Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@janie1717 naštěstí musíš splnit spoustu podmínek. Dělat pěstouna není kšeft. Co těm dětem chceš předat za zkušenosti atd? A většinou se požadují úplné rodiny, nikoliv jednotlivci.
@janie1717 píše:
Dobrý den, je mi sice 18-náct, ale stejně bych se chtěla zeptat, zdali na to, abych mohla dělat Pěstounskou péči, musím mít nějaké vzdělání. Chci ji dělat hned jak se postavim na nohy. A právě proto se chci zeptat i na finance, abych dítě zvládala zabezpečit. Zní to jako bych to chtěla dělat pro peníze, ale tak to doopravdy není. Sama sem si prošla osm let dětským domovem a nebylo to jednoduché. Vim že každé dítě, co tam je a je jedno jakého je původu a jak se chová, stejně tu rodinu potřebuje. Právě proto chci alespoň některému z nich dopřát trochu lásky, zájmu a věnování se mu po dobu dospívání. Na peníze se ptám proto, protože to chci dělat profesionálně. A tak se chci zeptat, jak to probíhá (abych ho dostala do pěstounské péče). A co musím splňovat, abych se o mu mohla věnovat pořád. Najdu si práci na poloviční úvazek během toho, když bude ve škole. Samozřejmě nejsem uzavřená a naopak se klidně a ráda podelim o zkušenostech v dd. Předem děkuji.
no hele, v 18 tě asi nevezmou. Je k tomu potřeba nějaká zkušenost, pracovní (na plný úvazek), prostě životní.
Dělají se psychotesty, bude se posuzovat kde a jaké máš zázemí.
Profesionálně to tedy dělat nebudeš - jestliže chceš jedno dítě na déle. Profesionální pěstouni mají děti na chvilinku a ti musí být 100% vždy připraveni ukončit práci atd. Ty, pokud budeš mít dlouhodobě dítě budeš moct chodit do práce, podle mě vám poloviční úvazek stačit nebude (za dítě dostaneš 8000 měsíčně) takže budeš chodit normálně na plný úvazek.
Za mě (zkušenost v rodině) je těžké projít a ty prostě nemáš ty správné předpoklady - nemáš dobré rodinné zázemí (i to se posuzuje), jsi sama, nemáš zkušenosti s dětmi, nemáš práci… a na puberťáka stejně těžko dosáhneš, berou se děti minimálně o generaci mladší, takže tobě leda miminko, batole…
Navíc nemáš svoje děti, co když jednou budeš mít? A potom se jim na pěstounství vykašleš? Proto chtějí lidi co mají děti odrostlé (nejmladší by mělo být min. 7 let staré)
toť vše co mě ted napadlo. Chápu že to myslíš dobře ale podle mě a podle toho co jsem viděla, nemáš moc šanci.
@Tímeaaa Dělala pro peníze? A proč ne, Díte přeci také něco stojí. Plenky, jídlo..atd. Já se na rovinu přiznám: chtěla bych pěstounství, jako kamarádka - do péče jí dají miminko na půl roku. Ona se o něj stará a po půl roce, si přijde sociálka pro mrně a předá jej dál do domova, či k adopci. Kamaráda má 1-3 měsíce pauzu a pak zase se stará o další miminko. Má to jako práci. Také dostává zaplaceno. Tak proč ne… Jen vlastní nejmladší dítě musí mít nejmíň 9 let. Takže, to si ještě počkám
@sromulenka píše:??
@Tímeaaa Dělala pro peníze? A proč ne, Díte přeci také něco stojí. Plenky, jídlo..atd. Já se na rovinu přiznám: chtěla bych pěstounství, jako kamarádka - do péče jí dají miminko na půl roku. Ona se o něj stará a po půl roce, si přijde sociálka pro mrně a předá jej dál do domova, či k adopci. Kamaráda má 1-3 měsíce pauzu a pak zase se stará o další miminko. Má to jako práci. Také dostává zaplaceno. Tak proč ne… Jen vlastní nejmladší dítě musí mít nejmíň 9 let. Takže, to si ještě počkám
Když já jsem byla v Dd, tak takovéto děti tam jsou, ale dle mého názoru a mé zkušenosti jsou zvladatelní, když mají dostatek lásky a vidí zájem od pěst. rodičů. Toto chování, které vám ředitelka zdělila, je (jak říkám dle mého názoru a mé zkušenosti) odezvou toho, čím si prošli a čím prochází. Protože když je vice dětí dohromady a jednomu se zdá, že nemá dostatek pozornosti, tak (nevím jak ty pocity správně popsat) je mu smutno, cítí se sám a odstrčený. To je můj názor.
![]()
Ty blaho, me by to zlomilo srdce… kdyby mi toho broucka zase odebrali…
i kdybych s tim dopredu pocitala… vim, co to se mnou udelalo, kdyz jsme davali pryc 3mesicni kotatko, obulela jsem celej vecer
natoz dite.. ![]()
@janie1717 Čekají Tě psychotesty(ty jsou masakr), pak šetření sociální pracovnice, musíš mít příjem, zázemí, povrzení od zaměstnavatele, od lékaře a vyplňeno několik žádostí. Další je přípravka žadatelů o pěstounku/osvojení, s náma byly na přípravce dvě pani, které byly sami, bez manželů. Každopádně doporučuji se zeptat na SPOD na další info ![]()
Pracovat bys určitě nemohla, ale dávkami bys byla celkem slušně zajištěna. Přechodky mají 20.000 hrubého odměnu + příspěvek na úhradu potřeb dítěte + je-li dítě malé tak rodičák.
Dojdi si na ospod, podej „přihlášku“ a uvidíš, zda projdeš, nebo ne. Vlastní dítě není podmínkou a samo, že můžeš být samožadatelka.
@sromulenka píše:
Ježíš, já bych neměla srdce se dítěte zbavit jako králíka! Okamžitě bych si ho přivlastnila. Vždyt přece během půl roku už musejí vzniknout mezi pečovatelkou a dítětem citové vazby, taková práce by mě za peníze nestála. Co z toho že dostanu peníze za péči, když bych se potom babrala v tom, kde to dítě je, kdo si ho vzal a nakonec by mě bylo líto že ho nemám já sama? Hrozná představa!
@sromulenka píše:
Také o pěstounství nebo osvojení uvažuju, ale rozhodně bych neměla srdce ani žaludek na krátkodobé pěstounství… A chtít si tím vydělávat? Já bych ráda pomohla opuštěnému dítěti nebo dětem (sourozencům, aby mohli být spolu), ale přemýšlet o tom jako o snadném výdělku… To není práce, to je hyenismus
Jak k tomu příjdou ty děti, že sotva si zvyknou, tak jdou po půl roce zase jinam, to je hrozný šok a velká zátěž na psychiku… ![]()
Ahoj,
zrovna jsem ve fázi rozhodování, jestli jít do pěstounské péče na přechodnou dobu, načítám, co jde…
Jeden dotaz z těch nejjedodušších - myslíte, že by úřadům vadilo, že máme psa? ![]()
Tam jde o to, že si to dítě neberete za svoje, ale aby po přechodnou dobu, než se jeho situace vyřeší trvale, nemuselo být v děcáku, ale v domácím protředí. Jako byste se starala o dítě těžce nemocné kamarádky, taky byste nebyla hyena, pokud byste jí ho potom zas vrátila…
@LUCIPERKA-ddub píše:
Také o pěstounství nebo osvojení uvažuju, ale rozhodně bych neměla srdce ani žaludek na krátkodobé pěstounství… A chtít si tím vydělávat? Já bych ráda pomohla opuštěnému dítěti nebo dětem (sourozencům, aby mohli být spolu), ale přemýšlet o tom jako o snadném výdělku… To není práce, to je hyenismusJak k tomu příjdou ty děti, že sotva si zvyknou, tak jdou po půl roce zase jinam, to je hrozný šok a velká zátěž na psychiku…
ale to není o tom že chodí z rodiny do rodiny, ale právě je to na dobu než se vyřeší adopce nebo dlouhodobé pěstounství, je to náhrada kojeneckého ústavu a dětského domovu. Protože papírování trvá dlouho a je lepší když je dítě u rodiny než v ústavu. O tom je přechodné pěstounství ![]()
a je to právě o tom že dítěti poskytneš lásku a bezpečí než se najde jeho dlouhodobá rodina
tolik peněz je za to hlavně proto že takových pěstounů potřebují opravdu hodně (podle EU už bychom dávno neměli mít kojenecké ústav), a protože takový pěstoun musí být nonstop připravený příjmou dítě, zavolají ti v noci a dovezou ho. Musí být ochotní ukončit práci (ano, mohou normálně pracovat, jestliže nemají zrovna dítě) a jít se věnovat dítěti. Zároveň nemohou s dítětem na přechodnou dobu nikam jezdit, takže žádné dovolené. To finanční ohodnocení má svůj smysl. A věř mi, že někdo kdo by to dělal jenom pro peníze neprojde schvalováním ![]()
@MelisaMelisa Pes určitě nevadí, v papírech e na zvířátko ptají, ale nevidím problém ![]()
musíš mít svoje odrostlé dítě ne??
Určitě by ti ho nedali nejen kvůli věku. Spíš jim choď vypomáhat tam