Potahované dorty - volná diskuse

• Otevřená skupina

Recepty, triky, tipy, inspirace - vždyť dobrý dort potěší nejen dítě :)

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5100
11.2.11 21:11

Holky pomoooc!
Potahovaly jste některá fondánem? Já to mám v plánu zítra, ale když jsem ho dnes barvila, tak to bude asi pěkná pakárna – děsně se lepí. Podsypávat cukrem nebo jak? Díky za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
12.2.11 19:58

Ahoj, jj hodně podsypat cukrem a případně ještě zapracovat do fondánu. Fondán je na tohle fakt nejhorší a navíc mi vůbec nechutná, takže jsem ho zkusila jednou a naposled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
matta5
13.2.11 20:26

Ahoj, moc se mi líbí tvůj fialkový dort s kytičkami.Je jednoduchý a elegantní. Chystám se na svůj první dort. Něco podobného by se mi moc líbilo. Poradila bys mi, jak jsi udělala ten stříbřitý efekt a jak jsi dělala ty kytičky? Nevím, jestli třeba nestačí vykrájet nějaký tvary formičkama na cukroví…ale jak je pak dozdobit?Moc děkuju.

• Citovat
  • Upravit
11502
13.2.11 22:46

Díky, no určitě by šly růčo udělat, ale já na ně mám silikonovou formu: http://www.cukrar-shop.wbs.cz/…ly/38523.jpg a ten třpytivý efekt je diskotřpyt, ale koukala jsem, že ho v nabídce už nemají, jinak bych poslala taky odkaz. Orchidejky jsou dobarvené prachovými třpytivými barvami. Použila jsem vínovou, růžovou a zlatou, červený střed je gelovkou. Kdybys potřebovala nějak víc poradit, tak stačí napsat, můžeš i SZ a poradím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
14.2.11 11:13

Moc děkuju za odpověď. Pročetla jsem celou Vaši diskusi a musim říct, že jste mě nadchli :potlesk: Ráda bych začala nějakými kulatými potaženými dorty se zdobením. Už jsem nastudovala hmotu, korpusy i krémy a ještě bych moc ocenila rady ohledně barvení a jak dostáváte třeba na zelené lístečky k růžičkám otisk listu.Prachovými barvami se barví jen štětečkem, jako třeba šminkama :-)? Koukala jsem na různé formičky a to ať kytiček nebo třeba lasturek a ráda bych věděla, jak je pekně udělat, aby vypadaly jako živé :wink: Ja ještě jeden dotaz…jak nazdobím nějakým vzorem třeba pruh, kterým bych chtěla doledort začistit.Nějakým tiskátkem? Jsem úplný začátečník tak se omlouvám za přitroublé dotazy :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
14.2.11 13:48

matta5, úplně v pohodě. Tak barvení marcipánu, já si dělám domácí falešný marcipán a podle tohoto receptu: http://www.mimibazar.cz/recept.php?… sirup koupíš ve zdravé výživě a nebo můžeš dát med, ale s ním se hůř pracuje, takže doporučuju ten sirup, krom javorového jakýkoliv a nebo glukozu. Barví se nejlíp při samotném zpracovávání marcipánu, kdy si dáš na hromádku všechny suroviny a propracováváš. Barvím jak gelovkama, tak práškovejma barvama. Dokreslování na marcipán můžeš těmi gelovkami i prachovými barvami a je lepší je ředit v alkoholu - líh nebo vodka - rychleji zasychá a nerozpijí se jako u vody. A nebo prodávají přímo alkohol na to, ale myslím si že je to zbytečný.

Otisk listu, no na to formičky nemám a jednoduše buď kosticí a nebo nožem naznačím žilkování. Kostice jsou tohle: http://www.ceske-formicky.cz/?…

Z těch silikonových formiček jde marcipán krásně vyndat, ale musí se nechat trochu zatuhnout. Jinak co se týče mořských plodů a kytek, tak vypadají jako opravdové a nemusíš s nimi nic jinýho dělat, pak akorát dodekorovat. A nebo je způsob, kdy dekoruješ rovnou do té formičky, že dáš tenhle barevný kousek tam a další sem atd.

Začištění spodku dortu, můžeš to nechat tak jak to je a spodek marcipánu zastrčit pod dort - samozřejmě s tímto při ořezu musíš počítat, abys neořízla zase hodně a aby zastrčit šel. Potom můžeš udělat třeba jen pásek a nebo spletení 2 a více válečků jako to mám vidět u pláže, iglů a dortu z marschmallou. Potom můžeš třeba jeden váleček a protlačit do něj kosticí různý tvary, možností je fakt hodně. Existují taky krajky,kterou mam u toho fialkového dortíku http://www.cukrar-shop.wbs.cz/…-krajka.html pak existuje patchwork, kterým taky můžeš nazdobit. A nebo si pak vše udělat ručně, ale proč si přidělávat práci, když je plno vychytávek, i když teda jen pro domácí pečení se to nevyplatí, protože to stojí nemalé peníze. Ale fantazii se meze nekladou :palec: Snad jsem ti odpověděla na vše cos chtěla vědět, popř. se dál ptej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
14.2.11 13:57

Jo, ještě jsem chtěla - pod marcipán nikdy nesmí přijít šlehačkový nebo pudinkový krém! Mar. by tekl. Nejlepší je máslový krém a nebo nutelovomáslový, pak samotná nutela a hodně hustá marmeláda, ta ale v hodně slabé vrstvě a ty krémy taky nijak vysoké vrstvy. Na „vycpání“ a zakrytí velkých nerovností je nejlepší seříznutí a nebo punčovina, kterou uděláš spatláním korpusu s krémem, popř. marmeládou a rumem. Máslovopudinkový krém taky dát můžeš, ale pudink musí být hustý a 250ml pudinku (250ml mlíka a pud.prášek +cukr) na 1 máslo. Jinak do dortu můžeš dát jakýkoliv, ale pod potahovou hmotu ať už WI, K2, marcipán, fondán aj. ne. Jinak přeju hodně zdaru při práci :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
14.2.11 14:09

Teda ty jsi poklad :-D Jen mi ještě prozraď k tomu barvení. Když koupím třeba ty prachovky a budu chtít třeba dostínovat ty kytičky, tak taky smíchat s alkoholem a pak nanášíš čím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
14.2.11 14:18

já je nemíchám, namočím štěteček a teprve pak si ho „namočím“ do prachovky a nanáším, chce to ale víc druhů štětečků, mam jeden strašně uzounkej, ten je na detaily a na psaní a pak mam kulatej a placatej, kulatej používám na nevelký plochy a placatej na větší. A pak se ještě může barvit a stínovat na sucho a tím pádem bude i ta prachovka světlejší. Takže vlastně z jedný prachovky máš 2 barvy, světlou a tmavší. A stačí namočit jen špičku štětečku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
14.2.11 14:29

Tak a teď roupama nevim, co všechno nakoupit :lol: Moc ti děkuju za rady. Dostanu se nějak jednoduše k obrázkům tvých dortíků? Ráda bych se podívala, jestli ti to nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
14.2.11 14:36

Tady máš odkaz na album: https://www.emimino.cz/…tovani-4114/ chybí tam 2, můj úplně první, který byl celý krémový a ten poslední fialkový. Jinak nemáš zač :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
14.2.11 14:43

Krása, fakt moc děkuju. Utřídím myšlenky a vymyslim, čim začnu 8-o Doufám, že neskončim na tom, že se mi to nepovede ani potahnout :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
14.2.11 15:50

nejlíp se marcipán vyvaluje na silikonovym válu, že ho i dobře přeneseš na ten dortík a nemusíš tolik podsypávat, dá se říct, že téměř vůbec. A je lepší si marcipán vyválet na silnější plát, tak těch 4-5mm. Ze začátku to nebude asi nic moc, ale i já jsem neměla první dort dokonalý a na všech jsem viděla jen chyby, teď už vím nějaký ty triky a vychytávky, takže už je to lepší, ale vydrž a určitě se povede. Držim palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
14.2.11 20:45

Zkoušeli jste někdo na marcipánové tvary i jiné formičky než silikonové?
http://www.b-obchod.cz/ (sekce „Formy na odlévání a modelování“) Uvedené formičky jsou na sádrové odlitky, u některých píšou i na marcipán. Zajímalo by mne, zda jde z takových forem marcipán po schlazení dobře ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
14.2.11 21:02

To jsem nezkoušela a někde jsem četla, že je tam něco co vadí, ale už nevim co a kde jsem to četla. Jinak nemůžu posoudit jak to jde vyndat, silikon je pružný, takže se to krásně vyloupne, ale z plastových nevim, tam asi nemůžou být nějak složitý tvary, aby to šlo ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny