Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Jeste jedna otazka (prominte ze tolik otravuji), jak doplnujete vlakninu, kvuli zacpe a pripadne vitaminy ktere ve strave chybi jako naprA kvuli zraku. Diky moc
@Diana2017 Jestli máš fb, tak se přidej do skupinky keto recepty.Je tam spoustu rad, ženský se tam i ptají. Tuším, že tam nedávno dával svůj jídelníček. Jinak vlákninu rozpustnou tam někdo taky bere. Já zatím ne, jsem v ketoze možná tak 2 týdny.
@Diana2017 No asi mas pravdu, krabicky nejsou keto, ale low carb. Ja to slozeni nevidela, ale ziskala jsem ten dojem, tady z obcasnych prispevku. Muzes byt jen low carb nebo keto, rozdil je dost vyrazny.
Koukni na tohle:
https://ketogenic.com/…ogenic-diet/
A co se tyce mereni ketonu, je dobre si je merit v krvi (vim, ze je to slozitejsi), a kdyz uz to nejde jinak, tak alespon ne rano (i normalne lidi muzou mit ketony obcas v moci),ale po jidle treba hodinu a dost pit. Problem je, ze po adaptaci se meni ketony a zacnes produkovat ty co jsou meritelne jen v krvi, ty v moci se produkuji mnohem mene, je to tedy dost matouci. Navic i nektere aminokyseliny jsou ketogenni. Co je ovsem (snad muzu napsat) 100%, az budes takhle jist nejakou dobu (par mesicu), nech si udelat krevni test, pokud opravdu spalujes tuky a ne cukr nebo protein, budes mit nizke triglyceridy.
Co se tyce suplementu, zaklad jsou mineraly, ktere ztracis vic, nez normalne, obzvlast jestli jeste i sportujes. Ja beru magnesium, hodne solim, obcas draslik, zinek, selenium a jod. Vlaknina ti staci z te zeleniny v diete, pokud se zpomali „navstevy zachodu“, staci pridat magnesium.
Jinak, ona ta „alldaydreamaboutfood“ jinak Carolyn Ketchum ma i FB (AllDayDreamAboutLowCarb), kde se resi hodne prakticke stranky vareni…je to uzavrena skupina, ale staci poprosit o prijeti a je to…
Jinak ohledne jidelnicku, myslim, ze mnohem jednodussi bude, se koukat na makroziviny jak jsou uvedeny pod recepty a podle toho si to pocitat. V podstate si pohlidat sacharidy (nezapomen se divat na net carbs) a pak to dodatecne ladit, tedy doplnit protein a tuk. Jidlenicek nekoho jineho je spocitany na jeho potreby, ne na tvoje.
Ahoj holky, mam na vas dotaz kdysi jsem drzela Ketodietu ale nedodrzela jsme cely prubeha tak kila ktere jsem zhodila tak i zpatky nabrala. Nicmene chci jit do toho znovu s tim ze vim kde chyba byla a poctive dodrzet vsechny fazy a prechod na zdravou stravu.
Nicmene mne zajima jestli pri drzeni diety jste pouzivali jen ofiko vyrobky jako Cambridge, Ketofit, KEtodiet atd. Nebo jste ejich kotejly nahradili i ciste proteinovymi kokteily napr. z vitalandu. PRijde mi to jako levnejsi varianta a co se slozeni tyce nevidim tam nejaky zasadni rozdil.
dekuji
@Lenka_Hal Ahoj leni, mám takový dotaz, snad nevadí že se tak blbě ptám. V ketoze se držím necelých 14 dní. Byla jsem nemocná, tak jsem začala zas od znova.Ale jedná se mi o to, že v pondělí jdu k dr. Mám od té doby nějaký špatný tlak. Měla jsem tedy už léta takový to, že se mi zamotala hlava, asi mám problémy s nižším tlakem. Poslední týden je to ale katastrofa. Nemůžu ani cvičit. Spíš se mi jedná o to, že mi bude dělat celkový krevní obraz. Bojím se, že třeba budu mít vyšší cholesterol třeba, nebo cukr v těle, že si tělo zatím s ketony neumí poradit.Aby mě třeba kvůli těm hodnotám nebral jako nemocného člověka. Neměla si to zezacatku taky? Nepamatujes si asi vid.
To s tlakem neni vubec prekvapeni, v ketoze ztracis vodu a s ni mineraly, musis se donutit vic solit. Nekdo je schopny pit osolenou vodu, to ja nedam, takze solim co se da a hodne. Kdyz to neohlidam, mota se mi hlava taky. Doplnuj taky horcik a draslik, pokud nejis salaty. Co se tyce cukru a cholesterolu, tady nevim, jak to bude tak na zacatku. Dokud jeste dobre ketony nezpracovavas, je mozne, ze budes mit treba vyssi triglyceridy. Cholesterol obecne je ovlivneny tim, co si jedla posledni den dva. Takze si klidne zadej na dva dny malo sacharidu i tuku. Cukr bude jednou spis nizsi, ale na zacatku si myslim, ze jeste moc ovlivneny nebude (no jista si tim nejsem). No ja kdyz byla tehotna, tak jsem odmitla testy na cukrovku, protoze bych reagovala na ten glukozovy roztok jak diabetik (ok), ale bylo by mi blbe. Doktorka s tim byla v pohode, jen mi navic nechali delat glykovany hemoglobin.
@Lenka_Hal Moc ti děkuji za radu. Takže ten tlak se mi zlepší, když budu ještě víc solit a brát hořčík. Bojím se, že to bude právě zkreslovat. Navíc někteří doktoři jsou jak praštěný. Řeknu mu třeba že jsem vynechala sacharidy a on na mě spustí, že je to nebezpečný. Že mě pak bude brát jako cukrovaře. Přemýšlím, jestli tam vůbec jít. Potřebovala jsem kvůli tomu tlaku ![]()
Diky bohu za to kde ziju, minimalne v tomhle. Tady reknu jak jim a mam pak v papirech poznamku „velmi zdravy zivotni styl“.
Ten tlak je o soli, horcik a draslik ale musis doplnovat taky, jestli chces v pohode projit adaptacni fazi. To co mas ted, je typicke, melo by te to prejit, ale jak dlouho to trva se ruzni, ja byla unavenejsi asi 2tydny. Doplnovani mineralu ti pomuze. Ale musis na ne myslet a brat je porad.
@Lenka_Hal píše:
Diky bohu za to kde ziju, minimalne v tomhle. Tady reknu jak jim a mam pak v papirech poznamku „velmi zdravy zivotni styl“.
Ten tlak je o soli, horcik a draslik ale musis doplnovat taky, jestli chces v pohode projit adaptacni fazi. To co mas ted, je typicke, melo by te to prejit, ale jak dlouho to trva se ruzni, ja byla unavenejsi asi 2tydny. Doplnovani mineralu ti pomuze. Ale musis na ne myslet a brat je porad.
Dobře, koupim si je.Ty stavy jsou fakt katastrofa. Dneska obzvlášť je mi na omdlení, motám se…:( Jsem zvědavá kdy se to začne zlepšovat. No oni si to údajně někteří naši doktoři pletou s tou nebezpečnou druhou ketozou, teď nevím ten název přesný.
@vejilka píše:
Dobře, koupim si je.Ty stavy jsou fakt katastrofa. Dneska obzvlášť je mi na omdlení, motám se…:( Jsem zvědavá kdy se to začne zlepšovat. No oni si to údajně někteří naši doktoři pletou s tou nebezpečnou druhou ketozou, teď nevím ten název přesný.
Jako s ketoacidozou? To by bylo fakt spatny ![]()
@Lenka_Hal píše:
Jako s ketoacidozou? To by bylo fakt spatny
ji přesně tu myslím
Jsem v jedné skupince na fb a někdo to tam psal, že si to naši lékaři pletou.Nic sem tam ale nenašla, že by někdo měl problémy s tlakem.Tak asi víc solí. Můžeš mi jako lajkovi vysvětlit ten rozdíl mezi ketozou a tím druhým? Já už hledala i schválně na netu a jsem z toho jelen
Tak doufam, ze to jako laik reknu spravne. Ketozu si sama vyvolas velmi nizkym prijmem sacharidu, dosahuje klidne i velmi vysokych hodnot ketonu, treba i 7 mmol/L a zacina na 0.5 (coz je ale „umele“ stanovena hranice). Ketoacidoza je u diabetiku vyvolana spatnou dietou, nedavanim inzulinu, nemoci…nastane rychle, klidne i par hodin, hodnoty ketonu jsou hodne vysoke a co je dulezite, cukr je taky vysoky a kombinace techle dvou vytvari kysele prostredi, ktere narusuje funkcnost mnoha organu.
@Lenka_Hal Moc děkuji leni. Hořčík už mám doma, snad odhadnu i to množství soli, aby jí bylo dost a ne málo. Nechci aby mi bylo takhle zle.Tak snad to brzy odezní. Ještě bych se chtěla zeptat, po jaké době si mohla cvičit zas naplno, kdy si nebyla slabá ale naopak plná energie
Jak jsem psala, asi dva tydny.Ale to nebyla nejak extremni unava, lehci, ale hooodne blbe se mi sportovalo. Ten rozjezd byva normalne delsi, ale ja vzdy spalovala tuky dost dobre:) nezacla jsem kvuli hubnuti, hodne jsem sportovala, problemy s mineraly jsem mela obcas i pred tim. Nekomu to muze trvat i par mesicu. Ale micha se tady unava dana nedostatkem mineralu a adaptaci. Adaptace trva dele, ale mineraly muzes doplnit hned a brzo ti bude o moc lip. Dost se doporucuje jist nakladane okurky (bez cukru) a pit ten lak ![]()