Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@pohledzdruhestrany píše:
Já mám tři děti ve střídavce a před tím cca od roku posledního dítěte jsme měli péči přesně napůl, takže fakt můžu posoudit, co je těžší. A tady se bavíme o zakladatelce, která má dítě 1,5 roku. U půlročního to beru, to u mě spadá do kategorie „peklo“
to je fakt, ze od jisteho veku nahoru je to takove, jake si to clovek udela.
Mimochodem, muzes nacrtnout tak alespon ramcove, co je pro tebe intelektualne narocna prace? At teda vime, o cem se bavime.
@warita píše:
to je fakt, ze od jisteho veku nahoru je to takove, jake si to clovek udela.Mimochodem, muzes nacrtnout tak alespon ramcove, co je pro tebe intelektualne narocna prace? At teda vime, o cem se bavime.
Třeba právník.
Starání o dítě je menší stres a méně náročnější, než chodit do práce a živit rodinu.
Tak to si tedy nemyslím. Znám obojí, takže mohu porovnat. A ráda bych se občas vrátila na mateřskou. ![]()
@warita píše:
No to prave NENI. Nikdy jsem nezazila vetsi stres, nez prvniho pul roku s nasi malou. O jak jsem snila o tom, ze bych rano vstala a sla normalne do prace, tak si odbyla svoje a po 8h sla domu. Ta pohoda, ten klidecek. Misto toho jsem mela nonstop rev, jak ve dne tak v noci. byla jsem vycerpana tak, ze me natahovalo z vycerpani na zvraceni a chtelo se mi skocit z okna.Tohle muze vypustit z ust jenom clovek, ktery vlastne nevi, o cem mluvi, protoze to sam nezazil.
Anebo to zažil, ale není tak neschopný aby se hroutil z pece o JEDNO dítě a domácnost. Tvl větší klídeček a tolik spánku jsem v životě neměl. Nedá se to srovnávat s prací a stavbou domu. Tohle je na okamžitý rozvod a zabavení dítěte. Aspoň se žene zakladatelé uleví a odpadne ji část té strašné PRÁCE ![]()
@zoidberg Jsi měl štěstí na spavé dítě. Já měla nespavé „neřády“, takže budíček kolem páté ráno byl naprostou normou. A když už konečně začali vyspávat, tak už jsem nemohla spát já. ![]()
@zoidberg píše:
Anebo to zažil, ale není tak neschopný aby se hroutil z pece o JEDNO dítě a domácnost. Tvl větší klídeček a tolik spánku jsem v životě neměl. Nedá se to srovnávat s prací a stavbou domu. Tohle je na okamžitý rozvod a zabavení dítěte. Aspoň se žene zakladatelé uleví a odpadne ji část té strašné PRÁCE
tak si asi mel hodne detako. Taky jsem takove videla u kamaradek. Kam to dite polozila, tam bylo. Spokojene si paslo konicky, nebo lezelo na dece pod hrazdickou. Obcas kvaklo, ze chce prebalit nebo nakrmit, maminka laskyplne vyhovela a jeste mi vypravela, jak si tu mateskou uziva. Nebudu lhat, byla jsem zelena zavisti.
Ono se to pak ma tendenci otocit. Tihle andilci novorozenci se pak stanou na 9-12m tyrany… a ja myslim, ze to neni ani tak o tom, ze by to dite bylo opravdu narocne, ale spis tim, ze matka nezazila ten horor po narozeni, tak ji pak lozici a pozornost vyzadujici batole vycerpava. Ja naopak jsem si hodne vydechla, kdyz moje mala zacala lozit. A cim je mala starsi, tim vetsi pohoda to je. Ted na 2,5 letech si samozrejme absolutne nestezuju, ze bych to nezvladala, ze jo. Ted je to pohoda. Ale po narozeni… to bylo neco. A to si TY nezazil drahy zoudbergu. Protoze to predpokladam obstarala tva manzelka.
@divine woman píše:
@zoidberg Jsi měl štěstí na spavé dítě. Já měla nespavé „neřády“, takže budíček kolem páté ráno byl naprostou normou. A když už konečně začali vyspávat, tak už jsem nemohla spát já.
To chce režim a řád, týden dva peklo a pak spali každý den na minutu přesně. Ale i kdyby, odhlucnit pokoj nebo sluchátka do uší a je to ![]()
@divine woman píše:
Tak to si tedy nemyslím. Znám obojí, takže mohu porovnat. A ráda bych se občas vrátila na mateřskou.
Jenže do toho musíš započítat u jediného živitele ten stres, že to má celý na hrbu, hypo/složenky atd. se prostě musejí zaplatit, más nad sebou Damoklův meč, v péči o dítě/domácnost to občas můžeš jen posolichat, v praci si to nemůžeš dovolit.
A ráda by ses občas vrátila na mateřskou, aby sis odpočinula, nebo jak to mám chápat? ![]()
@zoidberg píše:Řád to oni měli, ale vstávání mezi pátou a šestou k tomu patřilo. Byli prostě skřivani, s tím nic nenaděláš.
To chce režim a řád, týden dva peklo a pak spali každý den na minutu přesně. Ale i kdyby, odhlucnit pokoj nebo sluchátka do uší a je to
@divine woman píše: Řád to oni měli, ale vstávání mezi pátou a šestou k tomu patřilo. Byli prostě skřivani, s tím nic nenaděláš.
Tak mezi pátou a šestou vstává většina lidí a šmarují pak do práce
Jestli si mám vybrat mezi zmizet do tmavého mraziveho rána, anebo ohřát mlíčko a i s mimčem se dal zahrabat do peřiny, tak mám jasno. Proto tvrdím, že se mateřská a práce nedá srovnávat. A nikdo mě nepřesvědčí ![]()
Třeba právník.
to asi dokaze byt narocne, nedokazu posoudit, nezazila jsem.
Ja sveho casu pracovala v IT v predni linii, migrovali jsme usery na nove operacni prostredi, nas tym o cca 12 lidech dostaval denne pres 400 hovoru do velmi nespokojenych lidi s IT problemem, kteri dokazali na cloveka dost nbevybrane rvat. Do toho jsme tlacili pred sebou nekolik tisic ticketu, ktere jsme nestihali zpracovavat. Vracela jsem se domu tak vycerpana, ze jsem si chtela otevrit dvere od domu moji bezpecnostni prukazkou. Polovina teamu se pak psychicky slozila z toho naporu. Cili, pracovni napor znam. Myslim, ze neco vydrzim (ja jako jedina ani jednou nemarodila).
To dite bylo bohuzel horsi. Asi nejvetsi rozdil je, ze kdyz odpracujes 8h, tak se muzes zabalit a jit dom. Bohuzel, dite se po 8h zabalit nedalo.
Ale uz je to vec minulosti. Prezilo se to nejak, prezije se i to dalsi.
@zoidberg Jenže oni byli akční. Snídaně, nákup, v 10 jsme měli uvařeno. Pak teda do určitého věku odpadávali a já s nima ![]()
Když poprvé spali do 7, tak jsem je šla kontrolovat, jestli vůbec dýchají ![]()
@warita píše:
to asi dokaze byt narocne, nedokazu posoudit, nezazila jsem.Ja sveho casu pracovala v IT v predni linii, migrovali jsme usery na nove operacni prostredi, nas tym o cca 12 lidech dostaval denne pres 400 hovoru do velmi nespokojenych lidi s IT problemem, kteri dokazali na cloveka dost nbevybrane rvat. Do toho jsme tlacili pred sebou nekolik tisic ticketu, ktere jsme nestihali zpracovavat. Vracela jsem se domu tak vycerpana, ze jsem si chtela otevrit dvere od domu moji bezpecnostni prukazkou. Polovina teamu se pak psychicky slozila z toho naporu. Cili, pracovni napor znam. Myslim, ze neco vydrzim (ja jako jedina ani jednou nemarodila).
To dite bylo bohuzel horsi. Asi nejvetsi rozdil je, ze kdyz odpracujes 8h, tak se muzes zabalit a jit dom. Bohuzel, dite se po 8h zabalit nedalo.
Ale uz je to vec minulosti. Prezilo se to nejak, prezije se i to dalsi.
Uznávám, že pro mě je hraniční věk 1 rok, před tím jsem na to fakt neměl nervy, ještě když jsou závislý na koze a já nemám co plnohodnotnyho podstrčit, strašlivě frustrující ![]()
@zoidberg píše:
Tak mezi pátou a šestou vstává většina lidí a šmarují pak do práceJestli si mám vybrat mezi zmizet do tmavého mraziveho rána, anebo ohřát mlíčko a i s mimčem se dal zahrabat do peřiny, tak mám jasno. Proto tvrdím, že se mateřská a práce nedá srovnávat. A nikdo mě nepřesvědčí
ty siu jako myslis, ze to dite ti DOVOLI zahrabat se do periny? Uahahahahaha HAHAHAHAHAHAHA, nic takoveho. Mezi 4-6 ranni mi zacinala smena. Dite rvalo rvalo rvalo, ja nosila nosila nosila. Dite rvalo dal. Chodila jsem po byte a pocitala minuty na mikrovlnce. Nosila jsem cely bozi den, ruce mi mely upadnout, zada uple odrovnana. Kolena me bolela jeste na 8m. Decko neslo odlozit. Jakmile jsem se uspane dite pokusila odlozit, do 5min zase rev. A vis kolik prace se stihne za 5min? Moc ne.
A takto se jelo az do pulnoci. Pak upadla do nejakeho tvrdsiho spanku a spala treba i 3h v kuse. O balzam. Stejne se k ni vstavalo 3× za noc. A rano ve 4 budiiiiiicek.
@warita no a teď si představ, že po takové práci přijdeš domů a tam tě čeká další směna, protože drahá polovička, která je na rodicaku nic nestihla nebo stihnout nechtěla. Lednice prázdná, nenakoupeno, neuvareno, nevyprano, bordel všude.
Jako ne každý má takové dítě nebo to tak nezvládá jako ty. Já jsem asi z jiný doby nebo co, ale přijde mi samozřejmy, že když chlap pracuje ženská je doma, tak se prostě ona stará o domácnost. Jako vám fakt přijde normální, že chlap přijde ve 4 z práce, uvaří si oběd - večeři, pak poskláda prádlo, chopí se mopu, vytře, obstará dítě a ještě vám udělá dobře? ![]()
Jinak chápu, jak to tady chlap myslel, že je větší stres chodit do práce než se starat o dítě doma. V dnešní době hypoték, kdy ten chlap živí rodinu, složenky se platit musí, modlit se, aby nepřišel o práci, neonemocnel, neměl úraz, všechno je na něm, jinak je rodina v prd…, ani náhodou, zlatý klídek doma na rodicaku.