Finance v partnerství bez dětí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1090
13.7.26 08:17

Zakladatelko, vy jste se o financích nebavili, než jste se sestěhovali? Na druhou stranu, píšeš, že jste se dohodli, ze mu budeš posílat 2k. A pak jsi mu je přestala posílat - to zase vidím jako nefér od tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
125
13.7.26 08:23

@K73
Já bych ty 2tis asi platila. Když jsem byla u bývalého, tak jsme taky dali dohromady energie, internet atd, vycházelo to na asi 3 tis, a já platila 4,právě proto, že jsem to brala tak, že bydlím zadarmo, a chtěla jsem přispět (předtím jsem taky byla sama v nájmu). O tom, že bych mu měla platit polovinu hypotéky ale nepadlo ani slovo.

Ale větší problém u Vás jsou asi ty diskuze o dítěti. Hele, jakákoliv antikoncepce může selhat, a jak se k tomu pak postaví? A že „neví“ není odpověď, měl by mít alespoň představu. Takže pokud bych mohla poradit, tak další diskuzi, ale spíše i o budoucnosti, a financích pro tento případ - ono to může dost ukázat.

Protože Tvoje intuice bude správná, něco Ti tam nesedí, tak si o tom promluvte, a pak sama uvidíš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
433
13.7.26 08:26
@K73 píše: Více

Ahoj,

Ja to beru tak, ze společné bydlení by pro oba mělo byt aspon trošku výhodnější než být sám. A nejde jen o peníze, ale celkově o to jak si oba navzájem odlehčí.

Ja nejsem zvykla ve vztahu věci moc počítat, respektive vzdycky spis intuitivně počítám, aby na tom partner nebyl „tratny“, nebo jak to rict.

A protože ja jsem k milovaným štědrá, chci to same i od partnera.

Na nějaký počítání prispevku na toaletak a kdo vypil víc mléka jsem uz vnitřně stará.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
13.7.26 08:46

Pokud je to pravda tak bývalá byla blbá.
Přistoupila bych k tomu jedině kdybych s ním měla podepsanou smlouvu, že v případě rozchodu mi to všechno vrátí. Proč by si někomu měla platit hypotéku? Můžeš mít nějakou sama.
Jinak s tím dítětem: Mé kamarádce taky jeden takový „nevím co bude“ nakonec řekl, že s ní bude mít dítě jedině když ona bude mít našetřené 4 miliony aby bylo se z čeho se o dítě postarat. Chudák to rozhodně nebyl, jenom d*bil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
13.7.26 08:55

Upřímně říkám, že nájem nebo nějaký poplatek kromě podílení se na energiích nebo fondu oprav, může chtít jen někdo, kdo je naprostý lidský odpad. Z mého pohledu se jedná o násilí mezi partnery. Finanční. Ty u v podstatě ulevuješ už tím, že platíš půlku všeho, ačkoli náklady kromě vody 2× určitě s tvým přistěhováním nevzrostly.
Jeho bývalá byla úplně pitomá, ty splátky na hypotéku mohla po rozchodu požadovat zpět a kdyby měla dobrého právníka, tak i nějaké zhodnocení.
Pamatuji si někaký pořad, kde chlap platil hypotéku a půlku nákladu na byt a tím byl téměř vyčerpán jeho plat a partnerka byla napsaná jen na hypotéce(aby ji vůbec dostal) a z bytu jí nepatřil ani hřebík. A jemu to přišlo naprosto normální. Problém přišel poté, co jim to moc neklapalo (pochopitelně) a ona chtěla rozchod, po zaplacení veškerých nákladů na byt mu prakticky nezbylo ani na dojezd do práce natož na jídlo a stále mu přišlo v pořádku, že ona nevlastní v bytě ani kliku od dveří, když mu defakto tu hypotéku platí. Ten magor to fakt bral tak, že když jde hypotéka z jeho účtu, tak je přece správné, že má pocit, že na byt má nárok jen on. Takže těchto lidských odpadů je asi mezi lidmi více než dost.
Taky by mě docela zajímalo, co vede mladou a schopnou ženu k tomu, dělat veškeré domácí práce a být s tím srozumněna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3913
13.7.26 09:11

Holka moje zlatá, to je velký špatný :) Za sebe můžu říct, že moje intuice mě v tomhle ohledu nikdy nezklamala a škrta poznám i po čichu. Kdybych jí věřila už na začátku, tak si ušetřím roky vztahu s manipulátorem a lakomcem, který mě mnohokrát přesvědčoval o tom, že ta divná a lakomá jsem já :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
13.7.26 09:15
@Sany80s píše: Více

Pokud se nastehuji k někomu, a tim pádem neplatím komercni nájem, a nemusím byt vybavit svým nábytkem, automaticky platím poplatky napůl a sama od sebe k tomu něco přihodím. Hypotéku platí ten, komu byt patří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K73
29
13.7.26 09:17
@Zvedava1 píše: Více

Ano bavili.. bylo mi řečeno, ať posílám, kolik uznám za vhodné, že to nechá na mně. Za vhodné jsem uznala 5 tis. na domácnost/energie, o nákupy jsme se dělili, to jsme ještě společný účet neměli. To už mu po chvilce přišlo málo, i když se mi to nelíbilo, začala jsem posílat víc (což už byl v tu chvíli celý můj bývalý nájem) + pak na společný účet. Po pár měsících přišla řeč na půlku hypotéky, i o tom jsme nějakou dobu debatovali, ale to už i na mě bylo moc. Jak jsem psala, potom jsem to z určitých důvodů o “to navíc” stáhla a hrozný problém. Mělo to být na přechodnou dobu, ale když vidím, jaké je kvůli tomu zle, tak se mi to prostě z principu nelíbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21703
13.7.26 09:29

A to ja bych do toho byvaly najem a domaci prace tahala!
Jake realne vyhody mas z toho, ze bydlis u nej?

A jake on…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
859
13.7.26 09:33

Společné bydlení by mělo být finančně výhodnější pro vás oba. Zkuste si to propočítat, o kolik se u každého z vás změnily náklady na bydlení po sestěhování a o tu úsporu se podělte napůl. Váš vztah mi zatím přijde jen jako soužití hlavně z důvodů ekonomických. Dokud nedáte všechny zdroje na jednu společnou hromadu a nepřestanete rozlišovat moje a tvoje, tak holt musíte počítat a hledat nějaký spravedlivý balanc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7027
13.7.26 09:42

Podílet se je v pořádku, ale tohle už je totálně za hranou.
Není to partner do života a ani Tebe za něj nepovažuje. Spíš hledal někoho, kdo bude platit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7027
13.7.26 09:46
@PaníBovaryová píše: Více

Proč do nájmu tahat domácí práce? Pokud máme jen ten byt, podílíme se tak nějak spravedlivě.. Ani bych nechtěla žít s vědomím, že žiju zdarma, ale jsou na mně skoro všechny domácí povinnosti.
Co se týče jejího bývalého nájmu, to měla zvážit pečlivě, ale zase to, že bydlím s milovaným člověkem nese obří benefit, aspoň já - my jsme to tak s partnerem vždy vnímali a byli ochotni se v něčem přizpůsobit i pustit chlup navíc.
Tenhle chlap je lakomec nebo lítá v nějakém finančním průšvihu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
395
13.7.26 09:54
@Lojzísek píše: Více
Podle mě s tím domácí práce úzce souvisí. Ano, všichni máme ideu rovnosti v povinnostech, ale víme, že to nakonec z většiny dopadá hlavně na ženy. A pokud tedy zakladatelka nebo kdokoli jiný vykonává a pamatuje na většinu činností spojených s domácností je jen v pořádku, aby ten druhý svoji pohodlnost vynahradil finančně. Nevidím důvod, proč by náklady měly být rozděleny 50/50 ale “zábava” typu úklid, vaření aj. 100/0. Nakonec mnoho mužů volá po tradičním uspořádání, ale berou si z něj jen ženu u plotny ale už ne to, že oni ji pak tedy finančně musí zajistit. To najednou chtějí rovnoprávnost :mrgreen:

Příspěvek upraven 13.07.26 v 10:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8827
13.7.26 09:57

Do dítěte bych snad ani nešla, to bys vše platila z rodičaku a on by moc neangažoval. Stejně to na mě působí, že jsi jen podnájemnice než životní partnerka, bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
433
13.7.26 10:06

Prosím te, kolik on platí tu hypoteku a jaky ma příjem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí