Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@inkakřivák možná… ale to už jsou dost spekulace, no. I tak stále trvám na tom, že pokud babička ví, že vnouče je nevychovanej spratek s volnou výchovou, tak nemá nabízet dvoudenní hlídání. A pokud už to udělá a na místě vyhodnotí, že se unáhlila a fakt to nedá, má to normálně sdělit a ne se odplížit beze slova.
@inkakřivák píše:
@ugluk Vzhledem k tomu, jak popisuje, že dítě napomenula, aby nejecelo, ono to absolutně ignorovalo a ona s klidem šla vařit čaj, tak si myslím, že i to patlani banánu po stole moc neřešila.
Já si jen nedovedu představit to patlání.
Dcera třeba v tomhle věku moc nemluvila, ale když něco chtěla, ukázala na to. Takže si vzala banán, podala mi ho, já jí sloupla slupku a ona si sedla a snědla ho a slupku hodila do koše.
Tchyne jsou taky lidi, treba ji nebylo dobre, byla unavena - a kdyz videla to, co je v jejich ocich spoust - proste to nezvladla a zdrhla. Je to nedospele a nevychovane, neodepisovat je take nevychovane - ale treba chtela vychladnout a vic se nehadat, nepokazit to jeste vice.
Vzhledem k tomu, ze jste se na hlidani domluvily, je vas vztah na levelu, ze si to snad zvladnete vyrikat. A domluvit se, co kdo zvladne akceptovat, aby mu bylo u hlidani dobre. Preju, at se vam to brzo podari vyresit, objektivne to je blbost a byla by skoda to rozmazavat.
@ibis píše:
Já si jen nedovedu představit to patlání.Dcera třeba v tomhle věku moc nemluvila, ale když něco chtěla, ukázala na to. Takže si vzala banán, podala mi ho, já jí sloupla slupku a ona si sedla a snědla ho a slupku hodila do koše.
Hele to se stane snadno. Třeba moje dítě je trochu hrom do police, banán třeba víc zmáčkne, pak si ho položí na stůl, chce to tou umatlanou rukou utřít a už to je. Já se z toho teda nak nehroutim a prostě to spolu uklidime. Jako neznám nikoho, kdo patka banán ještě v dospělosti, takže předpokládám, že to nebude dělat ani moje dítě.
@ibis tohle ma nastavene kazdy jinak. Ja jako mala zijici v panelaku casto skocila z horni palandy, i kdyz jsem se pak pred rodici schovavala pod posteli, nez se prestanou zlobit. Hazela pytliky s vodou z sesteho patra, abych postrikala kolejdouci. Pekne cislo nezavisle na vychove. Ale hrani s jidlem, plytvani urcite ne, to mi uz samotne vadilo v nizkem veku.
@ibis píše:
Já si jen nedovedu představit to patlání.Dcera třeba v tomhle věku moc nemluvila, ale když něco chtěla, ukázala na to. Takže si vzala banán, podala mi ho, já jí sloupla slupku a ona si sedla a snědla ho a slupku hodila do koše.
Ano, mé druhé dítě… To prvé prostě v prvním nestřeženém okamžiku banán rozmáčklo, ručičky utřelo do ubrusu a následně do kalhot a spokojeně se cpalo tím rozpatlaným zbytkem
A druhé dítě šlo tu slupku vyhodit od okamžiku, kdy se naučilo chodit.
@ugluk v tom s tebou souhlasím. Ale zase nevíme, jak moc se prostě,,odplizila".
U nás sa banán je zasadne rozkuskovany detským nozikom na kúsky 0.5×0.5cm. Výsledok rovnaký ako keby to patlala rukami cielene po stole, pritom sa len učí používať nôž ![]()
Ahoj, chci jen napsat, že bydlíme v RD, takže sousedy s hluk neřeším. Syn patlal banán, protože jeho část byla trochu hnědá a on je na to cíťa, tak to chtěl odpreparovat. A já jsem zrovna tchyni vařila čaj, tak jsem si toho všimla pozdě. On je takový hrom do police a trochu zbrklý.
Jinak se tchyně zatím neozvala a manžel se k tomu staví stylem, že jsme dvě ženské, tak ať si to spolu vyřešíme, takže pořád váhám, jestli se ozvat nebo ne.
Tak předně doufám, že bydlíte v domě a ne v bytě,,,ohledně toho ježdění na odrážedle. Protože v paneláku není snad nic horšího,,,právě zažívám, nad náma jsou děti u dědy a babičky. Kamoška taky takto nechávala kluka jezdit, a já už k ní pak ani nechodila,,,potkávaly jsme se u nás, kde se dodržovala naše pravidla, nebo venku, protože uřvané děti /bezdůvodně, jakože si hrají/ nesnáším. Děti v parku nebo ve školce, jak tu někdo srovnává, to je snad něco jiného.
Taky si myslím, že tříleťák by se takto chovat neměl, dyk už snad chodí, nebo za měsíc bude, do školky,,,tam se bude chovat stejně? Určitě ne. To jen maminka doma dovolí. Pokud babička vnuka zná, tak se divím její nabídce. Zároveň ale přece neodešla beze slova,,,ona řekla, že to nedá, a slůvko „ahoj“ možná padlo, ne? Je to podané jednostranně, jako ostatně všechno tady, přirozeně. Na druhou stranu,,, k urážce tchyně opravdu nedošlo, pokud jsi jí něco hnusného neřekla,,,takže omlouvat se není proč.
@Elfido píše:
U nás sa banán je zasadne rozkuskovany detským nozikom na kúsky 0.5×0.5cm. Výsledok rovnaký ako keby to patlala rukami cielene po stole, pritom sa len učí používať nôž
@ugluk píše:
Ano, mé druhé dítě… To prvé prostě v prvním nestřeženém okamžiku banán rozmáčklo, ručičky utřelo do ubrusu a následně do kalhot a spokojeně se cpalo tím rozpatlaným zbytkemA druhé dítě šlo tu slupku vyhodit od okamžiku, kdy se naučilo chodit.
Jako 3 letý? Chápu, že to udělá roční.
@ibis radši si ani nepamatuju, do jakého věku to mé dítko provozovalo, abych tu nebyla označená za nezodpovědnou matku neschopnou si srovnat a vychovat vlastní dítě
V každém případě od září jde na gympl, takže snad intelektuální schopnosti nebyly nijak negativně zasaženy, i když sklony k čuňátkovství má v sobě stále
Ale banán už, pěkně prosím, nepatlá, i tu slupku po sobě umí vyhodit a opatlané ruce umýt
Prostě se smiřme s tím, že každé dítě je originál a co skvěle funguje u jednoho, u druhého je opravdu velmi vydřené. No a pak samozřejmě děti druhého typu, u kterých to rodiče vydřít nechtějí, pak žádnou radostí pro okolí nejsou.
Učila jsem si děcka, že u jídla se sedí u stolu. Nebyl problém. Žádné patlání a hrabání se v jídle. Jídlo je, ať zažene hlad a ne na hraní. Taky jsem si mohla dovolit dát dvouletého syna do státní školky. Věděla jsem, že umí normálně jíst, chodí na záchod. Moje ségra obráceně. Ta za nima běhala. Krmila je v pochodu. Ještě dnes musím upozornit skoro druháky, že u jídla se sedí slušně u stolu. Že mi nebudou pobíhat, kde se jim chce a osahávat třeba špinavou rukou zdi. Prostě je od mala naučila, že nemají žádný řád v jídle. Pak je prosí, ať jí. Běhá za nima. To určitě.
@ibis píše:
Jako 3 letý? Chápu, že to udělá roční.
U teba už ročne dieťa používalo príbor a krajalo si kúsky? Tak to moje je holt asi zaostalé, keď sa pribor učí používať teraz medzi 2.5 a 3 rokmi ![]()
A nejak neviem za čo by som mala dieťaťu nadávať keď sedí za stolom a na zjedenie jedla sa snaží použiť pribor, len mu to ešte nejde úplne dobre
@Kelsey píše:
Učila jsem si děcka, že u jídla se sedí u stolu. Nebyl problém. Žádné patlání a hrabání se v jídle. Jídlo je, ať zažene hlad a ne na hraní. Taky jsem si mohla dovolit dát dvouletého syna do státní školky. Věděla jsem, že umí normálně jíst, chodí na záchod. Moje ségra obráceně. Ta za nima běhala. Krmila je v pochodu. Ještě dnes musím upozornit skoro druháky, že u jídla se sedí slušně u stolu. Že mi nebudou pobíhat, kde se jim chce a osahávat třeba špinavou rukou zdi. Prostě je od mala naučila, že nemají žádný řád v jídle. Pak je prosí, ať jí. Běhá za nima. To určitě.
@Elfido píše:
U teba už ročne dieťa používalo príbor a krajalo si kúsky? Tak to moje je holt asi zaostalé, keď sa pribor učí používať teraz medzi 2.5 a 3 rokmiA nejak neviem za čo by som mala dieťaťu nadávať keď sedí za stolom a na zjedenie jedla sa snaží použiť pribor, len mu to ešte nejde úplne dobre
V tomhle věku je důležitá lžíce. Příbor používaly o něco dýl a žádný patlání se nekonalo ![]()