Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Keyllah píše:
On napsal, že její investice do jeho domu jsou okolo 500 tis, tak jí dal 375 se kterýma si udělala, co uvážila za vhodné. Tobě nepřijde normální fungovat v partnerství spravedlivě?
A jo, já bych to udělala. Pokud by do mého domu rval chlap peníze, tak bych se s ním taky chtěla vyrovnat, ať už podobným způsobem nebo přepisem části domu.
Mě zas nepřijde spravedlivé, aby z partnerství profitovala jen jedna strana. Ty by jsi nechala chlapa, aby rval svoje peníze do domu co je jen tvůj a on by z toho nic neměl? To zas nepřijde fér a normální mě…
Takže mají smluvně ošetřené, že v případě rozvodu on ji už z domu v rámci SJM nemusí vyplácet? To jsem nepostřehla ![]()
@Keyllah píše:
a k pořízení vlastní nemovitosti z vlastních peněz je taky potřeba něčí souhlas?
Představ si že ano. V manželství si nemůžeš vzít hypotéku bez souhlasu manžela - manželky. Celý život se člověk učí, co? ![]()
@bigl píše:
@reincarnate Podívej, to co se nainvestovalo do domu v rámci SJM se v případě rozvodu vždycky dělí napůl. O tom se vůbec nebavme, o to nikdo nepřijde.
Jenže to právě není pravda a stále je to neférové postavení… představ si že mi chlap pomůže doplatit hypotéku na můj byt. On bude hezky splácet třeba 2 roky a pak ho vyšoupnu s tím, že jemu klidně proplatím těch jeho dejme tomu 300 tis. a sama na tom vydělám skoro 4 mil. Fér viď ![]()
A co se týče investic - vždycky je musíš prokázat, vždycky to musíš doložit a vždycky je s tím problém. Tím spíš když je to za 15 let.
@bigl píše:
A pokud bereš, že makáš na cizím, zas musíš brát v úvahu, že pokud nemáš nic svého, tak výrazně šetříš na nájmu.
To je tak strašně slabej argument až je to nehezké. Jaké šetření na nájmu a ještě k tomu výrazné? Ona by si jinak nemohla koupit vlastní byt? Nemohla mít rozumný nájem? Ty bys od chlapa vybírala tržní nájem když by se k tobě přistěhoval?
@bigl píše:
Takže mají smluvně ošetřené, že v případě rozvodu on ji už z domu v rámci SJM nemusí vyplácet? To jsem nepostřehla
to nepostřehl, zřejmě ani zakladatel, protože mu nepřišlo potřeba vzít si k tomu advokáta a dělal jim to notář, který tam sám něco připisoval ![]()
Aby ji musel v případě rozvodu vyplácet, musela by ona doložit za co. Ano, padaly tu hlášky, že si doklady 15 let schovává a kdoví co, ale protože vím, jak to u rozvodu probíhá a jak toto vyplácení v reálu vypadá. Navíc, jak myslíš, že je to reálně teď s tou částkou, která šla na základ té hypotéky?
ze sjm odešlo na její soukromý účet 750 tis., takže tak jako on by ji měl vyplácet z investic do domu, neměla by vyplácet ona jeho z této částky?
jako mohli toto všechno hezky upravit právě v té smlouvě, aby to bylo fér, ale ani sám zakladatel přesně neví, co podepsal, takže kdo ví ![]()
@Keyllah píše:
a k pořízení vlastní nemovitosti z vlastních peněz je taky potřeba něčí souhlas?
Jop…
Takže nejde o společný majetek? Jde o zapezpečení nevlastních dětí?
Přece bylo psáno, že matka jim spoří alimenty, teoreticky jim může spořit i ona a nevlastní otec podpořil tu možnost spoření tím, že jim poskytuje byt, jídlo, kroužky, telefony…
Těžko říci, kolik jsou alimenty, ale dejme tomu 3000kč měs, po dobu třeba deseti let je cca 360tis + to samé od matky.
Společné dítě dostane od rodičů dům - s podílem matky cca ve výši 500tis a zbytek je dědictví po otci a jeho rodině.
Takhle mi to přijde v pořádku. Samozřejmě čísla jsou smyšlená.
@bigl píše:
Představ si že ano. V manželství si nemůžeš vzít hypotéku bez souhlasu manžela - manželky. Celý život se člověk učí, co?
no neke
toho jsem si opravdu nevšimla ![]()
@bigl píše:
Ne nedala, já jsem v tomto svi. ě :mrgreen:
Já dávám souhlas s poskytováním společných peněz jen k pořízení společných nemovitostí.
Budu na sobě muset zapracovat a pořídit byt jen pro manžela![]()
Co na to říct no
evidentně tu ta upravující legislativa fakt musí být když jsou lidi schopni něčeho takového.
@bigl píše:
Podívej, to co se nainvestovalo do domu v rámci SJM se v případě rozvodu vždycky dělí napůl. O tom se vůbec nebavme, o to nikdo nepřijde.
O tom, jak se to v případě sporu špatně prokazuje, už tady řeč byla.
Pokud by šlo o úmrtí, tak by to bylo jen na dobré vůli a morálce, co ten pozůstalý manžel vůči cizím dětem přizná.
A pokud bereš, že makáš na cizím, zas musíš brát v úvahu, že pokud nemáš nic svého, tak výrazně šetříš na nájmu.
Pravděpodobně.
Nebo bych mohl být nakvartýrovaný u nějaké paničky v bytě, kde bych ani nepracoval ani neplatil. (teoreticky
)
Ale je tedy zajímavá otázka jak zdůvodnit, pokud by ten co se přistěhuje, přece jen měl nějaký majetek (třeba pozemek).
Nakolik by bylo legitimní pořád chtít něco navíc nebo ne.
Já bych to brala jinak, kdyby byli mladí a bezdětní a domluvili se, že založí rodinu spolu a budou mít společný majetek.
Určitě, tam není co řešit.
Jestli se k němu nastěhuje žena s dvěma cizími dětmi, tak jen sebevrah na ni napíše půl svého domu.
Na začátku ano.
Ale po letech a společném dítěti by se mohlo uvažovat o vložení domu do SJM, například.
Třeba když už ze společného do té doby odešla podstatná část na rekonstrukce apod., takže vlastně jako by spolu stavěli.
Já bych ani nečekala, že mě bude cizí chlap zabezpečovat moje děti, asi jsem divná
Ale zase bys třeba přemýšlela, jestli si vzít chlapa s vlastním domem, do kterého půjdou společné příjmy a ty budeš mít možná nárok na jakési vypořádání, anebo bys radši jiného bez domu a pořídili jste si společný dům spolu?
@bigl píše:
Představ si že ano. V manželství si nemůžeš vzít hypotéku bez souhlasu manžela - manželky. Celý život se člověk učí, co?
Zbytečně si tu jitříš emoce, ty archetypalni vzorce… Co je tvoje bude i mejch nemanzelskejch dětí… z většiny žen nevymažeš ![]()
@bigl píše:
Ale můžeš, když na to máš vlastní zdroje, které do SJM nespadají. ![]()
Souhlas manžela/manželky je jen s použitím prostředků v SJM.
A ještě v souvislosti s ochranou rodinné domácnosti bez ohledu na společné nebo výlučné vlastnictví, ale to jen pro úplnost.
@pohledzdruhestrany píše:
Zbytečně si tu jitříš emoce, ty archetypalni vzorce… Co je tvoje bude i mejch nemanzelskejch dětí… z většiny žen nevymažeš
Stejne se chovaji i muzi s detma. Vzorec stejny pro obe pohlavi.
@reincarnate píše:
Ale můžeš, když na to máš vlastní zdroje, které do SJM nespadají.Souhlas manžela/manželky je jen s použitím prostředků v SJM.
A ještě v souvislosti s ochranou rodinné domácnosti bez ohledu na společné nebo výlučné vlastnictví, ale to jen pro úplnost.
Jo to jo, ale tak to není úplně tenhle případ ![]()
Zbytečně si tu jitříš emoce, ty archetypalni vzorce… Co je tvoje bude i mejch nemanzelskejch dětí… z většiny žen nevymažeš
Máš pravdu, proto to tu opouštím. Protože logika tady jde stranou. Naštěstí žijeme v právním státě, který to má nějak nastavené, ale toto místní osazenstvo této diskuze moc nepobírá. Bohužel to, ze se zakladatel nechal někam vmanipulovat je už jeho problém, ona ženuška to má skvěle naplánované a on na to dojede, ale právně opravdu nemá nárok na nic víc, než vyplacení ze SJM.
No teď už pozdě bycha honit, to už je jeho boj. ![]()
Jo, ale jestli se budu někdy rozvádět, tak můžu nenápadně poradit chlapovi, ať se jde poradit na mimino, jak rozdělit majetky. Na tom můžu jedině vydělat
![]()
Ty se mi fakt zdasona do druhého nedávala nic, byla těžce v mínusu, zakladatel živí její děti a ona jim z alimentů spoří. To že přišla s holou pr. dělí, není chyba zakladatele. Chápu, že chtěla mít majetkovou jistotu, ale ne za prachy zakladatele a hlavně proč jen svůj osobní byz mimo SJM, proč ne společný investiční být, můžeš mi na to odpovědět?
Na tohle už jsem tady vysvětlení dávala. Protože z pohledu jejích dvou dětí je situace, kdy on má barák a ještě půlku bytu a ona jen půlku bytu, potenciálně téměř totožná, jako když ona nemá nic (ve výsledku by tak jeho dítě mohlo odejít s barákem a 3/4 bytu a její děti každé s 1/8 bytu). To leda pokud by už před lety začali do nemovitostí společně investovat a zainvestovali za tu dobu do několika. Což se nestalo (a asi by se to ani nestalo, protože zakladatel nevidí důvod se zadlužovat, když on barák má a víc je mu u zadku).