Nefunkční domácnost?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
LydiaD
15.7.19 15:41
@divine woman píše: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: už dlouho jsem se tak nezasmála. Mám vzdělání i práci. A rozhodně nesouhlasím s tím, že se domácí práce dělí na půl v situaci, kdy jeden chodí do práce a maká na domu a druhý je doma s jedním dítětem. Full servis jsem zajišťovala po dobu rodičovské dovolené, ráda jsem se starala o své děti i manžela. Abychom byli všichni v pohodě a finančně nestrádali. Po nástupu do práce to vypadalo úplně jinak a teď také. Když se mi nebude chtít, nemusím doma na nic sáhnout. Můj muž i děti se o sebe umí dobře postarat. Občas se najdou nějaké mouchy při úklidu, ale jinak si nemohu stěžovat.

Souhlasím s tebou.
A nějak mi teda uniko, že manželka zakladatele pracuje.
Jestli to tak je, tak samozřejmě by to drobek měnilo situaci :think:
Přesně jak píšeš ;)

• Citovat
  • Upravit
4164
15.7.19 15:43
@Bufanda píše:
Mě zaráží, jak tady hodně diskutujících si je jisto, že paní je líná, nic nedělá a dotyčný je vlastně chudák. Nezastavam se nikoho, ale znovu píšu, že dotyčný zde napsal velmi málo informací, neřekl, jak fungovali s ženou před narozením dítěte, jestli se nějak domluvili na chodu domácnosti, co kdo bude dělat, jak si rozdělí péči o dítě. A osobně mě zaráží jeho přístup, že on se v neděli věnuje nějakou hodinu dceři ve svém volném čase. Žena nemá nárok na volný čas? Jedna hodina týdně cvičení je hodně málo. O lásce k ženě a dcerce se nezmiňuje vůbec, což je také zarážející, proč vlastně s tou ženou spojil svůj život, to ji má jen na práci? Něco se u nich stalo a asi se jim nedaří komunikovat o svých potřebách, pranich, plánech. Chtělo by to slyšet i verzi paní, pravda bude možná někde uprostřed. Psala jsem, že jsem to zažila. Ex věčně u rodičů, kde prý pracoval pro nás, ale se mnou o tom nemluvil, když jsem se snažila s ním vykomunikovat rozumný přístup, neexistovalo, on si bude dělat, co chce a já prý nedělala nic. Dle něj se dům uklidil sám, zahrada posekala sama, dítě najedlo samo, pes vyvencil a nažral sám, prádlo přece prala pračka a vyzehlila žehlička :zed: Moje přání trávit čas spolu vůbec nebral. Jako by mě neměl rád pro mě samou, ale jen pro to, jakou práci zastanu. A taky už jsem pak přemýšlela o tom, že mu přestanu prát a zehlit a vařit, když se o nás nezajímá. To už je pak takový zoufalý pokus, jestli se chytne za nos, že něco není v pořádku.Je skvělé, že jsou ženy, které vše zvládají, pak jsou ale ženy, které holt tolik nezvládají To samé ale platí pro muže. A myslím si, že jako ženy bychom měly držet při sobě a ne se pomlouvat, co která zvládá. O tom život přece není.
ženy by hlavně měli držet s chlapem se kterým chtějí/mají rodinu, ne? a vice versa…
Jinak by mělo být nějaké „fluidní“ rozdělení. Když se chlap stará o peníze a těžké práce (stavba, rekonstrukce,…) měla by žena zastat práci v lehčích pracech (péče o domácnost). Pokud pracují oba a nemají co spravovat, budovat, tak i chlap by měl zastat práci v domácnosti.

Malý příklad, když jsme byli mladší - Jaro, léto, podzim bylo pořád co dělat. Přestavby, opravy na baráku, zahradě. Mamka navařila, uklidila, vyprala,… Zima - nebylo tolik co a tak jsme pomáhali s úklidem a chodem domácnosti.
Teď bydlíme na bytě, kde nemám tolik co a pokud, tak na to je potřeba víc financí, než máme. Tak se spolustarám o domácnost. Máme rozdělené kdo co děla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18024
15.7.19 15:47
@Jarda41 píše:
Se nám tady rozjela, žehlení starých bolístek, snaha tomu druhému pohlaví (zde mužům) něco vrátit (to že nás nechtěli, nebo že jsme byly schopné si sehnat jen kreténa, který s nohama na stole v obváku u TV lemtal pivo a kterému jste dělaly první a poslední, než se zvedl a odešel?). Představa, že to za všechny chlapy to vrátíte tomu dalšímu (imaginárnímu), kterého donutíte aby se plazil po podlaze a vylizoval jí jazykem, ano má paní, hned to bude má paní…
S touto představou normálního chlapa neseženete, ten má svojí sebeúctu a když cítí, že je zneužívaný, tak vám zamává a odchází. Jasně, že může chlap vařit, umí si vyprat a vyžehlit, když bude chtít, ale pak zas musí ženská dělat tu druhou polovinu práce, co v domácnosti zbývá, třeba vyzdít verandu, nebo vyměnit olej v autě, tahat kolečka se sutí, brát si noční a přesčasy, aby bylo na dovolenou nebo na jogurty a podobné lahůdky, které jistě chlap dělá jen pro zabavu. Není divu, že jste narazily na budižkničemy s takovým přístupem…

Kolik krat menis olej v aute? A zdis verandu? A kolik krat tahas kolecka se suti? A kolik krat se vari a uklizi? Denne, pripadne nekolik krat denne. Auta se uz dnes vyrabeji tak, ze vsechno dela servis, ale dobre, dejme tomu, ze mas nejakej starsi model. Ten nepomer je stejne do oci bijici.

Co se tyce nadcasu, zeny si je neberou a nedelaj nocne, soboty, nedele a nadcasy? Porad mluvime o modelu, kdy oba dva pracuji pomerne stejne, v takovem pripadu pokud nechas na zenu domaci prace a ty raz pa pul roka vytahnes kolecko a vymenis olej, je to nefer.

Příspěvek upraven 15.07.19 v 15:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
15.7.19 15:48
@My Melody píše:
S vareckou a s hadrem :D

Hmm máme takovýho kolegu v práci… Svatba až po poslední přilepené dlaždičce na baráku. Nosí si do práce oběd - vyhazuje, chodíme všichni společně na oběd do kantýny a zalézt si sám do kuchyňky a ohřívat něco v nikdy nemyté mikrovlnce je trochu trapas, navíc se často řeší i pracovní věci a máš prostě možnost lidi poznat neformálně. Nakrájené jablíčko, banánek v mističce narychlo rozdává mezi nás před odchodem domu. Tož asi tak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18024
15.7.19 15:52
@LydiaD píše:
Souhlasím s tebou.
A nějak mi teda uniko, že manželka zakladatele pracuje.
Jestli to tak je, tak samozřejmě by to drobek měnilo situaci :think:
Přesně jak píšeš ;)

uniklo, protoze uz na strane 6 jsem psala, ze nekde je problem a je potreba ho resit, protoze deleni domacich prac na pul plati v pripade, ze do prace chodi oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
15.7.19 15:53

Tak ja asi ziju v nejake utopii. Ano, varim a snazim se uklidit jak to jde, ale nezvladam to vse. V byte se zacinaji vytvaret takove „navate“ kouty bordylku, kde se odkladaji veci s tim, ze se to uklidi, ale misto toho pribyvaji dalsi. Manzel aktivne pomaha, ma na starosti uklid koupelny, vynaseni kose, nakupy, obcas pomuze uklidit kuchyn. Ale hlavne chodi s dcerou na hriste, coz je aktivita, ktera me zoufale nebavi. Ja varim, staram se o pradlo, zehlim, obcas taky dojdu nakoupit, obstaravam dcerku, kdyz je manzel v praci, etc etc. Do toho 20h tydne pracuju.

Kdyz se naaaaahodou stane, ze misto mne ma na starosti dceru manzel, tak se povetsinou vratim do rozbordeleneho bytu, uvareno samozrejme neni nic a manzel je viditelne unaveny. A to je prosim pekne zvykly se o dceru starat, takze to neni tim, ze se po nem naraz chce neco, na co se donedavna koukal jenom z dalky. Na otazku, zda neslo alespon trochu uklidit na mne hodi nestastny pohled, ze prece vim, jake to je, kdyz ma clovek doma na starosti dite. Ano vim, proste se tech praci za den stihne jenom omezeny pocet.

Takze vsem premoudrelym chlapum vzkazuju: Vyzkousejte si to v praxi. Zkuste davat pozor na batole, zaroven perfektne uklidit, dat prat pradlo, povesit, sundat, vyzehlit, jit na koupit, pak minimalne hodinka na hristi, prijit domu, obstarat dite, uvarit obed, nakrmit dite, dat dite spat, do toho pouklizet trochu byt po pvrchu a naraz je vecer. A kazdy den ten kolotoc znova.

A pak uvidime, zda budete mit blbe reci, nebo budete jako vymackany citron vecer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21111
15.7.19 15:53
@kjhui píše:
@Bubla Bůčková Hezky jsi to napsala..
Teda nečetla jsem prostředek, nemám na to žaludek.. ale zaujala mě jedna věc - on píše na začátku že se bojí že přijde o malou když od ženy odejde.. to říká člověk co vidí dítě jednou týdněna chvíli??? to spíš vyhraje že ji bude mít 2/14..Tak tipuju že ona do práce chodila, tak ví jaké to má on, teď aby si on vyzkoušel týden sám starat o dítě, a pak si můžou povídat kdo na tom jak je..

Starání o dítě je menší stres a méně náročnější, než chodit do práce a živit rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6611
15.7.19 15:54

Jééje tady dostaneš zpuca :lol: Taky je každá druhá supermatka, super žena co má doma neschopného chlapa a netuší proč by se o něho měla starat.
Moje žena ze své školy pochytila že matka má spát když spí její dítě… no jo to platí tak v šestinedělí… ona to praktikovala 5 let. Dnes děti už mají skoro deset let a tak bohužel tuto poučku nesplňuje. Dětem stačí 8h jí 10 :lol: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LydiaD
15.7.19 15:56
@My Melody píše:
uniklo, protoze uz na strane 6 jsem psala, ze nekde je problem a je potreba ho resit, protoze deleni domacich prac na pul plati v pripade, ze do prace chodi oba.

Nejde o to, že by mi to uniko v tvých příspěvcích.
Jde mi spíš o to, jak je to v případě zakladatele ;)
Protože na něj jsem reagovala tak, že jeho žena je doma.

• Citovat
  • Upravit
18024
15.7.19 15:57
@pohledzdruhestrany píše:
Starání o dítě je menší stres a méně náročnější, než chodit do práce a živit rodinu.
;) A chybi ti tam druha cast vety, ze zalezi od toho, jaka je to prace a od toho, jake je to dite, nekdy jo a nekdy ne, u kazdyho jinak.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21111
15.7.19 16:01
@My Melody píše: ;) A chybi ti tam druha cast vety, ze zalezi od toho, jaka je to prace a od toho, jake je to dite, nekdy jo a nekdy ne, u kazdyho jinak.

Děláš-li intelektuálně trochu náročnější práci a visí-li ti na krku uživení rodiny, je to podstatně náročnější než péče o jedno až tři průměrně hodné/zlobivé děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
15.7.19 16:01

No to prave NENI. Nikdy jsem nezazila vetsi stres, nez prvniho pul roku s nasi malou. O jak jsem snila o tom, ze bych rano vstala a sla normalne do prace, tak si odbyla svoje a po 8h sla domu. Ta pohoda, ten klidecek. Misto toho jsem mela nonstop rev, jak ve dne tak v noci. byla jsem vycerpana tak, ze me natahovalo z vycerpani na zvraceni a chtelo se mi skocit z okna.

Tohle muze vypustit z ust jenom clovek, ktery vlastne nevi, o cem mluvi, protoze to sam nezazil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21111
15.7.19 16:06
@warita píše:
No to prave NENI. Nikdy jsem nezazila vetsi stres, nez prvniho pul roku s nasi malou. O jak jsem snila o tom, ze bych rano vstala a sla normalne do prace, tak si odbyla svoje a po 8h sla domu. Ta pohoda, ten klidecek. Misto toho jsem mela nonstop rev, jak ve dne tak v noci. byla jsem vycerpana tak, ze me natahovalo z vycerpani na zvraceni a chtelo se mi skocit z okna.Tohle muze vypustit z ust jenom clovek, ktery vlastne nevi, o cem mluvi, protoze to sam nezazil.

Já mám tři děti ve střídavce a před tím cca od roku posledního dítěte jsme měli péči přesně napůl, takže fakt můžu posoudit, co je těžší. A tady se bavíme o zakladatelce, která má dítě 1,5 roku. U půlročního to beru, to u mě spadá do kategorie „peklo“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1671
15.7.19 16:08

Tak to je nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21111
15.7.19 16:09
@Leni_2019 píše:
Tak to je nesmysl.

Vlastní zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit