Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@káťa píše:
No nevím, jestli je moudré přepisovat automaticky polovinu jmění po nastěhování na protějšek, aby neměl pocit, že nic nemá.
Myslím, že zakladatel se zachoval velice velkoryse, když jí dal 800 O00 na jenom její byt.
Pokud to budete sepisovat u právníka, tak bych sepsala, že byt je výhradně její majetek a dům včetně zhodnocení zase tvůj, že případné vyplácení jejího podílu na investicích a zhodnocení se uskutečnilo koupí toho bytu. Aby při rozvodu nezískala být a k tomu bys ji neplatil ještě za zhodnocení baráku…
Ja nepisi, že by ji měl dům přepsat. Jen mi nepřijde fér ji 15 let vykládat, že to na ní přepíše, vymyslet si neustále jak je to složité, prvně se musí vyřešit to a to a plot je špatně… A pak se divit, že jí došla trpělivost. Jako jak je velkorysý, že jí dal 800 tis? Ona když platila celou rekonstrukci kuchyně tak tedy byla taky velkorysa ne? Tak ji před 15 lety měl říct buď přepíši ti to a udělat to. Nebo dům je můj a ona by asi nedávala do domu tak velké své finanční prostředky a řešila by investice jinde. Já bych si připadala hodně nerovně ve vztahu, kde já vyplytvam své finance do jeho domu, nic nemám, ale zato manžel si někde syslí minimálně milion ![]()
@thalasan píše:
Hele a můžeš mi říct z jakých nasetrenych peněz? Třeba kuchyň do chlapovi baráku platila celou ona a to určitě nebude jediná věc. Takže fakt nechápu to oskubani. To si jako má teď ona dát soupis co platila a on ji to proplatit? Navic jsou manželé takže tak nějak těch 800 tis je SJM ne? Takže mě přijde divné, že je to jeho dům, ona platí rekonstrukci, na základ své hypo nemá, ale chlap má někde ulity miliontrochu nerovné postavení ne anonyme?
Třeba z těch peněz, které nemusela platit za pronájem, který tam bezpochyby neplatila. Když už to musím napsat tak tvrdě a příčilo by se mi jí to omlátit o hlavu. ![]()
@Proximus píše:
Třeba z těch peněz, které nemusela platit za pronájem, který tam bezpochyby neplatila. Když už to musím napsat tak tvrdě a příčilo by se mi jí to omlátit o hlavu.
Přesně v takovém vztahu bych já nebyla. Jako buď ráda, že neplatí nájem, ale tu kuchyň tu celou zaplať? Takže jsem na úrovni nájemníka co financuje opravy a rekonstrukce, ale nemám na nic narok? Jen sypat prachy do domu? Hele to bych už nekoupila ani blbou žárovku a ten rozvod by ho neminul
fakt ti to pro ženu nepřijde ponižující? Dejme tomu, že je doma na Rd za 7 tis, ale měla by chlapovi snad i líbat nohy za to, že nemusí platit nájem? V 50 chlapovi hrabne a ona může jít do azylaku že ![]()
@thalasan píše:
Přesně v takovém vztahu bych já nebyla. Jako buď ráda, že neplatí nájem, ale tu kuchyň tu celou zaplať? Takže jsem na úrovni nájemníka co financuje opravy a rekonstrukce, ale nemám na nic narok? Jen sypat prachy do domu? Hele to bych už nekoupila ani blbou žárovku a ten rozvod by ho neminulfakt ti to pro ženu nepřijde ponižující? Dejme tomu, že je doma na Rd za 7 tis, ale měla by chlapovi snad i líbat nohy za to, že nemusí platit nájem? V 50 chlapovi hrabne a ona může jít do azylaku že
Tak hlavně ona by si třeba mohla ty peníze, co teda pomyslně dává ze svého za „nájem“ v manželově domě, investovat do své vlastní nemovitosti, kdyby nebylo onoho SJM…
Takhle diskuze je absurdní.
V podstatě jsme zase u toho, co je staré jak svět sám. Vztahy nejsou žádná idylka z červené knihovny, vesměs je to boj o moc, a jako prostředek se používá mj. ekonomická převaha. Máš holej zadek, nebudeš si vyskakovat. Je jen otázka, zda toho či onoho okolnosti nutí tohle snášet. ![]()
Navíc se krásně ukazuje, že idea SJM jakožto ochrana toho ekonomicky zranitelnějšího z manželů, stejně v praxi pokulhává.
@Proximus píše:
Třeba z těch peněz, které nemusela platit za pronájem, který tam bezpochyby neplatila. Když už to musím napsat tak tvrdě a příčilo by se mi jí to omlátit o hlavu.
Navíc předpokládám, že ty peníze co by eventuálně dávala za nájem, tak dávala do JEJICH domu, kdyby si odkládala tedy ten nájem stranou, tak by zakladatel musel dávat víc penez na chod domácnosti a neměl by nejspíš jen tak někde 800 tisíc ne? Takže ještě jednou nájem sice nikde neplatila, ale platila spoustu oprav a rekonstrukci. Pravda asi byla hloupá že? ![]()
Ne, ale nevěřím, že do domu nainvestovala tolik, kolik by dala za ty léta za nájem. Absurdní situace, absurdní diskuze. ![]()
Jako zakladatel bych to uvedl na pravou miru. Manzelka platila „jen“ tu kuchyn asi 200tis, jinak vsechno platim ja. Od pojistek, pres telefony, benzin do 2 aut, kazdy rok dovoleny, kdyz nakupujeme spolecne, nova okna, interierove dvere, kdyz byla na matersky a kdyz nevydelava to, co ted, tak jsem ji i posilal penize, podlahy, nabytek, je fakt, ze ona rekonstrukcim dava myslenku. Ale to si nechci stezovat, vydelavam vic, tak platim a fakt me nikdy nenapadlo se kasat, ze platim vsechno ja nebo neco delit. Ale uznavam, na papire je barak muj, tak jsem v jine pozici. Tech 800 (bylo to teda 750tis) taky neberu, ze byly moje. Proste jsme manzele, chce byt, ja s tim souhlasim, tak ji preposlu nase penize, ktery byly na jejim uctu.
Najem sice neplatila, ale treba by ji bylo milejsi mit byt a splacet si hypoteku. Pochybuji, ze si ho brala z toho duvodu, ze usetri za najem.
Nebo kdyby nemel nic a spolecne si koupili dum a spolecne splaceli.
Taky by se mi nelibilo bydlet v manzelove, sice zadarmo, ale spolecne bysme do baraku investovali, renovovali…a ja vlastne nemela nikdy nic.
Nebo bych do toho nedala ani korunu a sporila si na sve. Ale zase co by to bylo za manzelstvi.
Byt zakladatelem, necham na sebe barak a na ni byt. Pokud budou spolu, tak budou mit nemovitost navic, pokud se rozvedou, je pro kazdeho bydleni k dispozici.
Známý takhle přepsal polovinu domu na manželku a ta si do roka a do dne našla milence a rozvedla se s ním a chtěla vyplatit
S tím, že na počátku měl dům mnohem nižší hodnotu, takže by měl vyplácet mnohem víc než za dům a pozemek před manželstvím dal. Dům kvůli tomu nakonec musel prodat, chtěl i vídat jejich malé děti a nejen vydělávat od rána do večera na splacení dluhu pro vyplácení své ex manželky. Ta ho oškubala jako kuře ![]()
Buď rád, že jsi nic nepřepsal. Oficiálně si ošetřete, že v případě rozvodu tobě zůstane dům a jí byt. Pozor na to, abys neplatil základ hypo, splátky hypo a pak ještě po tobě nechtěla při rozvodu vyplatit podíl u domu, který „investovala“. Nebuď hloupý, manželka evidentně není.
@Anonymní píše:
Jako zakladatel bych to uvedl na pravou miru. Manzelka platila „jen“ tu kuchyn asi 200tis, jinak vsechno platim ja. Od pojistek, pres telefony, benzin do 2 aut, kazdy rok dovoleny, kdyz nakupujeme spolecne, nova okna, interierove dvere, kdyz byla na matersky a kdyz nevydelava to, co ted, tak jsem ji i posilal penize, podlahy, nabytek, je fakt, ze ona rekonstrukcim dava myslenku. Ale to si nechci stezovat, vydelavam vic, tak platim a fakt me nikdy nenapadlo se kasat, ze platim vsechno ja nebo neco delit. Ale uznavam, na papire je barak muj, tak jsem v jine pozici. Tech 800 (bylo to teda 750tis) taky neberu, ze byly moje. Proste jsme manzele, chce byt, ja s tim souhlasim, tak ji preposlu nase penize, ktery byly na jejim uctu.
Mám pouze jednu poznámku…
Tak často omílaný argument, že žena byla doma na mateřské/rodičovské a nevydělávala…
![]()
Zkoušel sis někdy jen tak pro info zjistit, kolik by si externista účtoval za hlídání a péči o děti do tří let? Český stát je velice velkorysý k rodinám, ale nešvarem, který vypěstoval, je pocit otců, že žena nemaká, je s dětma doma, má přece „peníze od státu“. Málokdo si tu otázku položí tak, jak si ji kladou v jiných zemích Evropy, kde je podpora v rodičovství podstatně kratší, tj. kolik by žena vydělala, kdyby mohla chodit do práce, a kolik by stála profesionální péče o dítě.
Jinými slovy, jestli nás ženy nechceš naštvat, tak argument „živil jsem ji na mateřské“ fakt nepoužívej. Je hodně mimo mísu a hodně pod pás.
@Proximus píše:
@thalasanNe, ale nevěřím, že do domu nainvestovala tolik, kolik by dala za ty léta za nájem. Absurdní situace, absurdní diskuze.
Mě přijde absurdní až to tahat do toho nájem. Jasný že nemá tolik peněz, když je na Rd, to by tedy klidně mohla účtovat chlapovi ušlý zisk za 3 roky + alimenty ne? Vůbec nechápu zdejší může. Jako to, že dům je pouze může je ok, protože nemovitost na vlastnit jen jeden, ale jakmile chce něco vlastnit žena tak ho musí podvádět? Jako proč? A čím ho jako chce oškubat? Však hypotéku chlap nebude platit tak proč je tady problém? Nechápu proč to tady ten chlap řeší. A ano pokud vytáhne to nájemné tak konflikt vygraduje.
Ty peníze, co vyděláváš v manželství, jsou společné, pokud nemáte zúžené SJM. A taktéž její. Argumentovat, že byla na rodičáku je dost scestné a ubohé.
@thalasan píše:
Mě přijde absurdní až to tahat do toho nájem. Jasný že nemá tolik peněz, když je na Rd, to by tedy klidně mohla účtovat chlapovi ušlý zisk za 3 roky + alimenty ne? Vůbec nechápu zdejší může. Jako to, že dům je pouze může je ok, protože nemovitost na vlastnit jen jeden, ale jakmile chce něco vlastnit žena tak ho musí podvádět? Jako proč? A čím ho jako chce oškubat? Však hypotéku chlap nebude platit tak proč je tady problém? Nechápu proč to tady ten chlap řeší. A ano pokud vytáhne to nájemné tak konflikt vygraduje.
Bohužel to takhle některé soudy hodnotí. Že vlastně něco i v tom domě „probydlela“ a o to se snižuje ten její podíl na investici do domu. A když do toho investovala svůj plat v manželství, tak ten byl součástí SJM a půlka z něj byla manžela (blbý pro ženy, co vydělávají víc). Když dojde na lámání chleba, tak ten, kdo tu nemovitost nevlastní, pěkně ostrouhá.
Načítámm citovaní příspěvek, Čekejte prosím…
Ne, tim neargumentuju. Ale nektete tu ze me delaji skudlila, co sedi na penezich a manzelka investuje do meho baraku.