Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lucie_Sx píše:
Tak ono to dite neni cizi, je to sourozenec vaseho vnuka.
U nas tchanovci berou vsechny deti stejne a ja si toho fakt vazim. Z pohledu tech deti - vsechny se citi rovnocenne.
Jenže zakladatelka psala, že mezi nimi rozdíly nedělají, dávají oběma dárky i pozornost na návštěvách. Takže kluci se určitě rovnoceně cítí. Nějakých pár stovek měsíčně na spořícím účtu rozhodně minimálně 10 let chápat a vnímat nebudou.
@Lucie_Sx píše:
Tak ono to dite neni cizi, je to sourozenec vaseho vnuka.
U nas tchanovci berou vsechny deti stejne a ja si toho fakt vazim. Z pohledu tech deti - vsechny se citi rovnocenne.
ctes poradne? oni taky davaji detem stejne, jen chteji vlastnimu dat nejakou tu kacku naprilepsenou? nebo tvoji tchanovci taky spori nevlastnim vnukum?
Celou diskusi určitě přečtu. Co jsem zahlédla, tak možná půjdu proti proudu. Tady se asi nejedná o 200 Kč pod stromeček nebo narozeniny.
Nevlastní vnouče snad má své prarodiče. To by měli řešit tam. Čistě teoreticky může být ve výhodě nevlastní vnouče, protože teď má tři babičky, dědečky apod. Takže to nevlastní vlastně ve skutečnosti dostane víc. Drobný dárek bych rozhodně dala, ale větší částky rozhodně ne. Navíc je v režii dárce, koho a v jaké míře obdaruje. Není to povinnost. Však to nevlastní vnouče ani vědět nemusí…
@Anonymní píše:
Dobré ráno vespolek. Jdu si pro radu a názor a zkušenost ostatních. S partnerem máme 2 děti. Malého synka a dospělého syna, který už s námi nežije. Syn si našel přítelkyni, která už má s předešlého vztahu dítě. Nezastírám, nadšení jsme nebyli (ne kvůli tomu, že má dítě, ale spíše kvůli její minulosti ale to není důležité), ale plně respektujeme jeho volbu, pokud je on šťastný, jsme automaticky i my. Před nedávnem se jim narodil syn - náš vnuk.A zde nastává náš problém. Rozhodli jsme se s chlapem, že v situacích vánoce/narozeniny nebudeme prckovi kupovat nějaké veledary, ale raději koupíme nějakou drobnost a dáme mu peníze. Víme, že má svůj účet a tak jsme si řekli o číslo. Mladý jsme s tím seznámili a nastal kámen úrazu. Syn přišel s tím, že snaše vadí, že jsme se rozhodli posílat peníze pouze vnukovi a jejímu synovi s předchozího vztahu jsme nikdy peníze ani nic nikdy nedali a nyní také ne. A že měříme oběma dětem jiným metrem. Ano, je pravda, že jsme mu peníze nikdy nedali, ale pokaždé, když jsme přijeli na návštěvu, přivezli jsme něco na zub atd., bez ohledu na to, že když přijedou oni k nám, nikdy prckovi nepřivezou nic (to nám nevadí)
Přiznám, že nás to vůbec nenapadlo a dost nad tím přemýšlím. Jak to vnímáte vy? Vím, že tu je spousta rodičů, co můžou být ve stejné situaci nebo mít zkušenost. Třeba mě přesvědčíte, že jsme opravdu nespravedlivý atd. Partner rovnou zaujmul stanovisko, „proč bych měl dotovat cizí dítě“ a já s ním svýmzpůsobem souhlasím. Rádi OBĚMA vnukům na vánoce koupíme nějakou hračku pod stromek, ale peníze poslat oběma se nám nechce. Řešíme jak s tímto naložit. Partner přišel s návrhem, že peníze vnukovi nebudeme posílat, ale budeme mu je spořit na nějakém z našich účtů a dostane je do ruky až bude dospělý.
prosím o názor, jak to funguje ve vašich rodinách. Jak vnímají prarodiče nevlastní děti? Celkově je to pro nás situace, kterou bysme chtěli pochopit, třeba opravdu to vnímáme špatně a je na čase změnit náš úhel pohledu. Díky a prosím o anonym, chodí mi sem rodina a toto si chceme vyřešit sami.
Ja bych to udelala tak, ze bych vyclenila celkovou castku, co mohu venovat na vnoucata, napr. 2tis. a tu bych rozdelila treba 700kc jedno vnouce,700kc druhe vnouce a zbylych 600kc na vas sporici ucet, se kterym nalozite, dle vyvoje situace, az budou vnoucata dospela.
Příspěvek upraven 09.11.20 v 09:13
@Tejule píše:
Po tomto příspěvku jsem šťastná za svou rodinu!!! Našla jsem si muže s dítětem, moje rodina ji hned přijala, obe naše děti měří stejnym metrem… Dotovat cizi dite nemusíš, ba dokonce mu nemusíš ani nic kupovat, ale pokud bude tvuj syn normální, doudam, že s tebou brzy, pretrha vztahy… Hlavne jak utocis na snahu, kvuli jeji minulosti. Brrrrrrrrr uplne me z tveho příspěvku mrazí a jr z nej evidentní, jak je nemas ráda, i kdyz se snazis to napsat slusne.
A prarodice tveho prvniho ditete z otcovy strany spori tomu diteti co mas s novym partnerem?
Edit. Jo dite mel on, takze rodice jeho ex spori u tomu vasemu spolecnemu?
Příspěvek upraven 09.11.20 v 09:11
@Terodaktil píše:
@mackA159 tak at mu setri rodice? Tohle prece neni nici povinnost. Pani pise, ze ma snacha spatnou minulost-tzn.kdo vi co od ni cekat? Ona si udelala dite s nekym (ten neplati alimenty, prarodice z jeho strany nefunguji), ale tady u nove tchyne si bude otvirat hubu?
Psala jsem ze ty peníze mají spořit na svém účtu prarodiče. Tudíž za těch 16 let zřejmě pozná co je VNUK zač, co z něho vyroste. Teď patří k nim, a kdyby se rozešli, tak mu přece nic dávat nemusí. A upřímně, já kdybych byla v kůži toho ditete, tzv měla jen prarodiče od matky, protože od otce se nezajímají, bylo by mi líto že mě nebio babička nebere stejně jako mého sourozence. Peníze bych teď neposilala, protože jak píšeš co by kdyby. Nakonec je stejně rozhodnutí na nich, a zřejmě to zakladatelku svým způsobem žere když založila tohle téma.
@Simmcaa píše:
A prarodice tveho prvniho ditete z otcovy strany spori tomu diteti co mas s novym partnerem?
Vždyť sním nežije, tak proč by měli?
@Tejule píše:
Po tomto příspěvku jsem šťastná za svou rodinu!!! Našla jsem si muže s dítětem, moje rodina ji hned přijala, obe naše děti měří stejnym metrem… Dotovat cizi dite nemusíš, ba dokonce mu nemusíš ani nic kupovat, ale pokud bude tvuj syn normální, doudam, že s tebou brzy, pretrha vztahy… Hlavne jak utocis na snahu, kvuli jeji minulosti. Brrrrrrrrr uplne me z tveho příspěvku mrazí a jr z nej evidentní, jak je nemas ráda, i kdyz se snazis to napsat slusne.
tvoji rodice tomu diteti spori?
asi budes stejna vychc. andira, kdyz ti neprijde divne, ze snacha vyrukuje na prarodice, ze chce prachy i pro sveho syna… autorka ani nemusi nic spatneho o snade rikat… tohle mluvi za vse… ostatne, co kdyz za par let se syn rozvede, pak v zivote to dite neuvidi…
Taky myslím, že nejelegantnější řešení je vlastní spořící účet, na který pošlete dle svého uvážení a až budou kluci dospělí, můžete se sami rozhodnout, co s penězi uděláte. Zda je dáte napůl, jen jednomu, nebo třeba žádnému z nich a uděláte si pěknou dovču
Rodiče kluků to vědět nemusí vůbec a dárky dávejte dál tak, jak jste zvyklí.
Z pohledu, kdybych se ocitla ve vaší situaci, dávala bych oběma dětem stejně, vlastnímu i nevlastnímu i co se spoření týče, bych dala oběma, zvlášť když jeho biologická rodina moc nefunguje. Ovšem kdybych byla v pozici snachy, tak bych nevyžadovala aby ste mi platili na obě děti, ale nejspíš bych to nepřijala ani pro to jedno, aby se druhé později necítilo ošizené.
Rodiče mého partnera dávali dárky mému synovi jako svým vnoucatum. Kamarádka to ma stejne. Snachu nejspíš nemrzí částka, ale přístup k jejímu dítěti.
@mackA159 píše:
Vždyť sním nežije, tak proč by měli?
Takze jednomu diteti budou sporit troje prarodice a jednomu jen dva?
@neila píše:
Takže v 18 se kluk dozví, že jako sice se to hrálo na rodinu, ale brácha je přeci jen „víc“ rodina, jo? Aha. To bude příjemná situace určitě.Snachu neřeším. Je drzost dělat si jakékoliv nároky. Ale na jejím místě bych s díky odmítla i dotaci pro „vlastní“ vnouče.
Přesně, vidím to stejně. ![]()
@Simmcaa píše:
Takze jednomu diteti budou sporit troje prarodice a jednomu jen dva?
Prarodiče od otce na něj kašlou, nezajímají se.
@K82 píše:
Ja bych to udelala tak, ze bych vyclenila celkovou castku, co mohu venovat na vnoucata, napr. 2tis. a tu bych rozdelila treba 700kc jedno vnouce,700kc druhe vnouce a zbylych 600kc na vas sporici ucet, se kterym nalozite, dle vyvoje situace, az budou vnoucata dospela.Příspěvek upraven 09.11.20 v 09:13
hloupost, proc davat stranou nejake penize, ktere pouziji za 20 let s uplne jinou nominalni hodnotou
![]()