Potahované dorty - volná diskuse
- Otevřená skupina
Recepty, triky, tipy, inspirace - vždyť dobrý dort potěší nejen dítě :)
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (608)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Holky pomoooc!
Potahovaly jste některá fondánem? Já to mám v plánu zítra, ale když jsem ho dnes barvila, tak to bude asi pěkná pakárna – děsně se lepí. Podsypávat cukrem nebo jak? Díky za rady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, jj hodně podsypat cukrem a případně ještě zapracovat do fondánu. Fondán je na tohle fakt nejhorší a navíc mi vůbec nechutná, takže jsem ho zkusila jednou a naposled.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, moc se mi líbí tvůj fialkový dort s kytičkami.Je jednoduchý a elegantní. Chystám se na svůj první dort. Něco podobného by se mi moc líbilo. Poradila bys mi, jak jsi udělala ten stříbřitý efekt a jak jsi dělala ty kytičky? Nevím, jestli třeba nestačí vykrájet nějaký tvary formičkama na cukroví…ale jak je pak dozdobit?Moc děkuju.
- Citovat
- Upravit
Díky, no určitě by šly růčo udělat, ale já na ně mám silikonovou formu: http://www.cukrar-shop.wbs.cz/…ly/38523.jpg a ten třpytivý efekt je diskotřpyt, ale koukala jsem, že ho v nabídce už nemají, jinak bych poslala taky odkaz. Orchidejky jsou dobarvené prachovými třpytivými barvami. Použila jsem vínovou, růžovou a zlatou, červený střed je gelovkou. Kdybys potřebovala nějak víc poradit, tak stačí napsat, můžeš i SZ a poradím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moc děkuju za odpověď. Pročetla jsem celou Vaši diskusi a musim říct, že jste mě nadchli
Ráda bych začala nějakými kulatými potaženými dorty se zdobením. Už jsem nastudovala hmotu, korpusy i krémy a ještě bych moc ocenila rady ohledně barvení a jak dostáváte třeba na zelené lístečky k růžičkám otisk listu.Prachovými barvami se barví jen štětečkem, jako třeba šminkama
? Koukala jsem na různé formičky a to ať kytiček nebo třeba lasturek a ráda bych věděla, jak je pekně udělat, aby vypadaly jako živé
Ja ještě jeden dotaz…jak nazdobím nějakým vzorem třeba pruh, kterým bych chtěla doledort začistit.Nějakým tiskátkem? Jsem úplný začátečník tak se omlouvám za přitroublé dotazy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
matta5, úplně v pohodě. Tak barvení marcipánu, já si dělám domácí falešný marcipán a podle tohoto receptu: http://www.mimibazar.cz/recept.php?… sirup koupíš ve zdravé výživě a nebo můžeš dát med, ale s ním se hůř pracuje, takže doporučuju ten sirup, krom javorového jakýkoliv a nebo glukozu. Barví se nejlíp při samotném zpracovávání marcipánu, kdy si dáš na hromádku všechny suroviny a propracováváš. Barvím jak gelovkama, tak práškovejma barvama. Dokreslování na marcipán můžeš těmi gelovkami i prachovými barvami a je lepší je ředit v alkoholu - líh nebo vodka - rychleji zasychá a nerozpijí se jako u vody. A nebo prodávají přímo alkohol na to, ale myslím si že je to zbytečný.
Otisk listu, no na to formičky nemám a jednoduše buď kosticí a nebo nožem naznačím žilkování. Kostice jsou tohle: http://www.ceske-formicky.cz/?…
Z těch silikonových formiček jde marcipán krásně vyndat, ale musí se nechat trochu zatuhnout. Jinak co se týče mořských plodů a kytek, tak vypadají jako opravdové a nemusíš s nimi nic jinýho dělat, pak akorát dodekorovat. A nebo je způsob, kdy dekoruješ rovnou do té formičky, že dáš tenhle barevný kousek tam a další sem atd.
Začištění spodku dortu, můžeš to nechat tak jak to je a spodek marcipánu zastrčit pod dort - samozřejmě s tímto při ořezu musíš počítat, abys neořízla zase hodně a aby zastrčit šel. Potom můžeš udělat třeba jen pásek a nebo spletení 2 a více válečků jako to mám vidět u pláže, iglů a dortu z marschmallou. Potom můžeš třeba jeden váleček a protlačit do něj kosticí různý tvary, možností je fakt hodně. Existují taky krajky,kterou mam u toho fialkového dortíku http://www.cukrar-shop.wbs.cz/…-krajka.html pak existuje patchwork, kterým taky můžeš nazdobit. A nebo si pak vše udělat ručně, ale proč si přidělávat práci, když je plno vychytávek, i když teda jen pro domácí pečení se to nevyplatí, protože to stojí nemalé peníze. Ale fantazii se meze nekladou
Snad jsem ti odpověděla na vše cos chtěla vědět, popř. se dál ptej.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, ještě jsem chtěla - pod marcipán nikdy nesmí přijít šlehačkový nebo pudinkový krém! Mar. by tekl. Nejlepší je máslový krém a nebo nutelovomáslový, pak samotná nutela a hodně hustá marmeláda, ta ale v hodně slabé vrstvě a ty krémy taky nijak vysoké vrstvy. Na „vycpání“ a zakrytí velkých nerovností je nejlepší seříznutí a nebo punčovina, kterou uděláš spatláním korpusu s krémem, popř. marmeládou a rumem. Máslovopudinkový krém taky dát můžeš, ale pudink musí být hustý a 250ml pudinku (250ml mlíka a pud.prášek +cukr) na 1 máslo. Jinak do dortu můžeš dát jakýkoliv, ale pod potahovou hmotu ať už WI, K2, marcipán, fondán aj. ne. Jinak přeju hodně zdaru při práci ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teda ty jsi poklad
Jen mi ještě prozraď k tomu barvení. Když koupím třeba ty prachovky a budu chtít třeba dostínovat ty kytičky, tak taky smíchat s alkoholem a pak nanášíš čím?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
já je nemíchám, namočím štěteček a teprve pak si ho „namočím“ do prachovky a nanáším, chce to ale víc druhů štětečků, mam jeden strašně uzounkej, ten je na detaily a na psaní a pak mam kulatej a placatej, kulatej používám na nevelký plochy a placatej na větší. A pak se ještě může barvit a stínovat na sucho a tím pádem bude i ta prachovka světlejší. Takže vlastně z jedný prachovky máš 2 barvy, světlou a tmavší. A stačí namočit jen špičku štětečku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak a teď roupama nevim, co všechno nakoupit
Moc ti děkuju za rady. Dostanu se nějak jednoduše k obrázkům tvých dortíků? Ráda bych se podívala, jestli ti to nevadí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tady máš odkaz na album: https://www.emimino.cz/…tovani-4114/ chybí tam 2, můj úplně první, který byl celý krémový a ten poslední fialkový. Jinak nemáš zač ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Krása, fakt moc děkuju. Utřídím myšlenky a vymyslim, čim začnu
Doufám, že neskončim na tom, že se mi to nepovede ani potahnout ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nejlíp se marcipán vyvaluje na silikonovym válu, že ho i dobře přeneseš na ten dortík a nemusíš tolik podsypávat, dá se říct, že téměř vůbec. A je lepší si marcipán vyválet na silnější plát, tak těch 4-5mm. Ze začátku to nebude asi nic moc, ale i já jsem neměla první dort dokonalý a na všech jsem viděla jen chyby, teď už vím nějaký ty triky a vychytávky, takže už je to lepší, ale vydrž a určitě se povede. Držim palce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkoušeli jste někdo na marcipánové tvary i jiné formičky než silikonové?
http://www.b-obchod.cz/ (sekce „Formy na odlévání a modelování“) Uvedené formičky jsou na sádrové odlitky, u některých píšou i na marcipán. Zajímalo by mne, zda jde z takových forem marcipán po schlazení dobře ven.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To jsem nezkoušela a někde jsem četla, že je tam něco co vadí, ale už nevim co a kde jsem to četla. Jinak nemůžu posoudit jak to jde vyndat, silikon je pružný, takže se to krásně vyloupne, ale z plastových nevim, tam asi nemůžou být nějak složitý tvary, aby to šlo ven.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návštěvy uživatelů
- kubmaja02 , 8.12.24 12:50
- Emma24 , 31.3.23 17:42
- negra , 16.6.21 22:10
- 2424 , 15.1.21 19:20
- Olejnicka , 25.9.20 16:50
- Aduš8 , 23.6.20 12:02
- Karlíkovka , 21.1.20 07:27
- Matýsek21 , 11.4.19 14:19
- LadyLada , 24.2.19 14:03
- Ennny , 13.2.19 09:56
- Martasek001 , 14.7.18 20:01
- tedeira , 13.5.18 13:08
- Kattynka89 , 13.5.18 01:59
- Klopotkova , 15.2.18 22:14
- Marketa1976 , 15.1.18 00:33
Moderátor skupiny
Členové skupiny
Nové diskuze
Prvorodička: jak zvládnout Vánoce v...
- 4.6.26 08:05
- Snopy123
- 5
Slíbený náborový vojenský příspěvek?
- 4.6.26 07:46
- Hanča1234
- 3
Botox na pysku je v hitu?
- 4.6.26 07:38
- Klopotkova
- 7
Bersi chutná Vám? Po letech sem ochutnal...
- 4.6.26 06:43
- inkakřivák
- 6
Jezení papíru, dělám to od dětství, jak...
- 4.6.26 06:43
- lucynka25
- 3
Jenda nebo Honza
- 4.6.26 07:28
- Anonymní
- 26
Svědění hlavy u desetileté
- 4.6.26 06:49
- Havlova
- 16
Rozhodně si neužívám období malých dětí....
- 4.6.26 07:11
- Terezxx
- 28
Práce osobní asistentky u lidí s...
- 4.6.26 00:18
- Anonymní
- 2
Upřímnost u psychologa: Zkušenost se...
- 4.6.26 08:05
- Anonymní
- 28
Nové příspěvky