Vítejte ufonky :-)

• Otevřená skupina

Pro všechny maminky, co přemýšlí nad tím, co jedí jejich rodinky...

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15225
2.10.13 10:51

Jabka taky „uskladňuju“ tak, že nastrouhám nahrubo, nacpu do sklínek a zavařím. Bez ničeho. Dají se použít na koláče, přesnídávky…
Jo a loni jsem zavařovala v myčce - nejteplejší program. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
29.10.13 14:32

Dobrý den, ufonky - kéž se stále rozrůstáte :kytka:
Prosím vás, JAK zaděláváte a udržujete kvásek? Mně ta potvora vždycky po čtyřech dnech chcípne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
29.10.13 15:09
@Damael píše:
Dobrý den, ufonky - kéž se stále rozrůstáte :kytka:
Prosím vás, JAK zaděláváte a udržujete kvásek? Mně ta potvora vždycky po čtyřech dnech chcípne :nevim:

Udělala jsem si jeden v únoru mám ho dodnes. Co s ním děláš ty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
29.10.13 17:42

@omites To bych taky ráda věděla :roll: :lol: Zaliju mouku vodou, rozmíchám, dám někam ke světlu a teplu a každý den přidám trochu nové mouky a podle potřeby vodu. Začne to dělat takové podpovrchové bubliny a pak to spadne :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
29.10.13 22:18

@Damael a jak to voní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
29.10.13 22:48
@omites píše:
@Damael a jak to voní?

Teď už nijak, poslední jsem zkoušela před pár týdny a šel zase do záchodu :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
30.10.13 00:01

Tak já mám kvásek od kamarádky, takže vyrábět ho tzv. od začátku jsem nemusela, ale mám ho jen asi tak dvě lžíce v lednicic, před pečením vyndám z lednice pak dám do velké sklenice tři vrchovaté lžíce celozrnné nebo chlebové žitné mouky a asi devět lžic vlažné vody tak, aby to mělo konzistenci lívancového těšsta, do toho tu trochu kvásku přidám, nechám v nedotažené slenici na lince asi tak dvě až tři hodiny. Jakmile to zvětší objem a jsou v tom bubliny, tak to promíchám (tím to samo klesne) a pak trošku (asi tak dvě lžíce) opět odleju do lednice a zbytek použiju na pečení. Žádné několikadenní tažení kvásku na lince nepotřečbuju a chlebík je krásně vykynutej :nevim: Celej proces od vytažení z lednice spolu s 5,5 hodinových kynutím a pečením v pekárně mi trvá asi 8 hodin. Ráno vyndám z lednice, po příjezdui ze školky zadělám na kvásek, před polednem dám péct a v pět je chlebík hotovej :nevim: POkud ti kvásek na lince sám klesne, tak je přešlý. Máš to tam moc dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
30.10.13 10:14

@Mafina5 Děkuju ti, tak mi asi fakt rychle kvasil 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5799
30.10.13 13:31

@Damael on když už nemá co jíst, tak klesne, to je impuls pro další krmení. Dej si ho někam kde je cca 20 st. nebude tak rychle kvasit a stačí přikrmit ráno a večer, po třech dnech mužeš péct. pokud nezplesnivý nebo nesmrdí jako aceton, tak to nevzdávej, začátek je pomalejší, ale čím je starší tím to jde lépe ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
30.10.13 13:50

@šóšannáh Aha, tak děkuji, zdá se, že u nás tedy byl problém naopak příliš vysoká teplota :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
30.10.13 13:54

Holky, používáte některá hrašku? Já ji nadšeně koupila a radovala se, jak budu zdravě smažit květák a byla to katastrofa! Patlá se to, na pánvi nemožné květák usmažit… Usmažila jsem celer, to šlo.
Takže ji používám na zahušťování polévek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
30.10.13 15:05

A na to zahušťování, jak to chutná? Má to nějakou chuť nebo to nepoznáš od mouky? Já nad ní uvažuji právě pro tento účel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2271
31.10.13 23:54

@Damael
Zkus tohle: http://www.cuketka.cz/…/kvasek.html . Nezkoušela jsem :think:, chlebový kvásek mi šel. Zkončila jsem s pečením chlebů, když byl u nás dostupný kváskový chléb od Zemana za kilový pecen 46kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2271
31.10.13 23:55

@Ukulina
Co to je 8o?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
1.11.13 09:14