Chlap má malý plat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4488
24.11.18 19:23
@Burj Chalifa píše:
nepochybně je to tím, že umí jazyky.S aprobací český jazyk- výtvarná výchova bych to moc neviděla.

Jako jasně, to asi jo. Ale i ti jazykáři to mají těžké, ono nějaké učení angličtiny pro jazykovku, to je taky šul nul. Musí být hodně dobří a mít štěstí. Pak můžou jít na úřad, to je takové ideální, tam se většinou nepožadují specifické znalosti, ale dostanou 17 tisíc. Pak nějaké asistentky manažerů, to mám v lepším případě 25 tisíc. Ale pořád nevidím profesi, kam ti učitelé plošně přeskočí a mají natošup mnohem lepší plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
24.11.18 19:33
@Anonymní píše:
A myslíš, že by to tak mělo zůstat?

Jak by se to mělo změnit? Není šance. Kdo je vyloženě ctižádostivý, učit nepůjde. A fakt nechci, aby učitelé měli víc peněz než doktoři a právníci, to bychom asi neutáhli :D.
Na druhou stranu si myslím, že ty holky, co šly na pedák jsou v podstatě docela dobré učitelky. Zároveň dnes si většinou učitelé zdaleka nedovolují tak, jako si dovolovali na nás.
Není důvod, aby měli IQ ještě o pár desítek bodů vyšší, tohle je dostačující. Jako dnes by asi byla poptávka po takových těch zapálených, co s dětmi dělají různé projekty a umí je vtáhnout. Jenže tenhle typ lidí stejně právníky a doktory nedělá. Studují různé speciální pedagogiky, učí v montessori školkách atd. Do normální školy by nešly, páč je to o hubu + je to z mnoha důvodů demotivující, teď nemyslím z finančních. A tohle je ten problém, co se musí řešit. Až bude ve školách příjemné prostředí, tak těch učitelů bude zase víc. Prázdniny a tak… ještě mi nikdo nevysvětlil, kdy si to ti učitelé napracují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.18 19:35

@Reflex Napracovat prázdniny? :mrgreen: :mrgreen: A to myslíš jak?

• Citovat
  • Upravit
4488
24.11.18 19:37
@Anonymní píše:
@Reflex Napracovat prázdniny? :mrgreen: :mrgreen: A to myslíš jak?

Kde učitel nažene ten počet odpracovaných hodin, co mají všichni ostatní za rok. Když tedy chtějí mít srovnatelné platy. Přepočítáno na odpracované hodiny mají učitelé až nepochopitelně moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
24.11.18 19:39
@Anonymní píše:
A myslíš, že by to tak mělo zůstat?

Ono to tak nezůstane navždy. Vláda (všechny vlády poslední doby) cíleně rozkládají státní školství a paralelně s ním vzniká kvalitní soukromé. To si učitele vybírá a lépe jim platí a vzniká prostor pro lidi, kteří jsou jednak chytří a jednak se cíleně rozhodnou ten peďák studovat právě proto, aby mohli učit. Ale bude to ještě nějaký ten rok trvat. A to státní školství tu samozřejmě v nějaké míře zůstane a tam budou učit zrovna ti, kteří nevěděli, co vlastně chtějí dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.18 19:41
@Reflex píše:
Kde učitel nažene ten počet odpracovaných hodin, co mají všichni ostatní za rok. Když tedy chtějí mít srovnatelné platy. Přepočítáno na odpracované hodiny mají učitelé až nepochopitelně moc.

A na to jsi přišla jak? 8o

• Citovat
  • Upravit
4488
24.11.18 19:47
@Anonymní píše:
A na to jsi přišla jak? 8o

Když má učitel relativně slušný plat, což má, porovnáno s podobně náročnými pozicemi a ještě k tomu navíc má o tři týdny volna víc, tak kde je ta nespravedlnost? Spočítej si, kolik peněz dostane na skutečně odpracovanou hodinu a kolik dostávají jinde, když vezmeš v úvahu, že jinde je dovolená 5 týdnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
24.11.18 19:58
@Reflex píše:
Když má učitel relativně slušný plat, což má, porovnáno s podobně náročnými pozicemi a ještě k tomu navíc má o tři týdny volna víc, tak kde je ta nespravedlnost? Spočítej si, kolik peněz dostane na skutečně odpracovanou hodinu a kolik dostávají jinde, když vezmeš v úvahu, že jinde je dovolená 5 týdnů.

takze by bylo nejlepsi aby vsichni lidi meli stejne vyplaty a podminky bez ohledu na to co dělají? protoze prece neni fer plat zedníka a office managera, kdo se nadře víc? jak k tomu ten zedník přijde… vyhody a nevyhody zamestnani (aspon ty očividne) snad lidi ví předem, takže si můžou vybrat co budou dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
24.11.18 20:02
@debra.morgan píše:
takze by bylo nejlepsi aby vsichni lidi meli stejne vyplaty a podminky bez ohledu na to co dělají? protoze prece neni fer plat zedníka a office managera, kdo se nadře víc? jak k tomu ten zedník přijde… vyhody a nevyhody zamestnani (aspon ty očividne) snad lidi ví předem, takže si můžou vybrat co budou dělat.

No asi tak. Ale potom nechápu tu ukřivděnost učitelů. Já jim ty jejich benefity přeju, ne že ne. Ale špatně se nemaj, alespoň co se týče poměru práce - peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
24.11.18 20:05
@Anonymní píše:
@LaPaloma Ty jsi tak napružená, nemáš nějaké trauma? :mrgreen:
Co ti tak vadí na výletech? Já je používám jako tu kladnou motivaci. Kdo se při výuce v hodině cizích jazyků snaží, toho vezmu na výlet do Vídně, Berlína, Mnichova a ty nej i do té Anglie. A moje největší odměna byla nedávno tato: Paní učitelko, fakt jste nás to naučila dobře. My se domluvili.
A když si myslíš, že kantořina je leháro za spoustu peněz, tak neplýtvej energií a přidej se k nám. :kytka: Ale na to asi nebudeš mít nervy a vzdělání.
A myslet si, že učitel nepotřebuje přípravu a celý život vydrží s jednou, to raději ani nebudu komentovat.

Napružená jsem nejvíce, když dítě přijde s tím, že pojedou na zájezd se školou. To skutečně jsem. Zájezdy poskytuji svým dětem za odměnu sama. Každý rok jedeme někam na dovolenou.
Ale u nás to je tak, že jede celá třída, není to odměna pro premianty. Není to výběrové pro nejlepší, protože kdyby se to stalo dobrovolným, tak to bude jako s dobrovolným plněním na lyžařské výcviky, kam by při dobrovolnosti nejel skoro nikdo. Navíc - ty děti skoro nic z angličtiny neumí.

Jejich učebnice angličtiny jsou jako komiks, malovánky, vyplňovačky, žádné psaní. V pracovním sešitu jedna doplňovačka za druhou. Pár souvislých slov. Ve školním sešitu z AJ měli za rok popsáno 5 stran A5. AJ je u nás od 3. ročníku.
Když jsem dítě zkoušela po více než roce učiva ve 4. třídě, tak jsem zjistila, že nedokáže z hlavy rychle odříkat vyčasování TO BE ani TO HAVE. Učitelka je to prostě nenaučila, ono jí to nenapadlo. V učebnici nebyla ani čárka, nějaký souhrn pohromadě jsem nenašla. Přepsáno do školního sešitu souhrnně to měli až v polovině 4. třídy. To už úča asi pojala podezření, že ty děti se nedostanou dál, když se nenaučí základy. Tuhle skutečnost jsem řešila už v té 3. třídě na rodičáku, jak tedy se ty děti mají naučit cizí jazyk, když se v prvních lekcích nenaučí základní slovesa, ze kterých se skládá skoro každá holá věta. Takže deb–il učitel společně s příšernou učebnicí je ta kvalita výuky. Co jsem dítě nedoučila, tak z angličtiny neumělo. To samé se děje v němčině, není to konzistentní a musím doučovat, aby šlo pochopit koncovky od předložek podle rodu a pádů. Škola prostě nic. Škola jenom napůl nebo vůbec.
Jinak jsem také slyšela, že učebnice si volí škola, podle kterých pojede, tak za tu výměnu knížek poděkuj skvělému vedení Vaší školy. Teď si ještě škola zvolí, zda budou děti psát po staru nebo tím polotiskacím písmem, aby to nebylo moc náročné.

Já si nemyslím, že kantořina je leháro, ale taky si po výsledcích, co vidím, už nějakou dobu nemyslím, že jste nedoplaceni. Protože jenom maximálně polovina učitelů je skvělých a od těch skvělých nepotřebuji, aby táhli dítě do zahraničí, kde si má odzkoušet, zda umí anglicky.

Stačí se podívat na auta na parkovišti. Ty děti jezdí do mnohem exotičtějších míst s rodiči než je Mnichov a každý rok a na déle. Nepotřebují k tomu školu. A sociální případy lépe ucítí, že jsou sociální případy, protože může být třeba 8.000,– na dítě pro tu rodinu moc, když další potřebuje vybavení na lyžák, například. A jako rodina chtějí dovolenou, a díra v rozpočtu slabší rodiny ve výši 8.000+ 4000 na lyžák + 4000 výbava na lyže může být přes míru. Všeho moc škodí. Škola není cestovní kancelář. Nemusí brát děti na zájezdy, zvlášť, když s nimi je tolik výchovných problémů.

Já od školy nečekám, že za mně bude něco suplovat. Jenom chci, aby se tam učilo. Je to moc rozvolněný.

Jedna moje bývalá kolegyně, co se léta živila asistentka v zahr. společnosti, šla do školství právě proto, aby měla prázdniny a volný čas (neměla hlídání pro děti). Takže více volna než ostatní máte, to mi nikdo nenamluví, že ne.

Jenom byste se jako kolektivy učitelů měli více brát o to, aby rodiče měli více zodpovědnosti za chování svých dětí. Aby to nebylo tak, že dítě ve škole si může dovolit skoro všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.18 20:08
@Jar Jar píše:
Ono to tak nezůstane navždy. Vláda (všechny vlády poslední doby) cíleně rozkládají státní školství a paralelně s ním vzniká kvalitní soukromé. To si učitele vybírá a lépe jim platí a vzniká prostor pro lidi, kteří jsou jednak chytří a jednak se cíleně rozhodnou ten peďák studovat právě proto, aby mohli učit. Ale bude to ještě nějaký ten rok trvat. A to státní školství tu samozřejmě v nějaké míře zůstane a tam budou učit zrovna ti, kteří nevěděli, co vlastně chtějí dělat.

Učila jsem 10 let na soukromé škole. Peníze jsem měla stejné jako na státní, ale víc povinností (projekty, reprezentace školy atd.). Navíc vše bylo o tom, ze rodiče platí, tak se pro děti musí učitel sakra smekat. Učila jsem tam.proto, ze jsem byla čerstvě po škole a státní SŠ braly učitele jen s praxi. Jakmile jsem měla možnost, přešla jsem.na státní školu - míň buzerace za stejné peníze, plus vděčnější studenti. Děti je teď míň, problémy budou mít i státní školy, takže si nemyslím, že by se nějak víc rozrůstaly ty soukromé. Ve velkých městech jo, tam věřím, že budou prestižní soukromé školy, které učitele dobře zaplatí, ale nebude to nějak masový jev.

• Citovat
  • Upravit
Hroznej puberťák
24.11.18 20:31
@Anonymní píše:
Učím na gymnáziu. Nikoli prestiznim nebo soukromým. Jako jsou tam i rutineri, co uz asi těm přípravam doma moc nedají, protože jedou jeden styl výuky spoustu let, ale neučí spatně. Jakmile se objeví někdo, kdo to fláká, studenti si stěžují vedení a dotyčný je vyměněn, u nás ve městě je totiž peďák, o učitele není nouze. Na ZŠ asi tolik příprav není, ale mně by za to ty nervy nestály.

Základka je právě ten průser. Prakticky není na výběr, všechno povinně spádové, nazdar. Nebo pak soukromé - např. Nový Porg má dvě třídy a min. pětinásobný převis zájemců, a zhruba půlmega ročně za dvě děti, tuším. ISP za jedno…

Gympl už se dá dobře vybrat - když na to to děcko má a udělá přijímačky, samozřejmě. Školka se dá vybrat soukromá už taky slušně. Ale základka, to je fakt k pláči.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.11.18 20:35
@Hroznej puberťák píše:
Základka je právě ten průser. Prakticky není na výběr, všechno povinně spádové, nazdar. Nebo pak soukromé - např. Nový Porg má dvě třídy a min. pětinásobný převis zájemců, a zhruba půlmega ročně za dvě děti, tuším. ISP za jedno…Gympl už se dá dobře vybrat - když na to to děcko má a udělá přijímačky, samozřejmě. Školka se dá vybrat soukromá už taky slušně. Ale základka, to je fakt k pláči.

Jo, to máš asi pravdu. My teda máme štěstí, že naše spadova základka ( pro moje děti) je zrovna super. Ale znám rodiče, co udelali vše, aby dostaly dítě na lepší základnu a radši je vozi přes celé město.

• Citovat
  • Upravit
Hroznej puberťák
24.11.18 20:41

Taky jsme v širší rodině přepisovali trvalé bydliště kvůli spádovosti na „lepší“ školu, i u nás jsme to řešili hodně, vč. úvah o tom Porgu, nakonec jsme vybírali u nás a nejlépe vyšla ta co máme spádovou, vybírali jsme si učitelku, u staršího se to povedlo dobře, u mladšího mám trochu pochybnosti, a to jsou to prakticky nejlepší učitelky na celé škole, no jak pak musí vypadat ten zbytek :roll:

• Citovat
  • Upravit
21408
24.11.18 20:48

a proč vlastně učitel musí mít pajdák? :think: když je to tak podřadná škola? Proč by nemohli učit normální lidé z oboru? Bylo by to možné? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí