Dáváte teď děti do školky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
23.10.20 06:50

Ahoj, jaký máte názor na tuto situaci - dávat / nedávat do školky?
Dcera má čerstvých 6, je tedy předškolák. Mají skvělé učitelky, hodně se dětem věnují. Dcera má ve školce kamarády, chodí ráda. Vidím, že ji to sedí, rozvíjí ve více úrovních. Letos chodí první rok a začala konečně pěkně mluvit, nebojí se v kolektivu, začíná psát písmenka, přestala mít své úzkostné stavy při odloučení ode mě…
Já jsem na mateřské, mame ještě 2,5 leté a 10 měsíční dítě. A dcera už 2 týdny nechodí do školky, protože manžel má strach z karantény. Nestíhám se jí moc věnovat, protože pořád lítám kolem malochů. Uděláme teda denně aspoň 3 úkoly, jdem všichni 4 na procházku, ale i tak často končí dost hodin u televize a to mi je hrozně líto!
Myslela jsem, že na začátku listopadu ji do školky zase dám. Měla jsem plán 3 dny v týdnu na dopoledne. Učitelky s tím nemají žádný problém, naopak. Ale včera manžel vyrukoval s tím, že dokud bude hrozit Covid, do školky nepůjde a že ať počítám, že ji budu mít doma celý školní rok. A nějaké stýkání s kamarády na hřišti nám taky zakázal.
Mi je to hrozně líto, je pořád sama, samozřejmě má mladší sourozence, ale chybí jí vrstevníci a nějaký program, zábava.
V jakém případě byste dali dítě do školky?

• Citovat
  • Upravit
16219
23.10.20 08:34
@Anonymní píše:
Dcera má čerstvých 6, je tedy předškolák. Mají skvělé učitelky, hodně se dětem věnují. Dcera má ve školce kamarády, chodí ráda. Vidím, že ji to sedí, rozvíjí ve více úrovních. Letos chodí první rok a začala konečně pěkně mluvit, nebojí se v kolektivu, začíná psát písmenka, přestala mít své úzkostné stavy při odloučení ode mě…
Já jsem na mateřské, mame ještě 2,5 leté a 10 měsíční dítě. A dcera už 2 týdny nechodí do školky, protože manžel má strach z karantény. Nestíhám se jí moc věnovat, protože pořád lítám kolem malochů. Uděláme teda denně aspoň 3 úkoly, jdem všichni 4 na procházku, ale i tak často končí dost hodin u televize a to mi je hrozně líto!
Myslela jsem, že na začátku listopadu ji do školky zase dám. Měla jsem plán 3 dny v týdnu na dopoledne. Učitelky s tím nemají žádný problém, naopak. Ale včera manžel vyrukoval s tím, že dokud bude hrozit Covid, do školky nepůjde a že ať počítám, že ji budu mít doma celý školní rok. A nějaké stýkání s kamarády na hřišti nám taky zakázal.
Mi je to hrozně líto, je pořád sama, samozřejmě má mladší sourozence, ale chybí jí vrstevníci a nějaký program, zábava.

Souhlasila bych s manželem v případech, že: někdo z domácnosti je riziková osoba (nemoci atd.); on pracuje z domu a jídlo vozíte z e-shopů, tzn. opravdu jediný možný způsob nákazy je přitáhnout to ze školky; on je naopak OSVČ s nutností jezdit za zákazníky a delší nemoc nebo karanténa by vás finančně velmi poznamenala nebo zasáhla jeho byznys (přišel by o důležité zakázky apod.).
V opačných případech s ním nesouhlasím a do školky bych určitě dala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1439
23.10.20 08:43
@Anonymní píše:

A jste partneri nebo manzel je tvuj diktator? :roll: Meli byste se domluvit a zvolit nejaky kompromis. Dite do skolky bych dala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
23.10.20 08:55

Pokud je dítě nesocializované (viz. popisované úzkostné stavy při odloučení od matky v předškolním věku) a školka mu prospívá, tak bych dítě dávala na dopoledne alespoň 3× týdně.
Protože předpokládám, že manžel jen doma na zadku zavřený nesedí.
Spíš než covidu (pokud nejste doma někdo echt rizikový) bych se bála dopadů na psychiku a rozvoj dítěte, pokud by mělo sedět zavřené doma jen s rodiči a sourozenci x měsíců.

Edt: Jo a tatínkovi bych minimálně tu nejstarší navalil ana celý víkend, ať se jí frajer věnuje aposkytne jí dostatek stimulů k jejímu zdravému psychickéma a fyzickému vývoji. Takže pěkne alespoń na dvě hodinky ven do přírody, pak jí číst, hrát s ní alespoň dvě hodiny nějaké hry, povídat si, dělat s ní úkoly pro předškoláky.
Když káže vodu, tak ať ji taky pije. Ne, že Ti hodí na hrb 3 děti a haldu zákazů a matko zařiď se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
23.10.20 09:27
@Anonymní píše:

V Tebou popisovaném případě rozhodně ne.

Dítě bych za současné situace dala do školky pouze ve dvou případech - kdybych pracovala v některé z profesí první linie nebo kdybych musela do práce proto, že nám hrozí zásadní existenční potíže.

Určitě bych neposílala do školky ve chvíli, kdy jsem doma s dalšími dětmi, z nichž žádné není školou povinné a tedy nemusím řešit žádné stresové školní situace. Možná se předškolačka bude rozvíjet o něco méně než by teoreticky mohla, ale na tom opravdu svět nestojí - omezit se musejí všichni a Ty jsi v jedné z nejlepších rodičovských situací, jaké bys v dnešní době mohla mít (beze strachu o zaměstnání, bez školních povinností, bez nutnosti skloubit svou práci s výukou atd. atd.). Prostě máš jenom SVÉ tři děti dočasně doma.

Druhá věc ovšem je, že by se také manžel měl více zapojit, pokud to ještě nedělá (samozřejmě opět v případě, že není zdravotník a podobná aktuálně extrémně přetížená osoba). Ta situace je náročná pro všechny a jestliže se nároky zvýší na jednoho z partnerů, měl by podle možností adekvátně zvýšit svoje zapojení i ten druhý… ne si jet ve svých kolejích a nechat druhého, ať krizi řeší sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
23.10.20 11:28
@Anonymní píše:

Řeším něco podobného a zatím jsem rozhodnutá od listopadu ji do školky dát. U nás jsou obě doma začátku října s neštovicema a stačilo mi to. Mladší si pořád chce hrát se starší, ta má online výuku…měla jse je doma celé jaro až do prázdnin, ale teď už potřebuju dělat i jiné věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
23.10.20 12:31
@Anonymní píše:

Měla by zůstat doma, když jsi doma s mladšími. Omezit kontakty bychom měli všichni. Stejně tak nevidím důvod se teď scházet s dětmi na hřišti nebo kdekoliv jinde, myslím, že je to i zakázané. Můžete jít do lesa, do přírody. Chlapa bych zapojila, pokud je doma nebo ve dny, kdy je doma mezi směnami. Někdo rodinu živit musí. A musí i odpočívat.

Karanténa je reálné riziko, u dcery ve školce jsou dvě pozitivní učitelky, několik dětí a tři třídy v katantene, i její. Jsem ráda, že ji mám od začátku doma a toto se nás netýká. Dcera je taky předškolák, bude mít 6 let, do školky nepůjde aspoň do doby, než otevřou první stupeň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.10.20 13:53

@brisco My jsme ztratili celý minulý rok. Na začátku roku chodila asi 3 týdny, pak jsem ji kvůli rizikovému těhotenství nemohla vodit, když jsem měla novoše, ve školce pořád něco řádilo, tak jsem radši nedávala. V únoru odchodila necelé 2 týdny a přišel Covid. :zed:
Manžel má střídavě HO a práci na firmě. Chodíme normálně nakupovat, samozřejmě s opatrností, snažím se děti nebrat, ale ne vždy to jde. Manžel doma vyžaduje klid na práci, k tomu vaření, úklid, péče o děti…ty se věčně perou… mnohé z vás asi znají ten frmol… Doma jsou kvůli tomu hádky, manžel už děti nemůže ani cítit, vyčítá mi binec, hluk, nevyhovující oběd, prostě všechno… Školka by pomohla odlehčit nám a zároveň lépe rozvíjet dceru. Vím, že jsou tací,, kteří ji potřebují více…ale osobně moc nesouhlasím s těmi všemi striktními opatřeními. Dodržuji ale vše a modlím se za brzké uklidnění situace.

• Citovat
  • Upravit
44197
23.10.20 14:03
@Anonymní píše:
@brisco My jsme ztratili celý minulý rok. Na začátku roku chodila asi 3 týdny, pak jsem ji kvůli rizikovému těhotenství nemohla vodit, když jsem měla novoše, ve školce pořád něco řádilo, tak jsem radši nedávala. V únoru odchodila necelé 2 týdny a přišel Covid. :zed:
Manžel má střídavě HO a práci na firmě. Chodíme normálně nakupovat, samozřejmě s opatrností, snažím se děti nebrat, ale ne vždy to jde. Manžel doma vyžaduje klid na práci, k tomu vaření, úklid, péče o děti…ty se věčně perou… mnohé z vás asi znají ten frmol… Doma jsou kvůli tomu hádky, manžel už děti nemůže ani cítit, vyčítá mi binec, hluk, nevyhovující oběd, prostě všechno… Školka by pomohla odlehčit nám a zároveň lépe rozvíjet dceru. Vím, že jsou tací,, kteří ji potřebují více…ale osobně moc nesouhlasím s těmi všemi striktními opatřeními. Dodržuji ale vše a modlím se za brzké uklidnění situace.

Moje dcera taky nechodila od ledna do školky a od září se tam moc neohrala. I když já nemam strach o její všestranný rozvoj, vzala jsem to do svých rukou, dětí mám ještě víc, ale vyloženě mimino už ne, mladšího sourozence má.
Jak to popisuješ s manželem, tak to chápu, že bys ji tam nejraději dala. Ne každá rodina má vyhovující podmínky pro home Office, na to tak ideálně pracovna, ne v obýváku. Věřím, že to uzavření vyvolá v mnoha rodinách napětí, stres a hádky. Nemá možnost pracovat někde jinde? Nemá třeba jiné ještě jiné bydlení nebo možnost pracovat u rodičů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.10.20 14:06

Poradíte mi někdo, jak omezit v mé situaci negativní dopad na její psychiku? Opět se vrací separační úzkost, když mám někam odejít, zvrací, má hysterické záchvaty pláče, poškozuje se. Celé dny je netečná, k sourozencům někdy agresivní. Hodně pláče bez zjevného důvodu. Kdysi jsem s ní chodila k psycholožce, doporučila dětský kolektiv a opravdu pomohl. Teď tam psycholožka vůbec není, nebere telefon a já si nevím rady.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.10.20 14:19

@Pears206 My bydlíme ve 2+kk a manžel pracuje v obýváku spojeném s kuchyní :zed: Vařím, děcka lítají kolem mě, miminko brečí, manžel vyřizuje telefony v cizím jazyce, potřebuje klid. Jsme zralí na rozvod nebo Bohnice.
Střídají se s kolegy vždy tak, aby se nepotkali v jedné kanceláři dva lidi, vyjde to na 2-3× týdně 4 hodiny. Jiné místo, kde by mohl pracovat, není. Rodiče z obou stran bydlí daleko a jedni jsou teď navíc v karanténě.
Dcera to celé hodně špatně nese a úplně vidím, jak se uzavírá do sebe a hromadí hněv a pak opakovaně prochází záchvaty agrese a vzteku. :(

• Citovat
  • Upravit
1742
23.10.20 15:24
@Anonymní píše:
@Pears206 My bydlíme ve 2+kk a manžel pracuje v obýváku spojeném s kuchyní :zed: Vařím, děcka lítají kolem mě, miminko brečí, manžel vyřizuje telefony v cizím jazyce, potřebuje klid. Jsme zralí na rozvod nebo Bohnice.
Střídají se s kolegy vždy tak, aby se nepotkali v jedné kanceláři dva lidi, vyjde to na 2-3× týdně 4 hodiny. Jiné místo, kde by mohl pracovat, není. Rodiče z obou stran bydlí daleko a jedni jsou teď navíc v karanténě.
Dcera to celé hodně špatně nese a úplně vidím, jak se uzavírá do sebe a hromadí hněv a pak opakovaně prochází záchvaty agrese a vzteku. :(

Tak v tomto případě bych ji do školky dala. A divím se, že je manžel tak striktně proti, když sám tvrdí, že potřebuje doma klid na práci. Já bych ji v tomto případě teda do školky určitě dala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
23.10.20 15:41
@Anonymní píše:
My bydlíme ve 2+kk a manžel pracuje v obýváku spojeném s kuchyní :zed: Vařím, děcka lítají kolem mě, miminko brečí, manžel vyřizuje telefony v cizím jazyce, potřebuje klid. Jsme zralí na rozvod nebo Bohnice.
Dcera to celé hodně špatně nese a úplně vidím, jak se uzavírá do sebe a hromadí hněv a pak opakovaně prochází záchvaty agrese a vzteku. :(

Především bych požádala manžela, aby si v práci (s nadřízeným i s příslušným kolegou) domluvil, že bude docházet trvale do kanceláře a doma zůstávat pouze výjimečně… tím by se celá věc vyřešila.

Případně - pokud by to z nějakého zvláštního důvodu nebylo možné - bych ho přemístila do ložnice, kterou si po dobu své práce prostě zavře. Můj muž to aktuálně řeší úplně stejným způsobem, když jsou děti doma ze školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
23.10.20 15:57
@Anonymní píše:
Poradíte mi někdo, jak omezit v mé situaci negativní dopad na její psychiku? Opět se vrací separační úzkost, když mám někam odejít, zvrací, má hysterické záchvaty pláče, poškozuje se. Celé dny je netečná, k sourozencům někdy agresivní. Hodně pláče bez zjevného důvodu. Kdysi jsem s ní chodila k psycholožce, doporučila dětský kolektiv a opravdu pomohl. Teď tam psycholožka vůbec není, nebere telefon a já si nevím rady.

Podle mě není negativním dopadem ani tak domácí izolace, ale to prostředí u vás doma, dusno, hádky, křik manžela atd. Toto byste měli řešit v první řadě. Nejsou to úplně běžné rysy zdravého sestileteho dítěte(agresivita k sourozencům, sebeposkozovani, separační úzkost, netecnost). Co říkala ta psycholožka, nepojala podezření na nějakou poruchu? Na diagnóze to nestojí, ale dítě, které se chová takto a už dřív mělo podobné problémy, potřebuje úplně jiné rodinné klima. Takže promluvit s manželem a řešit to. Udělat mu pracovní kout v ložnici, kam děti nesmí. Ale ať se smiri, že když máte miminko a batole, klid nebude mít nikdy a určitý hluk uslyší i přes zavřené dveře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.10.20 16:32
@Anonymní píše:

Je mi male velmi lito, ze nastoupila pozde do skolky. Ze sla v 6r., mela si ty vazby tvorit driv. Tady je to trosku zanedbane.
Jestli je situace ve skolce u vas ok. Do obeda bych ji davala. To si zjisti, jak to je ted ve skolce, kde chodi dite.

Mela jsem posledniho predskolaka minuly sk. rok a nevratila jsem ho v cervnu do skolky. Ale on byl socializovany dost a ma dva sourozence, coz dela sve. U nas bych ted sve dite do skolky v zadnem pripade nedala. Situace je zla. Nekolik zamestnancu MS ma potvrzeny covid. KHS skolku nezavrela, jedou v nouzovem stavu. Rodice vi, jaka je situace. Pracujici se zaridi a dite stahnou domu. Nejak nepochopim, ze matka pobira rodicak na mladsi a starsi da do skolky, prestoze vi, ze tam neni dobra situace. To je jit do ZOO a strkat to dite tygrovi, at si da svacinku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová