Bez cukru celý měsíc

Napsat příspěvek
Velikost písma:
617
15.2.16 21:36

@Pudloslava glykémie je hladina glukózy..když přijmu něco, co se mění přímo na glukózu, tak slinivka reaguje na glukózu..když přijmu fruktózu, většina jde portálním oběhem do jater, kde absolvuje úplně něco jinýho než ta glukóza..

u lidí reaguje slinivka i na fruktózu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
15.2.16 21:51
@wifi.. píše:
@Pudloslava já jsem ale psala, že nejím ovoce samotné..sníst samotný jablko je k ničemu. a už vůbec nevím, jak bych do sebe nasoukala kilo jablek.

moc nechápu, jak fruktóza jako taková zatíží slinivku- větší část fruktózy jde do jater..tudíž kdybych jedla kila jablek, tak bych se spíš bála o játra.

já bych naopak jablíčka doporučila, ale ne samotný-když se člověk naučí je zakomponovat do jídla, slouží jen jako zdroj.

koukla sem na nutriční hodnoty- 100g jabka má 10g cukrů, 48g tyčka Mars má 30g cukrů..mě to nepřijde srovnatelný :)

dobre, tak slinivku ne :-) O jatra se neboj, fruktoza neni jedovata a netvori ani skodlive meziprodukty pri metabolismu, proste to pocka. Jatra se neposkodi tim, ze musi hodne neceho premenit.

Mnozstvi je to cele, o cem pisu - mnozstvi. Ne, ze by jedno bylo zle a druhe hodne, ale jedno je syte a nemuze se toho jist tolik. (mimochodem muze to byt zase velmi vyhodne na cesty do extremnich podminek). Ja myslim, ze prumerne inteligentni clovek tohle pobere. Kdyz uz stejne musi pochopit, ze si ma k jablku dat orechy - to je podle me slozitejsi na vysvetleni.

me je teda celkem jedno, jak se kdo stravuje, pokud me k tomu nenuti. Jen se mi nelibi, ze se po internetu siri fama o skodlivosti sacharozy, pricemz skodlivy je jen jeji nadmerny prisun, jakoz by byl skodlivy nadmerny prisun jakehokoli cukru. Ty treba ne, ale najdou se pak jedinci, kteri se pak boji pozrit cokoli se sacharozou, protoze maji strach, ze jim i male mnozstvi uskodi.

ale nemas dojem, ze mlatime prazdnou slamu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
15.2.16 22:02
@wifi.. píše:
A proč se toho nevzdat? já si samozřejmě buchtu někde dám, ale sama si cukr kupovat nebudu, na to si svých peněz a slinivky moc vážím. koupit si cukr nemá žádný benefit. a já bohužel znám ty skoky glykémie- člověk si dá kofilu a za dvě hodiny by zas něco sežral..denně se dostavující chutě na sladký..je to návykfruktóza jednak nezvedne glykémii a druhak ji jím v kombinaci s ořechama a pak je člověk krásně sytý a pochutnal si..žádný výkyvy a návaly chutí, který zná snad každá ženská, která bojuje s váhou
pokud mám na něco chuť doma, něco si upeču, nebo udělám nepečený..bílý cukr opravdu není třeba.

Díky tomu, že tohle přesně co pises na sobě praktikuji tak s tebou souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
15.2.16 22:10
@wifi.. píše:
@Pudloslava glykémie je hladina glukózy..když přijmu něco, co se mění přímo na glukózu, tak slinivka reaguje na glukózu..když přijmu fruktózu, většina jde portálním oběhem do jater, kde absolvuje úplně něco jinýho než ta glukóza..u lidí reaguje slinivka i na fruktózu?

ne, to jsem se upsala. pankreaticke enzymy nestepi monosacharidy, ty se vstrebavaji vcelku. sacharozu jo.
nebo ty jsi myslela endokrinni cast?
fruktoza se ti premeni na glukozu v tele a pak se chova stejne. Pripadne rovnou na tuky.

Portalnim obehem snad jde do jater vsechno ze strev, střeva (u lidí alespoň) nemaji dvojí žilní systém. To je vec anatomicka, neznamena to, ze se jatra na vsechno vrhnou a ze nic z toho nepustej ven bez promeny, leccos protece. jatra nesezerou vsechnu fruktozu, co tam natece.

mimochodem ted jsem si zkusila vygooglit kolik je te fruktozy v jablku a zjistila jsem, ze v jablkach je polovina cukru tvorena glukozou a sacharozou. takovy glukoso fruktosovy sirup :-) Takze o pocit sytosti a ty vykyvy glykemie po ovoci se mozna stara vic ta glukoza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
16.2.16 08:22

@wifi.. proc vadi ovoce samotne? :think: Ja svacim dopoledne jablka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
16.2.16 08:24
@Jana525 píše:
@wifi.. proc vadi ovoce samotne? :think: Ja svacim dopoledne jablka

a nemas po nich brzy hlad?
vetsina lidi jo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
16.2.16 08:26

Porovnavat bily umely cukr s cukrama, ktere jsou prirozene v potravinach mi prijde hodne mimo misu. Tak nejak vim, ze priroda vi, co dela. Samozrejme ani nadmerne jedeni ovoce neni OK, ale 1-2 kousky denne nam daji urcite vic zivin nez moucnik z bile mouky oslazeny umelym cukrem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
16.2.16 08:26

@Pudloslava nemam, protoze jim hodne casto s po te dopoledni svacine mam tak do 2 hodin obed

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
16.2.16 08:32

Ale ja mam po kazdem jidle bez bilkovin a tuku, brzy hlad :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
16.2.16 08:58

Ona ta veda je s tim svym omezenim na presne vypocty nekdy hodne v koncich. Uz davno se ukazalo, ze neni tuk jako tuk, protoze kazdy muze reagovat v tele uplne jinak, i kdyz ho dodame stejne na gramaz. A navic jeste muze reagovat uplne jinak u jedne osoby a u druhe. To same sacharidy. Stejne mnozstvi, ale z jineho zdroje a klidne muzou byt oba prirozene a u kazdeho to muze reagovat v tele jinak.
Dnes uz se napriklad i vi, ze neni calorie jako calorie. Ze calorie tuku je neco uplne jineho nez calorie sacharidu ( cukru). Samozrejme, ze pro cukrovkare a jine lidi na diete jsou stale tyhle vedecke vypocty moc dulezite, protoze oni si ty hodnoty v te strave hlidat musi.
Ale kazdy jsme original a kazdemu muze prospivat neco jineho. Kazdopadne to, co vytvorila priroda je pro me spolehlivejsi, nez ta potravina, kterou upravil clovek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76348
16.2.16 09:34

@Jana525 Přesně. Třeba @Kelsey tu píše, že jede de facto na ovoce, což mě by v tomhle množství zabilo. Ovoce mám ráda, hlavně místní, sezónní, jahody s mlíkem, borůvky, meruňky… ale muset sníst 4! banány 8o 8o, tak za sebou trousím dražé z hroznovýho cukru. Při téhle stravě jede v podstatě jenom na sacharidy, nechápu.
Pořád dokola ta sladká chut.. :poblion: :poblion:
Jak ale správně píše @Pudloslava, ať si každý jí, co mu vyhovuje, hlavně, když to nenutí jíst mně!
Já mám fakt ráda maso, ideální jídlo je pro mě komplet menu od polívky přes masíčko napřírodno s hromadou grilované zeleniny nebo zeleninový salát, bylinkový dresing… dobře, možná brambora k tomu, ale není podmínkou. Při vyjímečných příležitostech nějaký desert typu tiramisu nebo pannacotta, kvalitní zmrzlina… :P
Klasický jídelníček mám postavený převážně na bílkovinách v kombinaci s celozrnným domácím pečivem a spoustě zeleniny. Buchta občas domácí bez prasáren, ovoce několikrát týdně dle chuti. Kefírový šejky, nepřislazovaný jogurt, tohle.
15 kilo dole, nálada výborná, prakticky nemarodím.
Zevšeobecňovat nelze. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
16.2.16 10:21
@Jana525 píše:
Porovnavat bily umely cukr s cukrama, ktere jsou prirozene v potravinach mi prijde hodne mimo misu. Tak nejak vim, ze priroda vi, co dela. Samozrejme ani nadmerne jedeni ovoce neni OK, ale 1-2 kousky denne nam daji urcite vic zivin nez moucnik z bile mouky oslazeny umelym cukrem

neni to mimo misu, jen se to v posledni dobe siri jako polasna zprava.
„doda vic zivin“ - jakych zivin? Bilkovina tuku asi moc ne. ZTdrava strava je vyvazena a obsahuje vsechny slozky. potrebujes i ty vitaminy a vlakninu z jablka, ale i bilkoviny a tuky. rozumne je jist vsechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
16.2.16 10:28
@Jana525 píše:
Ale ja mam po kazdem jidle bez bilkovin a tuku, brzy hlad :)

ovsem, protoze ti rozkolisa glykemii. budto vydrzis hypoglykemii a nevadi ti to, ale vetsina lidi se jde hned najist a ve vysledku kyne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
16.2.16 10:57

@sirikit
Mi to tak, ale vyhovuje. Ve frutar. stravě jsem se našla.
Raději nebudu vypisovat kolik toho denně sním, pac by to nemusel někdo pochopit :mrgreen:
To je to, že každému tělu vyhovuje jiný režim. Je to individuální, jak vše.
Někdo bez masa nevydrží někdo ho nechce ani videt atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76348
16.2.16 16:27

@Kelsey O.K., ja ti to nevymlouvám. Jen tak pro zajímavost, jaká jsi krevní skupina?
My tohle totiž svého času řešily s holkama na Dukance, protože někdo měl s masem, kterého je tenhle způsob stravování plný, celkem problém a brečel jako želva po ovoci, které se naopak první dvě fáze nesmí.
Teď už nevím, která skupina byli ti ovocnáři, já jsem každopádně B.
A podle takové té nauky o krevních skupinách Béčko byli původně kočovníci a pastevci.
Východní stepi, strava maso, mlíko, občas nějakej kořínek. Ryby minimálně.
V podstatě dieta podle krevních skupin (vím jenom povrchně, nikdy jsem nezkoušela) pro moji skupinu doporučuje přesně Dukana, což jsem zjistila, až když jsem ho asi půl roku úspěšně držela. 8o
Ryby ne že bych přímo nejedla, ale neutluču se po nich. Bez ovoce se nezblázním.
Pro spokojenej život nutně potřebuju spoustu masa v různých úpravách, mléčné výrobky, zeleninu, nějaká ta semínka a ořechy. :)
Energie plno, žádný nadýmání, váha se drží v normálu.
Takže jak jsem psala, případ od případu, je potřeba se poslouchat a najít, co sedí konkrétně mně. :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková