Výpomoc při hlídání dítěte - babička nechce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
31.1.13 19:32

To píšeš o mé matce…
taky mi vůbec nepomůže, nemá k dětem žádný vztah, je mi to hodně líto, ale bohužel s tím člověk nic nenadělá.
jsem ráda, že v tom nejsem sama, když to tu čtu :srdce:

@Anonymní píše:
Milé maminky, moc Vás prosím o radu nebo možná i vysvětlení. Je to zcela běžné a normální i v jiných rodinách? Moje mamka je rozvedená, žije sama, věčně si stěžuje, že je sama. Já chodím půl roku do práce, mám 3,5 letou dceru. Dovedete si představit co je to za nápor na psychiku, když dítě je 14 dnů ve školce a je nachlazené, tak že musí zůstat doma. Mamka podniká, čas má, dá se říci, když potřebuje, tak si ho může udělat, pro sebe si ho udělá vždycky, ale pro mě prostě ne. Dokáže mi říct, že ona prostě nemůže, ať si to zařídíme s manželem nebo co prý druhá babička /ta má přes 70 let a je hodně nemocná/, tam jezdíme jen na návštěvu, jsem ráda, že aspoň takto udržujeme kontakt.
Prostě se chci zeptat, je tohle normální? Může se takhle vůbec chovat matka, která má sama tři děti? Tohle je její jediné vnouče. Jí jen vyhovuje, když ji navštívím s malou a zase s ní odkráčím. Nemůžu to nějak asi ani pochopit, vždycky jsem jí v životě pomáhala, se vším co chtěla, s mladšími sourozenci taky a ona na mě maximálně spustí, že ona to měla ještě horší. Připadám si jak ve zlém filmu. Často teď večer brečím, je mi to líto, nemůže se smířit s tím jaká je.
  • Citovat
  • Upravit
794
1.2.13 13:15

Holky, docela vás chápu. Sice souhlasím, že babičky nemají povinnost hlídat, ale v rodině by se mělo pomáhat.
U nás si malou moje mamka vzala jednou a to jsem ji k tomu ještě donutila, protože jsem nutně potřebovala k lékaři a manžel byl na služebce. Malou jsem ji musela dát nakrmenou, přebalenou, umytou a musela jsem se vrátit do hodiny a půl. Navíc jsem to pak ještě poslouchala, jaké dobrodiní pro mě udělala. Ale už zapomněla, jak jsem se já starala několik měsíců o ni, když byla nemocná, po operaci.
Takže osobně náš vztah právě kvůli tomu docela ochladl, protože byl jednostranný - já MUSÍM pomáhat, ona už pomohla dost, když jsem byla malá.
Naštěstí druhá babička (tchýně) je fantastická, pro malou by se rozkrájela. A k tomu si ještě platím občas mladou holčinu - chůvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.2.13 13:45

Moje mamka by malého pohlídala moc ráda, ale je na druhé straně republiky, no velká škoda. Tchýně teda pohlídá, když potřebuju (je ze stejného města a bydlí kousek od nás), tak třeba na ty dvě hoďky to dá, ale nemůžu se na to zase spolehnout - častokrát se mi stalo, že jsem s tím na 100% počítala a pak jí záhadně večer před hlídáním začala bolet hlava, koleno, klouby nebo na ni každou chvilku něco leze :roll: (samosebou většinou výmluvy). Tak jsem radši malému začala dvakrát týdně platit dopoledne v soukr. školce a nemusím se doprošovat. Navíc naše názory na výchovu se tak trochu liší (třeba malému cpe pořád čokoládu ikdyž má ekzém a kolirkát jsem řekla, že prostě ne atd.) a taky nehodlám zase poslouchat řeči typu vyzouvejte se na chodbě před bytem, protože pak máme z toho dítě nemocný, že si domů nosíme špínu atd :poblion: (ke mně si teda nedovolí, ale manžel mi to pak vždycky stejně řekne, a to doma máme myslím dost čisto, no mohla bych pokračovat donekonečna). Jinak sice bydlíme kousek od sebe, ale ona nás s tchánem na návštěvu vůbec nezve, max. 1× - 2× za rok při nějaké spešl příležitosti, ale chtějí k nám jezdit každý víkend, což mě teda pěkně vadí, protože to jsou jediný chvilky, kdy můžeme být spolu jako rodina sami. No každý má něco..omlouvám se, že jsem odbočila a taky za anonym, ale přece jenom bych nerada aby tohle četl někdo jiný z rodiny.

Chápu, že tě mrzí, že tvoje mamka má k tomu hlídání tak odtažitý přístup, mně by to taky mrzelo, zvlášť u vlastní matky, přece jenom je to její vnouče, a ikdyž povinnost hlídat samozřejmě nemá, jak tu všichni píšou, myslím, že je to přirozené alespoň jednou za čas na hoďku dvě ti tu malou pohlídat, no ale co naděláš.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.2.13 19:57

Moje matka mi taky všechno omele a vyčte. jo tím, že mě vychovala a musela se starat o mě, když jsem byla malá, tak to mi taky předhazuje. řekla mi, že už si své děti vychovala a že ted chce mít již svůj život.
a to jí řeknu o pomoc jen když opravdu není jiná možnost. náš vztah vůbec není jako matka s dcerou, ale mám pocit, že je moje matka je cizí ženská. chjo.
píši raději anonymě.

@montchitchi píše:
Holky, docela vás chápu. Sice souhlasím, že babičky nemají povinnost hlídat, ale v rodině by se mělo pomáhat.
U nás si malou moje mamka vzala jednou a to jsem ji k tomu ještě donutila, protože jsem nutně potřebovala k lékaři a manžel byl na služebce. Malou jsem ji musela dát nakrmenou, přebalenou, umytou a musela jsem se vrátit do hodiny a půl. Navíc jsem to pak ještě poslouchala, jaké dobrodiní pro mě udělala. Ale už zapomněla, jak jsem se já starala několik měsíců o ni, když byla nemocná, po operaci.
Takže osobně náš vztah právě kvůli tomu docela ochladl, protože byl jednostranný - já MUSÍM pomáhat, ona už pomohla dost, když jsem byla malá.
Naštěstí druhá babička (tchýně) je fantastická, pro malou by se rozkrájela. A k tomu si ještě platím občas mladou holčinu - chůvu.
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.3.16 11:00

Mile maminky, nechci zakladat novou diskuzi tak se zeptam tady. Musite si rikat o hlidani babickou nebo se vam babicka nabidne sama? U nas je problem v tom, ze ja mamu nemam a babicka je vlastne pritelkyne meho taty, kterou si nasel kdyz mi bylo 18 a tenkrat jsme spolu moc dobre nevychazely. Ted uz je to lepsi. Mam skoro 2leteho syna, pritel ma casove narocnou praci tak jsem na nej skoro porad sama. Vzdycky kdyz bych si chtela na chvili „odpocinout“ nebo neco zaridit, zajit na kafe s kamaradkou tak babicka sice pohlida, ale nikdy se treba nezepta kdy budu potrebovat priste nebo tak. Vzdycky ji musim zavolat ja a zeptat se kdy muze, chodi do prace ale ne kazdy den. Pripadam si ze se vnucuju. Ke sve dceri co ma dve male deti jezdi samozrejme sama od sebe a uz mi moje domluvene hlidani nekolikrat zrusila protoze dcera ji prece potrebuje vic. :nevim: Proste je mi trapne ji porad volatr a ptat se ji. Jine hlidani nemam. Kdyz to po sobe tak ctu, tak si pripadam divna ja. Diky za vyjadreni jak to mate vy. Anonym protoze sem chodi nasi pribuzni a nechci, aby vedeli co citim.

• Citovat
  • Upravit
102087
15.3.16 11:06

Byla bych ráda, že občas pohlídá… a to, že je pro ni vlastní dcera bližší než ty, je prostě fakt, se kterým nic nenaděláš. A co partnerovo rodiče?
Jinak naši třeba nehlídají vůbec a tchýně na vyžádání, když potřebuju kvůli práci, dříve tedy víc, když děti ještě nemohly do školy, teď je to tak jednou za 2 měsíce, když bych nestihla školku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8040
15.3.16 11:13
@Anonymní píše:
Mile maminky, nechci zakladat novou diskuzi tak se zeptam tady. Musite si rikat o hlidani babickou nebo se vam babicka nabidne sama? U nas je problem v tom, ze ja mamu nemam a babicka je vlastne pritelkyne meho taty, kterou si nasel kdyz mi bylo 18 a tenkrat jsme spolu moc dobre nevychazely. Ted uz je to lepsi. Mam skoro 2leteho syna, pritel ma casove narocnou praci tak jsem na nej skoro porad sama. Vzdycky kdyz bych si chtela na chvili „odpocinout“ nebo neco zaridit, zajit na kafe s kamaradkou tak babicka sice pohlida, ale nikdy se treba nezepta kdy budu potrebovat priste nebo tak. Vzdycky ji musim zavolat ja a zeptat se kdy muze, chodi do prace ale ne kazdy den. Pripadam si ze se vnucuju. Ke sve dceri co ma dve male deti jezdi samozrejme sama od sebe a uz mi moje domluvene hlidani nekolikrat zrusila protoze dcera ji prece potrebuje vic. :nevim: Proste je mi trapne ji porad volatr a ptat se ji. Jine hlidani nemam. Kdyz to po sobe tak ctu, tak si pripadam divna ja. Diky za vyjadreni jak to mate vy. Anonym protoze sem chodi nasi pribuzni a nechci, aby vedeli co citim.

Já vím, že je to blbý, vím, jak hlídání občas bodne, ale bohužel si ho nelze nijak vynutit a co si budeme povídat, krev není voda. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.3.16 11:15

No tak dcera je vic nez ty, to je jasny. U tchyně to bylo podobne. Dceři hlídala často a nam skoro nikdy.. A to jsou stejná pokrevni vnoučata :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
15.3.16 11:17

Bydlime daleko, tchani si berou radi, ale po predchozi domluve z nasi strany( maji hidne vlastnich aktivit). Moje mamka kdykoliv prijedem, tak je nadsena dite odevzdam a 3 dny o nem nevim. Doma bud hlidani platim, stridam se s partnerem nebo prijde moje sestra. I ji to hlidani obcas platim, ptz mi prijde blby ji furt prudit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
15.3.16 11:18

Btw myslim, ze primarne byd mela chtit aby dite travilo cas s babickou a uzili si to. Neeee protoze ty potrebujes od toho babicky nejsou neni to jeji povinnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1350
15.3.16 11:18

Přesně tak, vynutit to nelze, není to její povinnost hlídat. Já až budu mít vnoučata, tak taky nebudu hlídací babička, nevidím důvod proč bych měla být, když někdo chce mít dítě, musí si to umět zařídit sám. Samozřejmě když mě poprosí, vyhovím, pokud se mi to bude hodit, ale sama od sebe bych se také nenabízela. Toť můj názor, i když tohle jsi asi nechtěla slyšet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1767
15.3.16 11:19

Ahoj anonymko. U nas je to tak, ze mame 3 babicky (mi rodice jsou rozvedeni a otec se podruhe ozenil) a sama od sebe hlida paradoxne prave ta maceska :-) Nasi malou miluje, obecne ma deti rada a vzdy zavola ona nebo muj tata a zeptaji se, jetli by si malou nemohli vzit na vikend. Macecha je nemocna, takze to nechavam na nich a hlidani po nich nezadam, ozvou se sami, kdyz muzou. Moje mamka se hodne casove vytizena a jezdi i pomahat moji sestre s vnuky, kdyz treba onemocni a segra musi chodit do prace. Ted nedavno si mou dceru sama vzala na vikend. No a tchyne, ta nam obcas hlidala po domluve, ale od lonskeho roku uz k ni dceru nedavam, leda tehdy, kdyz si rekne sama a to bylo za rok jednou. Jinak k nim jezdime, ale to se o deti starame vetsinou ja s muzem, tchyne na to neni, chce mit svuj klid - jeji volba, decka ji nevnucuju, ale s tou macechou je to velky kontrast. JInak jeste mame 15timesicniho syna a toho nikdy zadna z babicek nevzala ani na hodku ven v kocarku, je stale s nama a vyhovuje mi to tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.3.16 11:19

Zakladatelko, možná tady dostaneš čočku od přechytralých mamYnek. :mrgreen: Párkrát jsem viděla si zde někoho postěžovat, že babi nehlídá, a slepičky se na dotyčnou slétly, že to není žádná povinnost babiček atd. :roll:

Řeším něco podobného. K Valentýnu jsem od manžela dostala lístky do divadla na dost blbě sehnatelné představení, které se koná až za půl roku. Jedná se navíc o perfektní místa a o ceně nechci radši mluvit. :roll: Bydlíme od veškeré rodiny daleko (=nikdo nám nikdy nehlídá) a já si tedy dovolila poprosit moji matku, jestli by nám na pár hodin pohlídala naše děti (rok a třičtvrtě a čtyři roky). Máma mě poslala do háje, že nechce a basta. Přitom je mladá, pracuje ve školce a s dětmi to umí!!! Moje děti jsou v pohodě, bez problému. Moje matka mě neuvěřitelně nas*la. Ano, její povinnost to není, ale… Takže můj muž je ještě naštvanější než já, nejdřív jsem chtěla dát lístky švagrové, nebo je prodat, ale můj muž řekl, že si to nedáme zkazit a hlídání seženeme. Známí mají osvědčenou chůvu, takže asi půjdeme touto cestou. Můj muž se zařekl, že moje matka NIKDY naše děti hlídat nebude, i kdyby skučela, že tohle prostě fakt přehnala. Nemá totiž žádný důvod, je to jen její zásek - ráda dělá naschvály a kazí lidem radost. Bohužel… :nevim:

Dodám, že mě to docela ranilo, neříkám, kdybych chtěla hlídat x krát měsíčně a poslala mě do háje, ale tady se jedná o pár hodin po poledni o víkendu… Pardon za anonym, nechci, aby mě někdo poznal.

Táňa

• Citovat
  • Upravit
349
15.3.16 11:24

Chápu a znám. U nás podobne - hlídání zadne, ja pred rokem od 15 měs dcery opet v práci na pul úvazku, na podzim už na plný. Hlídal manžel, moje sestra občas přijela zdaleka, aby vypomohla aspoň den dva v týdnu, když jsem musela byt v práci dele. Babicka bydli ve stejne vesnici, a ze by si vzala svoji jedinnou vnučku aspoň na jedno odpoledne v týdnu, nebo o víkendu, to se stalo asi tak 3× celkem. Chodi ještě do prace, to chápu, ale ze ani ten víkend se ji nevěnuje, to mi přijde smutne. Mala prarodiče miluje, má je u nosu a skoro je nevidí. Když už, tak přijdou k nám na krátkou návštěvu, ale to mi nic neusnadni. Uklízím s malou za zadkem, nemáme s manželem zadmw volno jen pro sebe, babička nefunguje. Přitom sama vypráví, že chodila porad k tchyni i s dětmi, aby si odpocala, když byly male. A jak si její tchyně brala všechna vnoučata na víkendy, na chalupu v létě apod. Sama pak raději věnuje víkendy svým známým a výletům, místo by si užili male vnučky. A to taky vím, že to není její povinnost. Taky není moje povinnost doma porad vařit s dělám to. Jde o to, že tenhle přístup o tech lidech vypovídá sám o sobe. Bud zájem má, nebo nemá. A nemít zájem o vlastni vnouče je prostě divný. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.3.16 11:27

@j.a.n.i1 - ja jsem rada, moc. Jen jsem chtela vedet jak to maj jiny maminky. Jestli se jim babicky nabídnou nebo si o to maminky musi rict. Tchyne hlida az ted, co je syn vetsi. Hlidala 2×, pokazde na 2 az 3 hodky nez jsme si nakoupili v Ikee. Sama se nenabidne. Jednou mi rikala, jeste kdyz jsme nemeli syna, ze si chce uzit duchod a ne hlidat vnoucata.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová