokud jsou to spolupracovníci cca na stejné úrovni a vím, jak se s nimi baví, neřeším a tykám.Naštěstí, v anglištině se to neřeší :mrgreen: V němčině s tím mám už trochu problém, ale tak co, nikdo není dokonalý.

• Citovat
  • Upravit
4277
14.2.11 00:19
Caty píše:
Ahojky, promiň, ale příje mi to povýšenecké, jsem vdaná a mám děti, tak mi musí Vykat.

ne, že mi musí vykat, ale že by se aspoň měla zeptat, jestli může…

Kde je teda hranice nějakýho slušnýho chování/vychování?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4548
14.2.11 01:22

Me to prijde trosku usmevny, asi proto, ze uz dlouhe roky ziju v zahranici a s vetsinou lidi komunikuju v cizich jazycich, kde neni rozdil mezi vykanim a tykanim. Slusnost neni v tom, jestli nekomu rikam Vy nebo Ty, ale v tom, co mu rikam, a jak se chovam.
Vetsine Cechu, ktere jsme v zahranici poskali, jsme automaticky tykali, coz vyplynulo z okolnosti, za kterych jsme se potkavali - kamaradi nasich kamaradu, a bylo mezi nami vic let nez 7. Samozrejme, pokud jsem potkala diplomaticky personal na ambasade, tak tem jsem vykala.
Ale treba kdyz jsem pred lety jeste jako vysokoskolacka nastupovala do prace, tak mi sef jeste v prubehu pohovoru predtim, nez me prijal, rekl:my si tu vsichni tykame ja jsem XXX a bylo to. Mel stejne stareho syna jako ja a dalsi dva kolekogove v kancelari byli o mnoho mnoho let starsi, v dobrem postaveni a ja jen tretanda na vysce. Nebylo treba si na nic hrat, respekt vyplyval z prirozene autority a ucty ke kapacite ne z vykani/tykani.
Jsem o 10 a 12 let mladsi, nez moji sourozenci, a neumim si predstavit, ze bych jejich partnerum vykala a naopak, protoze je mezi nami „velky“ vekovy rozdil. Vsem kamaradum manzela jsem od zacatku tykala a oni tykali me.
Vzdy bych se citila divne, kdybych si sla sednout s kamaradkami na kafe, potkala tam novou Cesku a ona mi vykala. 8-o

Myslim, ze v tomhle pripade je problem ne vekovy rozdil a vek, ale to, ze nahradila kamaradku po boku kamarada a ty si chces drzet odstup, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1032
14.2.11 04:22
Caty píše:
Pokud dotyčnou vzal kamarád do party, kde si všichni tykaj, tak by vypadalo dooooooost blbě, kdyby ona vykala. To by si dle mého ťukali na čelo ti ostatní. Myslím,že to nikdo z nich neřeší, jen ty a přijde mi to stupidní.
Mně nevadí, když mi někdo tyká, nezakládám si na tom, přijdu si aspoň mladší :mrgreen:
Jo, vadí mi, když mi tyká někdo ve smyslu, když stojím frontu a dotyčný pronese, uhni mladá, to mi vadí, ale jinak ne.
A ona slečna za to nemůže, že nahradila tvou kamarádku. Jsi dospělá a měla bys to tak brát Nemusíš s ní chodit na kafíčka, ale trochu pochopení by neškodilo. Myslím, že ona to nemá dost jednoduché. Jak už psaly holky, je v utvořené partě zcela nová a kdyby se tam každý choval jako ty nebo tak přemýšlel, asi by tam s kamarádem už nešla.
Kamarádce, bych řekla, že je pro tebe pořád ta skvělá kamarádka a to, že s dotyčnou prohodíš v partě pár slov, neznamená, že jí vyřadíš ze života nebo tak něco. Pokud je normální a dospělá, pochopí to.
Fakt, neřeš to. Naopak, je to hezký ne? Vypadáš mladě, ikdyž máš děti a jsi vdaná. Furt lepší než kdyby se k tobě chovala jako ke starý bréce, ikdyž se tak patrně cítíš, když vyžaduješ Vykání od člena party.
:palec: :palec: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1032
14.2.11 04:34

Jsem vdaná,mám děti,měla by mi vykat-to znamená,že jsi něco víc než svobodní a bezdětní???Ach můj bože,nemám slov :roll:
Mám o 15let staršího přítele a když jsem přišla do jeho party,taky jsem si se všema tykala.A bejt tam něčí žena,kterej jedinej to vadí,taky si o ní něco myslim.Ptáš se jestli jsi trapná?Z pohledu tvé party a nové přítelkyně ano,ale to bys s tímhle přístupem byla asi všude.Chápu,proč ti ona asi vadí,ale nemusíš to takhle moc řešit,vždyť se tak moc nestalo a svět se kvůli tykání nezboří,ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
14.2.11 07:19

Me nevadi, kdyz mi tykaji mladsi, alespon si nepripadam tak stara (a mladez si preci tyka), me spis vadi, kdyz mi tykaji starsi...... coz se tedka uz moc nastesti nedeje.

A 6 let rozdil? Kolik ti je, 16? V tomhle veku je to jeste nezanedbatelny rozdil.

Myslim, ze slecna ti tykala celkem logicky, protoze to je nova partnerka tveho kamarada, se kterym si tykas - tedy jakoby jeho polovicka. Pozdalas ji o vykani, na to mas 100% pravo alez trapku ses taky pravem. Asi jako kdyz reknes sousedovi „pane Novaku“ a on te opravi na kdyz uz, „pane inzenyre“

Ja teda resim spi, jestli vykat mladochum cca 12-15 let. A spis jim vykam, protoze co nevidet jim bude 20 a byly by presne v te situaci, co jsem uvodem popsala, ze nesnasim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
14.2.11 07:42
AramisDeMar píše:
Caty píše:

ne, že mi musí vykat, ale že by se aspoň měla zeptat, jestli může…

Kde je teda hranice nějakýho slušnýho chování/vychování?

Ale tys ji nepotkala náhodně někde na ulici nebo v baru, to automatické tykání z její strany je prostě logický krok, protože se stala členem party. Howgh. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LucieHo
14.2.11 07:53

Já bych to přes ten facebook asi neřešila, prostě byla uvolněná a chtěla tě kontaktovat a cítit se jako člen party. Ale na druhou stranu chápu, že ti to je nepříjemné. Mně taky táhne pomalu na 30 a dost mi vadí, když mi začne tykat puberťák. Nebo mi automaticky začnou tykat někteří starší dědulové a babiny a vůbec mne neznají odmalička, např. mi to nevadilo, když jsem bydlela ještě u našich, kde se každý znal a ti lidé mi doslova utírali zadek. Nedávno se mi stalo, že mne ve městě oslovil jeden chlápek, hledal finanční úřad a tykal mi, přitom mne normálně pořád ošahával na ruce. Hrozně mi to vadilo, tak jsem se odtáhla a on nic. Potom mne plácl po rameni a prý tak dík holka. Jsem se naštvala a plácla ho taky a říkám, tak čau a šla. Hleděl na mne jako kdyby spadl z višně. Tykám jen, když jsme představení a jsme stejné nebo blízké věkové skupiny, nebo pokud mi to ten starší nabídne sám.

• Citovat
  • Upravit
andela
14.2.11 08:54

Milá Paní Aramis :lol:
Chápu že je pro Vás značně těžké přijmout novou partnerku kamaráda, zvlášť, pokud je bývalá přítelkyně Vaše dobrá kamarádka :D (tak už stačí ne?)
Sama jsem byla v postavení „té druhé“ … ber to tak, copak já můžu za to že se oni dva rozešli?? Já je nerozdělila. Našla jsm si chlapa a holt má nějakou minulost. To že jsi kamarádka ex, mi nevadí, ti nezakazuju se s ní bavit, ale moc mě mrzí a připadám si taky jak debil že ty nechceš mluvit se mnou jak kdybych byla prašivá nebo tak (to byli mé pocity tenkrát) .. mě tedy nebylo doporučeno vykání (ona je holubička mladší dokonce :D) ale totál mě ignorovala a dokud sama nečekala rodinu moc se s námi nestýkali, takže to odnesli i chlapi kamarádi.
nebuď na ní zlá a neodsuzuj jí hned .. ona je jen taky člověk …vem že přišla do zajeté party a to není nic moc, ještě v pozici že někoho nahradila …dej jí šanci ;) mmch ta kamarádka je o 6 let mladší než já, takže tenkrát mě bylo 25 jí 19, když otěhotněla zjistila že nemá ve měst nikoho a začla se se mnou bavit, a dnes jsme kamarádky, ne na život a na smrt, ale pohoda. Dokonce i já se bavím občas s přítelovou ex (taky trochu musím když mají spolu dceru že :) )

Ad vyk tyk :D .. pokud přijdu do party nebo jsem představována mezi lidma přibližně mého věku, a oni čau já sem .. ahoj podá ruku … tak amo řeknu ahoj a tykám.V práci vždy vykám, a vytáčí mě když mi někdo tyká bez optání, zvlášť pokud toho dotyčného nemusím, a je mi jedno zda je stejně starý jako já nebo o 20let starší.Nkdy staršímu vykám on mě tyká (po dohodě) i když mi sám nabídl ať mu tykám .. ale mám ho ráda, mám k němu úctu a to ty mi nejde přes pysky. 18tiletá děvčata brigánice mi vykala, hned jsem jim bídla tykačku, dyť jsme skoro stejně starý ne (jen nás dělí skoro 10 let věku a dítě) :D.

Nesnáším když mi někdo tyká na férovku, myslíc si že jsem ještě malej harant.Je to skoro ponižující. Jedna kolegyně (mě cca 27, jí kol 50) mni tykla tak jsem jí tykla taky. Druhý den mi zas vykala a tak to zůstalo :twisted:

Vykání je pro mě výraz úcty, nebo taky udržení si určitého odstupu = nejsme kamarádi.

Příspěvek upraven 14.02.11 v 09:34

• Citovat
  • Upravit
andela
14.2.11 08:58

mmch ono s tím tykvykáním souvisí i vzhled že .. se můžu čílit že mi tikaj když je mi 30 v domní že su malej harant .. a pak jdete s kamarádkou (taky 30) do hospody, a číšník 100% o pár let mladší než my se nás optá jestli by jsme mu mohly ukázat OP že vypadáme hodně mladince 8-o :evil: :lol: 8-) … ale z úcty k hostům nám teda vykal. :lol:
nevíte kdy budu vypadat trochu starší?? :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí