Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Takže v 18 se kluk dozví, že jako sice se to hrálo na rodinu, ale brácha je přeci jen „víc“ rodina, jo? Aha. To bude příjemná situace určitě.
Snachu neřeším. Je drzost dělat si jakékoliv nároky. Ale na jejím místě bych s díky odmítla i dotaci pro „vlastní“ vnouče.
@Ou píše:
No dělat rozdíly mezi vlastním a nevlastním vnukem fakt není fér vůči těm klukům. Pokud nechcete nevlastnímu dávat peníze, tak je nedávejte ani vlastímu, nebo mu je spořte vedle a pak mu je nabídněte k 18.Ale takhle okaté upřednostňování jednoho sourozence je hodně pitomé.
a chapes, ze se jedna o dite, ktere bylo prizeneno do rodiny? me prijde pitome sporit diteti, ktere taky za 5 let ani nemusim videt… koukam, ze dnes opet nema sluzbu nase chytra OU, (OU je zkratka Obecny Uzivatel, kde se holky stridate, ze) ![]()
Jak už jsem psala, u nás si to nikdo nenárokuje. Navíc ani prarodiče manželova syna našim dětem neposílají nic. Moje mamka mu také nedává nic, ale my tam s ním nejezdime. Když jsme s ním jednou byli na Velikonoce, tak mu dala 500kc, protože tam byl a dávala to i našim dětem. Ale jinak ani nechceme aby mu posílala na narozeniny a Vánoce. Možná, pokud by s námi bydlel, tak by to bylo jinak, ale syn má i druhé prarodiče. Takže není nijak ochuzen. A jde už do puberty. Nepřijde mu, že by nebyl chtěný. To je pak naše věc. A my k němu přistupujeme naprosto stejně, možná dostává i víc, jak moje děti. Ale dáváme mu pocit, že je prostě na stejné úrovni. Tohle nemají dělat prarodiče, ale rodiče. Takže snacha je fakt nevycvalana i se synem.
Ale zase na druhou stranu to druhé dítě má možná nějakou další babičku z otcovi strany, která mu zase může dávat darky a peníze a bráchovi by těžko taky dávala, tak zohlednit treba i toto, jestli se druhy syn stýská s otcem a prarodiči ze strany otce
Pokud v osobnich setkáních neděláte rozdíly, jakože podle vasich slov asi ne, to by děti hodně mrzelo, tak peníze spořit jen vnukovi, ale asi bych mu je sporila raději u vás a dala v dospělosti
Nebo zakladatelka můžete dát mladým na výběr.
Buď budete spořit vlastnímu vnoučeti, nebo ani jednomu. A peníze budete spořit mladšímu synovi, nebo jen tak.
@neila píše:
Takže v 18 se kluk dozví, že jako sice se to hrálo na rodinu, ale brácha je přeci jen „víc“ rodina, jo? Aha. To bude příjemná situace určitě.Snachu neřeším. Je drzost dělat si jakékoliv nároky. Ale na jejím místě bych s díky odmítla i dotaci pro „vlastní“ vnouče.
ne, v 18ti chytre dite si jiz bude uvedomovat, rozdil mezi vlastnim a nevlastnim pribuznym. btw. ty beres darky resp. sporeni jako dotaci? tak to asi moc majetna nebudes.
@markytka3 píše:
no napsala jsi to jak financni negramot, sorry, ale nejsem
tvuj starej, abych umela cist tve nevyrcene myslenky… proc myslis, ze je tolik lidi ve financnim srabu? prave, ze uvazuji, tak jak jsi to napsala ty. i kdyz asi mysleno hyperbolou… penize se maji investovat, tocit a ne tlit 20let na ucte…Příspěvek upraven 09.11.20 v 08:44
Jenže to co píšeš ty je taky kravina… Pochopila bych kdyby zakladatelka psala. Mám 50 000 dám to na účet vnouckovi a dám mu to za 20 let… Ty peníze bude dávat postupně, může dát víc či min, investovat. může nasetrit 10 000 oni budou dělat dětem pokoj a prarodiče jim ty peníze můžou dát… Vtip s televizí byl, že i tenkrát před 30 lety bych si za těch 10 000 koupila tak max telku jako pred 10 lety co jsem to dostala, dřív se Prostě žilo jinak a na barák nebo byt bychom neměli. Kdyby ty prachy dostal do ruky můj táta, tak by je akorát propil, takhle jsem z toho aspoň něco měla…
@neila píše:
Takže v 18 se kluk dozví, že jako sice se to hrálo na rodinu, ale brácha je přeci jen „víc“ rodina, jo? Aha. To bude příjemná situace určitě.Snachu neřeším. Je drzost dělat si jakékoliv nároky. Ale na jejím místě bych s díky odmítla i dotaci pro „vlastní“ vnouče.
V 18 letech vnuka bůh ví, jestli snacha bude ještě na scéně. Čili mohou šetřit jakoby „pro nevlastní dítě“ a až podle situace uvidí, jak se s penězi naloží.
@neila píše:
Takže v 18 se kluk dozví, že jako sice se to hrálo na rodinu, ale brácha je přeci jen „víc“ rodina, jo? Aha. To bude příjemná situace určitě.
Ale on skutečně je „víc rodina“, proč dělat, že je to jinak?
Navíc v osmnácti už tohle snad bude v pohodě chápat, ne? A třeba taky dostane od svého biologického otce (nebo jeho rodičů) nějakou našetřenou částku a brácha ne ![]()
Co takhle situace, kdy se mladí rozvedou? Myslíte si, že otec vysoudí styk i s nevlastním synem? A pokud ano, bude ho vůbec vídat babi s dědou? ![]()
Jinak přijde mi, že neděláte nic špatného, zakladatelko. Jak už tu někdo zmínil, kdyby váš syn kluka adoptoval, bylo by to jiné. Takhle se vážně nakrásno může stát, že se za pár let rozejdou a vy už nevlastního vnuka neuvidíte. Je dobře, že se chováte tak, aby kluci neviděli rozdíly, ale zajistit si prvního syna bude muset snacha sama s pomocí vlastní rodiny a rodiny biologického tatínka. Není to ideální, ale tak to v patchworkových rodinách prostě bývá..
Tak ono to dite neni cizi, je to sourozenec vaseho vnuka.
U nas tchanovci berou vsechny deti stejne a ja si toho fakt vazim. Z pohledu tech deti - vsechny se citi rovnocenne.
@Netopirek píše:
Nebo zakladatelka můžete dát mladým na výběr.
Buď budete spořit vlastnímu vnoučeti, nebo ani jednomu. A peníze budete spořit mladšímu synovi, nebo jen tak.
Jj, pokud by je to natolik iritovalo, tak bych se na to vykašlala a sporila juniorovi. A tady se také ukazuje, jak oni jsou spravedliví. Ani mladšímu bráchovi nic neprivezou. Hlavně, abyste vy spořili i nevlastnímu vnoučeti…
@Pantalaimon píše:
Mně přijde fakt úsměvné, že někdo, kdo si pořídí děcko s nějakým hejhulou, který neplatí ani alimenty, má finanční požadavky na úplně cizí lidi. Místo, aby byl šťastný jak blecha, že tihle cizí lidé berou jeho děcko úplně normálně a dítě má fungující rodinu. Já patchworkovým rodinám normálně fandím, ale tahle snacha tvl, to bude dáreček.
souhlas… at je rada, ze ma chlapa, který to dite bere a prarodiče nechá, at si to dělají po svém…je to vyloženě drzost
@Pidulka1991 ale tady se nebavime o tve rodine… tve usudky ohledne financi vedou k tomu, ze v dnesni dobe by jste na dum nemeli, jak pises. me usudky o financich vedou k tomu, ze ja, i jako matka samozivitelka s dvema malyma detma, jsem si v dnesni dobe dum koupit mohla… a to je dle meho to podstatne. ty si mysli sve, ja taky, nemam potrebu nikoho predvedcovat, jen treba nekterym v teto diskusi dam namet k zamysleni ohledne toku financi ![]()
Po tomto příspěvku jsem šťastná za svou rodinu!!! Našla jsem si muže s dítětem, moje rodina ji hned přijala, obe naše děti měří stejnym metrem… Dotovat cizi dite nemusíš, ba dokonce mu nemusíš ani nic kupovat, ale pokud bude tvuj syn normální, doudam, že s tebou brzy, pretrha vztahy… Hlavne jak utocis na snahu, kvuli jeji minulosti. Brrrrrrrrr uplne me z tveho příspěvku mrazí a jr z nej evidentní, jak je nemas ráda, i kdyz se snazis to napsat slusne.