Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@My Melody píše:
Mam to stejne.
Co se tyce zvirat, je smutne, ze jsou lidi lhostejni k tomu, co se deje na jatkach a ve velkochovech.
Nedavno jsme videla videa natocene skrytou kamerou na jatkach a ve velkochovech ve Francii, to je cisty sadizmus, je to tyrani, bohuzel je tezke zmenit povedomi lidi a kulturu masozravectvi, ktera fungovala cela tisicileti.
Bohuzel vetsina lidi zustava porad primitivnim predatorem.. a pritom mame 21 stoleti a mohli by jsem se stat konecne Lidmi, mit poznani, ze zvire trpi stejne jak clovek, mit soucit a empatii, protoze to dela cloveka clovekem.Jsem vegetariankou pres 20 let a nemam vubec zadne zdravotne potize, na rozdil od me masozrave familie, ti porad chodi po doktorech
Příspěvek upraven 01.02.19 v 09:36…dulezite je konzumovat bohatou a vyvazenou vegetarianskou stravu, pak to jde. Myslim, ze neni dobre padnout do tezce veganskeho extremu.
Snažila jsem se být vegetariánkou, zvládla jsem to tři týdny. Jedla jsem stejně jako moje vegetariánská přítelkyně. Už po pár dnes jsem cítila slabost, po třech týdnech jsem se téměř fyzicky zhroutila. S přítelkyní jsme věděly, že jediné, co se v mém životě změnilo a může mít můj vztah na svědomí, je vyloučení masa ze stravy. Odtáhla mě tedy do řeznictví a koupila ovarové koleno s hořčicí a chlebem, nakoupila maso a ládovala mě s ním tři dny. Už po prvním jídle jsem cítila příval energie, po třech dnech jsem byla opět fit. Nemohu být vegetariánka, skončila bych na hřbitově. Snažím se aspoň nekupovat vajíčka z klecových chovů.
@Enmamma píše:
Snažila jsem se být vegetariánkou, zvládla jsem to tři týdny. Jedla jsem stejně jako moje vegetariánská přítelkyně. Už po pár dnes jsem cítila slabost, po třech týdnech jsem se téměř fyzicky zhroutila. S přítelkyní jsme věděly, že jediné, co se v mém životě změnilo a může mít můj vztah na svědomí, je vyloučení masa ze stravy. Odtáhla mě tedy do řeznictví a koupila ovarové koleno s hořčicí a chlebem, nakoupila maso a ládovala mě s ním tři dny. Už po prvním jídle jsem cítila příval energie, po třech dnech jsem byla opět fit. Nemohu být vegetariánka, skončila bych na hřbitově. Snažím se aspoň nekupovat vajíčka z klecových chovů.
Pro zajimavost,
sampion v zpierani Nemecka je vegetarian. Hora svalov a bez masa.
@Do-not-touch píše:
Prosím dali byste odkaz na nějaké opravdu dobré veganské recepty pro začátečníka? Moc děkuju
U nas dominuju salaty.
Salat, nakrajana zelenina, plus vajicka, plus mandle, orechy, doporucujem primiesat susene hrozienka, davaju salatu super chut, zalievam vinaigrette plus olivovy olej, obcas majoneza. alebo horcica zmiesana s olivovym olejom a dochutim podla chuti. Obcas pridavam syr, kozi camembert, modry syr a pod.
Rada robievam orientalne „falafel“, su to fasirky z ciceru, ja ich robim so spenatom, spenat trochu podusim a primiesam k hotovej zmesi.
tu je kompletny recept, mmch, chutia fakt vyborne!
https://www.youtube.com/watch?…
Rada robievam tiez roznu zapekanu zeleninu, najoblubenejsia je u nas cakanka so zavaranymi hruskami a s modrym syrom. Chuti luxusne.
Do formy na papier das hotove listkove cesto, podusis cakanku na masle, pridas trosku cukru, sol, dodusis, ale nie dlho, lebo sa to bude este piect v trube. Hrusky nechas dobre odkvapakat, a pridas k cakanke. Celu zmes das na cesto, nechas zapiest a asi 15 minut pred koncom das navrch roquefort, alebo modry syr.
Genialna je prave ta kombinacia slanej, horkej a sladkej chuti spolu so syrom.
Příspěvek upraven 02.02.19 v 10:23
@Do-not-touch píše:
Prosím dali byste odkaz na nějaké opravdu dobré veganské recepty pro začátečníka? Moc děkuju
Do-not-touch, ak chces plnohodnotnu vegetariansku stravu, musis nahradit proteiny, vitamin B12 a zelezo. Mrkni na internet, ktore potraviny rastlinneho povodu ich obsahuju.
Lusteniny su bohate na proteiny, niektore obsahuju viac proteinov, ako maso. Ja robievam salaty z chinoa, z ciceru, z fazule, sosovice, pridam rajciny, petrzlen, olivovy olej, vinaigrette, posolim, pripadne este dalsie komponeny.
Z cervenej fazule robievam rozne mixovane natierky, staci uvarit v osolenej vode, pridam trochu cibule, rozmixujem rucnym mixerom, pridam sol, korenie, horcicu, este trochu na drobno pokrajanej cibule, olej, este premiesam a dochutim petrzlenom, koriandrom a pod.
Budes potrebovat nahradit vitamin B12, my konzumujem domace vajicka, ktore ho obsahuju. Niekde som citala, ze vegani maju nejaky nezivocisny zdroj B12, ale podrobnosti neviem.
@My Melody píše:
Zajimave, chtelo by to asi presne videt, co jsi konzumovala. Protoze pokud jsi nahradila vsechny ziviny, bilkoviny, vitaminy, tak ta slabost nemohla byt kvuli absenci masa. Anebo jsi mela treba nejakou skrytou virozu, zdravotni problem, o kterem jsi nevedela? Anebo psychika? Nevim…protoze vegetarianstvi neni nekonzumace proteinu.
Spousta lidi vysadi maso a nenahradi treba dostatocne bilkoviny, chybi jim B12, zelezo a pak maji problem, protoze namaji vyvazenou, vegetarianskou stravu. Treba by bylo vhodne u lidi, kteri celej zivot konzumuji maso, masitou stravu postupne omezovat, neseknout tim ze dne na den. Nejdriv 4, krat tydne, pak 3 krat, dva krat, skratka dat tomu cas, at si telo zvykne.Pro zajimavost,sampion v zpierani Nemecka je vegetarian. Hora svalov a bez masa.
Už to zkoušet nebudu, vypadala jsem, jak když mám těžký únavový syndrom, nedolezla jsem pomalu ani na konec baráku, jak se mi podlamovala kolena. Možná to souvisí s tím, že mám extrémně vysokou hladinu červených krvinek. Ale vážím si těch, co se masa dokázali zbavit.
Holky, vegetarianky a veganky, asi vsechny jsme videli otresne videa z jatek a z velkochovu… … Ale svet neni jenom hnusnej,
pro zmenu mam tady jedno hezke video, kraticky dokument o farmari, ktery celej zivot pracoval v rodinne farme, pokracoval v tradici v chove krav. A pochopil, ze zvirata maji emocie, socialni zivot, ze citi a prozivaji veci a bolelo ho, ze posila sve zvirata na jatka…a vite, jak tenhle pribeh skoncil? Nadherne. ![]()
Mohla bych se s dovolením zeptat, jestli bych mohla dostat tip na pleťovou kosmetiku? Mám docela problém najít něco s kvalitním složením, protože většinou to, co tam dávají je docela v rozporu s tím, k čemu jsem se dala.
@Janka50 já nakupují tady. https://www.ubarverky.cz/ je to Česká přírodní kosmetika od malých výrobců.. Je tam spoustu veganskych výrobků
já jsem moc spoko ![]()
Také by mě zajímala kosmetika s tímto zaměřením, zejména ta pleťová. Je i nějaká česká firma, která tuto kosmetiku vyrábí?
Našla jsem na internetu kosmetiku iuvenio, která by měla splňovat tady ty požadavky. Ještě ji teda vyzkoušenou nemám, ale vzhledem k tomu, že mě fakt zaujala, tak se chystám vyzkoušet ten jejich fresh essence a pak určitě něco na čištění pleti a něco na hydrataci, tak pak zkusím dát vědět, jaká ta kosmetika je.
Iuvenio je výborná kosmetika, používám ji sice chvíli, ale hrozně jsem si ji oblíbila. Poprvé jsem se donutila si objednat víc kosmetických produktů než jenom krém a je to na té pleti hrozně vidět, když se o ni člověk stará. Parádní je ten jejich čistící gel, pleť je potom krásně hebká, a to na ni pak ještě nanáším essenci a sérum.
@AnettkaMalus Myslíš, že to má pak i lepší vliv na tu pokožku, když se těch produktů aplikuje víc?