Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Geroma Myslím to tak, že pokud mi sousedka řekne, že je věřící, nebudu jí předhazovat, jak kvůli její víře byli upalováni lidé na hranicích třeba. Protože za činy církev většina jednotlivců nemůže, i když následky si do života nesou. Jako právě to koukání skrz prsty a pomluvy za zády. Teď s tím mají asi největší zkušenosti muslimové. O každém muslimovi si také nemyslím, že je terorista. A o každém křesťanovi si nemyslím, že je pánbíčkář.
@kacka52 píše:
@hanyny Ne, musíš respektovat jak tvoje církev vystupuje na veřejnosti, jaký dělá dojem a jak na ostatní (i ateisty) působí. Já si o celé instituci církve myslím svoje, ale nijak to nevztahuji k jejím ovečkám. Respektuji víru každého člověka, ale snad názor na církev mít mohu.
Ale já nikde nepolemizuju o církvi a o názoru na ni. Já jsem věřící, nestydím se za to, hrdě se k církvi hlásím a musím říct, že většina kněžích kolem mě jsou opravdu i mými vzory - inteligentní, láskyplní a rozumní lidé.
V posledním příspěvku jsem chtěla říct, že mě osobně toto oslovení uráží a pokud mě někdo chce nazvat nějakým slovem, aby mě přiřadil k církvi, tak ať mě nazve křesťankou nebo katoličkou. Slovo pánbíčkář je zaužíváno jako hanlivé oslovení a mě osobně to uráží.
Zaujalo mě, že se tady o těch, co nejsou křesťané, mluví jako o ateistech…ale přijd emi, že tak 90 % našich přátel z Česka určitě ateisté nejsou. Většinou nejdou do kostela, ale večer se modlí, nebo věří na to, že je „něco nad námi“ a tak
@Geroma nebo mnoho z nich agnostici
v podstatě mě uráží pojmenování ateista - že nevěřím na „oficiální náboženství“ ze mě nedělá ateistu ![]()
@Gosi jsou ateisté máma je krtena, babička je věřící, ale to starsi generaci bývá. Do kostela jsem ji nikdy jít neviděla. O víře jsme se nikdy nebavili. Teta je též krtena, kdyby si mohla vybrat, krtena by byt nechtěla.
Příspěvek upraven 04.09.16 v 16:48
@Geroma neříkám hanlivé…ale zní mi to podobně jako u muslimů více respektují křesťana než někoho, kdo se nehlásí k žádné církvi
prostě ateista (?) ![]()
@EmmaAnna píše:
Zaujalo mě, že se tady o těch, co nejsou křesťané, mluví jako o ateistech…ale přijd emi, že tak 90 % našich přátel z Česka určitě ateisté nejsou. Většinou nejdou do kostela, ale večer se modlí, nebo věří na to, že je „něco nad námi“ a tak
Já myslím, že po celou dobu diskuze nikdo nenapsal, že kdo není křesťan, tak je ateista. Ateista je přece ten, kde nevěří v Boha. Je jedno, jestli křesťanského, židovského nebo jiného.
Celá diskuze měla být o Bohu a víře, ne o církvích.
@kacka52 píše:
@smurfka Samozřejmě, že nevěnovala, ale už to značí nějaké závazky vůči té církvi. Rodič se zavazuje, že dítě vychová ve víře. Povede ho k víře, bude to v podstatě středobod jejich života. Samozřejmě ne každý to tak má. A to mi právě přijde ten rozdíl s matriční knihou. Tam jsou zapsaní lidé narození na daném území, bez nějakých závazků. Křest už nějaký závazek prostě je. A na dítě to má vliv. Když se rozhodne, že už nechce být součástí, tak vymazat prostě nejde. Už navždy bude křtěné a navždy bude součástí církev, písemně. V sobě si to srovnat může. Ale mně by vadila i jen představa, že jsou o mě někde v kostele nějaké zmínky. Takže chápu, jak to @kačule.j myslí
nekrtila jsem dite proto, abych ho mohla/musela vychovavat ve vire… jsem verici, chovam se podle urcitych zasad a ctim urcite tradice, je to soucasti meho zivota, a soucasti toho je krest… stejne jako uz mlade zacina zdravit, protoze to vidi u me, tak podobne se do nej vtiskne nejspis i vychova k vire, nebude me to stat zadne premahani… jinak vetsina lidi je obcanem nejakeho statu, a vetsina statu, nebo podobnych zrizeni maj nejaka pravidla, ktere je potreba dodrzovat a stejne jako u cirkve, pokud ma nekdo problem s zrizenim, ktereho je clenem, vetsinou ho muze zmenit… a dobrovolne se soucasti cirkve stavaji katolici birmovanim, a naopak u cirkvi, ktere nekrti deti jsou deti clenu soucasti spolecenstvi i „bez party“…
@hanyny píše:
@kacka52 Co musím respektovat? Že se o mě někdo pohrdavě vyjadřuje jako o pánbíčkářce? Proč bych to měla respektovat? Já jsem katolička, tak prosím, ať každý inteligentní člověk používá adekvátní výrazy.
Výraz pánbíčkář podle mě patří do huby pouze primitivovi. Ale každý ať se zařadí km je mu libo.
a pánbíčkář je jako neco sprostého pro vás? něco jako pro Romy - cigán?
@Gosi Ale při křtu přece slibuješ, že to dítě budeš vychovávat ve víře. Tobě nevadilo, že lžeš, když vědělas, že to dělat nebudeš?
@kačule.j píše:
@Gosi jsou ateisté máma je krtena, babička je věřící, ale to starsi generaci bývá. Do kostela jsem ji nikdy jít neviděla. O víře jsme se nikdy nebavili. Teta je též krtena, kdyby si mohla vybrat, krtena by byt nechtěla.Příspěvek upraven 04.09.16 v 16:48
jasne, v tvym vztahu ohledne krtu deti je urcita determinace prostredim… chapu, ona hodne casto je pro verici vira otazka neprenosne zkusenosti a vetsinou take urcite determinace… z tihoto pohledu bych ja sama mela za zle rodicum, pokud by me nepokrtili jako dite a nevychovavali ve vire, coz zni stejne nesmyslne…
@smurfka píše:
a pánbíčkář je jako neco sprostého pro vás? něco jako pro Romy - cigán?
Já se zeptám otázkou. Tobě připadá důstojné oslovení věřícího jako pánbíčkář? Cikáni byli odjakživa cikáni, výraz Rom je výraz novodobý. U pánbíčkáře tento výraz vnikl z potřeby někoho hanět, ne se o něm bavit s respektem a úctou.
Já myslím, že nejsi až tak jednoduchá, abych ti něco takového musela vysvětlovat. Ten hanlivý podtón v tom chápe každý.
@hanyny píše:
@Gosi Ale při křtu přece slibuješ, že to dítě budeš vychovávat ve víře. Tobě nevadilo, že lžeš, když vědělas, že to dělat nebudeš?
vychovavam a budu vychovavat ve vire… a krom toho doufam, ze moje deti budou hetero a budou mit deti, ale ani jedna z tehle veci nejde vynutit a pokud se mlada najde u protestantu, nebo v ajurvede, nebude to pro zadna rana, nebo tragedie…ono dost mozna je jen vic variant jedne podstaty, i kdyz ja verim rimskokatolicke, nebo minimalne tomu, ze pokud to neni jedina absolutne spravna, je ta spravna pro me a povddu k tomu dite, ale treba je ji urcena jina cesta…
@Proto02 píše:
A ty si myslíš, že to zapřičinil Bůh, že jsou ty děti nemocné? Nebo že zapřičinil válku? To my lidi, ne Bůh. Máme svobodu, tak s ní takto nakládáme. Ničíme a drancujeme přírodu, ničíme vzduch který dýcháme, válčíme mezi sebou, vybíjíme zvířata jen tak, ne pro potravu. Pomlátíme se pro opačný názor…
Nutí snad Bůh někoho k honbě za penězi? Nutí snad Bůh někoho zabíjet? Bůh nám dal zemi, planetu a podívej, co jsme ve své svobodě se vším provedli. Pak se je těžko divit, že umírají děti na onkologii.
No jo, ale když za nic nemůže a ani v ničem nepomůže, tak proč v něj věřit.
@jary1 píše:
No jo, ale když za nic nemůže a ani v ničem nepomůže, tak proč v něj věřit.
Nemůže, ale pomůže
.
Věřit samozřejmě nemusíš, je to otázka každého z nás a svobodná. Naštěstí.