Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@PAN66 ona tvrdí, že ne. Jenže reakce děcka, že tatínek se občas chová jako vůl, prostě jednorázovýmu zkratu neodpovídá, minimálně to řvaní a nadávky malou nepřekvapilo. O mateřský psala, že tam bylo nějaký ponižováníčko, jako že on je mistr světa a vydělává a ona jen utírá zadek jejich mrněti.
@nostress píše:
Přesně tak. Nejsem žádný teoretik. Jsem třicet let vdaná, vychovali jsme s manželem tři děti, a zažili takové /někdy až hororové/ situace, že by to někdo i těžko uvěřil, ale v životě by jsme si nedovolili se vůči sobě takto chovat. Když jsem čekala první dítě, kdy jsem velkou část těhotenství proležela v nemocnici, taky jsem uklouzla a upadla. Manžela jsem tak vyděšeného ještě neviděla. Ihned jsme jeli do nemocnice. Naštěstí jsem měla asi dva týdny pře termínem. Ještě v autě mi následkem pádu odtekla plodová voda.A to jsme nevěděli, jestli je dítě v pořádku.Manžel z toho šoku nemohl ani řídit, a vezl nás soused.Díky Bohu to dopadlo nakonec všechno dobře.
Tak se chovaj normální chlapi, ne atrapy ![]()
Blbý je,jakou maj ty karikatury schopnost zpracovat partnerky,aby je omlouvaly
Že pak i malý děti viděj to,co ony ne…
@růžový achát píše:
Občas se chodím trochu prát, ale v rámci sportu a sebeobrany… doporučuji všem holkám! Teď mám sice pauzu , ale myslím, že bych ze sebe vydala maximum.
Jsi prostě dobrá.
![]()
@růžový achát to jsi fakt na omylu, řeknou ji tam trošku víc věcí
@růžový achát já bych ty krizový centra rovnou zavřela, stačí emimino, tady všichni všechno vědí nejlépe
nevím, co máš za problém, ale obrátit se na odbornou pomoc je asi nejlepší řešení, ale zakl. by se asi měla řídit tím, co píšeš ty, že..
@e-Surfařka píše:Tak se chovaj normální chlapi, ne atrapy
Blbý je,jakou maj ty karikatury schopnost zpracovat partnerky,aby je omlouvalyŽe pak i malý děti viděj to,co ony ne…
Já jsem někdy opravdu v šoku z toho,co tady čtu. A ty ženy je ještě omlouvají.Nejvíce mi je líto těch dětí. ![]()
@Celina píše:
Není to její vina? A on ji ho přidělil obecní úřad?
Místo planých řečí a tlachání na miminu by to měla řešit, což se jí evidentně nechce a jen se ho zastává…je to marný, je to marný, je to marný… @astoret I kdyby měl problémy v práci, to ho snad neopravňuje k tomu, aby se choval jako hovado@Honza82 projdi si moje příspěvky, já osobně takové výrazy opravdu nepoužívám, stejně jako spousta holek tady, ale když někdo vypadá jako kachna, kváká jako kachna, tak to asi bude kachna
Dotyčný pán se prostě chová jako hovado a to bez pardonu. Kdyby ho viděla jeho matka, měla by mu dodatečně naflákat, tohle totiž slušný chlap NIKDY a za ŽÁDNÝCH okolností prostě neudělá.
Neni to jeji vina. Nasilnik nechodi po ulici s napisem “nasilnik”, neni prvni ani posledni, ktera naletela. A ani prvni ani posledni, co si to nechce priznat, ze musi nasilnika resit. Napadani ji sotva pomuze.
@Celina píše:
@tulipán Ale ona evidentně nic neřeší a ani řešit nechce
Pořídila si s ním druhé dítě a neustále ho omlouvá, včerejší heslo, že přišel s pláčem mě fakt dojal
Komu není rady, tomu není pomoci.
Ano, je to hrozne, ale to je problem tyrane zeny - to se prece stava bezne, ze to vytesnuji, omlouvaji, vinu berou na sebe a neresi. Proto potrebuje podporu a radu, uz to res a ne zesmesnovani. Je to strasny, ale vsechny tyrane zeny, az na male vyjimky, se bohuzel chovaji stejne. Skoda, ze sem nepise nekdo, kdo se problematikou zabyva.
Tak co, zakladatelko, promluvila sis se svým ´manželem´?
Nejenom o tom, odkud to má, takovéhle výlevy, ale i o tom, že to NIKDY už od něj nechceš slyšet atd…?
@Celina píše:
@tulipán Ale ona evidentně nic neřeší a ani řešit nechce
Pořídila si s ním druhé dítě a neustále ho omlouvá, včerejší heslo, že přišel s pláčem mě fakt dojal
Komu není rady, tomu není pomoci.
Trošku se zakladatelky zastanu. Kdo nikdy nebyl v pozici oběti domácího násilí, nepochopí jeho myšlenkové pochody. Manipulátoři mají vzácnou vlastnost, přenést zodpovědnost za vzniklou situaci právě na oběť, aby ona sama nakonec usoudila, že si za vše může sama. Každý z nás je jiný, někdo má tu vniřní psychickou sílu a dokáže se bránit hned, ale někdo prostě ne a čeká ho opravdu dlouhá cesta, než konečně řekne slovo DOST! A věř, že spousty lidí to ani nedokáže, trpí a čeká na jakýsi zázrak, který bohužel ve většině případů nepřijde. Pro někoho zcela takové vyčkávací chování nepochopitelné, protože on by jednal vždy rázně teď hned a tomu „božímu hovádku“ by ukázal, zač je toho loket, ale někdo prostě na to „ty vlastní koule“ nemá, bojí se, nevěří si, mlčí a hraje raději manipulátorovu hru, aby ho ještě více nerozčiloval.
Věř, že vím o čem mluvím, o čem píšu.
Příspěvek upraven 26.01.19 v 13:35
@Jedna babička ano, říká se tomu syndrom týrané ženy, když k tomu připočteme, že pro mnoho žen znamená jít na MD ztrátu peněz a finanční závislost na muži (mnoho případu taky vzniká v tomto období, kdy je žena na muži závislá)
@tulipán píše:
Ano, je to hrozne, ale to je problem tyrane zeny - to se prece stava bezne, ze to vytesnuji, omlouvaji, vinu berou na sebe a neresi. Proto potrebuje podporu a radu, uz to res a ne zesmesnovani. Je to strasny, ale vsechny tyrane zeny, az na male vyjimky, se bohuzel chovaji stejne. Skoda, ze sem nepise nekdo, kdo se problematikou zabyva.
Ano máš naprostou pravdu. Mnohdy ovšem se i manupulátorovi podaří přesvědčit okruh blízkých lidí oběti, že on za nic nemůže, že si oběť vše vymýšlí, protože on je přeci ten milující tvor, který by nikomu neublížil a bla, bla, bla. Prostě je to běh na dlouhou trasu a tleskám ženám, ale i chlapům (dva znám osobně, kteří byli obětmi domácího násilí od své ženy), že tu cestu došly do konečného cíle.
@růžový achát píše:
Teď nevím jsk to myslíš, jestli ironicky nebo opravdu
Myslím to opravdu. Tvé odpovědi mě baví. Vážně.
,Člověk tady na pochvalu není zvyklej, tak se ti ani nedivím. ![]()
@astoret a kde bereš, že se tady radou k rozchodu míní slepě bez ničeho v papučích vyrazit do ulic? To asi nemyslel nikdo, většina příspěvků se jí dle mého názoru spíš snaží vysvětlit, že v této situaci by na odchod rozhodně měla myslet, což právě znamená se pro něj rozhodnout a začít plánovat co a jak. Základní rada je - až se to stane znovu a napadne ji fyzicky, zavolat policii a/nebo jít k doktorovi, aby to někde bylo zapsané. Byla by to mohla udělat i teď, svědků měla dost, ale aspoň pro příště. Druhá rada je terapeut pro ni, protože se potřebuje naučit se ohradit, e hlavně dostat z emocionální závislosti a zjistit, kde se v ní vůbec bere (manipulaci sice může podlehnout kdokoli, ale oběti, které v tom setrvávají, často mají „něco“, proč je pro ně horší odejít, typicky - nikoli vždy - opakující se rodinný vzorec). Případně poradna pro oba, pokud by on šel. A třetí je, že v případě, že se pro odchod rozhodne, potřebuje mít jasný plán, co a jak zařídit, aby pak dokázala v jednu chvíli (pravděpodobně až mu zase hrábne) naráz odejít a nezdržovalo ji to zařizování.
Problém je ale v tom, že nemůžou dělat nic, dokud ona sama nebude chtít a dokud si sama neprizna, že tohle chování je nepřijatelný. Co do praktických rad - azylák atp. - pomoct v centrech pro oběti domácího násilí (Bílý kruh bezpečí, Persefona, Donalinka a jiné) mohou, ale rozhodnutí je to pořád její, dokud sama nebude chtít něco dělat, nemůžou nic. Ohledně svěření dítěte do péče a záležitostí kolem toho obvykle odkazují na OSPOD, někde snad poskytnou i detailnější info.
A všechny ty příspěvky o tom, že on je hovado a že by měla odejít, nejsou o ničem jiném, než o snaze přimět ji si to uvědomit. Druhá věc je, že to bohužel téměř nikdy nezabírá, protože oběť takového člověka, zatímco agresora na sobě nechá dříví štípat, se v tu chvíli naštve, vztáhne na to na sebe a svůj vztah a začne toho chlapa bránit. Proto se ani rodinám a přátelům obětí nedoporučuje moc nadávat přímo na něj, ale spíš na jejich situaci a vyjádřit vlastní strach o oběť samou. Protože v případě kritiky chlapa se ta žena (obvykle žena, samozřejmě ne výlučně) sekne a v momentě, kdy přijde tzv. líbánkové období (to jsou ty kytice růží a modrý z nebe s fialka a po slzuplném výstupu a „usmíření“), vnímá jako špatnou tu osobu, která chlapa kritizovala. Na druhou stranu, ačkoli je pravda, že vysvětlování, že takový chlap je prostě hov*do, nepomáhá, je taky pravda, že řada těch žen (zvlášť těch, co si nesou takový vzor z domu) opravdu žije v přesvědčení, že to mají doma ještě dobré, že jsou všichni chlapi takoví, že je to normální. V tomhle směru by snad až nezvykle jednotný postoj naprosto různorodé skupiny cizích lidí na netu mohl trochu něco naťuknout.
@růžový achát píše:
Občas se chodím trochu prát, ale v rámci sportu a sebeobrany… doporučuji všem holkám! Teď mám sice pauzu , ale myslím, že bych ze sebe vydala maximum.
Dělám bojové sporty, můžem dát sparing
už jsem jsem párkrát v životě inkasoval, výbuch sopky unesu ![]()