Dítě bez manželství?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1336
5.8.20 10:33
@akavi píše: :mrgreen: :lol: Já to myslím VÁŽNĚ.

Jo vsak JASNE! :mrgreen: jako hrob :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
6.8.20 00:13
@Netopirek píše:
@neila já ale nemám stejné stejně příjmení jako dcera. Ona ho má po svém otci. A navíc nynější přítel je Starý. A jmenovat se Stará Vomáčková… Nic moc :mrgreen:

aha…mi nenapadlo, že by to mohlo být až takhle komplikované. O to víc bych asi usilovala, abych měla konečně vše na pořádku :andel: neber to ve zlém, ale takový bordel ve jménech by mě sakramentsky deptal. A nejen ve jménech… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
6.8.20 00:17
@Netopirek píše:
Jo Starý není hrozné příjmení. Ale zas to není příjmení, za které by se hodilo jiné příjmení.
A u nás to stejně neřeší problém s jiným příjmením dcery.
To bych nejdřív musela jít na úřad, nechat si změnit příjmení na dcery (Ex) příjmení. A pak si vzít nynějšího a nechat si dvě příjmení.
To budu raději do smrti svobodná

to taky nic nevyřeší, žejo…být děckem, měla bych ve vyšším věku spoustu otázek. A věř mi, že nevysvětlíš vše, jak si dnes myslíš, že vysvětlíš :jazyk: Vím, o čem mluvím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
6.8.20 07:31

@neila
Děti už od 3 znají příjmení svoje, i moje i starší sestry. A nijak to neřeší :nevim:
Resila to starší, že nejsme manželé. Když jsme ji řekli, že po svatbě bude jediná kdo bude mít jiné příjmení. Tak už si svatbu nepřeje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
6.8.20 07:34

@neila ony se na nic netají. Prostě to berou jako fakt.
A když se na svatbu ptala neteř. Tak hned moje máma vylítla, že v dnešní době, už to přece není nutné. Jako to bylo za nich. Tak proč bych se musela vdávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
6.8.20 15:28
@neila píše:
to taky nic nevyřeší, žejo…být děckem, měla bych ve vyšším věku spoustu otázek. A věř mi, že nevysvětlíš vše, jak si dnes myslíš, že vysvětlíš :jazyk: Vím, o čem mluvím…

Spoustu otázek na jméno, na to je snad jednoduchá odpověď, tedy u me. Ja se jmenuju po svem tatínkovi, dcera taky po svém. Co na to chceš víc vysvětlovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1238
6.8.20 15:38

Vy s těma jménama naděláte. Na Islandu se každý člen rodiny jmenuje jinak. Dcera Ingmara Thorsona a Sigrid Olafsdottir se jmenuje Alma Ingmarsdottir a jejich syn bude Erik Ingmarson. 4 lidi, 4 různá příjmení, stále jedna rodina.
A všichni jsou s tím ok 😀

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
6.8.20 16:17

@Andante na Islandu si můžeš zvolit i příjmení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1336
6.8.20 16:31
@Netopirek píše:
@Andante na Islandu si můžeš zvolit i příjmení?

Nvm… :D ha znova edit mel jsem to spravne… Igmaruv syn a igmarova dcera podle tatinkova rodneho jmena Igmar

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1238
6.8.20 16:52

@Netopirek @MayhemDevil
Ne úplně. Tradici jsou tzv. patronyma, tedy příjmení odvozená od křestního jména otce s příponou “son” pro syna a “dottir” pro dceru. Protože islanďani tak de facto nemají příjmení a navic křestní jména jsou vybrána ze seznamu cca 200 povolených jmen (pokud chcete jiné, musíte zažádat komisi o povolení), tak vlastně příjmení (tedy ty “sony” a “dottiry”) v běžném styku vůbec nepoužívají. I telefonní seznam je řazen podle křestních jmen. Až pak dle příjmení a protože se skoro všichni jmenuji stejně, rozlišují se dle povolání (o kterém ovšem nepotřebujete žádné potvrzení, takže je Rejkjavický telefonní seznam plný rytířů Jedi, kosmonautů - dle toho by byl Islandský vesmírný program rozsáhlejší než program NASA - a zaříkávačů slepic).

Ovšem některé rodiny původně přišedší ze Švédska to mají stejně jako my - tedy existuje rodové příjmení.

A v posledních letech se rozmáhá móda matronym, tedy stejně tvořených příjmení, ale z křestního jména matky. Je to do jisté míry tím, že Islanďanky stále rodí mladé a na svatby je moc neužije.

Konec okénka o životě Islanďanů 😀

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1336
6.8.20 16:58

@Andante vsak to mam spravne :D krestni=rodne jmeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
25.8.20 20:36
@Lester Burnham píše:
Ja jsem dvacet roku zenaty a tenhle vydobytek moderni doby zit na psi knizku a porizovat si d eti neuznavam. Si tu na diskuzich prectete pritel se pres noc sbalil a zustala jsem sama. A ten kdo tvrdi ze manzelstvi je jen kus papiru lze. Kdyby to byl kus papiru proc to teda nepodepise???

Vidím to úplně stejně. Pokud by si mě muž nechtěl vzít, brala bych to tak, že mu za ten závazek nestojím. Chlapi se čím dál tím víc bojí závazků, proto ty kecy o kusu papíru a odpor ke svatbě. A ženy se čím dál tím víc stávají nezávislé. Společnost se mění, role mezi muži a ženami taky. Bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
851
25.8.20 20:39
@radka45 píše:
Vidím to úplně stejně. Pokud by si mě muž nechtěl vzít, brala bych to tak, že mu za ten závazek nestojím. Chlapi se čím dál tím víc bojí závazků, proto ty kecy o kusu papíru a odpor ke svatbě. A ženy se čím dál tím víc stávají nezávislé. Společnost se mění, role mezi muži a ženami taky. Bohužel.

Protože nechtějí být zlikvidovani pri dělení majetku… A stejně jako jsou emancipovane ženy, tak muzi nechtějí, aby si z nich žena dělala majetek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
25.8.20 20:45
@welovefashion píše:
Rodinu dělají rodiče a děti, to jestli jsou rodiče manželé nebo registrovaní nebo spolu žijí bez papíru není důležité ;)

Jenže jednou děti přijdou do věku, kdy začnou řešit rozdílné příjmení jejich a maminky (příjmení mají většinou po otci). A co jim pak maminka řekne:„No víte, tatínek si mě nevzal?“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
25.8.20 20:58
@MelvinOsud píše:
Protože nechtějí být zlikvidovani pri dělení majetku… A stejně jako jsou emancipovane ženy, tak muzi nechtějí, aby si z nich žena dělala majetek.

Když už má muž takový strach o majetek, tak přeci existuje predmanželská smlouva. Navíc, majetničtí jsou obvykle muži, nikoliv ženy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí