Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@Anonymní píše:
Já nevím, ale napadlo tě, že na každý je stavěný na to se stravovat jako vegan? Zřejmě ne, ty mi tady raději napíšeš, že jsem ubohá, protože mi to nesedlo. Jestli umíš číst, píšu, že jsem měla kvůli této stravě autoimunní reakci. Živiny jsem si samozřejmě počítala a kombinovala správně, ale tělo to nezpracovalo a nevstřebalo. Ale děkuji, přesně kvůli lidem jako ty, jsem ráda, že už se s těmito lidmi nestýkám.
Super, že znáš lidi, kteří jsou vegani a zdraví. Já zase znám bývalé vegany, co zdraví nejsou a nedělalo jim to dobře. Od toho tato diskuze je, napsat zkušenosti. A ty nejsou jen pozitivní, i když se ti to nelíbí.
nesmysl, každý živočišný druh má dané optimální stravování a lidé nejsou naprogramování na to aby jedli stravu masožravců - nemají an to ani přizpůsobeny zuby. To že někdo maso atd jí je jeho věc - anomálie? nebo si viděla aby se třeba lev na severu afriky za normálních podmínek živil antilopama a lev na jihu bazalkou a mátou?
@Verciste píše:
to dělá dost lidí no…jinak pošleš mi prosím ten raw jídelák do sz?![]()
![]()
![]()
Už to sepisuju ![]()
@Anonymní píše:
Nikomu nic nehaním, píšu svoji zkušenost jako varování. Promiň, ale tvá reakce je přesně stejná jako těch mých bývalých kamarádů. „Dovolíš si říct něco špatného na veganství, neumíš to, děláš to špatně, jsi vyvrhel, protože veganství je jenom skvělé a každému musí dělat dobře“. Ne, neuměla jsem se stravovat, protože nejsem fanouškem polykání nějakých prášků a doufala jsem, že vše dostanu ze stravy, ale tak to není. NIC nedokáže nahradit živočišné bílkoviny. Dnes už to vím, ty na to časem přijdeš třeba taky. Prostě veganství není pro každého. Já jsem kvůli výhradně rostlinné stravě byla prozánětovaná od jícnu až po tlusté střevo. Jinému to může dělat dobře.
Nic nedokáže nahradit živočišné bílkoviny. To je fakt. Je otázka, proč by se vůbec měly nahrazovat, když i správné rostlinné stravování dodá člověku dostatek živin
Co se pouze masa týče, tak WHO správně vedené vegetariánství jako styl stravování doporučuje. I vegetariánsky či vegansky se ovšem dá stravovat blbě, tak, že člověk opravdu nedostává tolik toho, co potřebuje, a má pak zdravotní problémy. Na to, co konkrétní člověk potřebuje, jsou tabulky jen orientačním vodítkem, které mají pomoci k individuálnímu stravování. Žádné tabletky do sebe cpát není třeba. Znám vegany, co se stravují jako prasata, maj i takový ty typický nedostatkový potíže typu padání vlasů, špatná pleť a únava, ale nezlob se na mě, z čočky, rýže a mrkve samotných se ti záněty po celém těle neudělají ![]()
Já asi budu věřit doktorům a ne odbornicím z emimina. Každopádně ano, záněty jsem měla z raw stravy, je pro moje zažívání příliš agresivní. To, že člověk není stavěn na to jíst maso je naprostý nesmysl a ani to nebudu komentovat. Jen jsem do této diskuze přispěla jako odstrašující případ, ukamenujte mě. ![]()
@Anonymní píše:
Já asi budu věřit doktorům a ne odbornicím z emimina. Každopádně ano, záněty jsem měla z raw stravy, je pro moje zažívání příliš agresivní. To, že člověk není stavěn na to jíst maso je naprostý nesmysl a ani to nebudu komentovat. Jen jsem do této diskuze přispěla jako odstrašující případ, ukamenujte mě.
Zaprvé, rostlinná strava nerovná se raw. Raw stravování, tj kvanta syrové zeleniny a naklíčené luštěniny, nedělají dobře ani mně, příliš mě to „okyseluje“ nebo jak to říct, i když v rámci půstu na pár dní dobrý. Zadruhé, zopakuji ti to - WHO správně vedené vegetariánství DOPORUČUJE. WHO je složená z odborníků, lékařů, takže když nevěříš „odbornicím z emimina“, věř odborníkům z WHO. Co se Ti nezdá na tvrzení, že člověk není přizpůsoben k tomu jíst stravu masožravců? Člověk není masožravec, je všežravec, má jinak postavenou čelist, jinak uzpůsobenou trávicí soustavu a jiné trávící enzymy než přirození masožravci. To, že je všežravec, neznamená, že musí jíst všechno, ale že jeho metabolismus se dokáže přizpůsobit masité i bezmasé stravě s ohledem na jeho životní podmínky. Čistě rostlinné stravování je navíc jeho přirozenému metabolismu mnohem blíže než stravování čítající množství masa, které do sebe třeba takový průměrný Čech za týden narve.
Mojí rodiče a sestry jsou již přes 20 let vegetariáni a jednu dobu byli i vegani. Myslím si, že pokud to člověk vezme poctivě a dokáže chytře a moudře doplnit co by mu chybělo rostlinou stravou tak proč ne. Má matka díky tomu se zbavila mnoha neduhů, které ji trápili mnoho let předtím. Jinak pokud by jste chtěli slyšet zajímavou přednášku na téma:„Neuveritelna pravda o mléku - Walter Veith“ tak je nalezení na YouTube.
@SlečnaDahlia píše:
Zaprvé, rostlinná strava nerovná se raw. Raw stravování, tj kvanta syrové zeleniny a naklíčené luštěniny, nedělají dobře ani mně, příliš mě to „okyseluje“ nebo jak to říct, i když v rámci půstu na pár dní dobrý. Zadruhé, zopakuji ti to - WHO správně vedené vegetariánství DOPORUČUJE. WHO je složená z odborníků, lékařů, takže když nevěříš „odbornicím z emimina“, věř odborníkům z WHO. Co se Ti nezdá na tvrzení, že člověk není přizpůsoben k tomu jíst stravu masožravců? Člověk není masožravec, je všežravec, má jinak postavenou čelist, jinak uzpůsobenou trávicí soustavu a jiné trávící enzymy než přirození masožravci. To, že je všežravec, neznamená, že musí jíst všechno, ale že jeho metabolismus se dokáže přizpůsobit masité i bezmasé stravě s ohledem na jeho životní podmínky. Čistě rostlinné stravování je navíc jeho přirozenému metabolismu mnohem blíže než stravování čítající množství masa, které do sebe třeba takový průměrný Čech za týden narve.
přesně tak…stačí se jen podívat na zuby člověka a tygra…
Mám kamaráda, který je vegan už několik let, nikomu to hlavně necpe, jede si to hezky podle sebe a je fakt spokojený, vypadá dobře. Je to sportovec a nic mu evidentně nechybí. Lidi, když si to sami zvolí a vyhovuje jim to, proč ne. Jen hlavně ať to necpou nikomu, kdo to nechce.. To mě dostává do kolen
![]()
Čistě ze zvědavosti, znáte někoho, kdo byl vegan a sekl s tím a vrátil se k masu?
Poslední dobou se v mém okolí s vegany roztrhl pytel. Najednou se s těmi lidmi prostě nedá mluvit, veganství cpou všude a při každé příležitosti. Ještě před rokem s nimi člověk zašel na pizzu a teď by si nejraději vzali snad všechny prasátka domů. Je to opravdu přesvědčení které přijde náhle nebo prostě to je teď tak v kurzu a lidi chcou být in?
Jak jste se vy stali vegani? Taky to máte potřebu všem říct?
Ahoj, já jsem skoro vegan, to znamená, že jím maso jen občas, mléčným výrobkům se vyhýbám.
U mě je to z přesvědčení, ohledně zdraví a také celosvětově, jak je se zvířaty ve velkochovech zacházeno, viděla jsem pár videí a není mi z toho moc dobře. Já jsem např. přesvědčená, že člověk si může dát maso, ale opravdu jen výjimečně, svátečně, ne 3× denně každý den. Hodně by se ulevilo naší mamce zemi. Člověk, pokud se více zajímá o to, co se děje kolem a pochopí, že vše se vším souvisí, tak se začne více starat. Aspoň tak to mám já. A nemám potřebu to nikde nikomu na potkání říkat. Když se někdo zeptá, že jak dlouho budu držet tuto dietu, tak mu odpovím, že nedržím žádnou dietu, že se stravuji jen zdravěji než předtím.
Chci ještě jen doplnit, že nikomu nemohu a ani nechci něco vnucovat, já mohu být jen příkladem, prostě respektuji, že každý z nás to může mít zcela jinak. Respketovat a být respektován.
@Doe_Jane píše: Čistě ze zvědavosti, znáte někoho, kdo byl vegan a sekl s tím a vrátil se k masu?
Poslední dobou se v mém okolí s vegany roztrhl pytel. Najednou se s těmi lidmi prostě nedá mluvit, veganství cpou všude a při každé příležitosti. Ještě před rokem s nimi člověk zašel na pizzu a teď by si nejraději vzali snad všechny prasátka domů. Je to opravdu přesvědčení které přijde náhle nebo prostě to je teď tak v kurzu a lidi chcou být in?
Jak jste se vy stali vegani? Taky to máte potřebu všem říct?
Jo, je to moda. Ma dcera v tom lita poradne. Uplne by mi stacilo, aby se vratila k mleku a vejcum. Bojim se, ze az to pochopi, tak uz bude pozde. Cpala nam to ze zacatku hodne, uz pochopila, ze to nema vyznam.
Ahoj, já jsem pescetarián od jakživa. Rodiče se snažili, abych jedla maso, po dobrém i po zlém, ale časem ‚zlomili nade mnou hůl‘. Prostě jím, co mi chutná a nikoho tím neobtěžuji, doufám;-) Ať si každý jí co chce.
@Jana525 píše:
Jo, je to moda. Ma dcera v tom lita poradne. Uplne by mi stacilo, aby se vratila k mleku a vejcum.Bojim se, ze az to pochopi, tak uz bude pozde. Cpala nam to ze zacatku hodne, uz pochopila, ze to nema vyznam.
Až pochopí co, tak bude pozdě na co? Pokud není blbá, složení jídelníčku si hlídá a staví si ho tak, aby jí nic důležitého nechybělo. Pokud blbá je, tak si to nehlídá a po nutriční stránce na tom bude zhruba jen tak špatně, jako drtivá většina Čechů s jejich mizerným stravováním.