Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@AAAmama Kolik času s ní u vás tráví on, podle mého by měl vychovávat a jí příkladem hlavně on, jak píšu, jestliže jsi už xtý člověk v jejím životě a prvý, který to vyžaduje.. promluvila bych si s otcem, poučila ho
, jak ji má dle Tebe vychovávat a je to..
@AAAmama píše:
mluvili jsme o tom, a jak jsem psala, sám přiznává, ze na ni nedokáže být nijak přísný. Prý to co vadí mě (že nejí, neodpovídá mi, tajně pojídá sladkosti, odmlouvá mi), že to jako problém nevidí a ze to jenom nafukuju. ¨
Na druhu stranu ona je mimořádně inteligentní, umí už číst, počítá do deseti… Ale chybí ji takový základní vychování, jako když něco chce, tak říct prosím, děkuji atd… moje děti přeci taky děkují…
a ona se mi tím opravdu odcizuje a leze na nervy. je to vyhrocený, jak jí napomenu, tak okamžitě brečí a je z toho halo… :-/
Trochu mi příjde, že chceš aby fungovala nějak podle tebe a jakýkoliv vlastní projev z tvé strany moc není tolerován. Zkus se jí naučit milovat takovou, jaká je ![]()
@Bábrdl píše:
Právě, tady jsou diskuze plné žádostí o rady, co dělat, když sourozenec žárlí na miminko. Ale když to udělá nevlastní, rozhodně kolem něj macecha nedělá tanečky, naopak ho šmahem odsoudí, že je zlé a nepřející (nebo navedené od matky). Spoustu věcí se u vlastních „řeší“ - typu maminky nejedlíků. U nevlastního si řekneš - nejí? však se nají až bude mít hlad.Ono by se vidělo, kdyby začal přísnost uplatňovat přítel u dětí obnovitelky, jak by se jí to líbilo.
@AAAmama píše:
No ano, to jsem pro, jenomže ona pak začne natahovat jako ze bude z jídla zvracet, někdy se jí to dokonce i povede, následně kdyz sušenku nedostane tak pláče protoze má přeci hlad… A přítel vidí, jak to dítě je chudák z mýho vychovávní neustále na pokraji pláče…
Hele, celý život mám se standardně nastaveným režimem problém. Můžeš se stavět na hlavu jak chceš, ale radši bych ti být na jejím místě pozvracela stůl a pak teda celé dny hladověla, ono to ani není až tak přirozené pro mnohé lidi jíst podle jakýchsi nastavených pravidel, naopak je často lepší jíst po malých dávkách. Tobě to příjde jako rozmazlenost, mě by zas vadilo, kdyby mi partner takhle nutil dítě jíst podle jeho pravidel. Tohle fakt není otázka nějaké výchovy, jen máš svůj pohled na svět a nemíníš ho měnit ![]()
@AAAmama píše:
Fakt si s tím nevím rady, zkoušela jsem ji i uplně ignorovat, jenze copak to jde? KDyz na mě mluví, neodpovídat jí? A kdyz se ptá jestli něco může, prostě dělat že ji neslyším???
venku je zima, říkám, vezmi si mikinu a ona okamžite, jak kdyz lusknu prstem začně bulet, ze mikinku nechce… řeknu at si vyčistí zuby, a ona ze má kartáček u babičky. tak za ní jdu a říkám, jakto ze je u babičky, tam máš přeci jiný a dávám jí nový. a ona začne bulet že si chce půjčit tatínkův. No tak říkám ze to je fuj půjčovat si kartáčky a o to víc bulí.
Fakt jsem z ní uplně na prášky…
Je citlivá a uplakaná a ty na ní nemáš trpělivost, toť vše. Ona ale za to nemůže proboha, to jsou chyby, které dělá každé takhle malé dítě a ona z tebe cítí tu zlobu, tak brečí o to víc.
Zakladatelko, nedivím se ti, že ti to vadí.
Ale bez podpory a spolupráce partnera s tím nic neuděláš. A hlavně to bude na něm, protože on je otec a on musí nastavit pravidla. Potom je můžeš vyžadovat taky, ale v současné situaci to je na něm.
A je to zapeklitá situace. Děti nejsou věkově tak daleko od sebe, aby mohlo fungovat to, že má každá jiná pravidla. Přiznávám, že bych se bála pak celkové „anarchie“, kdy budou ostatní 3 děti zkoušet to, co prochází holčičce.
Asi bych partnerovi zkusila vysvětlit, že tím holčičce akorát škodí. Pokud má vlastně střídavku, tak je potřeba holčičku vychovávat a nastavovat základní návyky, které bude holčička potřebovat do budoucna. Ono je sice fajn, jestli si s ní hraje a další, ale rodičovství je nejen o zábavě a to by si měl on jako táta uvědomit.
No a když to nepůjde, asi bych neviděla vztah jako perspektivní, protože to negativně ovlivní všechny strany.
Omlouvám se za anonym, ale budu psát o rodině kamarádky, tak snad pochopíte. Tam to bylo trochu jinak. Byla po rozvodu v péči táty, protože si to tak vybrala. Ten měl za tu dobu taky jiné partnerky. No a maminka kamarádky nesla špatně, že holku vychovávají jiné ženy, tak jí vysvětlila, že nemá nikoho poslouchat, nikomu nesloužit, dělat si jen to, co ona chce…
Teď to je dospělá žena, ale nemá základní návyky, které jsou potřeba pro dospělého člověka. Neumí vařit, prát, žehlit, ulízet, nic… Obléká se šíleně, protože jí do toho nikdo nezasahoval, takže nemá vkus a soudnost. Klidně vleze plně oblečená do postele a usne tak… Po malé si nemyje ruce a další a další… Je toho spousta. Nenaučila se to, protože maminka do ní hučela, aby nikoho neposlouchala a tatínek ji nechtěl trápit ještě víc, než bylo nutné. Takže jí nezatěžoval ani věcmi, které jsou pro většinu lidí normální.
U pětileté holčičky to může být ještě roztomilé, ale za pár let z toho může být dost vážný problém. To vidím na kamarádce, ona se tím teď trápí, ale roky výchovy se nezmění jak mávnutím kouzelného proutku.
@AAAmama píše:
MAlike, jak jsem psala, vzniká to postupně, ta averze vůči ní se stupnuje v závislosti na tom, jak mě „neposloucha“, jak má jiná pravidla než ostatní děti…
Jistě ze neříkám, že moje výchova je lepší, souhlasím s tím, ze matka se jí věnuje v jiném smyslu, učí ji číst, o. k. Třeba hygienické návyky na WC ale zcela opomíjí..
Je to dítě její a mého přítele a kam az já můžu zajít s mými nároky??? Kdy už to teda může někdo vnímat, jako ze po ní jdu, kdyz po ní chci slušnost, aby se oblíkala čistě a aby WC po ní byl aspon jakš takš o. k.?
Nechci ji proboha přeci trápit… Ale jak mám vyjít s dítětem, které je úplně odlišné od těch ostatních?
Jinak přítel ji má půlku týdne a každý druhý víkend… takze v podstatě 3-4dny v týdnu.
Přizpůsobit se
představ si, co bys dělala, kdyby se ti takové narodilo tvoje vlastní. Ne vždycky je nejlepší cesta to dítě zprůměrovat, prostě je jiná, vžij se do její role - proboha vždyť ona má takových macech a polovičních sourozenců, táta pryč a pokud ještě její maminka není úplně v pořádku, tak ta holčina potřebuje pomoc, ne sekýrování, že nejí podle tvých představ ![]()
@Anonymní píše:
Ale bez podpory a spolupráce partnera s tím nic neuděláš. A hlavně to bude na něm, protože on je otec a on musí nastavit pravidla. Potom je můžeš vyžadovat taky, ale v současné situaci to je na něm.
A je to zapeklitá situace. Děti nejsou věkově tak daleko od sebe, aby mohlo fungovat to, že má každá jiná pravidla. Přiznávám, že bych se bála pak celkové „anarchie“, kdy budou ostatní 3 děti zkoušet to, co prochází holčičce.
Asi bych partnerovi zkusila vysvětlit, že tím holčičce akorát škodí. Pokud má vlastně střídavku, tak je potřeba holčičku vychovávat a nastavovat základní návyky, které bude holčička potřebovat do budoucna. Ono je sice fajn, jestli si s ní hraje a další, ale rodičovství je nejen o zábavě a to by si měl on jako táta uvědomit.
No a když to nepůjde, asi bych neviděla vztah jako perspektivní, protože to negativně ovlivní všechny strany.
Omlouvám se za anonym, ale budu psát o rodině kamarádky, tak snad pochopíte. Tam to bylo trochu jinak. Byla po rozvodu v péči táty, protože si to tak vybrala. Ten měl za tu dobu taky jiné partnerky. No a maminka kamarádky nesla špatně, že holku vychovávají jiné ženy, tak jí vysvětlila, že nemá nikoho poslouchat, nikomu nesloužit, dělat si jen to, co ona chce…
Teď to je dospělá žena, ale nemá základní návyky, které jsou potřeba pro dospělého člověka. Neumí vařit, prát, žehlit, ulízet, nic… Obléká se šíleně, protože jí do toho nikdo nezasahoval, takže nemá vkus a soudnost. Klidně vleze plně oblečená do postele a usne tak… Po malé si nemyje ruce a další a další… Je toho spousta. Nenaučila se to, protože maminka do ní hučela, aby nikoho neposlouchala a tatínek ji nechtěl trápit ještě víc, než bylo nutné. Takže jí nezatěžoval ani věcmi, které jsou pro většinu lidí normální.
U pětileté holčičky to může být ještě roztomilé, ale za pár let z toho může být dost vážný problém. To vidím na kamarádce, ona se tím teď trápí, ale roky výchovy se nezmění jak mávnutím kouzelného proutku.
Promiň, ale vařit, uklízet a prát neumí polovina mladých lidí ![]()
Já to také pociťuji a to ani nejsem u toho, jestliže ona tají svou averzi na dítě, tak to dítě to prostě nedokáže a časem se ani pokoušet o to nebude..
Je mi toho děcka líto.
@Nimie píše:
Je citlivá a uplakaná a ty na ní nemáš trpělivost, toť vše. Ona ale za to nemůže proboha, to jsou chyby, které dělá každé takhle malé dítě a ona z tebe cítí tu zlobu, tak brečí o to víc.
@AAAmama píše:
No ano, to jsem pro, jenomže ona pak začne natahovat jako ze bude z jídla zvracet, někdy se jí to dokonce i povede, následně kdyz sušenku nedostane tak pláče protoze má přeci hlad… A přítel vidí, jak to dítě je chudák z mýho vychovávní neustále na pokraji pláče…
Fakt si s tím nevím rady, zkoušela jsem ji i uplně ignorovat, jenze copak to jde? KDyz na mě mluví, neodpovídat jí? A kdyz se ptá jestli něco může, prostě dělat že ji neslyším???
venku je zima, říkám, vezmi si mikinu a ona okamžite, jak kdyz lusknu prstem začně bulet, ze mikinku nechce… řeknu at si vyčistí zuby, a ona ze má kartáček u babičky. tak za ní jdu a říkám, jakto ze je u babičky, tam máš přeci jiný a dávám jí nový. a ona začne bulet že si chce půjčit tatínkův. No tak říkám ze to je fuj půjčovat si kartáčky a o to víc bulí.
Fakt jsem z ní uplně na prášky…
A to je další typická věc pro macechy (i já jsem to zažila a to opakuju, že člo o dítě mně pokrevně příbuzné, které jsem vychovávala). Pokud brečí nevl. dítě, macecha to bere jako šprajc, schválnost a něco, z čeho je na prášky. Pokud brečí vlastní dítě, maminka jako první řeší proč je tak nešťastné, že stále pláče…
@Bábrdl píše:
A to je další typická věc pro macechy (i já jsem to zažila a to opakuju, že člo o dítě mně pokrevně příbuzné, které jsem vychovávala). Pokud brečí nevl. dítě, macecha to bere jako šprajc, schválnost a něco, z čeho je na prášky. Pokud brečí vlastní dítě, maminka jako první řeší proč je tak nešťastné, že stále pláče…
Takže Tvá kamarádka nemá vkus a základní hygienické návyky, protože vkus neměla včetně hygienických návyků její maminka? A od ostatních si vkus nechtěla ovlivnit? Já se přiznám, že můj vkus moje maminka moc neformovala.. v tom se s mou maminkou shodneme..
Jinak moje maminka byla doma dost generál, vychovával nás všechny 4 doma echt stejně a stejně máme výchovu ke svým dětem ouplně jinou než ona k nám včetně vkusu tedy
, a docela velké rozdíly jsou i mezi náma 4 sourozencema.. a přesto si troufám říci, že jsme všichni 4 slušně vychovaní.. a i maminka to připouští.. přestože nejsme podle jejich představ.. ale uznávám, že ona je na nás pyšná, přestože nejsme jako ona navzdory výchově, ale protože nás má ráda
a toleruje nám ty odlišnosti..
@Anonymní píše:
Jsem jediná, komu připadá nenormální nechat pětiletou holku dělat nepořádek, vymýšlet si v jídle a lítat jí za zadkem jako vrchní uklizečka? Tatínek ji nevychovává, k ničemu ji nevede, co z ní bude?
Nedokážu si představit, že by moje děti tohle dělaly a já bych jim takové chování tolerovala. Syn je vedený od malička si po sobě uklízet.
Zakladatelko, na tvém místě bych se na to uklízení po ní vykašlala, ať si uklízí tatínek. Do takové rodiny bych se nestěhovala, dokud se neshodnete na výchově, jinak to bude peklo. Co si myslí ostatní děti, že oni musí a ona nemusí, to na sourozenecké lásce taky nepřidá.
Tož já jsem byla vzorně vedená, jíst se smělo jen v jídelně. Všichni najednou. Nesmělo se od stolu odcházet, nedojíst. Už sem tu xkrát psala, bylo mi 18 a byla jsem na gymplu, ale musela jsem být ve 20.00 ve svém pokoji.
A přesto jsem nebyla vzorná, nepořádek jsem dělala a jakej
Přiznám se, že si přijdu stejně dobře vychovaná jako jiní lidi. V něčem tedy ne, ale dovolím se považovat za slušného člověka. Podle mě to dítě nejvíce odkouká, tj. nejen máma, ale i ten táta, školka, kolektiv. Nebála bych se, že z holčiny bude druhý Mauglí..
@Lidym píše:
Jsem jediná, komu připadá nenormální nechat pětiletou holku dělat nepořádek, vymýšlet si v jídle a lítat jí za zadkem jako vrchní uklizečka? Tatínek ji nevychovává, k ničemu ji nevede, co z ní bude?
Nedokážu si představit, že by moje děti tohle dělaly a já bych jim takové chování tolerovala. Syn je vedený od malička si po sobě uklízet.
Zakladatelko, na tvém místě bych se na to uklízení po ní vykašlala, ať si uklízí tatínek. Do takové rodiny bych se nestěhovala, dokud se neshodnete na výchově, jinak to bude peklo. Co si myslí ostatní děti, že oni musí a ona nemusí, to na sourozenecké lásce taky nepřidá.
@Lidym mě připadá nenormální to chtít jen tak z fleku po malém zmateném dítěti, které evidentně potřebuje dost odlišný přístup. Ten problém je někde úplně jinde než v nějaké neposlušnosti. Ohledně jídla bez komentáře…
@AAAmama ještě jednu věc..ty nesnasis zbytečně tu malou..ona je mala a tvárná takže tohle ji mel naučit tvůj chlap..tu zlobu obrat proti nemu ne te male..ona je vte vaší..story obětí ![]()