Vykání s tchánovci - nepřijali mě do rodiny?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10905
15.11.15 22:13

@Muzz Upřímně, ještě v osmdesáti budu většinou požadovat, aby si dotyčný vybral, buď paní + příjmení, nebo křestní jméno :)
Ale zrovna u toho dotyčného, který se takto snaží, si to užívám, neb si trošku naběhl (patrně to chápal jako odrazový můstek k tykačce a nevyšlo to).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
16.11.15 10:23
@Knihomyš píše:
@Muzz Tyhle věci se mění :) Kdo ví, za 100 let bude třeba anachronismus tykání rodičům… Samozřejmě, že je to zvyklost, lásky a úcty nepřidává ani neubírá, to dělají jiné věci.
:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
16.11.15 10:30
@Knihomyš píše:
@Muzz jen se domnívám, že pokud by se plošně zrušilo tykání/vykání, tak ti budou vadit jiné věci, které to tykání/vykání nahradí :) Minimálně takové ty napjatější vztahy tohle prostě dokážou dát najevo - kdo první pozdraví (při plus mínus stejném věku), jestli se příchozímu nabídne kafe…
Zatím nejvtipnější mi přijde kombinace vykání, oslovení paní + křestní jméno. To si připadám jak bordelmamá :)

Proč? Měla jsem přátele - byli o generaci starší. A byli to dobří přátelé. Oni mi tykali, já jim vykala a říkala přesně tak - paní/pane a jméno. A přišlo nám to tak dobře. Bylo to bližší než tykat a současně to dávalo najevo úctu, kterou si zasloužili, a to nejen svým věkem. Domluvili jsme se, nabízeli mi, že jim mohu Tykat, ale to mi prostě nešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
16.11.15 10:46

@inkakřivák to je pocitovka, přijde mi to jako divná kombinace, něco jako sekaná s marmeládou :) komu to vyhovuje, tomu to neberu. halt jsem přesně ve fázi, kdy se cítím mladá, ale okolí halt správně vidí vyklepanou kukuřici… poprvé mě takhle vyvedl z míry manželův kolega v hospodě :) a druhý případ je specifický.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.16 21:01

Jak to mám brát? Cítím se divně..

Ahoj, trošku oprašuji téma… Jsem s přítelem 5,5 roku, bydlíme u jeho maminky. Stavíme dům a je mi přes 30. Jeho sestra má přítele, je s ním asi 8 let a je jim přes 30, ale bdlí spolu už pár let. A tedka vykání/tykání: Jeho máma mně tyká, já jí vykám. Jeho táta mi dlouho vykal, pak začal tykat a já mu vykám. Můj přítel si tyká s mým tátou, oslovují se „vole“, moje máma mu tyká, on jí vyká. A teďka k jádru..zjistila jsem, že „švagr“, čili přítel od sestry přítele si s tchánem začal tykat, teda spíš že „švagr“ začal tykat tchánovi. Vlastně švagr je na stejné pozici jak já, znají se o 3 roky více cca, je fakt, že spolu „něco měli“ ohledně auta, kupuje si od tchána auto. Ale stejně.. je to asi nově..byla jsem na obědě já, „švagrová“ - sestra přítele, její přítel - „můj švagr“ a tchán (bez mého přítele, čili tchána syna). Přišla jsem si divně, když švagr tchánovi tykal a já vykala. Přijdu si méněcenně a trošku až uraženě. Tchán je v pohodě, je fakt, že jsme spolu zatím moc nemluvili, s jeho manželkou, která jž není mezi námi, jsem měla výborný vztah a tykaly jsme si. Tchýni vykáme oba..jak já, tak švagr, ač sestra od přítele jeho rodičům tyká jž dávno. Měla jsem tohle již kdysi v předchozím vztahu… „švagrová“ si tykala s „tchýní“, hulily spolu a já jí vykala..hrozně mi to vadilo, fakt hrozně, byl to jeden z důvodů rozpadu našeho vztahu. Tak nevím, jestli mám vychladnout a počkat, až se to vyvrbí dál, třeba přijde ta chvíle, nebo to mám naťuknout příteli, ale je mi to divné..někam půjdeme a já budu říkat „vy“.. a všichni „ty“… neřeknu, kdybych byla nová známost, ale takto? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
18304
4.11.16 21:11
@Anonymní píše:
Ahoj, trošku oprašuji téma… Jsem s přítelem 5,5 roku, bydlíme u jeho maminky. Stavíme dům a je mi přes 30. Jeho sestra má přítele, je s ním asi 8 let a je jim přes 30, ale bdlí spolu už pár let. A tedka vykání/tykání: Jeho máma mně tyká, já jí vykám. Jeho táta mi dlouho vykal, pak začal tykat a já mu vykám. Můj přítel si tyká s mým tátou, oslovují se „vole“, moje máma mu tyká, on jí vyká. A teďka k jádru..zjistila jsem, že „švagr“, čili přítel od sestry přítele si s tchánem začal tykat, teda spíš že „švagr“ začal tykat tchánovi. Vlastně švagr je na stejné pozici jak já, znají se o 3 roky více cca, je fakt, že spolu „něco měli“ ohledně auta, kupuje si od tchána auto. Ale stejně.. je to asi nově..byla jsem na obědě já, „švagrová“ - sestra přítele, její přítel - „můj švagr“ a tchán (bez mého přítele, čili tchána syna). Přišla jsem si divně, když švagr tchánovi tykal a já vykala. Přijdu si méněcenně a trošku až uraženě. Tchán je v pohodě, je fakt, že jsme spolu zatím moc nemluvili, s jeho manželkou, která jž není mezi námi, jsem měla výborný vztah a tykaly jsme si. Tchýni vykáme oba..jak já, tak švagr, ač sestra od přítele jeho rodičům tyká jž dávno. Měla jsem tohle již kdysi v předchozím vztahu… „švagrová“ si tykala s „tchýní“, hulily spolu a já jí vykala..hrozně mi to vadilo, fakt hrozně, byl to jeden z důvodů rozpadu našeho vztahu. Tak nevím, jestli mám vychladnout a počkat, až se to vyvrbí dál, třeba přijde ta chvíle, nebo to mám naťuknout příteli, ale je mi to divné..někam půjdeme a já budu říkat „vy“.. a všichni „ty“… neřeknu, kdybych byla nová známost, ale takto? :nevim:

No myslím, že to nemusíš brát špatně - jak vidno, s tykáním začal sám švagr, asi si nebere moc servítky. Kdyby nezačal sám, asi by dál vykal (?) Myslím si, že kdyby jsi sama začla s tykáním, taky by neměli nic proti.
Já se kdysi taky cítila tak trochu „ublíženě“, protože se švagrovou si tchánovci tykali a já se snažila taky tykání nadhodit, ale oni na moji otázku na toto téma mlčeli - fakt trapas. Mrzelo mě to tehdy, ale pak jsem to hodila za hlavu a prostě vykám a už mi to ani nepřijde..Důležitý je vztah s jejich synem (mým mužem) a s nimi jsou už nyní vztahy taky dobré (bývaly horší a to do doby, než jsem po 6 letech vztahu dokázala některé věci z jejich strany hodit za hlavu, nyní, když je mi to putna, se najednou vztahy zlepšily a možná je to i tím, že ona tykající švagrová nakonec podvedla jejich syna a rozhodně už s ní kamarádi nejsou a váží si toho, že my se máme s mužem rádi).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
4.11.16 21:13

8o duvod rozpadu vztahu, ze si s tebou „tchyne“ nepotykala? Moje svagrova si s mymi rodici vykala 20 let. Oni ji samozrejme tykali. To prece nema nic spolecneho se vztahem vas dvou. To ma tvuj pritel jako nejak donutit rodice, aby si s tebou potykali? Myslim, ze resis kraviny :?

Příspěvek upraven 04.11.16 v 21:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1085
4.11.16 21:13

Tak já to mám naopak…mě tchán s tchýní oba řekli, že jim mám tykat, ale mě to prostě nejde přes jazyk, nevím proč…asi jsem tak naučená…moje maminka vykala taťkovým rodičům celý život a táta zase těm mamčiným…takže mi to tak přijde prostě normální, a prostě to nedokážu tchánovcům tykat a stejně jim vykám…a to už jsme s manželem spolu 6 let a tykání mi nabídli hned asi po roce našeho vztahu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27767
4.11.16 21:19

U nás to samý docela mi to i vyhovuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5668
4.11.16 21:39

My jsme si s tchánem vykali až do doby než si mě manžel vzal…a co? Ze by se kuli tomu bortil svět nebo sme se měli tenkrát rozejít?? Resis kraviny zamer se na důležité věci a nauč se Ptákoviny házet za hlavu…ale zas dlouho jsem se nepobavila tak jako nad větou to že jsem si netykala s expritelovymi rodiči byl důvod k rozchodu… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
4.11.16 21:45

Můj muž má bratra. Mi rodiče manžela tykají. Já jim vykám.
Manželka švagra tyká oběma rodičům.
Mi to nevadí. I mi to pomáhá. Jsem slušná.
Ale přijde mi, že si to moje švagrová velmi užívá, že ona si tyká a já ne. Ale ona už taková je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
4.11.16 21:52

Taky si myslím, že z toho děláš zbytečný problém. Já tchýni i tchánovi vykám, nikdy mně tykání nenabídli a to jsem s manželem už skoro 20 let. S manželovou ex si tykali a to s ní byl manžel jen 5 let. Nikdy mě nenapadlo se kvůli tomu cítit méněcenně nebo ublíženě, tohle považuju za naprosto nedůležité věci. A pokud takové hlouposti někdo vážně řeší a vidí v tom problém, nedivím se, že je tolik rozvodů :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
4.11.16 22:02

Jsem s manzelem uz 13 let. s jeho mamou mam super vztah, vykam ji. s tchanem vztah ok, tez vykam. oni mi oba dva tykaji a i mi nabidli, at tykam ja jim. odmitla jsem, podle me je moje vykani jim znakem urcite ucty k manzelovym rodicum. naprosto mi vyhovuje. stejne tak manzel vyka me mamce.
urcite bych se neurazela a nepitvala nejake vykani ci tykani svagrovcu apod. nema to smysl a zbytecne se uziras necim naprosto nepodstatnym.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.16 22:11

Já ale psala, že „netykání tchýni“ bylo JEDEN Z DŮVODŮ ROZPADU, cítila jsem se divně na rodinných akcích, kde si všichni tykali a kamarádíčkovali a já musela jí vykat! A čili jsem se tam necítila „tak dobře“… Dokonce to vadilo i příteli, ale nějak se neodvážil to své mámě říct.

Ano, možná řeším kraviny, ale přijde mi to takové nepříjemné.. někam půjdeme, všichni si řeknou ahoj a já dobrý den… nejsme spolu pár měsíců, ale skoro 6 let. Kdyby švagr vykal taky, tak mi to nepřijde, naopak, klidně budu vykat dál a ráda. Ale jsme na stejné pozici, proto mi to přijde divné, pak se cítím právě jak nepřijatě…

Napsala jsem to špatně..švagr nezačal sám tykat, dostal nabídku od tchána..

• Citovat
  • Upravit
5668
4.11.16 22:14

Pořád resis kraviny :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat