Vykání s tchánovci - nepřijali mě do rodiny?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10905
4.11.16 22:22

Spíš než nepřijetí bych řekla, že tchánovcům vyhovuje vztah, kdy oni tykají a ty (potažmo švagr) byste jim vykali - ono to tak pěkně dává najevo hierarchii vztahu, že.
Akorát jim to švagr naboural a tyká taky :) A těžko budou říkat dospělému chlapovi „hele ty nám koukej vykat!“
Na jeho/tvém místě bych asi udělala totéž. Kdysi jsem si jedno takové „já vykám, druhý tyká“ pěkně vyžrala a od té doby jsem se zařekla, že si buď vykáme nebo tykáme, ale vždy symetricky. Zamlada to bylo občas psychicky náročné, ale pro mě furt lepší pocit, než si nechat „kálet na hlavu“ jednostranným tykáním.
Partnerovi bych sdělila, že když tykají oni mně, já jim budu taky, ať je na to dle svého uvážení připraví, a začala bych.

Komu vyhovuje jednostranné tykání, tomu to neberu. Vycházím z předpokladu, že zakladatelce to nevyhovuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
4.11.16 22:24
@krtek7489 píše:
8o duvod rozpadu vztahu, ze si s tebou „tchyne“ nepotykala? Moje svagrova si s mymi rodici vykala 20 let. Oni ji samozrejme tykali.Příspěvek upraven 04.11.16 v 21:14

Samozřejmě? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
4.11.16 22:25
@Knihomyš píše:
Spíš než nepřijetí bych řekla, že tchánovcům vyhovuje vztah, kdy oni tykají a ty (potažmo švagr) byste jim vykali - ono to tak pěkně dává najevo hierarchii vztahu, že.
Akorát jim to švagr naboural a tyká taky :) A těžko budou říkat dospělému chlapovi „hele ty nám koukej vykat!“
Na jeho/tvém místě bych asi udělala totéž. Kdysi jsem si jedno takové „já vykám, druhý tyká“ pěkně vyžrala a od té doby jsem se zařekla, že si buď vykáme nebo tykáme, ale vždy symetricky. Zamlada to bylo občas psychicky náročné, ale pro mě furt lepší pocit, než si nechat „kálet na hlavu“ jednostranným tykáním.
Partnerovi bych sdělila, že když tykají oni mně, já jim budu taky, ať je na to dle svého uvážení připraví, a začala bych.Komu vyhovuje jednostranné tykání, tomu to neberu. Vycházím z předpokladu, že zakladatelce to nevyhovuje.

Mně tedy nevadí si vykat a oslovovat křestním jménem někoho, koho si vážím. A ani mi nevadí, pokud mi takový člověk tyká, ale pouze pokud mu to nabídnu. Jinak je to buranství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
4.11.16 22:30

Ono mezi chlapama je to trochu jiné. Často si chlapi tchán/zeď tykají, ale tchán/snacha, tchýně/snacha si vykají, přijde mi to přirozené, že chlapi se tak víc mezi sebou „pobratří“. Mě tchánovci tykají, mí rodiče tykají příteli a my oba rodičům toho druhého vykáme. Taky mi to přijde lepší, než tykat, je to takové uctivé z mého pohledu :) taťka příteli nabídl tykání a ten odmítl, že mu to nejde přes pusu a radši mu bude vykat. Taktéž já bych nechtěla tykat tchánům, nejsou to žádní mí kamarádi, ale partnerovi rodiče, ke kterým mám úctu. A vztahy máme opravdu nadstandardní, jak mí rodiče/přítel tak já a tchánovci.
Mamka vyká taťkově mamce, oslovuje ji „mamko“, ale prostě vyká i po skoro 30 letech, taky jí bylo nabídnuto tykání a ona nepřijala :) a taťka vykal své tchýni, ale tchánovi tykal… prostě chlap s chlapem, to je jiné ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
4.11.16 22:32

@Bábrdl Vykání a křestní jméno mi převážně vyhovuje, zejména v práci. Teď jsi těžce zvykám na „paní..ová“, halt jdu do let a ti mladí si netroufnou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
4.11.16 22:32
@Knihomyš píše:
@Bábrdl Vykání a křestní jméno mi převážně vyhovuje, zejména v práci. Teď jsi těžce zvykám na „paní..ová“, halt jdu do let a ti mladí si netroufnou :)

To mi povídej…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
4.11.16 22:36

@Bábrdl Máme dnes takovou plachou mládež, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
4.11.16 22:36

Já vykám, tchánovci mi tykají. Manžel a moji rodiče si tykají, ale dokud nebyĺy děti, měl manžel trochu problém s oslovováním. Teď říká babičko a tyká. S křestními jmény mu to moc nešlo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
4.11.16 22:43
@Knihomyš píše:
@Bábrdl Máme dnes takovou plachou mládež, co?

Ba ne, prostě jsme staré.
Tys chtěla říkat křestním fosiliím? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
4.11.16 22:54

Zakladatelko. Tobě asi vadí, že nemůžeš říct tchyni ty vole a švagr tchánovi ano.
Seš nějaká cimprlich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
4.11.16 22:56

@Bábrdl
Nojo… „Nevím, jak se chovat na svůj věk - nikdy jsem tak stará nebyla.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.16 22:58

Nemyslím, že řeším kraviny, aspoń mně to tak nepřijde, přijde mi to celkem důležité, protože to odráží můj vztah s každým členem rodiny. Jak jsem psala… švagr dostal nabídnuto od tchána, nezačal sám, a zatím je to asi čerstvé, nejde mu to přes pusu. Mi osobně vyhovuje více vykat rodičům partnera, ale jen v případě, kdy mi nebyla nabídnuta jiná možnost a hlavně, že nejsem jediná, kdo ve skupině (když to vemu třeba se švagrem na stejné úrovn - jsme staří cca stejně) vyká a oslovuje pan/paní.. Pak si přijdu, že jsem méně než třeba on - švagr pro mě a nejsem tak přijatá do rodiny. Je fakt, že asi chlap s chlapem si spíš potyká..atd. to mě též napadlo.. Navíc, se mnou si holt nikdo nezapálí a panáka nedá, nekouřím a téměř nepiju. Bez dovolení bych si nedovolila starší osobě tykat, jednou jsem to udělala v domnění, nebot šlo o kolegyni a byla jsem v nové práci a všichni mi řekli ahoj, tak jsem jí řekla taky ahoj, protože jsem si myslela, že není o moc starší, jenže ona byla.. téměř o 13 let :D a moc se jí to tenkrát nelíbilo..jak jsem pocítila. Ale dotedka jsme nej kamarádky z práce.. a rozumím si s ní více, než s kteroukoli vrstevnicí..Stejně tak mi nabídla tykání 90letá paní, o kterou se starám.. a jsem o 60 let cca mladší.. jenže u ní mi to vůbec nepůjde, za prvé je o mnoho starší a za druhé má AD, čili to stejně zapomene.. ona mě má za kamarádku, jenže já jsem pečovatelka.. Ale asi se na to tykání/vykání a řešení toho vykašlu a uvidím, jak se to vyvrbí dál. Spíš se jen bojím, že pokud mi někdo jednou nabídne z nich tykání, už mi to nepůjde..a budu stále vykat..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.11.16 22:59

@arada No dovol?! Proč by mi to mělo vadit? Nikdy bych si tohle nedovolila! Ke starším lidem mám úctu, ať jim tykám, či vykám! 8o ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.11.16 23:08

…a ještě další kravina..ono je to taky dost divný, psát i na vánoční dárky.. paní X a pan X, a ne Pepa, Eva atd. jako jediná… pak si přijdu, jak holka z ulice, co se zná s jejich synem 14 dní..

• Citovat
  • Upravit
802
4.11.16 23:08

Manželovým rodičům vykám a oni mně taky. Švagrovi tykají a on jim vyká. Jezdíme k nim 1× za měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová