Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ty jo, holky jak to tak ctu, obdivuju vas, ze se proti tomu dokazete obrnit. Moje babka je desna mrcha, skodi mamce i po rozvodu s tatem, pomluvama a tak - vesnice no
Nicmene ja mam skvelou tchyni, mam ji rada, ale mozna je to i tim, ze bydli v jinem meste, vzdy se stavi nd kafe, potesi se s malym a jedou dom ![]()
@Crystalline píše:
Nejvetsi paradox je, ze ty priserne zenske - tchyne vychovaly tak skvele syny, ktere milujemeJestli ten problem nebude jinde
To máš recht. Ale o manžela se převážnou většinu času starala babička, a já se vdala dříve, než se na manželovi začala projevovat povaha jeho rodičů (do té doby jsem měla pocit, že je snad adoptovaný). A čím je starší, tím je to s ním horší
![]()
@Gabrielaaa píše:
Zajímalo by mě jaké vy jste snachy…
Já jsem ta nejlepší
![]()
@MDK píše:
@Ve-ru Ony vědí vždycky všechno nejlíp.![]()
No, tak to se jí musím zase zastat, nakonec teda uznala, že to přepískla a íkala, že se polepší ![]()
Ale ta její vypočítavost mě trochu štve. Vždycky něco řekne nebo zaonačí tak, že by jí člověk ani neodporoval. Ale už jsem e poučila, tak jí všechno řeknu na rovinu a ona už taky ví, co a jak.
Jinak je v pohodě, dá se s ní i pokecat
Ale prostě má úlety občas
Naštve mě tak v průměry 2× do měsíce, což je super na to, že bydlíme v jednom baráku ![]()
@Ve-ru píše:
Já jsem ta nejlepší![]()
@Ve-ru píše:
No, tak to se jí musím zase zastat, nakonec teda uznala, že to přepískla a íkala, že se polepší
Ale ta její vypočítavost mě trochu štve. Vždycky něco řekne nebo zaonačí tak, že by jí člověk ani neodporoval. Ale už jsem e poučila, tak jí všechno řeknu na rovinu a ona už taky ví, co a jak.
Jinak je v pohodě, dá se s ní i pokecatAle prostě má úlety občas
Naštve mě tak v průměry 2× do měsíce, což je super na to, že bydlíme v jednom baráku
To máš ještě dobrý, že to teda uznala, to by se u nás stát nemohlo. ![]()
@Lejaa No, ono už to snad jinak nejde. Ale tchán je na to bohužel hodně špatně a vypadá to, že tady už moc dlouho nebude
,což je mi moc líto. Ale prostě si neodpustím poznámku o tom, že tím pádem, neuvidím ani tchýni, za což jsme zase hrozně ráda. ![]()
@Ve-ru píše:
Já jsem ta nejlepší![]()
Já jsem hodná snacha (ostatně mám hodnou tchýni), ale sama budu tchýně semetrika, to vím už teď. ![]()
Jinak, ještě musím napsat jeden zážitek. My bydlíme na vesnici, topíme dřevem a uhlím, což je samozřejmě celkem dost práce každý rok připravit se na zimu. Tchán nám jezdil každý rok pomáhat a aktivně sebou táhne i tchýni - nevím teda proč.
Já jsem předloni byla skoro v 7.měsíci, když přijeli pomoc řezat dřevo. Podotýkám, že jsme měla vše nachystané, navařeno, napečeno, na večer přichystané maso na grilování. Po tchýni jsme pouze chtěla, zda by mi nepomohla pořezané dřevo skládat do rázu. Já měla od gynekoložky zakázáno dělat těžší práce, předtím jsem nemohla 2 roky otěhotnět, a těhotenství jsme měla tak trochu rizikové.
No, tak jsme začali pracovat. Tchýně vzala doslova asi 5 ks dřeva do ruky, načež začla naříkat, jak jí bolí záda, je jí blbě, točí se jí hlava… bla bla bla. Takže si sedla a odpočívala asi půl hodiny. Pak oznámila, že je jí pořád zle a jde si dovnitř lehnout. Já jsme tedy skládala sama, ale nemohla jsme nějak moc, bála jsem se o mimino a přítel nadával, ať se na to vybodnu, že mě nechce pak vézt předčasně k porodu. Přesto, jsem s malými přestávkami pokračovala dál.
Najednou vyletěla tchýně, že jak si to představuju, že má hlad, chce udělat kafe(jindy si ho u nás dělá běžně sama)a že já tady jen sedím a válím se. Šla jsme teda dovnitř, kde jsem si stihla všimnout, že se po té velké práci už stihla vysprchovat, udělat mi totální bordel v koupelně, málem jí vytopila a já se tam následně málem přerazila a uklouzla. Takže jsme rychle koupelnu dala do pořádku, začla chystat oběd a ona mezitím stála u okna, v jedné ruce buchtu, v druhé hrnek s kafem, usmívala se jak sluníčko a dívala se, jak se její manžel a syn dřou, zpocení až na zadeli. No, ať to nenatahuji, zblajla oběd, o umývání nádobí nemůže být řeč, k práci už se nevrátila a jen nás popoháněla, že už se těší na grilovačku, tak ať s tím hneme. Jak mám naložené maso mi samozřejmě pomluvila, ale 3 kousky do ní padly hned. A když tchán nadhodil, že tady zůstanou přes noc, aby nám druhý den ještě pomohli, ona prohlásila, že jedou domů, tady rozhodně nebude, protože se tady nudí a je jí zase hrozně zle, nikdo se jí tady stejně nevěnuje a jídlo stojí za prd a beztak je jí proto zle, že neumím vařit.
Takže se naštěstí sebrali a jeli domů.
Toť moje tchýně. ![]()
Omlouvám se za román! ![]()
Baba, po prvni pripomince bych ji ujasnila kam muze, kdyz nezmlkne
Tak jsem si vzpomela:tchyne volala na novy rok, jestli nechcem prijet na obed (bydlime 2km od sebe).Nemohly jsme a domluvily se, ze prijedeme druhy den. Ani tentokrat nezklamala: obed ji musel pripomenout tchan jestli uz jsme jako jedli.Tak nandala priteli(synovi)a ja s malou jako vzdy nic. Po chvily se me teda zeptala, jestli chci taky. Rekla jsem, ze ano jelikoz kvuli jejimu pozvani jsem doma nic nevarila a mela jsem hlad a rekla ji, ze maly teda nandavat nema kdyz ji chvily pred tim dala pendreky a nejaky chipsy. Mimochodem: kdyz jsme bydleli v jednom baraku tak bylo skoro pravidelm, ze jakmile jsem dovarila (varily jsme si zvlast) vytahla z linky lentilky a nacpale je maly. Dokazete si predstavit co maly dite v takovou chvily chce jist a jak breci kdyz nemuze ze jo?
Je mi jasné, že nejsou špatné jen tchýně, občas je chyba i na druhé straně a ne každý si to přizná. Ale některé příběhy jsou opravdu na hraně, nechtěla bych takovou tchýni ani za milion. Ta má skorotchýně je vcelku fajn ženská, někdy má řeči, že se divím, ale ne každý se narodí s vysokým IQ a vím, že to nemyslí zle.
Jediné, co mě hodně zamrzelo, bylo, když jsme jim na jaře oznamovali, že se nám narodí třetí miminko (bohužel jsme o něj přišli) a ona nám nejen nepogratulovala, což udělali všichni ostatní, kterým jsme to oznámili, ale ještě nás začala litovat
Přitom od druhého syna se vnoučat nikdy nedočká, je gay, a vlastní vnučku má jen jednu, mou druhorozenou dceru. Na podzim jsme jim mé těhotenství oznamovali až ve 20tt, protože mě to na jaře hrozně mrzelo a ještě po tom, co první letošní těhotenství nedopadlo dobře, jsem nechtěla riskovat dřív. Reagovali smíchem, že už si všimli (opravdu se to nedalo přehlédnout
, ale nikdy se nezmínili a já to neřešila). Opět žádná gratulace ani radost z přírůstku ![]()
Ovšem proti ostatním příspěvkům můžu být vlastně ráda, že mě neposílala na potrat třeba ![]()
@MDK Ježiš, jak jsem to četla, tak jsem si vzpomněla na tu svoji, když jsme betonovali v baráku. Manžel venku míchal v kýblech beton (teda nivelačku), švagr to v místnostech roztíral a já nosila kýble dovnitř a ven. Paní máma se do toho vždycky začala motat (ona jako pomůže, když je potřeba) a chtěla nosit ty plný těžký kýble (letos jí bude 50 a taky ji pořád něco bolí), tak jsme jí říkali, ať to netahá, že je to těžký, tak si šla na zahradu. Pak přišla a prohlásila, jak je prej možný, že já ty kýble tahat můžu, ale ona ne
No na to už jsme jí neodpovídali, protože nám došla slova ![]()
A ještě jedna anketní otázka
: Kolik z těch našich tchyní vám vyčetlo, že máte radši víc svoji matku než ji? ![]()
Tak já nemám vyloženě zlou tchyni, spíš je docela vypočítavá, ale taky mě dokáže pěkně naštvat

A nemola na mě houknout a říct, že budou venku dýl 
Tak jsem jí oznámila že můžu 
Ani by mi to tak nevadilo, ale malá zrovna vypila jen půlku mlíka než běžně a když má hlad, tak nekňourá, ale spustí rovnou hysterák, už mi 2× zmodrala 
Nicméně, já se s ní nemazlím, řeknu jí všechno narovinu, ať se jí to líbí nebo ne.
Teď na mě koukala jako puk, když byla s malou na procházce a říkala, že přijde za hodinu ( vždycky se domlouváme, jak dlouho s ní bude venku - podle počasí, toho kdy jedla apod. ). Uběhla hodina a půl a ona nikde, tak jí volám, tak mi řekla, že za chvíli jsou doma, že už jdou. Dvě hodiny a pořád nic
Přišla za 2 a čvrt hodiny, já už byla rozpálená do běla, ale dokázala jsem zůstat v klidu.
Když se vrátila, tak jsem jé řekla, že takhle to nepůjde, že když se na něčem domluvíme, tak to platí a hotovo. Tak mi na to řekla, že byla doma něco vyzvednout a hodit to známej.
Nakonec to završila tím, že mi řekla, že nemůžu být tak úzkostlivá
No nas.rala mě parádně