Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Bábi Zlopočasná píše:Kallkapa píše:Len ma tak napadlo ze pokial zakladatelka dba na tykanie vykanie tak aj ked stretne „podobnou pani“, tak to neprijemne nebude, lebo bude spravne vykat alebo poziada o tykanie a nikoho tym neurazi ani nepohorsi.
Dobrý den paní,trapné mi to tedy připadá a to dost ! Věkový rozdíl 6 let ? to je běžné i mezi sourozenci.. Taky mi to připadá povýšenéSama jste nám tady psala „TYKEJTE MI“ - z čehož usuzuji, že tykání na internetu Vám nevadí. Proč Vás tedy tak rozčílilo, že Vás ona slečna na FACEBOOBKU oslovila „TY“ ? Taky bych řekla, že je to jasná averze na slečnu. A přeji Vám ať se nikdy nedostanete do podobné situace a nenarazíte na podobnou paní jako vy
Není to nic příjemného
přesně tak, já to nedělám a tak nedokážu pochopit, že to dělá někdo jinaj a bere to jako ok… ![]()
AramisDeMar píše:Bábi Zlopočasná píše:přesně tak, já to nedělám a tak nedokážu pochopit, že to dělá někdo jinaj a bere to jako ok…Kallkapa píše:Len ma tak napadlo ze pokial zakladatelka dba na tykanie vykanie tak aj ked stretne „podobnou pani“, tak to neprijemne nebude, lebo bude spravne vykat alebo poziada o tykanie a nikoho tym neurazi ani nepohorsi.
Dobrý den paní,trapné mi to tedy připadá a to dost ! Věkový rozdíl 6 let ? to je běžné i mezi sourozenci.. Taky mi to připadá povýšenéSama jste nám tady psala „TYKEJTE MI“ - z čehož usuzuji, že tykání na internetu Vám nevadí. Proč Vás tedy tak rozčílilo, že Vás ona slečna na FACEBOOBKU oslovila „TY“ ? Taky bych řekla, že je to jasná averze na slečnu. A přeji Vám ať se nikdy nedostanete do podobné situace a nenarazíte na podobnou paní jako vy
Není to nic příjemného
Bábi Zlopočasná : myslela jsem to tak, že by mě ani ve snu nenapadlo vykat někomu z party byť bych tam byla poprvé a už vůbec by mě nenapadlo někomu vykat na facebooku
a když by mi někdo (kamarádka mého přítele) napsala, že jí mám vykat, asi už bych si s ní dál nepsala a pomyslela si o ní svoje. A myslím, že i ostatní si o tom myslí svoje.. Kdyby jí bylo nepříjemné naživo, že jí někdo osloví „TY“ tak je to přece něco jiného (i když v partě pro mě taky normální) ale že jí někdo v chatu na internetu napíše např : „AHOJ NEMOHLA BY SI“ …místo „DOBRÝ DEN, NEMOHLA BY JSTE MI..“ to mi prosti slušným mravům nepřijde a prostě to na mě působí tak, že se zakladatelka povyšuje. Chápu, že tady hraje roli ta averze vůči slečně, jinak by si to podle mě neřešila
pokud mám někoho na facebooku v přátelích tak mi snad NEBUDE vykat. Pokud si s paní nechci stýkat bavit atd. tak si ji do přátel nedám..
Zakladatelko : komu si teda slečna stěžovala ? a opravdu chceš aby tobě jako jediné z party slečna vykala ? určitě by ses i ty cítila hloupě né ?
AramisDeMar píše:
kamarád si to za týden rozmyslí, přivede si další a ta mi bude taky tykat?
No a co? Jsi nějaký hogo fogo, že ti musej všichni vykat?
Proboha, nejsou to tvý kolegové v práci nebo úplně cizí lidi, jsou to partnerky tvých kamarádů, tak proč by ti nemohly tykat? A že tahle dotyčná je o šest let mladší… NO a co? To je takovej rozdíl?
Mně bylo 27, měla jsem už dvě děti, když si známý (tomu už bylo asi 33) přivedl 16letou holku. A fakt by mně nenapadlo, aby mi vykala. ![]()
Jasný, něco jinýho je, když přijdeš do nový práce, kde tě nikdo nezná a hned ti tam začnou tykat. To by mi vadilo taky. Ale takhle? ![]()
OT - jsem třeba nepochopila, proč v Ordinaci v Růžový zahradě vyká Valšíková svýmu švagrovi. ![]()
Kallkapa píše:AramisDeMar píše:Bábi Zlopočasná píše:přesně tak, já to nedělám a tak nedokážu pochopit, že to dělá někdo jinaj a bere to jako ok…Kallkapa píše:Len ma tak napadlo ze pokial zakladatelka dba na tykanie vykanie tak aj ked stretne „podobnou pani“, tak to neprijemne nebude, lebo bude spravne vykat alebo poziada o tykanie a nikoho tym neurazi ani nepohorsi.
Není to nic příjemného
Bábi Zlopočasná : myslela jsem to tak, že by mě ani ve snu nenapadlo vykat někomu z party byť bych tam byla poprvé a už vůbec by mě nenapadlo někomu vykat na facebooku![]()
a když by mi někdo (kamarádka mého přítele) napsala, že jí mám vykat, asi už bych si s ní dál nepsala a pomyslela si o ní svoje. A myslím, že i ostatní si o tom myslí svoje.. Kdyby jí bylo nepříjemné naživo, že jí někdo osloví „TY“ tak je to přece něco jiného (i když v partě pro mě taky normální) ale že jí někdo v chatu na internetu napíše např : „AHOJ NEMOHLA BY SI“ …místo „DOBRÝ DEN, NEMOHLA BY JSTE MI..“ to mi prosti slušným mravům nepřijde a prostě to na mě působí tak, že se zakladatelka povyšuje. Chápu, že tady hraje roli ta averze vůči slečně, jinak by si to podle mě neřešila
![]()
pokud mám někoho na facebooku v přátelích tak mi snad NEBUDE vykat. Pokud si s paní nechci stýkat bavit atd. tak si ji do přátel nedám..
Zakladatelko : komu si teda slečna stěžovala ? a opravdu chceš aby tobě jako jediné z party slečna vykala ? určitě by ses i ty cítila hloupě né ?
Já jí v přátelích nemám. ![]()
Myslím,že tě hlavně zajímalo,jak je to správně v rámci etikety ![]()
Pokud nevím já,a nenajdu jinde,tak píšu sem http://www.ladislavspacek.cz/ptejte-se/
odpoví většinou do 2 dnů.
AramisDeMar píše:Kallkapa píše:Já jí v přátelích nemám.AramisDeMar píše:Bábi Zlopočasná píše:přesně tak, já to nedělám a tak nedokážu pochopit, že to dělá někdo jinaj a bere to jako ok…Kallkapa píše:Len ma tak napadlo ze pokial zakladatelka dba na tykanie vykanie tak aj ked stretne „podobnou pani“, tak to neprijemne nebude, lebo bude spravne vykat alebo poziada o tykanie a nikoho tym neurazi ani nepohorsi.
Není to nic příjemného
Bábi Zlopočasná : myslela jsem to tak, že by mě ani ve snu nenapadlo vykat někomu z party byť bych tam byla poprvé a už vůbec by mě nenapadlo někomu vykat na facebooku![]()
![]()
No ale na ostatní otázky si neodpověděla
Jestli ses urazila tak podle mě nemáš proč.. Ptala ses jestli to bylo trapný nebo ne, tak musíš očekávat, že ti lidi buď napíšou ano si trapná a nebo ne mi to trapné nepřijde..Reaguješ jenom na reakce, které Tě obhajujou, na ty které svědčí tomu, že jsi spíš trochu hogo fogo už né. No to je fuk, já napsala jen svůj názor a to, že by mě spíšh urazilo, kdyby mi řekla kamarádka přítele,že jí mám vykat
![]()
AramisDeMar píše:Kamča.dalmatinka píše:Kamčo, kdyby řekla Ahoj, já jsem ta a ta, tak bych odepsala, ahoj, vím, já jsem ta a ta a tykání/vykání neřešila, případně ho odsouhlasila. Ale nechápu, že mi píše jak největší kamarádce a tyká…
Mě by zajímalo jestli kdyby se slečna nejdříve zeptala jestli muže tak jestli by si jí to dovolila???Nikdo mi ji nepředstavil a ona sama se mi taky nepředstavila, takže proč by mi měla tykat? Mám jí nechat, Ať mi tyká a kamarád si to za týden rozmyslí, přivede si další a ta mi bude taky tykat?
No,a co když si za týden dovede další,a ta bude starší,než ty,nebo stejně stará???A bude trvat na tom,aby jsi ji vykala ty???Necítila by ses blbě? ![]()
Mě přijde taky uhozené,chtít po někom vykání.Rozdíl 6 let mi přijde normální,řešila bych rozdíl 30 let,to bych se možná i urazila,ale tohle je teda normální,a slečna chtěla zapadnout,což se jí nepovedlo.Když ti to tak vadí,řekni to kamarádovi,třeba mu to ale přijde taky tak trapné,že dá přednost nové přítelkyni před starými kamarády.Tomu bych se nedivila.Záleží,jestli tobě stojí za to,dávat tak otevřeně své empatie najevo.
Tento věkový rozdíl bych řešila tak v práci,nadřízený - podřízený,ale mezi kamarády
.
Kallkapa píše:AramisDeMar píše:No ale na ostatní otázky si neodpovědělaKallkapa píše:Já jí v přátelích nemám.AramisDeMar píše:Bábi Zlopočasná píše:přesně tak, já to nedělám a tak nedokážu pochopit, že to dělá někdo jinaj a bere to jako ok…Kallkapa píše:Len ma tak napadlo ze pokial zakladatelka dba na tykanie vykanie tak aj ked stretne „podobnou pani“, tak to neprijemne nebude, lebo bude spravne vykat alebo poziada o tykanie a nikoho tym neurazi ani nepohorsi.
Není to nic příjemného
![]()
Zakladatelko : komu si teda slečna stěžovala ? a opravdu chceš aby tobě jako jediné z party slečna vykala ? určitě by ses i ty cítila hloupě né ?![]()
![]()
Jestli ses urazila tak podle mě nemáš proč.. Ptala ses jestli to bylo trapný nebo ne, tak musíš očekávat, že ti lidi buď napíšou ano si trapná a nebo ne mi to trapné nepřijde..Reaguješ jenom na reakce, které Tě obhajujou, na ty které svědčí tomu, že jsi spíš trochu hogo fogo už né. No to je fuk, já napsala jen svůj názor a to, že by mě spíšh urazilo, kdyby mi řekla kamarádka přítele,že jí mám vykat
![]()
Ok, odpovím teď. Stěžovala si kamarádovi - svému příteli. A ano, chci, aby mi vykala.
Aha,tak už mu to říkat nemusíš
,no já být na jejím místě,tak bych si taky postěžovala,je to trapné.Přijdeš o kamaráda,zbytečně.
dada1511 píše:
Aha,tak už mu to říkat nemusíš,no já být na jejím místě,tak bych si taky postěžovala,je to trapné.Přijdeš o kamaráda,zbytečně.
Taky bych řekla, že přijdeš o kamaráda. Protože on bude určitě při svý přítelkyni, ne při tobě.
Ano, že to řekla svému příteli je logické.. přečetla jsem si ještě jednou tvůj úvodní příspěvek abych Ti(ted si připadám fakt divně když píšu to Ti a cuká ve mě abych tam napsala Vám
) nekřivdila..ale prostě, vidím to pořád stejně.. A vypadá to, že z kolektivu budeš nakonec vyloučena ty a tvůj přítel..
(jestli jsem pochopila dobře že ona dívenka je sestřenice od někoho z třetího páru z Vaší party..). No každý svého strůjcem ![]()
PS : jak si to teda zhodnotila - tu otázku v tvém úvodním příspěvku, že si chceš probrat jestli si trapná nebo ne.. ? ![]()
AramisDeMar píše:Kamča.dalmatinka píše:Kamčo, kdyby řekla Ahoj, já jsem ta a ta, tak bych odepsala, ahoj, vím, já jsem ta a ta a tykání/vykání neřešila, případně ho odsouhlasila. Ale nechápu, že mi píše jak největší kamarádce a tyká…
Mě by zajímalo jestli kdyby se slečna nejdříve zeptala jestli muže tak jestli by si jí to dovolila???Nikdo mi ji nepředstavil a ona sama se mi taky nepředstavila, takže proč by mi měla tykat? Mám jí nechat, Ať mi tyká a kamarád si to za týden rozmyslí, přivede si další a ta mi bude taky tykat?
no, tak tady mě spíš zaráží ta poslední věta, „kamarád si to za týden rozmyslí, přivede si další a ta mi bude taky tykat?“ Z tohohle dto vypadá, že jde o to, že je to nová přítelkyně a Vy ji kvůli tomu nemáte ráda, i kdyby se počtverečkovala a nevěříte jejich vztahu, a proto nemáte zájem, aby Vám tykala…
Ja bych uz tech dehonestaci zakladatelky nechala (ikdyz jsem si taky prilozila) a popremejslela bych, jak z toho ven…
pokud tedy zakladatelka chce tohle resit, mozna si prisla jen postezovat na „to je dneska mladez“
no nic moc me nenapada.
Pokud je na prvnim miste loajalita k opustene kamaradce, potom bych asi prestala chodit na spolecne akce party. Vykani nevykani je v tu chvili sumafuk.
Pokud by se rozhodla novou slecnu akceptovat, asi by bylo na miste troku se pokorit a nabidnout ji tykani. S vysvetlenim, ze jsi kamaradka te byvale a ze tudiz od tebe nemuze nyni cekat nejake extra pratelstvi.
Podle me se stala chyba kategorie trapas, ktera ale nemusi mit trvale nasledky, cas tyhle veci otupi a casem se jim muzete spolecne smat.
Pudloslava píše:
Ja bych uz tech dehonestaci zakladatelky nechala (ikdyz jsem si taky prilozila) a popremejslela bych, jak z toho ven…
pokud tedy zakladatelka chce tohle resit, mozna si prisla jen postezovat na „to je dneska mladez“no nic moc me nenapada.
Pokud je na prvnim miste loajalita k opustene kamaradce, potom bych asi prestala chodit na spolecne akce party. Vykani nevykani je v tu chvili sumafuk.
Pokud by se rozhodla novou slecnu akceptovat, asi by bylo na miste troku se pokorit a nabidnout ji tykani. S vysvetlenim, ze jsi kamaradka te byvale a ze tudiz od tebe nemuze nyni cekat nejake extra pratelstvi.
Podle me se stala chyba kategorie trapas, ktera ale nemusi mit trvale nasledky, cas tyhle veci otupi a casem se jim muzete spolecne smat.
Pudlo, já bych to právě chtěla vyřešit, ale stojím si za tím, že se prostě netyká každýmu.
Zakladatelko promiň, ale tvoje reakce a chování mi fakt přijdou trapné a u mě jsi dosti povýšený a nymšlený člověk.
Nenapadlo Tě třeba, že ona slečna Ti napsala, protože se chtěa sblížit chtěla ukázat, že se chce do Vaší party začlenit a ty uděláš toto. Být přítel té slečny a bratranec, tak Tě pošlu kamsi a být tvým manželem asi Ti to řádně vysvětlím, že jsi opravdu padlá na hlavu.
Mmch, co na t tvůj manžel?
Víš co si myslím? Že na další akcičku nebudeš pozvaná a dobře by udělali. Proč by měli mezi sebe pouštět někoho, kdo by se jednou případně mohl špatně chovat k jejich nové polovičce?
No já nevím, k nám do party, když někd přišel, jedno kolik mu je, prostě se automaticky tyká, když si někdo v rodině přivede nový objev, sestřnka, sestra nebo bratranec, taky se tyká a to zcla normálně.
Když jsem ležela v nemocnici, dali mě na pokoj, tak jsem prve Vykala a holky mně taky, ale jak jsme se postupně začaly víc a víc bavit, chechtat, automaticky jsme přešly na tykání, bez ptaní, prostě to tak vyplynulo a bylo to fajn.
V práci se taky tykalo, tykala jsem všem, kromě jedné paní účetní, u té mi to prostě nešlo přes pusu, jenže jí bylo 50 a mně 20 ![]()
Promiň, fakt si svoje chování rozmysli, příště bys mohla narazit dost tvrdě sama a možná ti to i přeju, abys viděla, že nejsi středobod vesmíru ani vaší party.
Mmch, neměla bys tady vše též Vykat??? Protože z tvého uvažování mi to tak vyplývá, že bys měla vykat.