Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@jessikka Já svoji mamku, i obě tchýně znám a vim, že se o vnoučata budou prát. Pokud zakladatelku má celej život maminku takovouhle, tak s tim musela počítat. A mě ani nenapadlo při plánování rodiny přemýšlet nad tím, kdo by mi měl dítě hlídat.
A není to tak, že rodiče v dnešní době jsou jiní, že si dřív v rodinách pomáhali. My si pomáháme pořád, všichni se vším. A většina lidí kolem mě to má podobně - funkční rodiny. Jsem učitelka, tak to vidim i u dětí, že věčně vyprávěj o babičkách.
@Izzz já mám taky pocit, že jsme v okolí jediný kde děti nemají babičku. To mi bylo líto, když to sami začli řešit, proč nás babička nemá ráda, proč si nás nebere atd. tak jsem pořád mlela že má moc práce atd. přeci jen je to manželova maminka, tak o ní mluvím s úctou, teď už jsou starší velké, tak vědí jak to je ![]()
@Izzz
Jaj, každý to máme jinak no. A tak asi takhle, někde si pomáhají do teď, někde si přestali pomáhat, někde si nepomáhali vůbec. Ale každopádně dřív před XXXX lety to bylo všechno jinak. Jak vztahy v rodinách, tak vztahy mezi lidmi. Znám z vyprávění mé 80leté babičky.
Taky by mi přišlo divný, kdyby se babky nestaraly a kluky si nebraly. Mají je na střídačku a jsou rády, že s nimi můžou být, potěšit se.Kdo to tak necítí, asi má v sobě nějaký blok, ale mělo by se to vysvětlit.
Ahoj, řešení nemám, ale chápu tě. psala jsem tu podobný příspěvek.
o vše si musím říkat a proto si neříkám. připadá mi to trapné. jednoujsem zmínila, že jakákoliv procházka, či hlídání mi vždy pomůže a vždy to uvítám.
nabídka žádná. ted jsem těhotná, je mi blbě, tchýně mě vidí jak venku zvracím a opět nabídka žádná. malý už ani nahoru ke starým nechce, přitom jsou hodní, zajímají se, ale aktivita nula nula prd. jo jedou za rok ZOO, jsem zapomněla:)))
Chápu, že tě to mrzí, zajímat se o své vlastní děti a o vnoučata beru jako znak zdravých a normálních rodinných vztahů. Pokud upřednostňuje starší sestru, tak to by mě mrzelo taky hodně, to vypadá, že ve vaší rodině to moc neklape.
No a co se týče hlídání, tak povinnost hlídat vnoučata neexistuje, ale beru to tak, že je dobré když je pomoc vzájemná a každý dle svých schopností, zdraví a možností. Děti pomáhají rodičům v rámci možnosti, ti budou brzy staří a pomoc vyžadovat a naopak rodiče zase dětem třeba občas pohlídat. My to tak v rodině máme.
Moc se mi nelíbí takové ty studené vztahy, kdy je každý sám za sebe, kdo jiný by se měl o sebe zajímat a vzájemně si pomoct když ne ty nejbližší?
A v případě takové vyhrocené situace by se babička teda přemoct mohla.
Moje mamka taková dřív nebyla asi ji změnila smrt tatínka což je logické a upnula se k práci a Izzz asi čekáš první co? Až to bude na světě a nebude to spát, ty budeš nevysplá určitě budeš ráda když ti někdo povozí a ty si dáchneš věř mi a není to o tom, že při plánování rodiny jsme počítali stím, že to budeme někde odkládat ![]()
Já teda nevim, ale na tvým místě bych byla ráda, že máma má s kým strávit vánoce a nemusím mít tak buď výčitky, že je sama a nebo ji nakvartýrovanou na vánoce u nás (když stejně nemá o děti zájem a my teda vánoce budem dělat pro děti, loni jsme byli ještě sami a nic jsme neřešili, jen jsme si na sebe našli trochu extra času).
stejně tak hlídání/vození… moje máma má čtyřměsíčního vnuka, vidí ho jednou za tdýen až dva (pracuje mimo čr), ale kdyby aspoň když přijede se na něj šla aspoń podívat, když už je u nás v bytě. né, to ona zůstane jen v předsíni. v neděli nám šla s kočárkem na hodinu ven. protože se jí ptali všichni kolem, kolikrát už vozila, tak aby měla co říct. chovala si ho dvakrát, pokaždý pár vteřin
jinak teda bydlíme v jednom baráku, my máme byt v přízemí, ona v patře, samostatný vchody. ale nepovažovala bych absolutně nic za její povinnost nebo by mě ani nenapadlo být na ni naštvaná, že něco nedělá. ani když bych byla nemcná. děti jsou moje a mého muže, tak se taky my máme starat. i když to není jednoduchý ![]()
Zakladatelku chápu, mrkzelo by mě kdyby na mě jeden nebo druhý z rodičů takto prděli a na mého sourozence ne
a ruku na srdce, koho ne.. ![]()
Ani s jedním mým dítětem nebyla moje mamka venku s kočárem. A ani tchýně ne. NIKDY. Občas mi bylo ouvej, navíc jsem bez chlapa, takže jsem si nemohla „dovolit“ být nemocná, hlídání taky žádné.
Jednou jsem mamce volala, že máme s malou rotaviry, to jsem fakt nevěděla, jestli ošetřovat sebe nebo ji, a mamka byla někde na výletě ![]()
Má svůj život a já s tím nic neudělám. Já se budu snažit být dětem (vnoučatům) k ruce, když to budou potřebovat.
Od nikoho nic nečekám a aspoň nejsem zklamaná, ale je mi jasné, že Tě to mrzí.
Ještě by mě zajímalo, jestli nejstarší sestra má taky děti? To v úvodu nepíšeš. Jestli jo, tak by mě to opravdu štvalo, že je v kontaktu s částí vnoučat. Jinak fakt nevím, zájem o vnoučata se fakt nedá vynutit, ale naprosto chápu, že mrzí, pomoc se nedá vynutit už vůbec, ale to jednou může mrzet tvou mamku, může se jí to vrátit- tím nemyslím, že byste se jí mstili, tak fakt nepůsobíš, ale prostě může přijít chvíle, kdy vás současně bude potřebovat ona i někdo další z rodiny a pak může ostrouhat a přednost dostane ten, kdo pomáhal.
Já mám sice úplně nehlídací mámu, ale musím dodat, že mám super tchýni, takže zas takový chudák nejsem (jen se musíme o její zájem dělit s mou švagrovou a ta má samozřejmě jako její dcera trošku náskok
).
Tchýni moje děti prakticky neznaj ta s náma moc nekomunikuje, děti má segra dvě holky 18 a 12 roků ![]()
Ahoj já tě plně chápu. Můj taťka zemřel letos v únoru. Také dlouhá nemoc. Mamka občas jezdila, ale ne moc po smrti taky nechce jezdit. Většinou jedeme k ní mi. Ale jinak slibuje a nic. Taky mě to mrzí. Jsem celý dny sama s dětmi a starší se vždy na babičku těší. Ale ona s námi dlouho nevydrží prý máme svůj život a ona nám nechce vadit. Teď mě to taky hodně mrzí, protože peču uklízím a jen by mě pomohlo kdyby byla s dětmi.
Klidně napiš sz. Protože ty komentáře mě teda točí.
EvoG moc děkuji, ty víš o čem mluvím, to statínkem mě mrzí tak snad už je jim oběma líp a třeba se znají
. Jinak já stále teplotuju, malej dostal v noci opět astmatický záchvat tak chlap vůbec nespal a teď s ním hnal k paní doktorce, dcerka se zatím drží. No musíme to vydržet ![]()
Možné riešenie:
Ak mama pečie so staršou sestrou, malo by to stmeliť zvyšok rodiny, t. j. teba a tvoju mladšiu sestru, ktorá trpí maminým správaním. Nie ako nejakú opozíciu proti mame, ale proste v záujme vzájomnej pomoci. Keď máš migrénu, nech ti deti postráži mladšia sestra. Keď bude mať problém ona, postráž zasa ty jej deti. Ak nebývate ďaleko od seba, nemal by to byť problém.
Nemôžem sa vyjadrovať k tomu, či tvoja mama je alebo nie je babička na houby, pretože ja mám doma úplne opačnú situáciu, moja mama + môj otec + moja sestra sú au pairky večne poruke. Ochotne a bez prosenia. Ale práve môj vzťah so sestrou ma priviedol na takúto myšlienku. Ona nemôže, ja postrážim aj jej syna. Ja nemôžem, ona postráži moju dcéru. Minulý rok bola malá so sestrou na dovolenke, v lete zasa ja beriem na dovolenku jej malého atď… myslíš, že by to takto mohlo fungovať aj u teba a tvojej mladšej sestry?