Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Taky se hlásím. Jsem šťastná a věrná a jsem si 100% jistá, že manžel také. V prosinci budeme mít 20 let od svatby plus 4 roky chození navíc, to asi mluví za všechno ![]()
Já se považuji za věrnou šťastnou
a jsem přesvědčená že manžel je také věrný …no …snad i šťastný ![]()
@Regina Hero píše:
@ŠáruušN Je moc fajn, že vám to tak klape, ale napadlo tě někdy, co bys dělala, kdyby se něco stalo a tys zůstala sama s dětmi? Ta závislost mě trochu náhání hrůzu…
Jinak i ve fungujícím vztahu můžou být lidi více samostatní, a neznamená to, že nekopou spolu jako tým a neprožívají společně dobré i zlé a nesdělují si zážitky a prožitky…
Leč beru to i z praktického hlediska… jestli to třeba máš nějak vyřešené, co se týká třeba odpracovaných let, až jednou budeš třeba chtít brát důchod (aspoň nějaký, co bude)… takhle doma byla babička a ta závislost na dědovi byla někdy až svazující…
Ale nic proti vašemu systému, když vám to vyhovuje, tak je to v pořádku, jen mi to přijde až trochu extrémní… tak nic ve zlém, to jsem se jen tak zamyslela nahlas…
Tak s tímhle naprosto souhlasím, máme bohužel docela čerstvou zkušenost z rodiny. Moje mamka byla s tátou 36 let tím nejšťastnějším párem pod sluncem, opravdu se milovali, neudělali bez sebe ani ránu, nádherně se k sobě chovali, mamča dokonce říkala, že spolu spali každý den až doposledka, každý jim vztah záviděl, totální závislost jeden na druhém…bohužel taťka před 7 měsíci náhle zemřel a mamča se z toho není schopná vyhrabat. První cca měsíc nebyla schopná ani chodit, jíst, nic, střídaly jsme se u ní se sestrou - nyní je v intenzivní péči psychiatrů, pomalu začíná fungovat jako člověk, starat se o sebe atd., ale je psychicky úplně v háji, denně brečí, je vyřízená…no je to síla, oni prostě bez sebe neudělali ani krok. Samozřejmě tím nikomu nic zlého nepřeju, chraň bůh, jen si myslím, že ideální je milovat člověka tak, abych ho milovala, ale zároveň si na něm nevytvářela extrémní závislost…
@káťa měla krásnej vztah a řídily se srdcem. Bohužel něco zlého nedej bože se mohlo stát i mamince a tatínek by byl na tom stejně. Není to o tom jak je kdo na kom závislej, prostě žily jako jeden člověk a o tom přece vztah je. Ne ze srandy se říká JÁ + TY = MY. Kdyby si každej jel svoje, nebyl by to už pár, ale byly by to snad pouze milenci, nebo nevím jak to nazvat.
Já jsem ochotná tohle risknout už jen pro ty roky toho být takhle spokojená a štastná s někým koho miluješ. Stát se může kdykoliv cokoliv. Kdybychom měly takhle pořád přemýšlet nepustila bych ani dítě ven, protože co kdyby se mu něco nedej Bože stalo?, Nedokázala bych pak taky žít. To je to stejné. Každý si musí užívat každou chvilku toho krásného co se nabízí, protože stát se může kdykoliv cokoliv. Psychicky v háji je proto, že s tím člověkem žila takovou spoustu let. Milovala ho to zničí každého člověka at ta závislost je nebo ne. Pokud toho člověka miluješ, tak tě to prostě podle mě musí uplně zničit. Ale nad něčím takovým nechci teď ani přemýšlet. ![]()
@ZdenkaKV To je fajn že to tak taky máte
My jsme taky občas prudké povahy, ale už jsme spolu dělali před narozením dětí a klapalo to, sem tam nějaká hádka k tomu patří, já to beru spíš jako spestření, pak se tomu vždycky zasmějeme a jsme rádi že máme jeden druhého. Mého manžela právě taky všechno zajímá, co se týče dětí. Když mu všechno neřeknu sama, hned se vyptává proč se neozývám, a jestli je všechno v pohodě a jestli zvládám. Jsem ráda že nejsme jediní komu to takhle vyhovuje ![]()
@Regina Hero Já si nemyslím, že když jsou manželé samostatní a nejsou na sobě závislí, že je to špatné a že nemají plnohodnotný vztah. Já prostě jen píšu jak to máme my. Já jsem si to takhle vždycky představovala, chci to tak. Shodli jsme se na tom s manželem. Samozřejmě že někdy je to svazující a občas si uvědomím, co všechno bych mohla kdybych nebyla na manželovi závislá. Ale všechno má svá pro a proti a já vidím hlavně ty výhody, rozhodně bych to jinak nechtěla. Je to můj splněný sen. Jsem ráda, že děti budou neustále v kontaktu s tátou, uvidí ho pracovat a budou mu chodit pomáhat. Věřím v manželovu firmu a chci pracovat na tomhle, ta práce se mi líbí, chceme něco společně vybudovat, jinou práci dělat nechci. Nebudu celý život žít s vírou, že manžela může kdykoliv přejet tank, a tak se na něj radši nebudu vůbec vázat. I tvému dítěti se může kdykoliv cokoliv stát, a nikdo ti neříká, aby ses na něj příliš nefixovala. A když bych zůstala sama s dětma? Zůstala by mi fungující firma, která by mě dál živila. Někdo spoléhá na stát že mu něco dá, někdo radši spoléhá sám na sebe… Co bys dělala ty, kdybys zůstala sama? Žádné zaměstnání ti neposkytuje stoprocentní jistotu, že o něj nepřijdeš. Ani to co budujeme my není nesmrtelné, ale takhle prostě nelze uvažovat.
@ppperla Tak vám přeji ať vám to vydrží a dál funguje, tak jako doteď.
A je to tak jak píšeš, manželé se na tom musí shodnout a mít společný cíl. Ne že JÁ to tak chci, musíme to chtít oba.
@káťa Ano, když člověk ztratí milovanou osobu, přesně takhle reaguje. Ale je to přesně jak píše @ppperla, kdybych měla takhle uvažovat, radši ani nevycházím z domu, co když mě třeba přejede auto? Svého manžela miluji a taky spolu spíme v podstatě každý den, zažili jsme toho spolu strašně moc a všechno o sobě víme, a díky tomu také vím, že mě manžel miluje takovou jaká jsem a že je to opravdové, protože každý jiný, který by o mě věděl to co o mě ví můj manžel a zažil by se mnou to co můj manžel, už by dávno utíkal pryč a nevracel se
Myslím že o tom to právě je a je to naplněním, mít opravdový vztah na celý život, a když píšu na celý život, myslím tím až do smrti - ta k životu prostě patří, s ní se musí počítat a nebudu se kvůli ní celý život uzavírat sama do sebe a odmítat jakékoliv pevné pouto s druhým člověkem jenom proto, že může kdykoliv umřít. Takhle uvažovat prostě nemůžu.
@ŠáruušN naprosto se vším souhlasím.
A to že pracuje manžel doma, tak to je uplně super. Pokud tam budeš ještě s ním a děti ho vidí kdykoliv, tak to je prostě nádheraaaa ![]()
Nemyslela jsem uzavírat se do sebe a nevytvářet si žádná pevná pouta k nikomu - to je blbost, to ani nejde, člověk je tvor společenský a je prostě uzpůsoben k tomu, aby vytvářel svazky a miloval své blízké. Ale myslím, že je dobré umět žít a fungovat jako samostatná jednotka, postarat se sám o sebe, umět nebýt na nikom nezdravě závislý (citově, finančně…)
@káťa Ona ta hranice mezi velkou vzájemností a pak závislostí je hodně tenká. Můj partner je navíc o dost starší - o 22 let a já si říkám, co bude až nebude… A vždycky soudu k tomu, že děkuji za každou chvilku, která nám je dopřána
a je fakt, že nikde není napsáno, že odejde dříve on ![]()
@ppperla Manžel pracuje ve stodole, do které se jde přes dvůr od baráčku, ve kterém budeme už příští měsíc bydlet
Hrozně se těším! Teď zatím bydlíme ve vedlejší vesnici v paneláku, tak tam docházíme s dětma pěšky. Budeme mít rodinnou firmu. A taky chceme příští rok ovečky a další zvířátka, je to náš sen být soběstační, nepříliš závislí na okolním světě. Určitě nechci zůstávat celý život v domácnosti, ale zároveň prostě nechci odcházet od manžela a od dětí někam do zaměstnání, chci zůstávat ve svém rodinném hnízdečku a budovat si něco svého. Vždycky jsme to takhle chtěli. Věřím tomu že i vám se to podaří takhle vybudovat, když to tak chcete oba, jde to a funguje to. Držím vám palce!
@káťa Já si nemyslím že být finančně závislá na manželovi je nezdravé. Když se narodí dítě, z jednoho rodičáku to utáhnout rozhodně nejde, ten chlap který nosí penízky je nutný. Nebo že bych teď se třema dětma ještě začala vydělávat peníze a živila nás sama, abych náhodou nebyla závislá na manželovi? On se o nás stará tak jak má, tohle stojí na něm a tak to má prostě být, tomu se říká fungující rodina. Když bych zůstala sama, tak by to byla zase jiná situace, a uměla bych se o nás postarat, protože bych prostě musela. Ale teď nemusím, tak proč fungovat na nouzový režim, když mám manžela se kterým máme povinnosti rozdělené a chceme pracovat na něčem společném?
Mozna nemame vsechno, ale spolu nam nic nechybi
i kdyz nekdy bych ho nejradsi bodla vidlickou do hlavy!! ![]()
AHOJ PO DLOUHÉ DOBĚ. VŠEM JSEM VÁM PŘIŠLA POPŘÁT KRÁSNÉ A ŠŤASTNÉ A VESELÉ VÁNOCE S VAŠIMA MILÁČKY. HLAVNĚ AŤ VÁM TO DÁL KRÁSNĚ KLAPE A JSTE ŠŤASTNÍ VY I VŠICHNI VAŠI BLÍZCÍ ![]()