Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ou píše:Život není fér, to bys měla jako psycholog nebo co to jsi vědět. Kdo si tohle uvědomí, žije se mu líp.
No dělat rozdíly mezi vlastním a nevlastním vnukem fakt není fér vůči těm klukům. Pokud nechcete nevlastnímu dávat peníze, tak je nedávejte ani vlastímu, nebo mu je spořte vedle a pak mu je nabídněte k 18.Ale takhle okaté upřednostňování jednoho sourozence je hodně pitomé.
@Kelsey máš pravdu, bohužel ne každého napadne, že si snacha bude nárokovat pro dítě, které není jejich… Někdy i pro své (spoření, hlídání, dárky, dovolené)
@Pidulka1991 píše:
nedělej že mě hlupáka, já tomu rozumím co si chtěla říct, nebojboha jeho proto jsem to přirovnal k Telce… Když někdo potřebuje být za každou cenu chytry
no napsala jsi to jak financni negramot, sorry, ale nejsem
tvuj starej, abych umela cist tve nevyrcene myslenky
… proc myslis, ze je tolik lidi ve financnim srabu? prave, ze uvazuji, tak jak jsi to napsala ty. i kdyz asi mysleno hyperbolou… penize se maji investovat, tocit a ne tlit 20let na ucte…
Příspěvek upraven 09.11.20 v 08:44
@Kriss Tina když vám to klapne, tak hezky, ale realita může být jiná
@markytka3 píše:
sporit ditku k jeho 18ti nam je nejvetsi blbost… vzhledem k inflaci… vlastni zkusenost- kdyz jsem se narodila, babicka mi zalozila knizku, kam dala na tu dobu dost vysokou castku (dvacetinu noveho auta), za 18 let to nebylo ani na poradnou pracku…Příspěvek upraven 09.11.20 v 07:57
Tak jistě, peníze ztrácejí na hodnotě, na druhou stranu ze samého stranu před infací nespořit nic a dítě vyslat do světa s holým zadkem je ještě větší blbost.
Já zase přemýšlím nad tím, že pokud první dítě má dvě babičky tak dávají ony něco pro druhé dítě? Tím myslím, babička která je pouze ze strany prvního dítěte. V tom případě by druhé dítě zase mělo miň, než to první…
Asi by se něco slušelo dát prvnímu dítěti, ale nedávala bych stejně.
Mi rodice memu nevlastnimu diteti nikdy nic nedali. Jen svemu vlastnimu vnouceti. Ale rodice manzelovy ex nasemu diteti taky nic nedavaji. Kazda babicka dava svemu vnouceti. A spolecna babicka dava obema. Za me je to tak naprosto v poradku. Nevlastni dite nikdy nebylo u mych rodicu a moje u nich. Deti uz jdou do puberty, takhle to funguje uz vic nez 10 let.
Váš syn si našel přítelkyni s tím, že ona má závazek z předchozího vztahu. A on je povinen to respektovat a měřit oběma dětem stejně. Vůbec ale nechápu proč vy, jakožto prarodiče, byste měli dotovat cizí dítě - jak správně okomentoval Vás partner. A takhle bych to synovi vysvětlila. Pokud se k oběma dětem chováte stejně, tak je to od Vás moc hezké, ale opravdu nevidím důvod, proč dávat peníze cizímu.
Navíc mi to od syna přijde jako pěkná drzost. V životě by mě nenapadlo si po rodičích nárokovat peníze nebo dary pro vlastní, natož pro cizí. V současnosti čekám první dítě a jsem moc ráda, že se na něj naši těší. A to bez ohledu na to, jestli od nich něco dostanu, nebo ne
@Anonymní píše:
Dobré ráno vespolek. Jdu si pro radu a názor a zkušenost ostatních. S partnerem máme 2 děti. Malého synka a dospělého syna, který už s námi nežije. Syn si našel přítelkyni, která už má s předešlého vztahu dítě. Nezastírám, nadšení jsme nebyli (ne kvůli tomu, že má dítě, ale spíše kvůli její minulosti ale to není důležité), ale plně respektujeme jeho volbu, pokud je on šťastný, jsme automaticky i my. Před nedávnem se jim narodil syn - náš vnuk.A zde nastává náš problém. Rozhodli jsme se s chlapem, že v situacích vánoce/narozeniny nebudeme prckovi kupovat nějaké veledary, ale raději koupíme nějakou drobnost a dáme mu peníze. Víme, že má svůj účet a tak jsme si řekli o číslo. Mladý jsme s tím seznámili a nastal kámen úrazu. Syn přišel s tím, že snaše vadí, že jsme se rozhodli posílat peníze pouze vnukovi a jejímu synovi s předchozího vztahu jsme nikdy peníze ani nic nikdy nedali a nyní také ne. A že měříme oběma dětem jiným metrem. Ano, je pravda, že jsme mu peníze nikdy nedali, ale pokaždé, když jsme přijeli na návštěvu, přivezli jsme něco na zub atd., bez ohledu na to, že když přijedou oni k nám, nikdy prckovi nepřivezou nic (to nám nevadí)
Přiznám, že nás to vůbec nenapadlo a dost nad tím přemýšlím. Jak to vnímáte vy? Vím, že tu je spousta rodičů, co můžou být ve stejné situaci nebo mít zkušenost. Třeba mě přesvědčíte, že jsme opravdu nespravedlivý atd. Partner rovnou zaujmul stanovisko, „proč bych měl dotovat cizí dítě“ a já s ním svýmzpůsobem souhlasím. Rádi OBĚMA vnukům na vánoce koupíme nějakou hračku pod stromek, ale peníze poslat oběma se nám nechce. Řešíme jak s tímto naložit. Partner přišel s návrhem, že peníze vnukovi nebudeme posílat, ale budeme mu je spořit na nějakém z našich účtů a dostane je do ruky až bude dospělý.
prosím o názor, jak to funguje ve vašich rodinách. Jak vnímají prarodiče nevlastní děti? Celkově je to pro nás situace, kterou bysme chtěli pochopit, třeba opravdu to vnímáme špatně a je na čase změnit náš úhel pohledu. Díky a prosím o anonym, chodí mi sem rodina a toto si chceme vyřešit sami.
Spíš než přístup váš mě zaráží přístup mladých. Váš syn hodil bezostyšně problém na svou ženu (že ona remcá, jemu to snad nevadí?) a že snacha má tendenci kritizovat váš celkem pochopitelný přístup k darům za vašimi zády. Asi bych se okamžitě naježila. Celá ta komunikace na tohle téma mezi mladými a vámi nezačala dobře.
Zakladatelko, přistupujete k tomu dobře. Krev není voda a nevidím jeden jediný důvod, proč sponzorovat „cizí“ dítě. Chováte se k němu hezky, dárky dostává, tak co by si mohli mladí přát víc. Však má svého biologického otce a prarodiče. To, že nefungují, je už úplně jiný příběh. A vaše snacha nebo potencionální snacha je pěkně vyčůraná. Dítě si pořídila s nespolehlivým chlapem a ještě se jí nelíbí, že nechcete dotovat její dítě. Nenažranost. Nevím, čeho se v životě dočkám, děti mám ráda všechny, potencionální nevlastní vnouče jsem ochotná rozmazlovat, ale jak se říká vocamcaď pocamcaď.
@ZuzaM píše:
Tak jistě, peníze ztrácejí na hodnotě, na druhou stranu ze samého stranu před infací nespořit nic a dítě vyslat do světa s holým zadkem je ještě větší blbost.
ale jsou i jine moznosti, pani pise, ze do 18ti max 50tis., neni lepsi ted se finsncne chivat tak, aby za 18 let sahla do penezenky a tech 50tis mu dala bo budou mit hodnotu tak jako dnes treba 10tis… navic, jako mlada rodina, bych ocenila dostat penize na ruku ihned… treba strcit penize synovi - na tady mate na plinky pro maleho, je to k tomu darku, co uz dostal pod stromecek…nebo mu rovnou „ty pleny strcit.“ ![]()
Příspěvek upraven 09.11.20 v 08:51
@Anonymní píše:
Já zase přemýšlím nad tím, že pokud první dítě má dvě babičky tak dávají ony něco pro druhé dítě? Tím myslím, babička která je pouze ze strany prvního dítěte. V tom případě by druhé dítě zase mělo miň, než to první…
Asi by se něco slušelo dát prvnímu dítěti, ale nedávala bych stejně.
Přesně, tohle mě taky napadlo. Jestli je snacha tak trochu vyčůránek, tak o tom možná ani zakladatelka vědět nemusí a nevlastní vnuk pak má klidně troje sponzorující rodiče, tomu říkám spravedlnost ![]()
@markytka3 píše:
ale jsou i jine moznosti, pani pise, ze do 18ti max 50tis., neni lepsi ted se finsncne chivat tak, aby za 18 let sahla do penezenky a tech 50tis mu dala bo budou mit hodnotu tak jako dnes treba 10tis… navic, jako mlada rodina, bych ocenila dostat penize na ruku ihned… treba strcit penize synovi - na tady mate na plinky pro maleho, je to k tomu darku, co uz dostal pod stromecek…nebo mu rovnou ty pleny strcit.
Tak za příspěvek na plínky si v dospělosti asi byt nekoupí. A abych v 18 letech svého dítěte mu mohla dát nějaký obnos, stejně budu muset šetřit, ani těch 50000,– najednou mu asi z platu nedám.
Od snachy mi to přijde jako drzost… Prarodiče ze strany jejího bývalého asi taky neposílají peníze tomu vnoučeti, co není jejich
Jako samozřejmě drobné dárky apod. dávat bez rozdílu, ale jinak má ten chlapec své vlastní prarodiče, ne? Pro klid v rodině bych mu ty peníze neposílala, ale spořila je zvlášť ![]()
@markytka3 píše:
no napsala jsi to jak financni negramot, sorry, ale nejsem
tvuj starej, abych umela cist tve nevyrcene myslenky… proc myslis, ze je tolik lidi ve financnim srabu? prave, ze uvazuji, tak jak jsi to napsala ty. i kdyz asi mysleno hyperbolou… penize se maji investovat, tocit a ne tlit 20let na ucte…Příspěvek upraven 09.11.20 v 08:44
Tak každý nemá na to, aby dítěti koupil byt, kde hodnota jen poroste. Já šla do světa s naspořenou nulou a co bych dala za „blbejch 20tisíc“, co by mi rodina naspořila, abych mohla alespoň to nejnutnější koupit naráz a né jeden měsíc sušák a utěrky, další měsíc nádobí nádobí..Inflace je sice svině, ale vlastní děti s holým zadkem do světa nepošlu, i kdyby to měly být pak už drobné..