Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@pazitka píše:
tak to není pravda.. když půjdeš do rodokmenů, tak v 18.a 19. století rodily po čtyřicítce snad všechny, a to svoje nejméně desáté děti.. Zhruba do těch 43-45 naprosto běžně…
Rodit několikáté dítě a rodit první dítě je rozdíl. A nevím no, naopak rodokmeny podporují tu pesimističtější verzi
dřív byla dost šílená úmrtnost, tím spíš u pozdních porodů
@boball píše:
To je tak individuální. Mojí spolužačky mamka rodila v 36,což je věk ještě poměrně v pohodě, zemřela když nejmladší bylo šestnáct a i to byl mazec. A další moje spolužačka, tu měla mamka ve čtyřiceti. Spolužačce je dnes 47 a její maminka ne že jen žije, ale ještě jim upekla na vánoce. Bydlí naproti nim a je naprosto soběstačná. Má tedy mírnou sklerozu, ale na ten věk jí to pálí až za roh
Jasně no, ale bohužel spousta lidí se máš tendence přecenit než naopak. Kolikrát slyšíš, že „joo, to bude pohoda“ a pak vidíš, že to pohoda není. A není nic moc příjemného, když je ti kolem 20, potřebuješ dostudovat a založit vlastní rodinu a místo toho ti na hlavu spadne mladší sourozenec, o kterého se nemůže starat rodič v důchodu, který taktéž vyžaduje tvojí pozornost.
Ano, stát se to může kdykoliv, ale moc nechápu, proč je potřeba tomu jít naproti ![]()
@Nimie píše:
Jasně no, ale bohužel spousta lidí se máš tendence přecenit než naopak. Kolikrát slyšíš, že „joo, to bude pohoda“ a pak vidíš, že to pohoda není. A není nic moc příjemného, když je ti kolem 20, potřebuješ dostudovat a založit vlastní rodinu a místo toho ti na hlavu spadne mladší sourozenec, o kterého se nemůže starat rodič v důchodu, který taktéž vyžaduje tvojí pozornost.Ano, stát se to může kdykoliv, ale moc nechápu, proč je potřeba tomu jít naproti
vezmu to od konce… rodič v důchodu - takže tak 65 - 70 let… je ti 20, takže tě ten rodič měl v 45 - 50 letech a do toho ti spadne na hlavu mladší sourozenec? Takže toho měli ti rodiče kdy? V 55 - 60 letech? O tom snad ani tato diskuze nebyla, že? Myslím, že většina z nás se shodne, že mezi padesátkou a šedesátkou už by dítě počít nechtěla… ![]()
@Regina Hero píše:
vezmu to od konce… rodič v důchodu - takže tak 65 - 70 let… je ti 20, takže tě ten rodič měl v 45 - 50 letech a do toho ti spadne na hlavu mladší sourozenec? Takže toho měli ti rodiče kdy? V 55 - 60 letech? O tom snad ani tato diskuze nebyla, že? Myslím, že většina z nás se shodne, že mezi padesátkou a šedesátkou už by dítě počít nechtěla…
Tak tohle byl příklad extrému samozřejmě
ač teda i takoví jsou, ale i když vynecháš jednu z těch věcí, tak to stále není nic příjemného. Myslím si prostě, že by na to rodič měl mimo jiné pohlížet i z pohledu toho dítěte a nejen toho jednoho, ale i těch zbylých s jejichž podporou se počítá z nějakého důvodu tak nějak automaticky, což je na jednu stranu v pořádku, na druhou stranu mi to nepříjde fér - tím totiž rovnou dítě tak nějak vynucuju, aby zodpovídalo za má rozhodnutí a bylo tak napůl „odsouzeno“ k podobnému životu.
Já myslím, že toto může těžko soudit někdo, komu je 20. Sama si vzpomínám, že když jsem byla puberťk, moje matka si pořídila mimi. Bylo jí 38. Ze všeho nejvíc mě překvapilo, že „to s otcem ještě dělají“. Teď se tomu směju, sama mám třetí dítě po 40 a žádný problém. Naopak. Mám víc času, než s prvním dítětem, které jsem měla v 25. Máme peníze, kariéru, hotové bydlení. Nijak se nestresuji, pracuji normálně s domu i s miminem, zvládáme cestovat, byli jsme v zahraničí, na dovolených, letíme klidně s dítětem. Jediné, co s ním nezvládnu, jsou návštěvy hospod, ale to mně nikdy nebavilo, takže to pro mně újma není. Ale je pravda, že kolem vidím i maminy, co s jedním dítětem nezvládnou ani nakoupit a všechno je pro ně problém.
Já bych tedy to svoje mimi za pohodlí nikdy nevyměnila.
Upřímně nevím. Je mi 38 a další dítě neplánujeme, ale v případě nehody by v tuhle chvíli potrat nepřipadal v úvahu. Teď si miminko dovedu představit docela dobře, ale i proto, že nejmladší jsou 2. 45 je počítám na té hranici, kdy bych o potratu už vážně přemýšlela, ale nejsem si jistá, jestli bych to dokázala. A záleželo by hodně na zdraví. Chráním se tedy taky zuby nehty.
Není mně ani těch 40, natož 45 a neodvážím se napsat, jak bych se zachovala. Přijdou mně úsměvné vytrvalé a urputné komentáře těch o 15 let mladších, které přesně vědí… ![]()
Já myslím, že člověk nikdy neví, co život přinese. Já už jsem porušila takových „já bych nikdy…“ ![]()
@Nimie píše:
Jasně no, ale bohužel spousta lidí se máš tendence přecenit než naopak. Kolikrát slyšíš, že „joo, to bude pohoda“ a pak vidíš, že to pohoda není. A není nic moc příjemného, když je ti kolem 20, potřebuješ dostudovat a založit vlastní rodinu a místo toho ti na hlavu spadne mladší sourozenec, o kterého se nemůže starat rodič v důchodu, který taktéž vyžaduje tvojí pozornost.Ano, stát se to může kdykoliv, ale moc nechápu, proč je potřeba tomu jít naproti
Tak zakladatelka zrovna nevypadá, že by tomu šla naproti. Nejspíš se stalo. Já si pořád tak říkám, že oba najednou snad neumřeme a jeden z nás se snad dospělosti kluka dožije. Aby, tedy nebyl na krku sourozencům. Je nám 46.klukovi pět, nejstarší dceři 25,postarat už by se o něj uměla i ted, ale snad to nebude třeba. ![]()
Dcera se mi narodila, když mi bylo 43 let, dnes je jí 2,5 roku. Syn je na gymplu-18. Takže docela podobné.
Pokud má člověk v hlavně srovnaný, co v životě chce, tak proč dítě nemít po 40. Tedy další dítě.
Je podle mě totiž, rozdíl když máte dítě první nebo už další. Znám ze svého okolí několik miminek, které rodily prvně před 40 a jsem tedy dost hotový. Člověk totiž nějak neví nebo ví s dalším dítětem do čeho leze a co ho asi čeká. V porodnici jsem byla nejstarší a oproti mladým maminám nejvíc v pohodě. Prostě už víte, že dítě se poblinká ještě 1000× a nechá Vás to v klidu. A když jste v klidu, vy tak je dítě hodný a o to jde. S vyšším věkem člověk neřeší spoustu kravin.
Někdo je starý už ve 30 a to jak na těle i na duchu. Někdo má raději pohodlí a někdo zase ne. My cestujeme na hory na lyže, k moři a vše v pohodě. Dokonce" velký bratr" pohlídá, a tak dáme i večeři. Takže já klidně miminko doporučuji. Tedy ještě záleží co chlap. Ten můj je fajn. Někdy řekne, že by chtěl hodinu klid a když slyší, jak se spolu smějeme tak 10 minut přijde a jde číst s malou pohádku.
@manet píše:
Dcera se mi narodila, když mi bylo 43 let, dnes je jí 2,5 roku. Syn je na gymplu-18. Takže docela podobné.
Pokud má člověk v hlavně srovnaný, co v životě chce, tak proč dítě nemít po 40. Tedy další dítě.
Je podle mě totiž, rozdíl když máte dítě první nebo už další. Znám ze svého okolí několik miminek, které rodily prvně před 40 a jsem tedy dost hotový. Člověk totiž nějak neví nebo ví s dalším dítětem do čeho leze a co ho asi čeká. V porodnici jsem byla nejstarší a oproti mladým maminám nejvíc v pohodě. Prostě už víte, že dítě se poblinká ještě 1000× a nechá Vás to v klidu. A když jste v klidu, vy tak je dítě hodný a o to jde. S vyšším věkem člověk neřeší spoustu kravin.
Někdo je starý už ve 30 a to jak na těle i na duchu. Někdo má raději pohodlí a někdo zase ne. My cestujeme na hory na lyže, k moři a vše v pohodě. Dokonce" velký bratr" pohlídá, a tak dáme i večeři. Takže já klidně miminko doporučuji. Tedy ještě záleží co chlap. Ten můj je fajn. Někdy řekne, že by chtěl hodinu klid a když slyší, jak se spolu smějeme tak 10 minut přijde a jde číst s malou pohádku.
Tak holky, po dvou týdnech, kdy jsem neusnula ani na minutu a přemýšlela, co a jak, je vyřešeno.
Přesně dnes ve 21,00
![]()
Moc všem děkuji.
Buď prostě zpoždění nebo jsem baba v přechodu
.
Každopádně včera jsem se rozhodla, že půjdu zítra ke gynekoložce a na interupci.
Nemusím, tralala la.
@Lenka002 píše:
Tak holky, po dvou týdnech, kdy jsem neusnula ani na minutu a přemýšlela, co a jak, je vyřešeno.
Přesně dnes ve 21,00![]()
![]()
![]()
Moc všem děkuji.
Každopádně včera jsem se rozhodla, že půjdu zítra ke gynekoložce a na interupci.
Buď prostě zpoždění nebo jsem baba v přechodu.
Nemusím, tralala la.
Gratuluji, že se to vyřešilo samo! ![]()
A neodpustím si dotaz, chránit se budete pořád stejně? ![]()
@WaIl píše:
Gratuluji, že se to vyřešilo samo!A neodpustím si dotaz, chránit se budete pořád stejně?
Manželovi to vyšlo 20let
.
@Lenka002 píše:
Manželovi to vyšlo 20let.
To jo, ale tohle musel být pořádný nervák pro Tebe! ![]()