Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moji rodiče, když se jim narodila první dvě vnoučata (od ségry a o rok později můj syn) tak oběma dětem dávali každý rok větší sumu k uspoření. Vždy stejnou. Potom jsem měla druhé dítě a pořád dávají prarodiče stejnou sumu a mě by ani nenapadlo chtít víc, to že máme dvě děti je rozhodnutí mé a mého manžela. Mí rodiče vědí kolik si mohou dovolit ze svého rozpočtu dělit mezi svoje děti (mě a sestru) a to mezi kolik našich dětí to budeme dělit my, je už naše starost. Jsou to jejich peníze a kdyby se rozhodli nedat nic, tak jediné co budu zjišťovat je, jestli mají dost pro sebe a jestli nepotřebují pomoct. Třeba tchyně nám na dárky pro děti dává víc než švagrové, která má jedno dítě, ale určitě to není dvojnásobek toho, co dává jí. Prostě má nějaký volný finanční obnos, který si může dovolit rozdělit mezi vnoučata a tak to dělá tak, aby to odpovídalo potřebám těch vnoučat. Třeba synovec letos dostane vyšší částku, protože mu odchází počítač a potřebuje ho k distanční výuce, takže mu přispějí k vánocům a místo notebooku díky tomu dostane větší stolní počítač na kterém bude moct i hrát hry.
Jinak já vás chápu, že vlastní vnouče je víc než to vyženěné, však druhý syn vaší snachy má nejspíš další 4 prarodiče, co mu mohou přispívat na úspory. Ale pokud to matce vadí, asi by bylo opravdu nejlepší aby jste vnukovi spořili u sebe a dali mu to, až bude buď dospělý, nebo bude ty peníze k něčemu potřebovat (třeba zafinancovat studium v zahraničí,…) a nedělat zbytečné rozbroje v rodině. Pochybuji že prarodiče ze strany otce prvního dítěte budou přispívat na druhé dítě jen kvůli tomu, že starší sourozenec je jejich vnuk.
@mackA159 tak at mu setri rodice? Tohle prece neni nici povinnost. Pani pise, ze ma snacha spatnou minulost-tzn.kdo vi co od ni cekat? Ona si udelala dite s nekym (ten neplati alimenty, prarodice z jeho strany nefunguji), ale tady u nove tchyne si bude otvirat hubu? ![]()
Souhlasím s vámi, vy jste k tomu přišli jak slepí k houslím, že ona má dítě. Váš syn možná rozdíly mezi dětmi nedělá, vás ale ke stejnému postoji nutit nemůže. Ten kluk má snad svoje prarodiče od biologického otce, kteří jsou pro něj babi s dědou, včetně dárků. Takže bych se nenechala do něčeho vmanipulovat.
To mluvím jako někdo, kdo má taky dítě z předchozího vztahu, přivedla jsem ho k manželovým rodičům a nikdy mě ani nenapadlo, že by oni mému synovi měli něco dávat. Můj syn má dva biologické rodiče, 4 biologické prarodiče, jednoho milujícího nevlastního otce a jeho rodiče- to je pro něj „strejda“ a „teta“. Je to mnohem víc, než mají mnohé jiné děti…
Příspěvek upraven 09.11.20 v 08:25
Vzhledem k tomu, že děti jsou obě malé, dárky bych jim dávala stejně, ale kolik nasetrite peněz vlastními vnouceti je jen vaše věc. Požadavek od snachy bych považovala za drzsot, pro klid v rodine, bych ty peníze přestala posílát na jejich účet, ale sporila soukromě a vnukovi dala peníze až bude dospělý.. V rodine taky máme vlastní i nevlastní děti i vnoucata a takove nároky nikdo na nikoho nemá.
No dělat rozdíly mezi vlastním a nevlastním vnukem fakt není fér vůči těm klukům. Pokud nechcete nevlastnímu dávat peníze, tak je nedávejte ani vlastímu, nebo mu je spořte vedle a pak mu je nabídněte k 18.
Ale takhle okaté upřednostňování jednoho sourozence je hodně pitomé.
@Ou kdyby jste cetla poradne vedela by jste, ze darecky a to co predavaji osobne maji oba stejne - jen navic setri svemu vnukovi a to si tezko nejak deti uvedomuji
@markytka3 píše:nedělej že mě hlupáka, já tomu rozumím co si chtěla říct, neboj
tak, pro mene financne gramotne jinak - v 70. letech bylo 10tis. nekolik platu, v 90.letech tak 1-2, v 2020 mozna tak minimalni mzda, chapes?.. kdyz opomenu komodity, jejichz hodnota se odviji od technickeho vyvoje, tak pred 20ti lety se chodilo na menicko za 50-60 kc, dnes na tom samem miste kol 100-120 kc…Příspěvek upraven 09.11.20 v 08:26
Mně přijde fakt úsměvné, že někdo, kdo si pořídí děcko s nějakým hejhulou, který neplatí ani alimenty, má finanční požadavky na úplně cizí lidi. Místo, aby byl šťastný jak blecha, že tihle cizí lidé berou jeho děcko úplně normálně a dítě má fungující rodinu. Já patchworkovým rodinám normálně fandím, ale tahle snacha tvl, to bude dáreček.
@Pidulka1991 vsak o tom nemela vubec mluvit, mela zalozit malemu vnouceti ucet nebo sporeni a dat mu tam dle svych moznosti a pak v budoucnu za maturitu nebo v 18r. nebo kdy jindy.
Rodice ditete to zatim vubec nemuseli tusit.
Ja napíšu z pohledu toho nevlastního dítěte v rodině. Nevlastní babička byla jeden z nejhodnejsich lidi, co jsem kdy poznala. Přijala mě jako svou, hlídala mě, starala se o mě a nikdy v životě nedeľala rozdíl mezi svými biologickými vnoučaty a mnou. Chybí mi.
Souhlasím s vámi, navíc píšete, že máte ještě druhého malého syna, kterého musíte zajistit. Hmotné dárky by měly být zhruba stejné hodnoty, peníze jen pro vlastní vnouče.
Nedočítám diskuzi, ale podle mě to děláte dobře. Dárky a pozornost oběma, aby nevznikaly sourozenecké rozepře a žárlivost, spořit ale klidně jen vlastnímu. Jak zde padlo, ten nevlastní má také svého otce a babičky a dědy, kteří mu mohou peníze dávat (a možná i dávají - tím by pak by zase znevýhodněn ten vlastní vnuk) ![]()
Nečetla jsem všechny komentáře.
je to jednoduché- buď ho přijmete za svého a budete je oba dělit stejně nebo nepřijmete a dáte to jasně najevo a právem uděláte zlo v rodině.
I když to není krev vašeho syna, stejně ho bude vychovávat jako otec, zřejmě vás to dítě bude mít za babičku a dědečka a ano, mne by taky štvalo, když by se mezi dvěma dětmi dělaly takové rozdíly.
@Anonymní píše:
Dobré ráno vespolek. Jdu si pro radu a názor a zkušenost ostatních. S partnerem máme 2 děti. Malého synka a dospělého syna, který už s námi nežije. Syn si našel přítelkyni, která už má s předešlého vztahu dítě. Nezastírám, nadšení jsme nebyli (ne kvůli tomu, že má dítě, ale spíše kvůli její minulosti ale to není důležité), ale plně respektujeme jeho volbu, pokud je on šťastný, jsme automaticky i my. Před nedávnem se jim narodil syn - náš vnuk.A zde nastává náš problém. Rozhodli jsme se s chlapem, že v situacích vánoce/narozeniny nebudeme prckovi kupovat nějaké veledary, ale raději koupíme nějakou drobnost a dáme mu peníze. Víme, že má svůj účet a tak jsme si řekli o číslo. Mladý jsme s tím seznámili a nastal kámen úrazu. Syn přišel s tím, že snaše vadí, že jsme se rozhodli posílat peníze pouze vnukovi a jejímu synovi s předchozího vztahu jsme nikdy peníze ani nic nikdy nedali a nyní také ne. A že měříme oběma dětem jiným metrem. Ano, je pravda, že jsme mu peníze nikdy nedali, ale pokaždé, když jsme přijeli na návštěvu, přivezli jsme něco na zub atd., bez ohledu na to, že když přijedou oni k nám, nikdy prckovi nepřivezou nic (to nám nevadí)
Přiznám, že nás to vůbec nenapadlo a dost nad tím přemýšlím. Jak to vnímáte vy? Vím, že tu je spousta rodičů, co můžou být ve stejné situaci nebo mít zkušenost. Třeba mě přesvědčíte, že jsme opravdu nespravedlivý atd. Partner rovnou zaujmul stanovisko, „proč bych měl dotovat cizí dítě“ a já s ním svýmzpůsobem souhlasím. Rádi OBĚMA vnukům na vánoce koupíme nějakou hračku pod stromek, ale peníze poslat oběma se nám nechce. Řešíme jak s tímto naložit. Partner přišel s návrhem, že peníze vnukovi nebudeme posílat, ale budeme mu je spořit na nějakém z našich účtů a dostane je do ruky až bude dospělý.
prosím o názor, jak to funguje ve vašich rodinách. Jak vnímají prarodiče nevlastní děti? Celkově je to pro nás situace, kterou bysme chtěli pochopit, třeba opravdu to vnímáme špatně a je na čase změnit náš úhel pohledu. Díky a prosím o anonym, chodí mi sem rodina a toto si chceme vyřešit sami.
Já si našla muže se dvěma dětma. Máme spolu dceru. Na vánoce, narozky od mých rodiču dostáváme na všechny tři děti stejné peníze. A to jak od mé mamky, jejího muže, tak od tatky a jeho ženy. Dle mě děti za to nemohou. Moji rodiče jsou super. Holky přijali a mají je rády.
Tak já mám deti z předešlého vztahu. Nikdy by mě nenapadl po tchanovcich chtít peníze pro moje děti!
Dárky kupují všem.
Příspěvek upraven 09.11.20 v 08:43