Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@RadkaCh moje
ze pry svoji mamu poslechnu a ji ne. Za se svy mame sveruji a ji ne ![]()
@RadkaCh - mě ta moje nepřímo..Jestli vidíš můj metřík, vidíš, že malá je nedonošená. Bylo to komplikovanější ještě o to, že po propuštění z nemocnice jsem byla s malou sama (manžel služebně v zahraničí).. A tchyni strašně vadilo, že moje mamka mi Terku hlídá tak 2× týdně, abych já si mohla zajít na koupit a třeba na poštu atd. Na moji mamku hodně žárlí i když po pravdě nemá důvod
Od doby co je manžel doma vídá malou častěji než moje máma..
@RadkaCh píše:
A ještě jedna anketní otázka: Kolik z těch našich tchyní vám vyčetlo, že máte radši víc svoji matku než ji?
Mě to dává najevo pořád…A nadává, že i děti.
Přitom si za to může sama, kdyby bylo na ní, nedonese jim ani ty lentilky a o projevu nějaké babičkovské lásky ani nemluvím. ![]()
@RadkaCh Na mě jednou začala řvát, že pokud se mi něco nelíbí, tak si mám najít jinou a lepší tchýni než je ona
no nesmysl, trošku jsem to nepochopila, asi tím naznačila, že si mám najít jiného partnera
nebo to jinak opravdu nechápu
říct takovou nesmyslnou větu
podotýkám, že to řekla po tom, co jsem si dovolila říct něco co se jí nelíbilo, po roce mlčení a trpění jejich nálad a histerických výjevů ![]()
@Králičice To moje tchýně měla takovou zálibu, že když jsme přijeli od našich, které jsem mimochodem viděla tak 1× do měsíce, když se poštěstilo tak 1× za 14dní. Tak jsem třeba povyprávěli co jsme měli k obědu nebo co jsme dělali, to ze začátku, protože pak jsem poznala, že jí to nezajímá a tváří se u toho kysele jak zelí
tak vždycky třeba za týden přišla s úplně tím samým programem a hrozně nám cpala svoje jídlo, mimochodem úplně samé co jsme měli minulý víkend u našich
všimla jsem si toho až po chvíli, protože to člověk hned nespozoruje. S ní jsme byli pořád, spíš ona s náma
když jsme jí chtěli nějak zapojit taky mezi nás, že si třeba zahrajeme nějakou hru nebo něco uděláme, tak jí ale nic nebavilo a že to dělat nechce
měla nejradši televizi a počítač. Prostě to nebylo o tom, že by měla zájem něco, ale musela dohnat naše prostě, nepochopila jsem to. Asi nějaké malé sebevědomí či co ![]()
Ach jo, napadlo někdy někoho, že ty rady dávají třeba proto, že ony už své děti vychovaly a vy máte třeba první? že jsou na světě o pár desítek let déle, takže třeba mají více zkušeností? neříkám nechat se šikanovat a poučovat, ale trochu úcty by někdy neškodilo-svého partnera si přece vážíte a ta tchýně ho opravdu porodila a ve většině případů vychovala (kromě extrémních případů jako alkoholismus nebo nebezpečné chování)
@G12 neber to špatně, ale každá tchyně je opravdu jiná, já zažla 2 a obě jsou na pěst dodnes. Ta první ještě jde když není na blízku tchán, ale zase vychovali hovado co se nestýká ani s nimi, natož pak s našimi dětmi. Ta druhá mi kontrolovala úplně všechno, bydlela s námi a naváděla svou vnučku kterou jsem měla ve výchově proti nám, vlastně jsem i kvůli ní po 12ti letech všechno vzdala a odešla
@S.Ivanka Já jí chápu. Má tchýně asi po třech letech otočila o 180 stupňů. Do té doby jsem si taky myslela, že snachy, které na své tchýně jen nadávají, jsou netoerantni a konfliktní. Neměj jí to za zlé, ona opravdu nedokáže pochopit, že tchýně dokáže být i nesnesitelná a vyjít se s ní nedá ani kdybycom měly svatozář.
To se musí prožít…
No jo, tady se to koncentruje, ty problémové osoby. lidi se kterýma se stýkám se nějak umí zřejmě domluvit, nebo to minimálně neventilují.
@S.Ivanka : jaké hovadu? myslíš tím otce svých dětí?
@G12 a nebo si prisli postezovat u nas je to tezky alkoholismus + jeste vyklada ze hlidala kamosce vnucku a ona se zakecala u bufiku a mala se malem utopila a potom se mi oznamila ze se tesi az bude hlidat nam hahaha
@G12 píše:
Ach jo, napadlo někdy někoho, že ty rady dávají třeba proto, že ony už své děti vychovaly a vy máte třeba první? že jsou na světě o pár desítek let déle, takže třeba mají více zkušeností? neříkám nechat se šikanovat a poučovat, ale trochu úcty by někdy neškodilo-svého partnera si přece vážíte a ta tchýně ho opravdu porodila a ve většině případů vychovala (kromě extrémních případů jako alkoholismus nebo nebezpečné chování)
Když ono je to někdy těžký. Mám spoustu kamarádek, které si rady vyslechnou, poděkují za ně a pak si to udělají podle sebe.(Protože mají tu úctu ke staršímu) A stejně je to špatně ![]()
Moje skorotchyně naštěstí neradí. Velice jí radila její tchýně a nesnášela to, tak říkala, že mi to dělat nebude ![]()
@G12 Promiň, ale připadá ti třeba moje příspěvky takové, že jsem na tchýni zbytečně zlá a nadávám na ni až přehnaně? Já jsme pracovala s ženskýma ve věkovém rozdílu od 25 - 55 let. Mě, v té době bylo 28 a nejvíc jsme si rozuměla s kolegyněmi, které měly 40,45,52 a 53 let. Dodnes jsem s nimi v kontaktu(je to už 7 let),píšeme si a občas se sejdem na kafe. Všechny 4 bych z fleku brala za tchýně.
Ale prostě s tou svojí se nesnesem, ona mě nemá ráda od začátku a problém je v tom, že ona nemá ráda ani mého přítele(svého syna). Přítel má 2 starší sestry a ona už třetí dítě nechtěla, ale tchán chtěl ještě kluka a zadařilo se. Ale taky se podle toho k němu chovala. Přítel k ní dodnes nemá žádný vztah. S jeho taťkem si rozumí báječně, ale matka je pro něj skoro cizí člověk a trpí jí jen kvůli tatínkovi.
Taky se přidám.
Tchýni moc nemusím. Těsně po porodu mi v klidu řekla, že až bude mít dítě jakékoliv zdravotní nebo psychické problémy, tak to bude jen a jen moje vina a mám si to pořádně vyčítat, protože neumím ani normálně porodit.
Načež jsem díky tomu přišla o mlíko - z hodiny na hodinu sucho a prázdno, tak mi řekla, že to je jenom moje vina, protože kojím špatně = z obou prsou při jednom kojení a mlíko se nestačí dodělat. Manžel jí naznačoval, že to je netaktním jednáním.
Od té doby se pravidelně dozvídám, že jsem nejhorší matka pod sluncem, že dítěti svou péčí ničím zdraví a život. A je ráda, že se na to nemusí denně dívat. Ale nepřekvapuje jí to, protože moje máma byla taky pěkně blbá. Je to doslovný citát. Pravidelně mi to říká před dítětem, což mi na tom vadí nejvíc.
Na druhou stranu i přes řeči mě celkem respektuje, ptá se mě, na co je dítě zvyklé a v případě hlídání neporušuje mé zákazy. Takže si myslím, že na tom nejhůř nejsem…
Některé tchýně jsou prostě „zlatíčka“. Moje máma mi to dlouho nevěřila a pořád se jí zastávala s tím, že já jsem ta špatná a mám se víc snažit. Pak byla přítomna jednomu výlevu (dlouhý tchýnin monolog) o tom, jak jsem špatná matka, co si mrzačí dítě a od té doby mi nic nevyčítá. Ono nemusí jít jen o alkoholismus, ale stačí, že si dotyčná myslí, že se nikdy nemýlí a má vždy pravdu. Jsou-li odbornice na péči o dítě, je o problém víc - myslím tím učitelky, doktorky, zdravotní sestry…
@G12 píše:
No jo, tady se to koncentruje, ty problémové osoby. lidi se kterýma se stýkám se nějak umí zřejmě domluvit, nebo to minimálně neventilují.
@S.Ivanka : jaké hovadu? myslíš tím otce svých dětí?
ano, když nám řekli že se syn narodil s těžkým pohybovým postižením zabalil kufry a zmizel, od té doby děti nechtěl nikdy vidět, ještě mě deptal tím že říkal neustále at syn umře že to pro něj bude levnější. I proto ho jeho rodiče vyhodili, už je to 21 let a on pořád mele stejnou, studující syn žádal o zvýšení výživného a on u soudu před soudkyní řekl že dcera pro něj zemřela ve 4 letech a syn se neměl nikdy narodit. Prý i soudkyně u soudu lapala po dechu, po 20ti letech říct něco takového, když jediná věc kterou jsem já udělala bylo že jsem porodila dítě s mrtvicí..