Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Malike píše:
@AAAmama tak si najdi odbornou pomoc ktera ti pomuze co dal.. Tady ti emimino proste nepomuze a jsem rada ze to resis.. To dite za nic nemuze a je na tobe abys urcila pravidla.. Jenze kdyz popisujes vas vztah a defakto se nedokazete schodnou na vychove ditete tak jak chces resit budoucnost? Bud te bude respektovat a ty jeho plus malou nebo zauvazuj zda opravdu tetnto pritel je vhodny. Dite patri k otci a patrit bude.. Ty budes ta posledni ne ta dcera.
Asi máš Malike pravdu, zkusím odborníky…
Nechci po něm aby zvažoval vztah se mnou vůči tomu s dcerou. Jsem máma, vím ze dítě je pro rodiče na prvním místě. To je přeci jasný.
Nejde o to aby se místo oběda nacpala sladkostmi, spíš o to když nechce oběd od tebe, tak snad může mít možnost vzít si ovoce/jogurt…
Nevnucuj se jí, ale nabídni. Když odmítne, tak se kvůli tomu nevztekej/ neciť uražená. Chce tátův kartáček…no a? Tak ať si ho vezme, případný tátův nesouhlas snad může vyřešit přímo s ním, ne?
@AAAmama urcite protoze ty musis zapracovat na vztahu s nevlastni dcerou.. Rodinna psycholozka te vyslechne, neodsoudi a hlavne je v oboru takze budete s dcerou pracovat na vztahu a hold treba tveho partnera presvedci ze vychova je nutna.
Nebudu ti tu radit co mas a nemas delat kazdy znas tu ma svuj nahled ale ani jeden znas ti doopravdy nepomuzem. Jestli chces zachranit co se da… Nechte si vsichni pomoc.Nebo to bude tragicke.
Jinak ematka tve nevlastni je proste nevyhovana nana ale takova dcera byt nemusi.. Mela by te mit za vzor a ty bys mela ji ukazat ze jsi tu pro ni.
@AAAmama píše:
Ano, oblečení má nakoupené u tatínka, všechno jsme jí nakoupili… KDyz jde od matky k nám tak se převlékne a u nás chodí normálně oblečená. Zpět k matce jde zase v tom od ní, protože hezké obelčení se nikdy nevrátí. ALe dává jí v tom do školky, je to hrozná ostuda…
No ano, to je to. jak moc se mám snažit do toho zasahovat??? Abych nebyla ta zlá macecha
ano, máš pravdu, je to ostuda. Bohužel vy se v tomto můžete snažit jak chcete, ale toto u matky moc neovlivníte. Přepokládám, že když je u přítele, tak v tom hezkém oblečení také chodí do školky, nebo ne?
Bude to znít možná blbě, ale zkus se zeptat přítele, co chce mít, nebo jak chce aby se holčička oblíkala, projevovala. Můžete jí také koupit nějakou knížku pro děti, kde si s ní budete číst a povídat si s ní o tom, jak funguje tělo, společnost apod. Předpokládám, že malá chodí do školky, jak se projevuje ve školce? Jí tam? Sní tam všechno, nebo nic? Apod. Ale bohužel bez podpory přítele nic moc neuděláš. Základ je, aby ON pochopil, že svým současným přístupem holčičce škodí.
Jinak dle mě, můžeš po ní chtít veškeré plnění pravidel, které chceš po ostatních dětech, jak vlastních, tak i druhé přítelově dcerce.
@AAAmama píše: Tápu, chtěla jsem radu typu : vykašli se na výchovu, to je na rodičích, nebo naopak, tvůj dům, tvoje pravidla…
Ale ono je to spíš o názoru konkrétních osob a stejně musím dělat jak uznám za vhodné sama..
Ale to není „tvůj dům“. Je to „váš“ dům. ![]()
Představ si, že by se tvůj přítel rozhodl, že v jeho domě budou platit jeho pravidla a začal by tlačit na tvoje děti a vyžadoval po tobě, ať vychováváš jako on.
Pokud holčičce dává sladkosti tajně babička, tak přeci dělá chybu hlavně babička. Ne pětileté dítě! Jak má pětileté dítě chápat, že mu jeden dospělý dává bonbony a říká dej si, je to on, a druhý mu je zakazuje…
Psala jsem ti „radu“, abys vůči ní otevřela srdce a zkusila pochopit, že je to pětiletý (!!!) drobek. A ty problémy řešit s dospělými. Ale ty o to nemáš zájem. Maximálně napíšeš, vy nechápete, jak je hrozná…
A chceš radu, zda máš právo stanovit své pravidla (tedy holku držet v lajně), nebo ji nevychovávat (tzn. ignorovat ji). Z toho jasně vyplývá, že ti jde hlavně o tvou situaci, ne o holčičku.
Ale určitě si myslíš, že tvoje děti mají právo, aby je tvůj přítel měl rád, byl pro ně kamarádem. (A ne ignoroval je, nebo péroval).
Je mi z toho smutno.
![]()
@elen-ka píše:Jinak dle mě, můžeš po ní chtít veškeré plnění pravidel, které chceš po ostatních dětech, jak vlastních, tak i druhé přítelově dcerce.
Kteří jsou prakticky jednou tak staří…
Jasně, žádné ohledy, vždyť už jí je pět. ![]()
@Bábrdl proste pro ni nema cit
snad kdyz to casem nepujde tak se nebude nutit a radeji couvne a necha misto jine ktera malou rada mit bude.. Pokud brzo nezmeni postoj nedopadne to dobre a jedna bude muset z kola ven.
@AAAmama píše:
otec se na ně vykašlal??? TO snad ne!!! On se na ně nevykašlal. Oni se rozešli, protože paní má uplně jiný pohled na svět. Rozešli se po dohodě. A rozhodně ne kvůli mě. Dceru miluje a vzal si ji do střídavky aby spolu byli co nejvíc. Paní se odstěhovala od něho rovnou k jinému chlapovi… TO jen tak na okraj…
Proč aféra kvůli zubům? Protoze ji dám nový kartáček, nevyslychám a ona ze ho nechce, protoze chce tátův a hned brek…Ono je opravdu celá tahle diskuze asi zbytečná, nidko z vás v mojí situaci nezná dokonale, stejně jako já bych nemohla soudit vaše životy, protoze je neznám.
Kazdopádně moc děkuji za názory a pohledy na věc. Je vidět, jak ten život je relativní, někdo, kdo nezažil, soudí že jsem macecha, kdo zažil, tak ví, jak hrozně je tahle situace těžká.
Přítel sitauci řešit chce, chce být se mnou, chce být se svými i mými dětmi. O mým problému s dcerou ví, ale co je to platné když nedokáže na ní být přísný, protoze ji lituje ve smyslu rodinné situace a všeho co jí způsobil.
Jsme slušní lidé, kteří se bohužel vlastní hloupostí a naivitou dostali do takové situace. A to, že mě hrozně trápí, že nedokážu sama sebe zvládout a vadí mi malé dítě, musím nějak vyřešit. Tápu, chtěla jsem radu typu : vykašli se na výchovu, to je na rodičích, nebo naopak, tvůj dům, tvoje pravidla…
Ale ono je to spíš o názoru konkrétních osob a stejně musím dělat jak uznám za vhodné sama..
Toto vidím jako důležité. Že přítel situaci chce řešit. Je možné, že lituje situaci, kterou ji způsobil, ale také ji může částečně ovlivnit. Zkus mu to vysvětlit. Co to je (ne)být přísný? Nechat dítě dělat si co chce? Nebo ho lehce ovlivnit, aby bylo lépe připraveno do života?
Jinak jsem někde četla studii, že děti, které vyrůstají bez výchovy (tj. rodiče jim nic nezakazují, nic po nich nevyžadují apod. - dost mi to připomíná to co jsi tu popsala o přístupu přítele) to mají v životě těžší a hlavně v životě jsou méně šťastnější.
Držím palce ať to vyřešíte plně k vaší i holčičině spokojenosti.
@Malike píše:
@Bábrdl proste pro ni nema citsnad kdyz to casem nepujde tak se nebude nutit a radeji couvne a necha misto jine ktera malou rada mit bude.. Pokud brzo nezmeni postoj nedopadne to dobre a jedna bude muset z kola ven.
No aby to ale nebyla ta malá… ![]()
@Bábrdl píše:
Kteří jsou prakticky jednou tak staří…
Jasně, žádné ohledy, vždyť už jí je pět.
špatně jsem se vyjádřila, samozřejmě úměrně věku. Ale je dost věcí, které i 5-ti leté dítě zvládne samo. A ano, po 9-tiletém dítku budu chtít více pomoci v domácnosti, u 5-tiletého tolik ne. Ale třeba odnést si talíř po jídle zvládne.
Ale chtěla jsem tím hlavně říci, že ti starší nesmí mít pocit, že oni danou věc nesmí dělat, ale holčička ano.
@Nimie píše:
No aby to ale nebyla ta malá…
Jak bych po někom mohla chtít aby se vzdal dítěte??? To je nesmysl.
@AAAmama Nechci to vytrhávat z kontextu již řešeného, ale přeci Ti ta malá nemůže vadit tak moc jen z toho důvodu, že na ni nedokáže být přísný. A co se stane, když bude přísný, a ona nebude poslušná. Chápu dobře, že aktuálně máš tak, že ji nebudeš schopna přijmout alespoň s neutrálním pocitem dokud ona nebude poslušná? ![]()
@AAAmama píše:
otec se na ně vykašlal??? TO snad ne!!! On se na ně nevykašlal. Oni se rozešli, protože paní má uplně jiný pohled na svět. Rozešli se po dohodě. A rozhodně ne kvůli mě. Dceru miluje a vzal si ji do střídavky aby spolu byli co nejvíc. Paní se odstěhovala od něho rovnou k jinému chlapovi… TO jen tak na okraj…
Proč aféra kvůli zubům? Protoze ji dám nový kartáček, nevyslychám a ona ze ho nechce, protoze chce tátův a hned brek…Ono je opravdu celá tahle diskuze asi zbytečná, nidko z vás v mojí situaci nezná dokonale, stejně jako já bych nemohla soudit vaše životy, protoze je neznám.
Kazdopádně moc děkuji za názory a pohledy na věc. Je vidět, jak ten život je relativní, někdo, kdo nezažil, soudí že jsem macecha, kdo zažil, tak ví, jak hrozně je tahle situace těžká.
Přítel sitauci řešit chce, chce být se mnou, chce být se svými i mými dětmi. O mým problému s dcerou ví, ale co je to platné když nedokáže na ní být přísný, protoze ji lituje ve smyslu rodinné situace a všeho co jí způsobil.
Jsme slušní lidé, kteří se bohužel vlastní hloupostí a naivitou dostali do takové situace. A to, že mě hrozně trápí, že nedokážu sama sebe zvládout a vadí mi malé dítě, musím nějak vyřešit. Tápu, chtěla jsem radu typu : vykašli se na výchovu, to je na rodičích, nebo naopak, tvůj dům, tvoje pravidla…
Ta zásadní, základní rada se tu opakuje několikrát - musíš změnit vztah k malé. Ty jako dospělá, je to tvoje zodpovědnost. Ostatní jsou jednotlivosti, které se v dobrém vztahu dají řešit. Buď to zvládneš sama změnou náhledu( o tom pochybuji) nebo vyhledáš pomoc, to není ostuda. A taky se budete muset domluvit vy dospělí, jak píše hezky @Bábrdl příklad s bonbony, pro dítě je tahle nevyjasněnost jen další zátěž. A že toho nemá málo. Znova nehledej cestu jak na ní ale hledej cestu k ní. A nesoutěž a nepoměřuj se s její matkou.
@AAAmama píše:
Jak bych po někom mohla chtít aby se vzdal dítěte??? To je nesmysl.
To není o tom, že to budeš chtít, ale že by se mohlo stát, že ta malá samotná se od vás začne vzdalovat a nebude k vám chtít jezdit, protože to z tebe cítí. Já věřím, že nejsi špatný člověk, hodně si vážím i toho, že se situaci snažíš řešit, ale faktem je, že byť je to třeba pro mě úplně cizí dítě, tak skoro nic z toho co popisuješ, nepovažuju za krizové. Je to malé dítko, pravidla se musí dodržovat, ale musí se na to postupně a trošku s citem ![]()