Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@LaPaloma
No, nic Ti nebrání, abys to šla dělat, když je to takové terno. Bohužel takovéto názory, jako máš Ty, učitelskou profesi snižují v očích ostatních. Já bych jim za ty nervy dala klidně 2× tolik, a řeknu Ti, vyzkoušela jsem si to a nikdy bych to už dělat nechtěla, fakt mi to nestojí za to, být v neustálém stresu. Protože těch pár dní navíc je fakt těžce vydřených a to, že si odučí 23 hodin týdně, neznamená, že mají dalších 17 volno, to vůbec není pravda. Je vidět, že o tom nic nevíš. Nehledě na to, že učitel je v podstatě po rodičích nejdůležitější osoba v životě dítěte, která ho utváří, má vliv na jeho budoucí vývoj, velmi často stojí za rozhodnutím dítěte, co bude dělat v budoucnu atd. Ano, jsou učitelé, co na to pečou, zneužívají to, nedělají svoji práci pořádně, ale to je v každém povolání, jen to tam není tak vidět. Takže tak:-).
@Reflex píše:
Hele, já ti nevím. Píšeš, že to za tu práci je málo. Nemyslím si. Jiné vysokoškolské pozice mimo soukromý sektor jsou placeny ještě hůř (úřady, např. finančák). Přes 30 mají i pracovníci v kanclu v průmyslu a to bych tě upřímně chtěla vidět, jak bys vypadala po jednom dni stráveném jejich prací. Teď neberu v úvahu, že o tom nic nevíš, čistě jen stres, tlak a zodpovědnost. Teď nemyslím zodpovědnost typu kdyby se dítěti něco stalo, tak můžu jít sedět, ale skutečnou zodpovědnost, když něco nevyjednáš, nevymyslíš, nevydupeš ze země, bude průšvih, který se dá snadno vyčíslit v eurech.
Jsem knihovnice s VŠ a taky máme mnohem méně, než učitelé (platové tabulky úředníků se vztahují i na nás), ale taky máme dost klídek:-). Neměnila bych, za ty peníze by mi to nestálo.
A moje práce je mým koníčkem:-).
Jo, ten finančák, nebo třeba pozice na ministerstvech, kde jde o peníze, to je taky stres, taky je tam pěkná fluktuace lidí, protože tohle nikdo nemůže vydržet dlouhodobě… U těch učitelů hraje asi často roli láska k povolání, na to fakt musí mít člověk povahu.
@Anonymní píše:
@Reflex Já dělala i jinou práci. A ten stres, že se dětem něco stane je mnohem horší. Myslím, že kdo nezažil, nedokáže si představit. Nejhorší jsou úrazy dětí, když musíš rodičům volat, že se jejich dítěti něco stalo.A že se úrazy stávají.
To je blbý, no. Ale nemůžeš počítat s tím, že za to dostaneš příplatek pro vynervované. Práci, kterou reálně odvádíš, myšleno řekněme počet nějakých úkonů, intenzita práce, počet hodin… to vše je srovnatelné s jinými úřednickými pozicemi. Úředníci taky pořád nechodí hekat, že mají málo - a to mají v porovnání s učiteli fakt málo, kolikrát pod 20 hrubého.
@Anonymní píše:
@LaPaloma
Já si myslím, že to málo je. Je to nejnižší příjem u VŠ vzdělaných lidí, méně mají možná jen vědci. A nebudu to s nikým srovnávat, každá práce má svá specifika.
K pracovní morálce se dá říci jen to, že záleží jak se kdo k tomu postaví. Já jsem v práci každý den na sedmou a výuku končím kolem půl jedné, 2× týdně o půl čtvrté. Odučím minimálně 23 hodin týdně, a to mám štěstí, že nesupluju. Ve volných hodinách opravuji testy, cvičebnice nebo se připravuji na další hodiny. Kdo si myslí, že jak jednou dokončí pedák, má nadosmrti vystaráno je značně naivní. Učitel má ze zákona povinnost se soustavně vzdělávat. Neustále se mění zákony, vyhlášky a to nemluvím o povinnosti podílet se na tvorbě a úpravách školních vzdělávacích programů a povinnost vypracovat integrovaným dětem individuální vzdělávací plány a plány pedagogické podpory pro slabší žáky.![]()
Čím déle učím, tím méně stíhám. Kdo tu práci nešidí, tak si ji nosí i domů. Aby byla hodina zajímavá, je třeba se na ni připravit. Samozřejmě že po těch letech vím ,jak si vyhovět, ale to nejde každý den.
A výlety, exkurze a ostatní k tomu prostě patří. Některé děti jedou poprvé se školou do kina, vlakem nebo dokonce do zahraničí, protože rodiče je tam nevezmou.
A co se týče volna: ano přibylo a je to dobře. Všude jinde mají děti volna více. Jsou unavené a potřebují odpočinek stejně jako učitelé. A bez toho volna se učit nedá. A opravím tě, o Velikonocícj jsou prázdniny jen 1 den, v pátek mají volno všichni. Ředitelské volno lze vzužít, ale někdo ho nedává. A učitel nemá prázdniny, ale řádnou dovolenou jako každý jiný zaměstnanec. A o prázdninách, kromě letních, máme většinou různá školení nebo studijní volno. A tu všemi tak záviděnou dlouhou dovolenou si můžeme vybrat puze v červnu a červenci, kdy jsou nejdražší dovolené. Je to výhodné pouze pro matky s malými dětmi, mě už to dost vadí. Ráda bych jela i v jiné termíny a to nelze.
A tvoje názory na hodnocení práce učitele jsou naprosto scestné. Když dostaneš třídu nenadaných dětí, tak se můžeš stavět třeba na uši a výsledky mít nebudou. A že se to někdy sejde.
A ještě by mě zajímalo jak si představuješ tu nejlepší školu v okolí. Podle čeho se to pozná?
Mysli si co chceš. Učitel se podle mých informací doma připravuje na výuku na další den jenom několik prvních let, pak jede podle toho, co už dávno zná nebo možná občas ho něco nového napadne, tak si něco připraví.
K opravování testů DOMA - TO BYCH SE ASI ROZESMÁLA. Dnes máme 24.11., takže skoro 3 měsíce a např. z těchto předmětů na 2. stupni je tento počet známek:
AJ - 7 známek - některé testy jsou na vyplńování, žádná slohová cvičení nebo diktáty - BOHUŽEL
NJ - 10 známek - tam vidím aspoň nějakou snahu od učitele děti zkoušet ze znalosti učiva ĆJ - psali pouze 3 diktáty ke dnešku, zbytek malé testíky třeba na klasifikaci vět, literární test, nějaká pravopisná cvičení na doplňovačky - naprosto k ničemu, když nepíší celá slova, nic jim to nedává, počet známek 12
DĚJEPIS - 4 známky
FYZIKA - 4 známky
CHEMIE - 5 známek
MATEMATIKA - 15 známek, z toho 2 kontrolní práce, zbytek malé testíky na 1 - 2, max. 3 příklady - žádné velké opravování
ZEMĚPIS - 3 známky
INFORMATIKA - 2 známky
Tak si myslím, že si učitelé na základce spletli budovu. Takhle málo známek jsme měli až na střední škole, kde opravdu záleželo na každé získané známce, a nebylo výjimkou, že jsem měla 3 známky za pololetí, ze kterých byla ta na vysvědčení bez možnosti zkoušení na opravu. Leda, že to bylo mezi.
Ale jednoznačně na základce nás učitelé hnali do učení a u nás i hloupější jedinci nakonec tak hloupí nebyli, protože učitel MĚL PÁKY NA RODIČE A DĚTI VĚTŠÍ RESPEKT.
O TOM JE ŠKOLSTVÍ , určitě NENÍ O VÝLETECH.
Dítě není nijak ohroženo, pokud se nedostalo do kina, a divím se, že si škola dovoluje žádat těch 110 Kč za kino, když rodiče se rozhodli, že toto financovat nechtějí. K tomu se naše škola rozhodla, že uspořádá zájezd pro děti do zahraničí za 8.000,–. Ne každý na to má a chci věřit, že to nedělají ze strachu, že se nějaké dítě někam nedostane. To by mi vadilo na tom všem ještě více, než to, že mám vysolit dalších 8.000,–, což mi zasáhne do rozpočtu. Moje dítě jet chce, protože nerozezná, že to je kravina i ten plán, co tam mají dělat. Já na to peníze mám, ale i tak se mi platit nechce a zároveň nechci vystavit dítě tomu, že by bylo jedno z mála, které nepojede. Śkola není cestovní kancelář. Chci vidět samoživitelky, jak jejich děti jedou. A co je pro slabší děti hrozný je to, že nemůže jet, když 99% dětí nakonec odjede. Akorát se více ukáže, jak na tom, kdo je.
Není to dobrý. Co chci svým dětem dát, to jim dám sama, školu jsem si myslela, že mám hlavně na tu výuku.
Moje děti nejsou socky, ale že bych je posílala do kina, tak to ne. Dost peněz mně stojí kroužky, výbava na jejich sporty a každý rok jedou k moři. Mají všechno, mají více než jsem kdy měla já jako dítě. Ale umět toho ze školy více nebudou.
@Fazulina píše:
@LaPaloma
No, nic Ti nebrání, abys to šla dělat, když je to takové terno. Bohužel takovéto názory, jako máš Ty, učitelskou profesi snižují v očích ostatních. Já bych jim za ty nervy dala klidně 2× tolik, a řeknu Ti, vyzkoušela jsem si to a nikdy bych to už dělat nechtěla, fakt mi to nestojí za to, být v neustálém stresu. Protože těch pár dní navíc je fakt těžce vydřených a to, že si odučí 23 hodin týdně, neznamená, že mají dalších 17 volno, to vůbec není pravda. Je vidět, že o tom nic nevíš. Nehledě na to, že učitel je v podstatě po rodičích nejdůležitější osoba v životě dítěte, která ho utváří, má vliv na jeho budoucí vývoj, velmi často stojí za rozhodnutím dítěte, co bude dělat v budoucnu atd. Ano, jsou učitelé, co na to pečou, zneužívají to, nedělají svoji práci pořádně, ale to je v každém povolání, jen to tam není tak vidět. Takže tak:-).
No pokud jsi to zkusila, tak mi možná řekneš, jak to je s těmi odpracovanými hodinami. Učitel tedy odučí 23 hodin a těch 17, tj. 3,5 hodin denně opravdu intenzivně maká z domova? Takže když děti usnou, tak třeba do půl jedné do rána jedou jako fretky a opravují a chystají apod. Doufám, že to tak je. No a kdy napracují ty prázdniny, řekněme nad rámec dnes běžných pěti neděl dovolené? Když tedy, dejme tomu, chtějí takový luxusní plat?
Nejlepší škola - to je celková pověst školy, úspěšnost v přijetí na střední školy - ta se měří, na to jsou statistiky, naše učitelka je měla.
Pak množství šikany, umění přecházet šikaně - jsou na to různé programy, které učí děti komunikaci a vycházet mezi sebou - např. ty masáže na prvním stupni, to je docela dobré, děti se mají evidentně rády. Ředitel je buď k něčemu nebo mávátko v rukou starších učitelů (měli jsme takového, už tam naštěstí není) podle toho vypadá učitelský sbor. Hodnocení kvality výuky se dá měřit srovnávacími testy. To by se mělo zavést, pokud to není. Ono to není jenom o žákovi, ale i o stylu a chuti učitele to děti naučit. My např. máme matikářku, která by z dětí sedřela kůži, a děti ji mají rádi.
Na střední škole byl ředitel, který chodil kontrolovat učitele do tříd, zda tam jsou a učí. Asi věděl proč.
Ale v mezičase se zhoršil místní gympl, tak děti jezdí do škol pro nadané děti a na další drahý školy do Prahy, takže já vím o 2 dětech ze třídy od mého dítěte, co už po prvním stupni nešly ani na druhý přímo ve škole, ale rovnou na něco jiného. Moc se mi to nelíbí, ty děti budou mezi všema strašně chytrýma a třeba je to vytrhne z reality života, ale jejich rodiče to chtěli. Ty děti byly chytré samy od sebe, ale naše učitelka na 1. stupni měla snahu učit. Ve vedlejší třídě byla učitelka, která dokázala hodinu prokřičet a nestihla nic z výuky. Rodiče doučovali děti doma. Pak šla učitelka na léčení do cvokárny a nyní je naštěstí na rodičovské. Doufám, že se nevrátí, protože ta si těch 30 kolíků nezasloužila dříve ani náhodou. Tu si ze svých daní platit nechci.
Takže hodnocení školy - pověst gymplu je taková, že tam dítě ani náhodou nedám. To je součást hodnocení školy zvenčí. Moje neteř gympl opustila, protože sama vyhodnotila, že učitelé na to ser.ou a šla studovat na anglický gympl do Prahy a dnes je na VŚ v zahraničí. Když už i studenti (a neteř není jediná) hodnotí svoji školu jako špatnou, tak to je o učitelích. Za co by chtěli velké prachy ?
Mně je taky nikdo za špatnou práci nedá.
@Fazulina Já nikoho nesnižuji. Celé to je špatně postavené. kdyby měl učitel nějakou moc a děti měli z domova povědomí, že učitel je autorita, tak nejsou takové problémy.
Jenomže učitelé místo aby kňučeli, že nemají páky na děti, tak kňučí, že mají málo peněz. Samozřejmě, že je to rozcabení fakani stojí nervy, když společnost povolila, aby dítě bylo více než dospělý a nesmí se vykázat z výuky, takže kdejaký deb-l ruší ostatní. Za to může nastavení, ale vyšší platy náladu učitelům nezlepší dlouhodobě. Pořád je tam budou otravovat magoři a nedostateční žáci díky INKLUSI.
Když jsem byla dítě, tak jeden otec spolužáka žádal na rodičovském sdružení učitele, aby si to s jeho synem vyřídil na místě a nepsal mu ty poznámky, že on doma už nic nezmůže, když je dávno po všem. Tak učitel si kluka posadil do první lavice, když zlobil, dostal facana a byl pokoj. Kluk toho učitel fakt měl rád stejně jako my všichni.
Dneska se učitelka dozví, jaká je píč…a a nikdo nemůže nic. Spraví to peníze? Podle mně ne.
Ale úprava školního řádu by něco třeba zmohla.
U nás teď bude zákaz používat mobilní telefony, že děti spolu neumí komunikovat. Plně souhlasím. Už to v podstatě platí a dítě mi hlásí, jak to je divné, když si nikdo o přestávce nehraje s mobilem. ![]()
Já svoje děti vedu tak, že co řekne učitel je svatý, takže mi nepodsouvejte, že mám tendenci někoho shazovat. Ale kdo chce mít váhu v mých očích, musí něco předvést. A to je více, než vesměs předvádí.
@Anonymní píše:
@PaníBovaryová Pomohlo. Jeden rok jsme měli asistenta pro problémové děti, a když zlobily, vytáhl si je ze třídy a byly u něho se samostatnou prací. Ale běžné to není. Mě nejvíc vadí , když to řeknu na rovinu pitomci, většinou kluci, kteří nemají shůry naděleno. Já musím jít s talentovanými dál a oni už nestíhají a nerozumí. Navíc bývají nevychovaní a z problémových rodin, většinou to jde ruku v ruce. A pro pořádek, mně nevadí, že nemají shůry dáno, každý má jiné limity. Vadí mi, že někdy naprosto vědomě narušují výuku i těm, které to baví a chtějí pracovat. A co si budeme vykládat, moc možností, jak je ukáznit nemám.
zajímavé, manželův kamarád je učitel v Brně na střední škole a je zásadně proti - prý to (ukázňování) vždycky dělal učitel - to je jeho jediný argument. Já myslím ,že to zbytečně odrazuje dobré učitele, protože ty přece nemůže těšit dělat nějakého bachaře. navíc já jako rodič nemám zájem na tom, aby učitel ukázňoval nějaké cizí parchantě ve třídě, ale aby něco naučil mé dítě ![]()
@LaPaloma čím víc známek = tím lepší učitel?
A jaké „páky na rodiče“ měl učitel? Nosil si teleskopický obušek?
@cookies321 píše:
Možná budu za zlatokopku, ale co? Jdu s kůží na trh.
Mám pocit, že chlap bere malou výplatu. Dělá těžkou strojírenskou práci, kde dělá od nakresů až po frezovani, stříkání, nastavení strojů. Dělá od všeho trochu. Firma je jeho otce a tak svatky, nesvatky, soboty a neděle furt v práci. Dovolená byla za dva roky = jeden týden. Chlap o tom, že bere (dle mě) málo, nechce ani slyšet. Stále opakuje, že nemůže odejít, že by to firmu položilo a nechce zklamat otce. Mě to přijde jako sobecké, že nechce, aby měla rodina více a mohla bych synovi pořídit lepší, kvalitnější věci. Nevím, jak ho přesvědčit, aby alespoň zauvažoval o změně. Nechce ani si říci o přidání, protože je to jeho otec, kdo mu dává peníze. Každý den je od 07:00 do 18:30 v práci a ma 24 400kč. Je to podle Vás málo a nebo jsem jen rozmazlená?
Víc než ty peníze, a že jich je opraavdu málo na to že tam je pořád, by mi vadilo to že nemá vůbec čas na rodinu. Svátky, soboty, neděle, žádná dovolená… To je fakt moc. Jestli ale chlap nechce ani slyšet ozměně, zvýšení platu atd tak toho moc neuděláš. Jasně ti kazuje co je pro něj důlažitější, podle toho se zařiď ![]()
@LaPaloma mam v rodine ucitelku ZS, takze to vidim z obou stran.
Z casti mas pravdu, ze ucitel nema skoro zadnou pravomoc. Pokud nepocitam nejake reditelske dutky, 2ky z chovani coz u problemoveho zaka vubec nic neresi(pricinu). Navic pokud neni spoluprace s rodici coz obcas byva u nekterych asocialu, tak skola nema temer zadne paky. Napriklad bez souhlasu rodicu nelze zaka ze skoly vyloucit. A jak jsi psala, 1 problemovy jedinec je schopen rozvratit dobre fungujici kolektiv.
Ale nesouhlasim s tebou, ze maji hodne penez. Kdyby dotycna sla do soukromeho, tak si vydela vic. Myslim, ze volno, ten stres ktery maji nevykompenzuje…
@PaníBovaryová píše:
Vysoko-napetovy paralyzer
Kdyz byla matka nejakeho spratka vulgarni a zacla po uciteli vztekle rvat, tak dostala ranu do krku, lehla a byl klid ![]()
@LaPaloma píše:
Mysli si co chceš. Učitel se podle mých informací doma připravuje na výuku na další den jenom několik prvních let, pak jede podle toho, co už dávno zná nebo možná občas ho něco nového napadne, tak si něco připraví.
K opravování testů DOMA - TO BYCH SE ASI ROZESMÁLA. Dnes máme 24.11., takže skoro 3 měsíce a např. z těchto předmětů na 2. stupni je tento počet známek:
AJ - 7 známek - některé testy jsou na vyplńování, žádná slohová cvičení nebo diktáty - BOHUŽEL
NJ - 10 známek - tam vidím aspoň nějakou snahu od učitele děti zkoušet ze znalosti učiva ĆJ - psali pouze 3 diktáty ke dnešku, zbytek malé testíky třeba na klasifikaci vět, literární test, nějaká pravopisná cvičení na doplňovačky - naprosto k ničemu, když nepíší celá slova, nic jim to nedává, počet známek 12
DĚJEPIS - 4 známky
FYZIKA - 4 známky
CHEMIE - 5 známek
MATEMATIKA - 15 známek, z toho 2 kontrolní práce, zbytek malé testíky na 1 - 2, max. 3 příklady - žádné velké opravování
ZEMĚPIS - 3 známky
INFORMATIKA - 2 známkyTak si myslím, že si učitelé na základce spletli budovu. Takhle málo známek jsme měli až na střední škole, kde opravdu záleželo na každé získané známce, a nebylo výjimkou, že jsem měla 3 známky za pololetí, ze kterých byla ta na vysvědčení bez možnosti zkoušení na opravu. Leda, že to bylo mezi.
Ale jednoznačně na základce nás učitelé hnali do učení a u nás i hloupější jedinci nakonec tak hloupí nebyli, protože učitel MĚL PÁKY NA RODIČE A DĚTI VĚTŠÍ RESPEKT.
O TOM JE ŠKOLSTVÍ , určitě NENÍ O VÝLETECH.
Dítě není nijak ohroženo, pokud se nedostalo do kina, a divím se, že si škola dovoluje žádat těch 110 Kč za kino, když rodiče se rozhodli, že toto financovat nechtějí. K tomu se naše škola rozhodla, že uspořádá zájezd pro děti do zahraničí za 8.000,–. Ne každý na to má a chci věřit, že to nedělají ze strachu, že se nějaké dítě někam nedostane. To by mi vadilo na tom všem ještě více, než to, že mám vysolit dalších 8.000,–, což mi zasáhne do rozpočtu. Moje dítě jet chce, protože nerozezná, že to je kravina i ten plán, co tam mají dělat. Já na to peníze mám, ale i tak se mi platit nechce a zároveň nechci vystavit dítě tomu, že by bylo jedno z mála, které nepojede. Śkola není cestovní kancelář. Chci vidět samoživitelky, jak jejich děti jedou. A co je pro slabší děti hrozný je to, že nemůže jet, když 99% dětí nakonec odjede. Akorát se více ukáže, jak na tom, kdo je.
Není to dobrý. Co chci svým dětem dát, to jim dám sama, školu jsem si myslela, že mám hlavně na tu výuku.
Moje děti nejsou socky, ale že bych je posílala do kina, tak to ne. Dost peněz mně stojí kroužky, výbava na jejich sporty a každý rok jedou k moři. Mají všechno, mají více než jsem kdy měla já jako dítě. Ale umět toho ze školy více nebudou.
Učitel se na výuku připravuje jen prvních par let? Sakra, neco dělám blbě, učím 13.rok a přípravy na další den mám minimálně na 4 hodiny. Pripravy, ne opravy. Ona totiz doba jde dopredu, pribyla technika, treba interaktivni tabule je super doplnek, ovsem trva, nez to clovek zvladne a musi si na to delat zase nove pripravy. Ucebnice jsem menila 4×, pokazde to znamena zmenu priprav. Oprava testu třídy o 25 zacich je tak na 2 hodiny, slohovky tak 3 dny po 2 hodinách. Třeba můj manžel byl z pocatku VELMI prekvapen, co všechno doma do školy dělám. Ono to totiž neni vidět. V životě bych si nedovolila hodnotit profesi někoho jiného, když o ni nic nevím.
@Chytrak píše:
@LaPaloma mam v rodine ucitelku ZS, takze to vidim z obou stran.
Z casti mas pravdu, ze ucitel nema skoro zadnou pravomoc. Pokud nepocitam nejake reditelske dutky, 2ky z chovani coz u problemoveho zaka vubec nic neresi(pricinu). Navic pokud neni spoluprace s rodici coz obcas byva u nekterych asocialu, tak skola nema temer zadne paky. Napriklad bez souhlasu rodicu nelze zaka ze skoly vyloucit. A jak jsi psala, 1 problemovy jedinec je schopen rozvratit dobre fungujici kolektiv.
Ale nesouhlasim s tebou, ze maji hodne penez. Kdyby dotycna sla do soukromeho, tak si vydela vic. Myslim, ze volno, ten stres ktery maji nevykompenzuje…
Můžu se zeptat, z čiré zvědavosti, kde si dotyčná vydělá víc?
@PaníBovaryová píše:
Páku na rodiče získáš tím prvotním- a to je, že DÍTĚ MÁ POVINNOST … minimálně se slušně chovat a neobtěžovat při výuce ostatní.
Jsou děti, které mluví o hodině nahlas mezi sebou, jako by tam učitel nebyl. A ten učitel nemůže vůbec nic. Může si jenom zničit nervy, zkazit si radost z práce. Pak přijdou tihle rodiče na rodičák a štěkají tam na toho učitele. Postavení školy je ve společnosti slabé, protože není tlak na znalosti u dětí. A to ani od učitelů (možná tak poloviny učitelů) a ani ze strany rodičů. Až budou děti učitele střílet, bude tu někdo říkat, že měli dát učiteli víc peněz???
Prostě to není jenom o penězích. Všichni musí udělat něco. Měl by tu být větší tlak společnosti po výsledku, ne jenom po penězích.