Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jsem tu jediná, komu přijde chování dítěte pro tuhle situaci naprosto irelevantní? Ať už je to prevít nebo voják v pozoru (ať máme oba extrémy).
Babička má za mě naprosté právo si hlídání rozmyslet nebo zjistit, že na to nemá nervy / sílu / cokoliv. Ale problém vidím v té (ne)komunikaci babičky. Prostě se sebrat a nepozorovaně odjet, nebrat telefon (resp. nezavolat zpět po zjištění zmeškaného hovoru) a vzkazovat útržkovité zprávy po tchánovi. No… Myslím, že babička nemá skrze chování komu co vyčítat. ![]()
Hele, jsou lidé, kterým se nezavděčíš. My jezdíme k babičce, která nemá ráda hluk. Se dvěma dětmi 4 a 5,5 roku je to očistec. Jsou podobné nátury, věčně v pohybu a hlučné. Takže mám dvě možnosti - buď po nich neustále,, štěkám" a napomínám je, aby se uklidnily a to zase nadává mě, ať pořád neřvz a nebo je nechám vystavit babiččině výchově. Ta spočívá v tom, že je na 5-10 minut někam zavře, děti řvou a nemá to absolutně žádný výsledek a vše jede nanovo. Ale aby se jim věnovala, to ani náhodou, neustále jen sedí, pije kafe a hulí jednu za druhou. To s nimi můžu zůstat doma, kde mají své a zabaví se. U nich se prostě nudí. Z každé návštěvy mám žaludeční nevolnosti a pomalu to začínám omezovat. Za ty nervy mi to nestojí.
Patlat jídlo děti nenechám a přesto to někdy zkusí a to i v tomhle věku. Odrážedlo doma mi přijde ok, pokud nebydlíš nad někým, my měli třeba s gumovými kolečky, které bylo tiché. Na tchyni bych se vykašlala a myslela si něco svého.
Příspěvek upraven 05.08.23 v 09:08
S tím odrazedlem doufám, že bydlíte v baráku, protože do bytovky tohle fakt nepatří, dělá to sousedům (nejen) pod vámi ze života peklo. ![]()
@Kelsey píše:
Mi by vadilo pouze to patlání jídla po stole. Jídlo není prostě hračka a rozmar. V tom jsi zasáhnout měla. Ne ho podporovat přihlížením. Je to nevýchovné. Že se snaží se obsloužit a něco si podat. To je snad dobře. Odrážedlo nevím, jako čemu má doma vadit.
Přesně tak! A hlavně 3 letý dítě nepatlá,
ale jí jako dospělý člověk.
Chtelo by to popis i z druhe strany.Zakl. nic tchyni nerekla, nijak se netvarila? Byla prijemna a tchyne proste jen tak necekane zmizela?
A to odrazedlo je v dome anebo v byte nad hlavami sousedu?
@Magical-eyes píše:
Taky bych nehlidala. Tu zodpovědnost bych si na triko nevzala.
Moje máma zase nehlídá, když je vnouče nemocné. Má přesvědčení, že nemocné děti mají být s rodiči.
Každý to má prostě jinak.
A i když ty to vnímáš, že se nic moc nedělo, tak já bych to na jejím místě nebrala. Píšeš, že jste proti fyzickým trestům, takže jen vysvetlujete? No asi to nefunguje. Tvůj syn tě neposlouchá a ty ho necháš, aby tě ignoroval a omlouváš se za jeho chování.
Jako to už asi musela být fakt síla, když se tchýně rozhodla odjet.
Z mého pohledu udělala dobré rozhodnutí, protože vaše pohledy na výchovu jsou odlišné, ví že byste se nedomluvily, tak se vyhla ještě větším nedorozuměním.
Tvoje dítě, tvoje zodpovědnost.
Jako svým způsobem souhlas, ale…
Ad nemocné děti - u nás zase přijde mně nevhodné je svěřovat starým lidem, kolikrát od nich chytneme chorobu sami. Babičky by i byly ochotné a hlídají vnoučata z druhé strany, takže mají každou chvíli chuťovku jako ruka-noha-ústa, pásový opar od hlídání dítěte s neštovicema nebo „jenom“ čtrnáctidenní virózu chycenou od dítka s „jenom trochu zvýšenou teplotou“.
Tak já jsem babička téměř tříletého prcka a musím říct, že i když je spíš hodný, tak jsem někdy za celý den tak unavená, že když přijdou na návštěvu, užívám si ho, ale pak padnu. Vy jste mladé, ale jednou vám bude 50+ a věřte, že ty síly prostě odcházejí. Nechci tím říct, že bych na něco nestačila, ale už prostě nemám ten švih a potřebuju víc ani ne odpočinku, ale klidu. Na hlučné velmi živé dítě některá babi opravdu nemá duševní síly. Ale tohle pochopíte, až budete babičky, zkušenosti jsou holt nepřenositelné
. Takže si umím představit, že babi od zakladatelky byla po celém dni unavená a chování prcka a netečnost zakladatelky ji prostě dorazila. Forma mohla být jiná, její odchod chápu.
@Pitaya1 píše:
Normální tříletý dítě patlá jídlo po stole?opravdu to zdejsim matkám přijde normální? Mně tedy ne. V tomhle věku už by mělo vědět, že jídlo není hračka. Patlat jídlo po stole jsem nenechávala dítě ani v době, kdy se učilo jíst. Stejně tak mi přijde ujetý, aby dítě doma jezdilo na odrážedle. Snad to aspoň nebylo v bytě.
Tak moje tříletá záměrně nepatla, ale občas si někam nakousnutej banán odloží a trochu to tam tím zapatla. A jezdí doma na odrážedle. Bydlíme v domě a obyvak má 60 metrů. Co je v tom za problém? A když si hraje na auto, tak prostě hlučí. Nevidím žádnou nevychovanost.
Příspěvek upraven 05.08.23 v 09:16
@ibis píše:
Přesně tak! A hlavně 3 letý dítě nepatlá,ale jí jako dospělý člověk.
Je to dítě, nemusí jíst, jak jí dospělý. Tohle vůbec neříkám. Stane se, že něco spadne bokem nebo na zem. Ale vědomě ho nechat, ať patlá jídlo (jakékoli). Jen přihlížet. Tak to je prasečina. V tomhle je to dítě prostě nevychované, jestli ho tohle nechává dělat. To nemůže anonymka popřít.
@Eva2610 píše:
Tak moje tříletá záměrně nepatla, ale občas si někam nakousnutej banán odloží a trochu to tam tím zapatla. A jezdí doma na odrážedle. Bydlíme v domě a obyvak má 60 metrů. Co je v tom za problém? A když si hraje na auto, tak prostě hlučí. Nevidím žádnou nevychovanost.Příspěvek upraven 05.08.23 v 09:16
A je těžké naučit dítě ve 3 letech, že nedojedene jídlo má dát tobě nebo na talíř? Ale tak pokud to nevadí upatlaná domácnost od jídla ![]()
Vše v pořádku. Poděkovat za hlídání a kašlat na ni, na ježibabu ![]()
@jednoslunicko já tohle naprosto beru, ale opět bych zdůraznila dvě věci:
@ibis píše:
Přesně tak! A hlavně 3 letý dítě nepatlá,ale jí jako dospělý člověk.
Už jsem se lekla, že se všem zdá normální, že tříleté dítě patlá banán po stole.
Prostě si babka myslela, že dítě bude v pozoru, bude poslouchat na slovo a samozřejmě v 7 už v posteli a spát až do rána.
![]()
Pohled z druhé strany nepotřebuju.
Manžel ať zavolá rodičům, mámě, že je nevychovaná ona. Dítě zná, když se jí něco nelíbilo, mohla počkat a probrat to s tebou. V klidu. A ne zdrhat.
Počkat, to to dítě viděla po 3 letech, nebo co jí překvapilo natolik, že kvůli tomu musela odejít? Moje děti lozí s kartáčkem po bytě, z palandy skáčou rovnou z vrchního patra na zem, skáčou přes gymnastický míč, doma si hrajou po celym bytě, jo a je to i vidět… ale neřeším, jsem ráda že jsou zdravé a normální děti. Já jako malá dostala v zimě na vánoce kolečkové brusle a trénovala jsem na nich do jara doma… a to nebyly žádný spešl gumová kolečka… jsem ráda, že jsem mohla vyrůstat taky v normální rodině a né sedět jak pravítko nad učebnicema i o prázninách jako tehdy moje kamarádka, ta dostala vynadáno i za to, že se chtěla večer napít a nebo se jít vyčůrat.
Prostě dej tomu dítěti prostor a tchýni pošli k šípku, takovou na hlídání nepotřebuješ… ![]()