Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
goofik píše:samsona píše:Sama mě ale řekla,že jí mám dát čas na přemýšlení a nemám to hrotit.Podle mě,si potřebuje ujasnit,co vlastně chce.Rozhodlá podle mě není.
Já s tím taky souhlasím, že žena dlouhou dobu přemýšlí a pokud řekne něco se ve mně zlomilo, nic k tobě necítím, tak už není cesta zpátky. Ona všechno sečetla, podtrhla a ví že je konec. Jenom bere ohledy na to, jak ti to podá. U mě to tak bylo a manžel ani po roce nechápe , co se mi mohlo nelíbit a proč jsem se NAJEDNOU tak rozhodla. Snaží se celý rok, ale u mě je už mrtvo, i kdyby se přetrhl. Je mi ho líto, ale to je všechno. A to líto se postupem času mění na nenávist, jak může někdo být tak vlezlý, bez hrdosti a zkoušet to pořád a pořád.Něco jiného jsou výhružky řečené v hádce a něco jiného je, když žena v klidu bez emocí řekne už tě nechci. To potom NE znamená opravdu NE.
To samozřejmě nikdo nevíme. Ale tady jsme ženské a víme to, co ti tady bylo jasně napsáno - „Jenom bere ohledy na to, jak ti to podá.“ Nemohu samozřejmě mluvit za všechny, jen za sebe, a za sebe ti říkám, že nejsem schopná bořit mosty kývnutím prstu, a už vůbec ne s někým takovým, jako je manžel, i kdybych ho nenáviděla sebe víc. Doufala bych, že sakra pochopí, že ho nechci nahlas poslat do Pandžábu a tím ten vztah definitivně zazdít … i když chci, ikdyž ho celý noci vraždím a mačkám a hážu do bezedných propastí … a že tam půjde sám …
goofik píše:Emilie píše:Jediné co jí chci dokázat,je nezávislost na ní!katalyzator píše:goofik píše:Napadlo mne u tohohle příspěvku … že košile by se měla žehlit proto, aby byla vyžehlená, a ne proto, aby se tím někomu dokazovalo, že si dokážete poradit … v tom to je …
Ale nevím,jak mě bude brát jako chlapa,když stojím u žehlícího prkna a žehlím si svoje věci.Chci jí ale dokazovat,že si dokážu poradit i bez ní a nezblázním se když odejde.Je to asi fakt jediná možnost,jak jí donutit přemýšlet…
Jo, taky mi něco došlo …
tak ty jí chceš dokázat, že jí nepotřebuješ na žehlení košile???? To je skutečně vyznání lásky jak hrom!!! To se fakt divím, že tě chce opustit …![]()
![]()
![]()
Ale proč jí to dokazovat? Ono to dokazování … no, je to jenom dokazování. Není to pevné, není to jisté, je to jenom představení … rozumíte mi?
katalyzator píše:
No,goofik píše:Ale proč jí to dokazovat? Ono to dokazování … no, je to jenom dokazování. Není to pevné, není to jisté, je to jenom představení … rozumíte mi?Emilie píše:Jediné co jí chci dokázat,je nezávislost na ní!katalyzator píše:goofik píše:Napadlo mne u tohohle příspěvku … že košile by se měla žehlit proto, aby byla vyžehlená, a ne proto, aby se tím někomu dokazovalo, že si dokážete poradit … v tom to je …
Ale nevím,jak mě bude brát jako chlapa,když stojím u žehlícího prkna a žehlím si svoje věci.Chci jí ale dokazovat,že si dokážu poradit i bez ní a nezblázním se když odejde.Je to asi fakt jediná možnost,jak jí donutit přemýšlet…
Jo, taky mi něco došlo …
tak ty jí chceš dokázat, že jí nepotřebuješ na žehlení košile???? To je skutečně vyznání lásky jak hrom!!! To se fakt divím, že tě chce opustit …![]()
![]()
![]()
Já ti rozumím. ![]()
goofik píše:katalyzator píše:Dá se to tak říct…
Dobře. Tak situace je jasná. Vy chcete (udržet vztah), ona ne (nebo to alespoň tak dává najevo). Cíl je taky jasný - abyste Vy chtěl a ona taky chtěla - je to tak?
Dobře. Takže úloha je jasná: změnit její chtění, ano?
katalyzator píše:goofik píše:Dobře. Takže úloha je jasná: změnit její chtění, ano?katalyzator píše:Dá se to tak říct…
Dobře. Tak situace je jasná. Vy chcete (udržet vztah), ona ne (nebo to alespoň tak dává najevo). Cíl je taky jasný - abyste Vy chtěl a ona taky chtěla - je to tak?
Ano
goofik píše:samsona píše:Sama mě ale řekla,že jí mám dát čas na přemýšlení a nemám to hrotit.Podle mě,si potřebuje ujasnit,co vlastně chce.Rozhodlá podle mě není.
Já s tím taky souhlasím, že žena dlouhou dobu přemýšlí a pokud řekne něco se ve mně zlomilo, nic k tobě necítím, tak už není cesta zpátky. Ona všechno sečetla, podtrhla a ví že je konec. Jenom bere ohledy na to, jak ti to podá. U mě to tak bylo a manžel ani po roce nechápe , co se mi mohlo nelíbit a proč jsem se NAJEDNOU tak rozhodla. Snaží se celý rok, ale u mě je už mrtvo, i kdyby se přetrhl. Je mi ho líto, ale to je všechno. A to líto se postupem času mění na nenávist, jak může někdo být tak vlezlý, bez hrdosti a zkoušet to pořád a pořád.Něco jiného jsou výhružky řečené v hádce a něco jiného je, když žena v klidu bez emocí řekne už tě nechci. To potom NE znamená opravdu NE.
Nechci být negativistka, ale já tohle ex říkala taky, ať mi nevolá, ať mi dá čas, že si to potřebuju všechno rozmyslet, ale já věděla, že se k němu už nevrátím. Mě to příjde jak přes kopírák,jak to bylo u nás. Jo, jsme ženský a jsme holt asi takový.
Tedy změnit její chtění, jinými slovy, předělat její chtění, ano?
goofik píše:Emilie píše:Jediné co jí chci dokázat,je nezávislost na ní!katalyzator píše:goofik píše:Napadlo mne u tohohle příspěvku … že košile by se měla žehlit proto, aby byla vyžehlená, a ne proto, aby se tím někomu dokazovalo, že si dokážete poradit … v tom to je …
Jo, taky mi něco došlo …
![]()
![]()
Já tomuhle pořád nějak nerozumím…
Jako že do teď jsi byl na ní závislej, bez ní bys chodil v pomačkané košili (když zůstaneme u té žehličky), do teď sis sporáku ani nevšiml, v životě by tě nenapadlo, že bys mohl vařit, vyprat si (například) a teď jí chceš ukázat, že to umíš a zvládneš? A to má být jako to, co by ji mělo ohromit? Taková „z nouze cnost“? To že chlap UMÍ fungovat jako samostatná jednotka je třeba pro mě naprosto nezbytným předpokladem pro to, aby mě zaujal (rozuměj, abych ho vzala vůbec na vědomí, o mamánky/nesamostatné „full servisáky hotelového typu“ nestojím).
To jako tedy nevím, jestli takto zpětně bude fungovat. ![]()
Ty si to představuješ takto? - „Jejda, on se beze mě obejde! Hmmm, ten je ale šikovný! Že bych si ho přece jen nechala? To je škoda přenechávat ho jiné, ne?“ Tak na to zapomeň! Já bych si spíš pomyslela: "Kurňafix a to to jako nešlo dřív?!
To snad není možný…
"
(Pokud si teda bude vůbec něco myslet. Protože já bych to třeba považovala za samozřejmost, že se o sebe dospělý a svéprávný chlap bude umět postarat sám (ano, manžel si umí vyprat, vyžehlit i uvařit byť to většinou dělám já, když nestíhám, udělá bezřečí on, ani o tom nemluvíme…))
Ale tohle je přece jen jinými slovy: „Nechci tě, nemiluju tě, nechci s tebou být, dusíš mě… Ale možná, možná, když mě necháš dýchat, když mi dáš prostor, osvobodím se od tebe, tak se něco uvnitř mě stane a třeba zjistím, že mi chybíš…“
To je taky docela možný, že přesně tohle se odehrálo. Ona sice nehrábla na stavbě, ale po dobu vyřizování dokladů a potvrzení a já nevím čeho si uvědomila nějakou pro ni podstanou věc. Respektive asi ne uvědomila, ale spíš potvrdila - že v určitém směru jsi neschopný , což je pro ni prostě nepřijatelné. A jako náhradu jsi zřejmě po dobu stavby nepoakytl nic, čím bys to vyrovnal - zvláště, když jsi byl imrvére právě na stavbě. „Něco“ (já fakt ntuším co) jsi neudělal (a nebo naopak udělal), nebyla to jednorázová věc, byla to opakující se záležitost, která se už nedala vydržet, strašně, strašně ses jí zhnusil … nevím, do jaké míry to byla její vypočítavost, že ti to neřekla hned, že počkala, až stavbu doděláš … že se snad dokonce těšila, až bud ehotovo!!! (no, spíš se těšila, že bude mít prostor ti sdělit své opravdové pocity, že to bude mezník NĚCO dělat) … já to hápu, je to přesně to, že nebyla schopná tě prostě kopnout … tam a tam … že to furt odkládala … a de facto odkládá … protože ani náznaky tě netrknou … jenže pravdu máš v tom, že to není černobílé. Kdysi tě milovala, měl si své plusy, kvůli kterým si tě vzala … a ten bod máš k dobru. Ten ti prostě nesmaže. A proto nemůže být hrubá. Nemůže ti sdělit hrubou pravdu.
Já nevím, co máš dělat, protože chápu, že jsi zamilovaný a že to všechno nechápeš a chceš udělat NĚCO, čím by sis jí získal. Obávám se, žes to prošvihnul. Je to už na ní. Dej jí čas, to ano. Ona k nějakému závěru dojde. Ale fakt si nedělej iluze, že mezitím ona z tvého současného divadýlka se do tebe znova zamiluje. Být na jejím místě, jak píšou taky holky, zhnusíš se mi ještě víc. ![]()
A sorry za to, že jsem asi tvrdá. Jenže když vy jste tak natvrdlí …
![]()
Wiolla píše:Řeknu ti jednu věc.Od 15 let jsem žil jenom s otcem,pro kterého byl na prvním místě alkohol.Já všechny tyhle věci(praní,žehlení,vaření,uklízení atd)dělal od 15 let.Tenkrát to pro mě nebylo jednoduché a nedělal jsem to rád.Postupem času,jsem ale tuhle zkušenost ocenil.Nikdy jsem neměl problém,se sám o sebe postarat.Manželka tohle moc dobře ví a za 8 let společného života,jsem jí o tom ještě mockrát přesvědčil.Takže to není tak,že bych něco někdy nedělal a najednou to dělám jenom pro to,abych jí přesvědčil že to dokážu…goofik píše:Emilie píše:Jediné co jí chci dokázat,je nezávislost na ní!katalyzator píše:goofik píše:Napadlo mne u tohohle příspěvku … že košile by se měla žehlit proto, aby byla vyžehlená, a ne proto, aby se tím někomu dokazovalo, že si dokážete poradit … v tom to je …
Jo, taky mi něco došlo …
![]()
![]()
Jako že do teď jsi byl na ní závislej, bez ní bys chodil v pomačkané košili (když zůstaneme u té žehličky), do teď sis sporáku ani nevšiml, v životě by tě nenapadlo, že bys mohl vařit, vyprat si (například) a teď jí chceš ukázat, že to umíš a zvládneš? A to má být jako to, co by ji mělo ohromit? Taková „z nouze cnost“? To že chlap UMÍ fungovat jako samostatná jednotka je třeba pro mě naprosto nezbytným předpokladem pro to, aby mě zaujal (rozuměj, abych ho vzala vůbec na vědomí, o mamánky/nesamostatné „full servisáky hotelového typu“ nestojím).
To jako tedy nevím, jestli takto zpětně bude fungovat.
Ty si to představuješ takto? - „Jejda, on se beze mě obejde! Hmmm, ten je ale šikovný! Že bych si ho přece jen nechala? To je škoda přenechávat ho jiné, ne?“ Tak na to zapomeň! Já bych si spíš pomyslela: "Kurňafix a to to jako nešlo dřív?!![]()
To snad není možný…
"
(Pokud si teda bude vůbec něco myslet. Protože já bych to třeba považovala za samozřejmost, že se o sebe dospělý a svéprávný chlap bude umět postarat sám (ano, manžel si umí vyprat, vyžehlit i uvařit byť to většinou dělám já, když nestíhám, udělá bezřečí on, ani o tom nemluvíme…))
katalyzator píše:
Tedy změnit její chtění, jinými slovy, předělat její chtění, ano?
Ano
goofik píše:Wiolla píše:Řeknu ti jednu věc.Od 15 let jsem žil jenom s otcem,pro kterého byl na prvním místě alkohol.Já všechny tyhle věci(praní,žehlení,vaření,uklízení atd)dělal od 15 let.Tenkrát to pro mě nebylo jednoduché a nedělal jsem to rád.Postupem času,jsem ale tuhle zkušenost ocenil.Nikdy jsem neměl problém,se sám o sebe postarat.Manželka tohle moc dobře ví a za 8 let společného života,jsem jí o tom ještě mockrát přesvědčil.Takže to není tak,že bych něco někdy nedělal a najednou to dělám jenom pro to,abych jí přesvědčil že to dokážu…goofik píše:Emilie píše:Jediné co jí chci dokázat,je nezávislost na ní!katalyzator píše:goofik píše:Napadlo mne u tohohle příspěvku … že košile by se měla žehlit proto, aby byla vyžehlená, a ne proto, aby se tím někomu dokazovalo, že si dokážete poradit … v tom to je …
Jo, taky mi něco došlo …
![]()
![]()
To jako tedy nevím, jestli takto zpětně bude fungovat.
Ty si to představuješ takto? - „Jejda, on se beze mě obejde! Hmmm, ten je ale šikovný! Že bych si ho přece jen nechala? To je škoda přenechávat ho jiné, ne?“ Tak na to zapomeň! Já bych si spíš pomyslela: "Kurňafix a to to jako nešlo dřív?!![]()
To snad není možný…
"
Pak ovšem nechápu, proč se k tomu tak upínáš.
To na ni nebude mít vůbec žádný efekt. Je to jen logické vyústění „(ne)rozchodu“, že se každý o sebe staráte sám. Je to samozřejmost, naprosto „bezbodová“ (ani mínusy ani plusy).
Jinak souhlasím s Emilií - neodpáratelné plusové body máš ty, kvůli kterým si tě brala a že jste takovou dobu spolu žili. Ale pak jsi někde nasbíral strašně moc mínusových bodů.
A pozor: tady neplatí matematika: postavený barák=100 plusových bodů, nevrlost na oslavě jejich narozenin=-3body. Je to spíš naopak, „emoční“ věci, pro chlapy třeba prkotinového typu jsou mnohonásobně, ale skutečně mnohonásobně více obodovány (nevrlost/hádka u večeře při svíčkách=-1000bodů).
Svým způsobem jí závidím, že si uvědomila co chce, resp. co nechce, tak brzy a že to řeší dřív než máte děti …
![]()
Hm, předělat její chtění. To chtění je její součástí, čili, vypadá to tak, že byste rád tu svou ženu trochu předělal, ano?