Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@PaníBovaryová píše:
hm, myslíte si, že čím starší učitel, tím lepší?
To nevím, ale po 32 letech praxe je to výsměch. ![]()
Já si našla platové tabulky státních zaměstnanců a žádná hitparáda to není. https://www.pracomat.cz/…stnancu.html
@divine woman píše:
To nevím, ale po 32 letech praxe je to výsměch.
Já si našla platové tabulky státních zaměstnanců a žádná hitparáda to není. https://www.pracomat.cz/…stnancu.html
jo, ty tabulky znám, ale řídit se jimi můžeš jak kde. Třeba na ministerstvech mívají odměny i 100% platu. Stejně tak poslanci, uvolnění funkcionáři ve vedení krajů atd.
Spíš přemýšlím, jestli čím starší úředník = lepší úředník. Možná. Čím starší učitel = lepší učitel. POchybuju. ![]()
@divine woman píše:
To nevím, ale po 32 letech praxe je to výsměch.
Proč by to měl být výsměch? V jiných kapitalistických pracích žádné navýšení za služební věk nedostaneš, naopak, ty nové, co potřebují nabrat, přeplácí na úkor těch zaběhaných. 30 čistého je na učitele fakt super plat. Přeju jim to, ale je to až až.
@divine woman píše:
37330 hrubého je strop. A je to podle nových tabulek od ledna 2019.
ale ještě nějaké příplatky, osobní a tak, ne?
@divine woman píše: To nevím, ale po 32 letech praxe je to výsměch.
Není žádný důvod, proč by člověk po 32 letech praxe měl automaticky brát víc. Jediné kritérium je kvalita práce a výkon.
Plat mi přijde v pořádku, pokud by k tomu měl přibližně 40 hodin týdně.
Při takovéhle pracovní době a navíc v rodinné firmě mi to málo přijde.
@Burj Chalifa píše:
ale ještě nějaké příplatky, osobní a tak, ne?
ve školství rozděluje odměny ředitel. Zřizovatel (obec, kraj) mu dají balík a on ho rozděluje - ale už nikdo nekontroluje, jestli si je strčí do kapsy nebo jak dá učitelům. Aspoň na našich školách to tak bylo.
Zareaguji na dotazy ohledně kantořiny. Učím přes 20 let na ZŠ, mám 3 aprobace, státnice ze 2 cizích jazyků. Starší učitel=lepší učitel? Těžko říct, ale už na fakultě nám říkávali, že dobrý kantor se pozná po 10 letech. Když vidím nové nastupující kolegy, je to 50:50. Někdo super, někdo k tomu vůbec není. Na ZŠ je to na prvním místě o udržení kázně a až poté o výuce. Učitelé/ky po 15, 20 letech už jsou mnohem klidnější, vyrovnanější, většinou také odchovali vlastní děti. Zkušenosti s výchovou vlastního potomstva jsou také důležité, stejně jako praxe. Po 20 letech už mě máloco překvapí. Co se týče peněz, přijde mi opravdu potupné, že skvělé učitelky s praxí 40 nebo dokonce 50 let mají slabě přes 30 tisíc hrubého. Za tu práci je to málo. A na většině škol berete jen základ+za třídnictví a jednou, maximálně 2× do roka odměna v řádu tisíců. A za suplované hodiny nedostáváte někde vůbec nic. A za ty roky, co učím mi neustále přibývá úřednická práce. Za inkluzi by měl být někdo potrestán. Takže do hodin k dětem si vlastně chodím odpočinout. Svou práci mám stále ráda, ale nevím jak dlouho ještě vydržím. Nabídky za dvojnásobný plat už byly, zatím jsem odolala. A největší odměna pro mě je, když vidím pokroky u svých žáků a jejich úspěchy při skládání mezinárodních jazykových zkoušek. ![]()
@Anonymní píše:
Zareaguji na dotazy ohledně kantořiny. Učím přes 20 let na ZŠ, mám 3 aprobace, státnice ze 2 cizích jazyků. Starší učitel=lepší učitel? Těžko říct, ale už na fakultě nám říkávali, že dobrý kantor se pozná po 10 letech. Když vidím nové nastupující kolegy, je to 50:50. Někdo super, někdo k tomu vůbec není. Na ZŠ je to na prvním místě o udržení kázně a až poté o výuce. Učitelé/ky po 15, 20 letech už jsou mnohem klidnější, vyrovnanější, většinou také odchovali vlastní děti. Zkušenosti s výchovou vlastního potomstva jsou také důležité, stejně jako praxe. Po 20 letech už mě máloco překvapí. Co se týče peněz, přijde mi opravdu potupné, že skvělé učitelky s praxí 40 nebo dokonce 50 let mají slabě přes 30 tisíc hrubého. Za tu práci je to málo. A na většině škol berete jen základ+za třídnictví a jednou, maximálně 2× do roka odměna v řádu tisíců. A za suplované hodiny nedostáváte někde vůbec nic. A za ty roky, co učím mi neustále přibývá úřednická práce. Za inkluzi by měl být někdo potrestán. Takže do hodin k dětem si vlastně chodím odpočinout. Svou práci mám stále ráda, ale nevím jak dlouho ještě vydržím. Nabídky za dvojnásobný plat už byly, zatím jsem odolala. A největší odměna pro mě je, když vidím pokroky u svých žáků a jejich úspěchy při skládání mezinárodních jazykových zkoušek.
když mluvíš o tom udržování kázně na ZŠ - nepomohlo by vám třeba, kdybyste měli k dispozici nějakého asistenta? ![]()
@PaníBovaryová Pomohlo. Jeden rok jsme měli asistenta pro problémové děti, a když zlobily, vytáhl si je ze třídy a byly u něho se samostatnou prací. Ale běžné to není. Mě nejvíc vadí , když to řeknu na rovinu pitomci, většinou kluci, kteří nemají shůry naděleno. Já musím jít s talentovanými dál a oni už nestíhají a nerozumí. Navíc bývají nevychovaní a z problémových rodin, většinou to jde ruku v ruce. A pro pořádek, mně nevadí, že nemají shůry dáno, každý má jiné limity. Vadí mi, že někdy naprosto vědomě narušují výuku i těm, které to baví a chtějí pracovat. A co si budeme vykládat, moc možností, jak je ukáznit nemám.
@Anonymní píše:
@PaníBovaryová Pomohlo. Jeden rok jsme měli asistenta pro problémové děti, a když zlobily, vytáhl si je ze třídy a byly u něho se samostatnou prací. Ale běžné to není. Mě nejvíc vadí , když to řeknu na rovinu pitomci, většinou kluci, kteří nemají shůry naděleno. Já musím jít s talentovanými dál a oni už nestíhají a nerozumí. Navíc bývají nevychovaní a z problémových rodin, většinou to jde ruku v ruce. A pro pořádek, mně nevadí, že nemají shůry dáno, každý má jiné limity. Vadí mi, že někdy naprosto vědomě narušují výuku i těm, které to baví a chtějí pracovat. A co si budeme vykládat, moc možností, jak je ukáznit nemám.
Já si třeba nemyslím, že je dnes v učitelství malý plat. Podle mně je hlavně malá pravomoc učitelů zakročit proti magorům. A to přivádí ten pocit, že to všechno nestojí za to. Protože jinak po 4-5 hodinách práce na nižším stupni má ten kantor volno nebo max. vede něaké pohybovky, atd. To je práce na úrovi nižšího úvazku na počet hodin. Nebo max. 6-ti hodinového i s dozorem ve školní jídelně. Mně by se zdálo přehnané, kdyby měl každý, to je i ŠPATNÝ UČITEL, A ŽE JICH JE - mít plat 30.000,– za 4 hodiny a brečet.
Moje dcera má ve výběrové třídě, kam se skládaly zkoušky, jednoho podivného kluka a ten opravdu stačí. Není mi jasné, jak mohl udělat zkoušky. Tento jedinec dokáže rozhodit náladu i atmosféru ve třídě, dokáže totálně otrávit učitele, urazit kdekoho, dokonce fyzicky napadl spolužačku. Nikdo s ním nic nezmohl, všichni jsou krátcí. To je hlavní problém celého učitelství a proč se tam málo lidí chce dlouhodobě zdržovat. Ten pocit bezmoci. Ten máme i my, rodiče relativně normálních dětí.
K platům - nemám stále dojem, že jsou učitelé nedoplaceni, protože jsem zhnusená z morálky učitelů. Už jsem zažila rodičák, kdy se jeden rodič zeptal, zda ty děti budou taky někdy chodit do školy. Žádná velká chut učit. Podle to ho jsou výsledky. Samé výlety, představení v kině, výstavy a málo školy.
K tomu navíc v porovnání s dobou, kdy já chodila do školy přibylo 9 dní volna navíc. To jsou pololetní prázdniny - 1 den, podzimní prázdniny - 2 dny, velikonoční prázdniny 2 dny (nemyslím tím pondělí, ale ČT + PÁ), 30.6. se také nejde do školy (to nepočítám), a škola nařizuje 4 dny ředitelského volna za rok navíc. Dohromady navíc 9 pracovních dnů.
K tomu jsou po staru letní, vánoční a jarní prázdniny. Dohromady se jedná o celé 3 měsíce volna, kdy jsou děti doma.
Když budeš pracovat jinde, nebudeš mít to volno a plat za 5 - 7 týdnů relaxu navíc . Dovolená by byla 5, max. 6 týdnů společně se „sick days“. Za to budeš makat denně do 17 hodin, a přemýšlet, jak zajistíš ty dny volna pro děti, jelikož tolik dovolené 2 rodiče nedají a prarodiče ne vždy chtějí hlídat, někde vůbec.
Takže takových 45000,– Kč při průměru 30.000,– dostane učitel za pobyt doma. A to ještě jsou učitelé, co si vezmou dovolenou během školního roku a jedou na 14 dní do Thajska. Znala jsem jednu takovou, už naštěstí neučí.
Pak jsem hotová ještě z toho, že prakticky celý červen se taky ty děti už neučí. Chodí do školy a těší se na prázdniny. Naprosto neplnohodnotný měsíc. Hnusný a hrozný to je. Známky se uzavřou kolem poloviny měsíce a už 19.6. byla porada u nás byly loni uzavřeny. Dalších 10 dní školy o ničem. Za mých mladých let byla škola ještě 3 týdny naplno, finišovalo se, opravoval si každý co mohl dodatečným zkoušením a až v posledním týdnu bylo po všem. Tam byl školní výlet, uzavírka známek a nějaké leháro. A tohle konkrétně je v učitelích samotných. Navozují těmi výlety a rozmělňováním učebního týdne tu systematičnost a soustavnost výuky. Boří dítěti režim, a děti režim potřebují. A právě, že ne jenom v tom červnu, právě, že celý rok. A ještě, co nás stojí peněz tyhlety zbytečné aktvity místo školy.
Odměňování učitelů by vůbec nemělo být podle odsloužených let, ale podle schopnosti učit a jaké výsledky děti dosahují jako kolektiv. Je to měřitelné různými testy, jako se dělají porovnání škol a úspěšnost v přijetí na střední školu, což má celkově vypovídající hodnotu a úrovni konkrétních škol.
Přesto, že mám děti v nejlepší škole v okolí, kam se každý snaží dostat své dítě i tím, že si rodiče přehlašují trvalé bydliště pro sebe i dítě jinam, aby tam spadaly do rajonu a mohli jít k zápisu, tak i zde se dějí trapnosti. Jde to celkově dolů a je to o lidech.
@LaPaloma
Já si myslím, že to málo je. Je to nejnižší příjem u VŠ vzdělaných lidí, méně mají možná jen vědci. A nebudu to s nikým srovnávat, každá práce má svá specifika.
K pracovní morálce se dá říci jen to, že záleží jak se kdo k tomu postaví. Já jsem v práci každý den na sedmou a výuku končím kolem půl jedné, 2× týdně o půl čtvrté. Odučím minimálně 23 hodin týdně, a to mám štěstí, že nesupluju. Ve volných hodinách opravuji testy, cvičebnice nebo se připravuji na další hodiny. Kdo si myslí, že jak jednou dokončí pedák, má nadosmrti vystaráno je značně naivní. Učitel má ze zákona povinnost se soustavně vzdělávat. Neustále se mění zákony, vyhlášky a to nemluvím o povinnosti podílet se na tvorbě a úpravách školních vzdělávacích programů a povinnost vypracovat integrovaným dětem individuální vzdělávací plány a plány pedagogické podpory pro slabší žáky.
Čím déle učím, tím méně stíhám. Kdo tu práci nešidí, tak si ji nosí i domů. Aby byla hodina zajímavá, je třeba se na ni připravit. Samozřejmě že po těch letech vím ,jak si vyhovět, ale to nejde každý den.
A výlety, exkurze a ostatní k tomu prostě patří. Některé děti jedou poprvé se školou do kina, vlakem nebo dokonce do zahraničí, protože rodiče je tam nevezmou.
A co se týče volna: ano přibylo a je to dobře. Všude jinde mají děti volna více. Jsou unavené a potřebují odpočinek stejně jako učitelé. A bez toho volna se učit nedá. A opravím tě, o Velikonocícj jsou prázdniny jen 1 den, v pátek mají volno všichni. Ředitelské volno lze vzužít, ale někdo ho nedává. A učitel nemá prázdniny, ale řádnou dovolenou jako každý jiný zaměstnanec. A o prázdninách, kromě letních, máme většinou různá školení nebo studijní volno. A tu všemi tak záviděnou dlouhou dovolenou si můžeme vybrat puze v červnu a červenci, kdy jsou nejdražší dovolené. Je to výhodné pouze pro matky s malými dětmi, mě už to dost vadí. Ráda bych jela i v jiné termíny a to nelze.
A tvoje názory na hodnocení práce učitele jsou naprosto scestné. Když dostaneš třídu nenadaných dětí, tak se můžeš stavět třeba na uši a výsledky mít nebudou. A že se to někdy sejde.
A ještě by mě zajímalo jak si představuješ tu nejlepší školu v okolí. Podle čeho se to pozná?
@Anonymní píše:
Zareaguji na dotazy ohledně kantořiny. Učím přes 20 let na ZŠ, mám 3 aprobace, státnice ze 2 cizích jazyků. Starší učitel=lepší učitel? Těžko říct, ale už na fakultě nám říkávali, že dobrý kantor se pozná po 10 letech. Když vidím nové nastupující kolegy, je to 50:50. Někdo super, někdo k tomu vůbec není. Na ZŠ je to na prvním místě o udržení kázně a až poté o výuce. Učitelé/ky po 15, 20 letech už jsou mnohem klidnější, vyrovnanější, většinou také odchovali vlastní děti. Zkušenosti s výchovou vlastního potomstva jsou také důležité, stejně jako praxe. Po 20 letech už mě máloco překvapí. Co se týče peněz, přijde mi opravdu potupné, že skvělé učitelky s praxí 40 nebo dokonce 50 let mají slabě přes 30 tisíc hrubého. Za tu práci je to málo. A na většině škol berete jen základ+za třídnictví a jednou, maximálně 2× do roka odměna v řádu tisíců. A za suplované hodiny nedostáváte někde vůbec nic. A za ty roky, co učím mi neustále přibývá úřednická práce. Za inkluzi by měl být někdo potrestán. Takže do hodin k dětem si vlastně chodím odpočinout. Svou práci mám stále ráda, ale nevím jak dlouho ještě vydržím. Nabídky za dvojnásobný plat už byly, zatím jsem odolala. A největší odměna pro mě je, když vidím pokroky u svých žáků a jejich úspěchy při skládání mezinárodních jazykových zkoušek.
Hele, já ti nevím. Píšeš, že to za tu práci je málo. Nemyslím si. Jiné vysokoškolské pozice mimo soukromý sektor jsou placeny ještě hůř (úřady, např. finančák). Přes 30 mají i pracovníci v kanclu v průmyslu a to bych tě upřímně chtěla vidět, jak bys vypadala po jednom dni stráveném jejich prací. Teď neberu v úvahu, že o tom nic nevíš, čistě jen stres, tlak a zodpovědnost. Teď nemyslím zodpovědnost typu kdyby se dítěti něco stalo, tak můžu jít sedět, ale skutečnou zodpovědnost, když něco nevyjednáš, nevymyslíš, nevydupeš ze země, bude průšvih, který se dá snadno vyčíslit v eurech.
@Reflex Já dělala i jinou práci. A ten stres, že se dětem něco stane je mnohem horší. Myslím, že kdo nezažil, nedokáže si představit. Nejhorší jsou úrazy dětí, když musíš rodičům volat, že se jejich dítěti něco stalo.
A že se úrazy stávají.