Jan Palach- váš názor?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7478
16.1.19 23:31
@Evulina píše:
Z mého pohledu je mučedníkem pouze ten, koho mučí někdo jiný za nějaké jeho přesvědčení. Kdo zabije sám sebe, ať už z jakéhokoli důvodu, toho považuju za sebevraha, který vždy pohrdá…a to Bohem. Možná mi vynadáte, ať sem netahám Boha, nicméně já jakožto „moderně věřící“ osoba to takto vidím.

To právě říkal Halík, který je kněz. Ale to jen předávám, jak jsem koupila.Sama o tom vím příliš málo,abych měla nějaký jasný názor. Teď si nedovedu představit, že bych toto udělala. A klonim se vic k tvé definici mučedníka. I když i nad tím jsem přemýšlela, jak moc bych si stála za svým, když by odvolat znamenalo jít domů a neodvolat smrt…jak dřív šli třeba první křesťani na smrt… :think:

Příspěvek upraven 16.01.19 v 23:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
16.1.19 23:31
@Evulina píše:
Z mého pohledu je mučedníkem pouze ten, koho mučí někdo jiný za nějaké jeho přesvědčení. Kdo zabije sám sebe, ať už z jakéhokoli důvodu, toho považuju za sebevraha, který vždy pohrdá…a to Bohem. Možná mi vynadáte, ať sem netahám Boha, nicméně já jakožto „moderně věřící“ osoba to takto vidím.

Vidíš to tak, protože o tom nic nevíš. On nebyl sebevrah, ale to asi nepochopíš. Kdyby bůh opravdu existoval, nedovolil by tolik svinstva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59384
16.1.19 23:32

@Psylocke a že ta svoboda přišla co? Přišla by ve stejnou dobu i kdyby žil :palec: Sebevražda není žádné hrdinství. A jediné co ho v nemocnici zajímalo jestli se o tom mluví :? Naprosto zbytečná smrt. Bojovat měl jinak a ne že se zapálí. On asi očekával že lid půjde a bude bojovat 8o , to o tom měl asi víc popřemýšlet. na vlastní rodinu rozhodně nemyslel :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Forest_Gump1
16.1.19 23:33
@Psylocke píše:
To, že se o tom mluvi i po 50 letech ti přijde, že to bylo jen chvilku žhavé téma? Já v té době nežila, tak si nedovedu úplně představit, jakou musel cítit beznaděj. Ale řekla bych, že i právě pro tu rodinu to udělal. Pro svobodu?

Ano, po 50 letech … A slyšela si o tom před 10 lety nebo snad 20 lety ? Ticho po pěšině, a to mi připadá že to bylo stejné téma jako dnes.

• Citovat
  • Upravit
53518
16.1.19 23:35
@Markéta80 píše:
@Psylocke a že ta svoboda přišla co? Přišla by ve stejnou dobu i kdyby žil :palec: Sebevražda není žádné hrdinství. A jediné co ho v nemocnici zajímalo jestli se o tom mluví :? Naprosto zbytečná smrt. Bojovat měl jinak a ne že se zapálí. On asi očekával že lid půjde a bude bojovat 8o , to o tom měl asi víc popřemýšlet. na vlastní rodinu rozhodně nemyslel :(

On myslel, že ostatní ho budou následovat. Muselo ho všechno hrozně bolet. Kruté…Mně přijde i zvrácená ta posmrtná maska. Prostě v něm vidím mladého kluka, co měl protáčet holky „na čajích“ dostudovat a pak se nějak protlouct životem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
16.1.19 23:36

Upřímně… za mě prostě sebevrah, takových jsou miliony. Jo, ok, asi chtěl něco udělat pro společnost, přemýšlel nad tím. Ale proboha, proč se upalovat? Myslel vůbec na to, jak se bude cítit jeho rodina? Do určité míry sobecké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
16.1.19 23:36
@Markéta80 píše:
@Psylocke a že ta svoboda přišla co? Přišla by ve stejnou dobu i kdyby žil :palec: Sebevražda není žádné hrdinství. A jediné co ho v nemocnici zajímalo jestli se o tom mluví :? Naprosto zbytečná smrt. Bojovat měl jinak a ne že se zapálí. On asi očekával že lid půjde a bude bojovat 8o , to o tom měl asi víc popřemýšlet. na vlastní rodinu rozhodně nemyslel :(

Ono to bylo drobet jinak, ale je pochopitelné, že generace vyrůstající po 89. roce mají hodně zkreslené informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
16.1.19 23:38
@Forest_Gump1 píše:
Kdyby tu byly like tak ho ode mě máš. Asi by řekl: Ptáte se jestli bych rád zas? Odpověď čekáte, nasr… jo nasr..
Škoda, že nemůže říct, jestli to, co se stalo pak, mu za to stálo. Asi by neřekl nic jiného než ano.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
16.1.19 23:38
@Russet píše:
On myslel, že ostatní ho budou následovat. Muselo ho všechno hrozně bolet. Kruté…Mně přijde i zvrácená ta posmrtná maska. Prostě v něm vidím mladého kluka, co měl protáčet holky „na čajích“ dostudovat a pak se nějak protlouct životem.

Nemyslel, měli ho následovat, jenže dostali strach, když viděli jak dopadl. To je celé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
16.1.19 23:40
@arada píše:
Nemyslel, měli ho následovat, jenže dostali strach, když viděli jak dopadl. To je celé.

Ale normální člověk ví, jak dopadne, když se poleje benzínem. Nebo myslíš jiný způsob boje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Forest_Gump1
16.1.19 23:40
@Evulina píše:
Jo, ale ti lidi žili pro sebe, pro svoji rodinu. On žil pro společnost, chtěl dobro pro celou zem, nejen pro sebe. V tom se podle mě hodně lišil od většiny.
Ale vzít si život, to je přes čáru.

O tom nejsem přesvědčený, že to mělo smysl. No slyšela si o Chartě, nebo o 2000 slov, to podepsalo hromada lidí co věděli že už si neškrtnou. Já myslím, že ti udělali daleko víc, tí m že žili.

• Citovat
  • Upravit
53518
16.1.19 23:41
@Forest_Gump1 píše:
O tom nejsem přesvědčený, že to mělo smysl. No slyšela si o Chartě, nebo o 2000 slov, to podepsalo hromada lidí co věděli že už si neškrtnou. Já myslím, že ti udělali daleko víc, tí že žili.

Taky si myslím, že udělali líp, že žili. Kdyby takové ideály měl můj „tchán“, nezplodil by jednoho muže přesně pro mě :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
16.1.19 23:43
@Russet píše:
Ale normální člověk ví, jak dopadne, když se poleje benzínem. Nebo myslíš jiný způsob boje?

To jistě, ale dokud to nevidí…Už nevím v jakých intervalech měli následovat další. Dostali strach. Podle mě to byla zbytečná smrt, ale chápu to.Chtěli vyburcovat lidi. Tu dobu pamatuju, takže o tom něco vím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8488
16.1.19 23:46
@Evulina píše:

No vidis… Ja na to porad nejaky nazor hledala, prijde mi nespravne oslavovat sebevraha .. a po precteni tveho prispevku jsem ten nazor nasla a do puntiku souhlasim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148498
16.1.19 23:47

Mám z jeho činu velmi protichůdné pocity.Statečnost,odvaha ale také v jistém smyslu sobectví k matce,k rodině.Když se na to podívám očima matky,kterou jsem Když se podívám očima občana,obyčejného člověka,tak vidím neskutečně odvážného kluka.Kdyby to ale byl můj syn a zjistit co chce udělat,klečím na kolenou a prosím ho,aby to nedělal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová