Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@ontarova.stara Petina prijmu?
V lepsi mesic mame kol sedesati tisic…Ten limit na karte je dobry napad.
Jasně, já jsem rychleji psala, než myslela. Chtěla jsem napsat pět procent. A krát čtyři týdny je to dvacet za měsíc. Jen na cigarety.
V každém případě ti to chybí.
Příspěvek upraven 06.12.22 v 23:44
@someargue píše:
Mûžu poprosit název appky?
já mám na výdaje 1money
Jediná rada je, že ty převezmeš finance a on bude fungovat s omezeným příjmem. Je důležité přijít na to proč to dělá. To jestli kouří je nedůležité. On by místo cigaret koupil něco jiného. Píšeš, že máš hromadu konzerv, protože byli v akci. Takže on má pocit super nákupu. Něco si kompenzuje? Není náhodou hromadič?
Zkus manželovi navrhnout zapisování všech výdajů. Pokud nebude chtít zapisovat, tak ať ti aspoň nosí účtenky. Ten můj zapisovat nechce, ale účtenky nosí. Když nepřinese, tak zapíšu orinetační částku. Nakupujeme pořád to samé, v těch samých obchodech.
Bohužel je možnost, že se to nezmení nikdy. Pak bude nejlepší, mít oddělené účty. Tak aby se manžel nedostal k penězům, které ty potřebuješ na výdaje tvoje a dětí.
@janickaIII píše:
Ano, 60000,– je pro 4 člennou rodinu s pubertálním dítětem a batoletem málo. Kolik mají průměrné české rodiny s ženou na RD netuším. Podle toho, co vidím kolem sebe, tak musejí mít víc než 60k. Spíš by mě zajímalo, jak může 4 členná rodina s tímto příjmem vyjít, tak aby si dopřála vše co potřebuje. Nějak nevěřím, že za bydlení dávají jen 14000,– to buď bydlí v nějakém pidi bydlení nebo to skutečně není možné. To soudím dle sebe. Máme nízkoenergetické a skutečně nízkonákladové bydlení a jsme na podobné částce.
Bydlim v mestskem byteasi 68 m a do 14 se v pohode vejdem. A vsichni, kdo bydli u nas v podobnych bytech, se vejdou.
Dala bych ti radu. Manžel přijde domu. Ty mu nech děti a jdi nakupovat ty. Nebo společně. Není nutné chodit každý den do krámu.
A tím to hasne. Dát limit na kartu a je to.
My to máme tak, že se zaplatí vše co má (hypo, energie), zbytek se posle na spořicí účet a žijeme z mého prijmu.
Nebo se pošle méně, když jsou výdaje větší.
Zkus to taky. Víš kolik bere, tak část odešli do rezervy. Udělejte dvakrát týdně společný nákup. A je to.
To že jak píšeš alespoň nakupuje. Když už nic. Tak holt nebude ani sám nakupovat. Jiná rada není.
@ontarova.stara píše:
Jasně, já jsem rychleji psala, než myslela. Chtěla jsem napsat pět procent. A krát čtyři týdny je to dvacet za měsíc. Jen na cigarety.
V každém případě ti to chybí.Příspěvek upraven 06.12.22 v 23:44
Hádám dva kartony cigaret za týden nevykouri. Nebo jo? To je cca šedesát denně! Jestli to dobře počítám.
@inkakřivák Nevykouri. Spis tak tri za mesic. Proto jsem psala, ze tri tisice jsou zanedbatelne oproti tomu, co jinak utrati.
@Anonymní píše:úplně zanedbatelné to není, ale také bych začala spíš těmi pochutinami - ale fakt nemám radu - tobě se aspoň manžel omluví - u nás to ex sváděl na mě, že utrácím já, proto máme málo peněz. Neměli jsme pak ani ty úspory. Půjčky jsem doplatila nedávno - jsou to 4 roky, co si našel jinou ženu. Držím palce!
@inkakřivák Nevykouri. Spis tak tri za mesic. Proto jsem psala, ze tri tisice jsou zanedbatelne oproti tomu, co jinak utrati.
Ahoj zakladatelko, radim stahnout si appku na prijmy a vydaje. Ja pouzivam Spendee. Vytvoris si kategorie vydaju a prijmu a pekne uvidis statistiky. Manzelovi pak ukazes za kolik v tom jste mesicne. Muzes mu vysvetlit pravidlo 50/30/20 a ze chces tohoto dosahnout. Na nakup kdyz napises presny seznam, nedokaze se toho drzet? Nastavit denni limit na karte.
Tam kde manzel pracuje, taky neni moznost nechat si dovezt nakup? Nebo k rodicum nekam? A tam jen vyzvednout?
V tuhle chvili pokud mas kartu cesky, tak Albert vraci 20%, Rohlik 20% a Kosik 20%. U Kosiku pak do 11.12. bezi jeste akce na prvni nakup sleva 15% s kodem NASKOK200. Pripadne pokud mate nekde blizko Tesco, muzes si nakup naklikat na netu a vyzvednout si ho pak pripraveny na prodejne.
Ja osobne moc nerozumim tomu, proc to stale dela? Kdyz jecis a brecis a on se omlouva, tak asi chape kde je chyba ne? Tak proc to porad dela? Si nedokaze pomoct?
@Anonymní píše:
My mame spolecne penize. Ja vim, kde jsou nase penize. Ve zradle, pochutinach, limonadach, knizkach, casopisech, drogerii.
Ja mam doma ted napriklad 32 sklenicek masozeleninovych prikrmu, protoze byly levne. Ja uz nevim, jak to mam vysvetlit…
Z rezerv beru ja.
Zakladatelko sorry, ale jestli jsi z rezerv TY vybrala od jara 150tis. na věci jako kočár, dárky, oblečení, kroužky, tak manžel není jediný, kdo si žije dost nad poměry ![]()
Přijde mi, že jste byli finančně negramotní oba, ty ses teď probrala a vyčítáš chlapovi, že on se ještě neprobral.
Já tě chápu, že tě jeho životní styl drtí, ale na druhou stranu je potřeba tomu rodičáku přizpůsobit VŠECHNY výdaje, kočár se dá sehnat za pár tisíc bazarový, drahé kroužky píšeš nemáte, tak kam proboha zahučelo 150tis.?
Jinak jak tu někdo psal, že nemáš vyčítat dvacku za sušenku, tak ona to fakt dvacka není. Kdysi jsem žila pár měsíců s jedním podobným typem, v lednici bylo uvařeno a mohl si vzít svačinu, ale místo toho si ráno koupil kafe a croissant s uzeným lososem a muffin v dost drahém bistru u práce (v dnešních cenách pod 200,– ani omylem), v práci šel na oběd s kolegy na meníčko (200,– s dýškem) a protože kolegyně měla narozeniny, tak cestou z oběda jí koupil kytku a dortík (400,–, bral nejvíc z oddělení a věděl to, tak mu bylo blbé chtít po někom příspěvek), po práci zašel na squash (300,–, dal si tam pití a tyčinku a koupil si časopis), domů šel kolem farmářských trhů, kde si koupil klobásu, kus sýra, víno a nakládané olivy (600,–). Domů dorazil hladový, měl sebou víno a něco na prkýnko na večer, a 1700,–Kč za ten den v p. rdeli. Když neměla kolegyně narozky, tak jel do myčky a zase si něco koupil na benzínce, nebo chtěl do kina, stavil se v knihkupectví, v obchodě měli výprodej košil, kamarád byl hladový a stavili se na jídlo atd. atd. Prostě důvod utratit prachy se vždycky našel a pod tisícovku denně jeho útrata šla hodně výjimečně, a to v tom rozhodně nebylo živení rodiny nebo bydlení, pojistky apod., prostě jen takové „kapesné“.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, manžel (45 let) začal utrácet za kraviny. Koupil si dron za 20 000 Kč, teď jede s kamarádem do Norska rybařit, nedávno jsme se vrátili z USA, kam vzal i své rodiče a všechno jim platil. No, hrůza! Hádáme se kvůli tomu, ale on mi řekne, že snad platí všechny rodinné výdaje řádně, já, že dostávám kapesné (25 000 Kč za měsíc), tak si snad může dělat co chce. A, že bych se klidně mohla vrátit do práce. Jenže já se starám o dům a o dceru (14 let). Na to mi řekne, že dům stejně uklizi firma a ze dcera je dost samostatná.
Domnívám se, že bychom měli o společných penězích rozhodovat společně. Vím, že vydělá hodně. Vím, že cítí nějaký závazek vůči svoji rodině, která mu pomohla jeho firmu vybudovat, ale mohl by se aspoň zeptat.
Jinak je naše manželství bez problému. Jen ty peníze mě dost štvou!
Tak hele ty jedna, on ti dává kapesné 25k, ty nechodíš do práce, doma Vám uklízí firma, o vše je jinak postaráno, tak co sakra řešíš, že si udělá radost a něco si koupí.
Jdi do práce, potom to budou Vaše společné peníze a můžete o nich rozhodovat spolu.
Jiná situace by to byla, kdyby jste strádali a ty chodila do práce a tak nebuď líná a nebo neřeš blbosti, závidíš snad někomu?
@Zelnicka No co si pamatuju, davalas kdysi rozpis financí vaší rodiny. A moc tam toho manželovi na útratu nezbývalo. A dluhy, zmiňovala jsi tenkrát leasing na auto a k tomu hypotéku. Tomu se nedá říci dluhy. Úspory jste neměl, to vím, jeli jste každý měsíc na doraz.
Ale jak ten čas letí, to už jsou čtyři roky, co od té e odešel? Páni.
Ale vím, že sis stěžovala, že kupuje zbytečnosti podle tebe. Třeba bere děti do mekáče a tak.
@Maminanamatersky píše:
Dost malo? Kolik myslis, ze maji průměrné české rodiny s zenskou na rodicaku? Kolikrát ani to ne..
přesně tak, manžel dělá 13 let u policie a má cca 28 čistého, z toho 3.000 do práce projede. Já na RD bych měla devítku, takže dohromady 34 000 a byli bychom rádi. Z toho náklady na bydlení v paneláku 2+1 nově 14.000,–. Nevím kde všichni berou ty částky 60 tis. na rodinu běžná suma, to je skoro 2× tolik, než bychom měli my.
@zrcadlo píše:
Zakladatelko sorry, ale jestli jsi z rezerv TY vybrala od jara 150tis. na věci jako kočár, dárky, oblečení, kroužky, tak manžel není jediný, kdo si žije dost nad poměry
Přijde mi, že jste byli finančně negramotní oba, ty ses teď probrala a vyčítáš chlapovi, že on se ještě neprobral.
Já tě chápu, že tě jeho životní styl drtí, ale na druhou stranu je potřeba tomu rodičáku přizpůsobit VŠECHNY výdaje, kočár se dá sehnat za pár tisíc bazarový, drahé kroužky píšeš nemáte, tak kam proboha zahučelo 150tis.?
Jinak jak tu někdo psal, že nemáš vyčítat dvacku za sušenku, tak ona to fakt dvacka není. Kdysi jsem žila pár měsíců s jedním podobným typem, v lednici bylo uvařeno a mohl si vzít svačinu, ale místo toho si ráno koupil kafe a croissant s uzeným lososem a muffin v dost drahém bistru u práce (v dnešních cenách pod 200,– ani omylem), v práci šel na oběd s kolegy na meníčko (200,– s dýškem) a protože kolegyně měla narozeniny, tak cestou z oběda jí koupil kytku a dortík (400,–, bral nejvíc z oddělení a věděl to, tak mu bylo blbé chtít po někom příspěvek), po práci zašel na squash (300,–, dal si tam pití a tyčinku a koupil si časopis), domů šel kolem farmářských trhů, kde si koupil klobásu, kus sýra, víno a nakládané olivy (600,–). Domů dorazil hladový, měl sebou víno a něco na prkýnko na večer, a 1700,–Kč za ten den v p. rdeli. Když neměla kolegyně narozky, tak jel do myčky a zase si něco koupil na benzínce, nebo chtěl do kina, stavil se v knihkupectví, v obchodě měli výprodej košil, kamarád byl hladový a stavili se na jídlo atd. atd. Prostě důvod utratit prachy se vždycky našel a pod tisícovku denně jeho útrata šla hodně výjimečně, a to v tom rozhodně nebylo živení rodiny nebo bydlení, pojistky apod., prostě jen takové „kapesné“.
No to je hustý, já taky jsem schopna utratit dost, ale pro me to znamená, ze vychovavam dítě stylem - ano dneska si v cukrárně koupíme tocenou zmrzlinu a já kafe, ale zítra se stavíme pro zmrzku v Lidlu za 10 Kč a já si kafe udělám doma. To co popisuješ je extrem, ale věřím, ze se to deje. Přesně jako ženská na rodicaku co nevychází s 20 na jidlo pro dva a dítě - svacina z domu vs pití a jidlo denně někde v krámu po ceste
Díky za odpověď
Ja myslim, argenty nepomuzou, protože on jesn na zaklade pocitu.
Treba vyrůstal v nedostatku a teď proste chce strasne rodině dopřát, plus kdyz je to ve sleve tak se jeste cítí, ze usetril a vlastne to obstaral skvěle. Jestli chces aby zmenil svůj pristup, tak musis nejdriv pochopit proč. to dela (jako na emocni úrovni).
Muj chlap když jsme se potkali, tak vydelaval uz na škole pekny penize. Ale to byla snidane s sebou, svacina v bufetu, obed venku nebo donaska, to samy vecere. Kdyz jsem.mu dala s sebou domaci obed/svacinu, tak to snedl a stejne si pak musel neco jit koupit. Nejaka jejo obsese. No, uz to nedela, neumrel, apokojenej je. Ale musela jsem ho k tomu nasmerovat, i kdyz mi to bylo proti srsti (jeho prachy, nebudu mu do toho přece mluvit atp.)