Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak já ven teď chodím víc než jindy, protože je konečně sníh, tak ať si děti užijí
Ale mohu jen díky tomu, že nejstarší je nemocné, tak může zůstat doma s tím nejmladším. Protože 3 děti na kopci a jedno v kočáru pod kopcem, to bych fakt nedala, se klidně přiznám
![]()
Já si neumím představit nevystrčit paty. Když už nic, tak musím do obchodu, na poštu, k doktorovi, chodíme plavat,…
Moje mladsi dite v kocare zlobi, proste ji to nebavi. Jeste kdyz se jede, tak to jde, ale starsi dite kouma kazdej kaminek po ceste, takze zrovna moc toho nenajezdime. Temer kazda prochazka je u nas se revem nebo aspon mrucenim ty mladsi. Ted uz se aspon nechala zabavit rohlikem do ruky. V mrazu to je dost dilema - nechat rvat nebo mrznout ruku s rohlikem. Nesnasim tyhle prochazky a rada si obcas udelam den kdy nejdeme. Zakladatelko chapu te!:)
Já prostě to, že se člověk má jednou denně vyvenčit (pokud není nemocný a venku není tajfun), považuji za jakýsi běžný hygienický standard. Asi jako si každý den ráno a večer vyčistím zuby, dám si snídani, oběd a večeři, vysprchuju se, učešu se.
I kdyby to měla být jen desetiminutová cesta do večerky a zpátky.
A to stejné pro mně platí i u dětí. I když to není na nějaký velký pobyt venku, tak prostě 20 minutovou procházku okolo bloku nebo nějaké hrabání sněhu na zahradě s dětma i tomto počasí děláme. Ano, občas se stane, že kvůli jinému programu či nemocem se ven nedostaneme, nebo jsme venku jen ve stylu přechodů z auta/do auta. Nicméně to takhle nemáme 7 dní v týdnu a rozhodně doma nevedeme programové nechození ven.
Prostě k péči o kojence patří kromě přebalování, krmení, hraní i pobyt venku. I kdyby měl kočár jen stát na balkoně nebo pod oknem na zahradě. ![]()
@Luminel podobný, jako u nás
. S rozdílem, že staršího (6 let) už kamínky jaksi nezajímají a mladší se vzteká, ikdyž se jede ![]()
Zakladatelko, jestli chodíte s dítětem ven nebo ne, je čistě Vaše věc, ale myslím, že zvládnout se dá všechno. Mému synovi bylo před Vánoci 19 měsíců. Od jeho 3 měsíců jsem s ním vždy chodila ven 3× denně na 1 hodinu za každého počasí až do jeho 9ti měsíců. Od té doby chodím vždy dopo a odpo cca na 90 minut a po obědě venku v kočárku spí. Jen když jsou teď tyhle mrazy, tak chodíme stále 2× denně ale jen na 45 minut a po obědě ho venku nechám usnout a cca po 30 minutách ho zavážím domů, kde dospí. Beru to tak, že RD je od toho, abych svůj čas maximálně věnovala dítěti. Odměnou mi je, že krom rýmy, kterou měl syn cca 3×, se mu zatím vše ostatní vyhýbá a to i v okamžiku, kdy přijde do styku s nemocným - ťuk, ťuk, ťuk. A mimochodem, také pracuji z domova, mám zdravotní problémy a starám se o rodinný dům - jak jsem psala - zvládnout se dá všechno.
Proč by se muselo chodit? Vzduch doma je stejný jako vzduch venku a osmiměsíční dítě z toho stejně nic nemá.
@Jar Jar píše:
Proč by se muselo chodit? Vzduch doma je stejný jako vzduch venku a osmiměsíční dítě z toho stejně nic nemá.
To jako myslíš vážně? Ty jsi asi hodně dlouho na čerstvém vzduchu nebyla, viď?
@Jar Jar píše:
V létě ven na hřiště, chápu, na jaře na procházku, chápu…ale za každou cenu jít courat ven, proč? klidně jsem dala dítě č..1,2 i 3 ven do kočáru na balkon spát a bylo, když to jinak nešlo. Nechápu proč se z toho dělá taková kovbojka
radši jdu v zimě s dětma bobovat, pokud je k tomu dobré počasí, sníh a tak, ale rvát dítě ven když leje nebo padá sníh z deštěm a fučí, to mi přijde dost zbytečný.
Tak my taky nechodíme každý den ven. Ale rozhodně z toho nemám žádnej pocit viny
. Chodíme podle nálady. Zimu nesnáším. Od jara do podzimu jsme venku často, v létě prakticky od probuzení do spánku. Starší se vyvenčí ve školce. Mladší je pro mě pohodlnější dát spát doma. To je jediný čas, kdy mám čas sama na sebe a nehodlám se ho vzdát. Kolikrát jít ven odpoledne je pro mě očistec. Obléct obě děti. Dcera je unavená, protože po obědě se jí už nedaří usnout. Syn se zas vzteká, že v zimních botech a oblečení se nemůže pořádně hýbat. Teď je člověk aspoň přesvědčí na sníh a sáně. Ale zima bez sněhu to je fakt děs a jsme prostě víc doma. Pak se snažím aspoň hodně větrat.
@Jar Jar píše:
Predpokladam, ze ani nevětráš, když je venku stejný vzduch jak doma, navíc studený.
No, my v zimě taky chodíme pomálu, každý den ne, jednak je každou chvíli jedno z dítek nemocný, a pak o čerstvým vzduchu si u nás nechám akorát tak zdát… včera večer jsem chtěla vyvětrat a smrad… tak kouknu na net a u nás pětkrát překročenej limit na polétavej prach… takže zdravější bohužel zůstat doma. Na jaře si ty výpadky vynahradíme.
@Svistice píše:
To jako myslíš vážně? Ty jsi asi hodně dlouho na čerstvém vzduchu nebyla, viď?
Ovšem, že to myslím vážně. Pokud nemám zazděná okna a trochu větrám, tak se složení vzduchu vevnitř a venku prakticky neliší. Jako bonus můžu připsat, že v bytech se naměří pravidelně výrazně nižší hladina SO2 (zjednodušeně řečeno běžná vápenná omítka oxid siřičitý docela slušně váže), takže tam můžu mít čistěji než venku. Aktuální právě teď, když kde kdo topí uhlím. Že je venku „čerstvý vzduch“ je nějaká pověra asi z dob, kdy se vevnitř topilo kamny nebo krbem ![]()
@murra píše:
Predpokladam, ze ani nevětráš, když je venku stejný vzduch jak doma, navíc studený.
Stejný vzduch mám právě proto, že přiměřeně větrám ![]()
@Anna766 píše:
V létě ven na hřiště, chápu, na jaře na procházku, chápu…ale za každou cenu jít courat ven, proč? klidně jsem dala dítě č..1,2 i 3 ven do kočáru na balkon spát a bylo, když to jinak nešlo. Nechápu proč se z toho dělá taková kovbojka![]()
radši jdu v zimě s dětma bobovat, pokud je k tomu dobré počasí, sníh a tak, ale rvát dítě ven když leje nebo padá sníh z deštěm a fučí, to mi přijde dost zbytečný.
Přesně tak, ven se chodí proto aby si děti hrály. Když je venku zima, břečka, polétavý prach, SO2, NOx, tak tento důvod odpadá a jiný není - kromě toho, že se to „musí“ ![]()
Taky nechodime v zimě denně, dětem se kolikrat ani nechce a nasilim je nutit nehodlam. Byt venku je urcite zdrave, ale ze to musi byt denne za kazdeho pocasi je fanatismus.. Krom par mesicu v zimě mame přes rok otrvřeno pořád na zahradu a děti celý den lítají ven a dovnitř jak se jim chce. A jen poznamka jit ven neberu jako 10 minut cestou do vecerky..