Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@My Melody píše:
Vite proc tak tezko prijimame informace, ktere jsou v rozporu s nasim presvedcenim? Protoze nas mozek se snazi „ekonomizovat“ energii, a kvuli preziti vytvoril mechanizmus zjednodusovani.
Priklad: okradl nas cernoch, mozek tuto skusenost zjednodusi na „cernosi jsou zlodeji“, aby jsme do budocna reagovali predvidave. Informace, ktere jsou v rozporu s nasim presvedcenim, mozek odmita, skratka setri energii. A proto, kdyz nam nekto bude vykladat, ze ne vsichni cernosi kradou, mozek tuhle informaci neprijme. *(Pokud mozek neprinutime „pracovat“, a treba pres empatii se vzijeme se do role cernocha, ktery nekrade, presto je ne nam bilag zlodeje, to je jedna z cest jak bourat stereotypni skratky).To same plati v pripade nevery. Mame skusenosti s neverou, nezazili jsme vztah, kde je kompatibilita, laska a pritazlivost a proto mame tendenci odmitat informaci, ze i takove monogamni a spokojene vztahy existuji.
ano, protoze jinak by se clovek musel zamyslet nad tim, proc jini maji verne partnery, jenom ja mam opakovane smulu a kazdy me podvadel. To a taky, kdyz uz si clovek udelala nejakou predstavu o tom, jak funguje svet, tak si nepreje, aby mu ji nekdo rozbil. Znamenalo by to, ze svetu rozumi vyrazne mene, nez si myslel, protoze tady se mylil, tak se mozna myli i v jinych vecech a to teda NEEEEEE, on se nemyli.
@Deneriss píše:
@terinka4444 a to manžel nikde nechodí jo? Je furt s tebou doma? Nejde nikdy pařit večer s chlapama na pivo, nejede třeba na hory lyžovat, nebo na vinobraní nebo já nevím pivní festival, koncert? Všude jste spolu jo?
muj nechodi skoro nikam, Samozrejme par krat do roka na nejakou akci jde. A ze by byl ten typ, ktery se necha na jednorazove akci uplne zlblnout nejakou zenstinou? Neni. Jednak pije velmi malo az skoro nic, takze mu nic nekali usudek a jednak muj manzel je moc zasadovy clovek, snubni prsten nosi s hrdosti a moralka by mu nedovolila ani na bokovku pomyslet.
A jinak. Ja byla v byvalych vztazich podvedena opakovane. Pokazde jsem to tusila, zenska intuice je silna a kdyz jsem podezreni mela, ukazalo se v kazdem pripade jako pravdive.
Co tim chci rict? Ze u meho manzela jsem ten pocit nikdy nemela. A ne, neni to tim, ze by byl manzel tak dobry herec. Prave naopak. Je to takovy roztomily typ nervaka, ze kdyz ma zalhat, zacne koktat, neni schopen se ti podivat do tvare a mele nesmysly. Je to dobrak od kosti, ma to v hlave velmi dobre srovnane a nevera v jeho zivote nema co pohledavat.
Dost jsem o tom premyslela a chapu, ze by to prip. nebyla vina moje a mych deti, takze clovek hned nechce brat detem rodinu, delit majetek atd., ale asi bych se nedokazala prenest pres krivdu, ze, mimo jine, penize, ktere patrily mym detem, byly vesele použity na milenku. A to nemyslim, ze bych byla extra narocna - dovolena v exotice treba. Ale kamaradka porad resila, ze ji na RD nezbyva, dokonce jednou potřebovala neco navic na jakysi ukon, co nehradi ZP (podotykam, ze pro dite) a proste manzel nemel, pritom zjistila, ze v tu dobu byl na luxus prodlouzenem vikendu v Parizi s nahradnici.
Tohle bych nedala. Prosim an.
@My Melody píše:
Vite proc tak tezko prijimame informace, ktere jsou v rozporu s nasim presvedcenim? Protoze nas mozek se snazi „ekonomizovat“ energii, a kvuli preziti vytvoril mechanizmus zjednodusovani.
Priklad: okradl nas cernoch, mozek tuto skusenost zjednodusi na „cernosi jsou zlodeji“, aby jsme do budocna reagovali predvidave. Informace, ktere jsou v rozporu s nasim presvedcenim, mozek odmita, skratka setri energii. A proto, kdyz nam nekto bude vykladat, ze ne vsichni cernosi kradou, mozek tuhle informaci neprijme. *(Pokud mozek neprinutime „pracovat“, a treba pres empatii se vzijeme se do role cernocha, ktery nekrade, presto je ne nam bilag zlodeje, to je jedna z cest jak bourat stereotypni skratky).To same plati v pripade nevery. Mame skusenosti s neverou, nezazili jsme vztah, kde je kompatibilita, laska a pritazlivost a proto mame tendenci odmitat informaci, ze i takove monogamni a spokojene vztahy existuji.
Hm, až na to, že já v týhle problematice nemam žádný zkušenosti.
Neni teda stereotyp spíš to, tvrdit, že pokud člověk zná význam slova vědět a jistota a upozorňuje na to, že některý věci vědět neni možný, tak vychází ze svý zkušenosti? To mi přijde navíc jako krajně hloupej stereotyp, stačí k tomu znát jen význami slov, netřeba zkušenost…
Příspěvek upraven 28.01.19 v 16:12
@Maiandra píše:
Já naopak nechápu, o čem koho a sebe pořád tak urputně přesvědčuješ ty. Na život a zejména na vztahy opravdu nelze vždy aplikovat takřka matematicky exaktní vyjádření a málokdo to tak dělá. Nevím, k čemu ti je, že někomu trvale vnucuješ, že si nemůže být jistý, zvlášť když se tím úplně míjíš s podstatou problematiky. Jistý je v životě nakonec jen to jedno, jistě, ale holt někdo má ke svému partnerovi naprostou důvěru. Že ty máš k tomu vyjádření nějaký konotace je tvoje věc a skoro bych řekla vlastní projekce čehosi, já v tom tady u nikoho žádnou namyšlenost nevidím, jenom tu důvěru. (namyšleně mi znělo jen to tvrzení, že pevná věc se nerozbije atd., implikující v důsledku, že na-li někdo pevný vztah, nevěru musí ustát; tohle tvrzení zní trochu arogantně co do povyšování vlastního vztahu nad jiné a absence náhledu na to, že jsou různé okolnosti různých nevěr v různých vztazích různých lidí)
Tobě přijde namyšlený, když někdo řekne, že si je jistej, jinýmu by přišlo vůči partnerovi urážlivé tvrdit, že si jistý nikdy být nemůže. Ostatně pokud někdo partnerovi řekne, že holt nemá vůči němu 100 % jistotu, že někde něco jednorázovýho nebylo, protože s ním pořád není, průměrnej jedinec to pochopí jako nedůvěru, nikoli snahu o exaktní vyjadřování.
Hnidopišíš a slovíčkaříš a promiň, ale už je to fakt plevelení původní diskuze a honění si vlastního trika nad užitou terminologií. Tak si tomu říkej jak chceš, to, jestli člověk říká, že partnerovi naprosto věří, nebo že si je jeho věrností jistej, je nakonec naprosto jedno a pravděpodobnost podvádění ani schopnost zvládnout odhaleno nevěru to beztak neovlivní a bolest z toho opravdu to, že si člověk předem říká, že nemůže mít 100% jistotu, nijak nezmírní.
Já nikoho nepřesvědčuju a nevnucuju. Ale upozurňuju na špatný používání slova vědět-to má nějakej svůj význam,kterej si každej jednotlivec nemůže libovolně posouvat. A pokud někdi trvá na tom,že ví něco,co VĚDĚT nemůže,je to prostě na hlavu a evidentně si tim léčí nějakej svůj mindrák.
Nechci nikomu kazit iluze, ale já taky myslela, že můj muž by nikdy, morálně by se mu to příčilo, miluje mě a nesrovnal by se se svým svědomím, kdyby zasunul jinde. A bum, sice nemá milenku, ale zjistila jsem, že vyhledává služby prostitutek. Což mi přijde snad jestě víc srabácký a ponižující než kdyby měl milenku. Ale taky jsem věděla, že se něco děje, akorát jsem nevěděla CO. No blbá náhoda a zjistila jsem to. Proto už nevěřím na „můj muž by nikdy…“ Pokud nemáš schopnost číst myšlenky, nikdy nevíš, co má ten druhý v hlavě.
@warita Co tim chci rict? Ze u meho manzela jsem ten pocit nikdy nemela. A ne, neni to tim, ze by byl manzel tak dobry herec. Prave naopak. Je to takovy roztomily typ nervaka, ze kdyz ma zalhat, zacne koktat, neni schopen se ti podivat do tvare a mele nesmysly. Je to dobrak od kosti, ma to v hlave velmi dobre srovnane a nevera v jeho zivote nema co pohledavat.
Mam doma uplne stejneho
takze abych tu damy uspokojila…ano, ja svemu manzelovi verim na 100%, ze mi neverny nebyl a nema potrebu ani byt…oba jsme typ, ze kdyz jednoho neco stve, tak si sedneme a vsechno si vyrikame. V tomhle vidim strasnou vyhodu, ze jsme oba takovi a nesnasime neco neresit
navic presne jak zaznelo…manzel absolutne neumi lhat (i kdyz jde o prekvapko), znam ho moc dobre a tak vzdy vim, ze se neco chysta
ale presne tohle na nem miluju, ze je tak pruhlednej
jinak prilezitosti by mel nespocetne ![]()
@terien píše:
Vaše věrné manželství vám ze srdce přeju, ale netvrd nám, že za 25 let neměl tvůj manžel příležitost ti zahnoutto opravdu zní trapně urputně. Že ji třeba nevyužil je věc druhá.
hele, pokud jako příležitost berete to, že jede něco pracovně zařídit, nebo jede nakoupit, nebo jede s dětmi někam, nebo jde na pokec s kamarády, kdy nepije, protože jede autem a vrací se domů, nebo jede za klientem, pak jistě, pak měl příležitost jednorázového sexu někde. S nějakou ženou, co se zrovna nachomýtla kolem. Což je prostě absurdní, nevěřím tomu, že se takhle děje byť jednorázový úlet. Nebo ještě další varianta, protože já jsem na rozdíl od něj ucouraná a jsem to já, kdo odjíždí mimo domov, pak by si nějakou mohl brát sem tam k nám domů, k dětem. To je taky úlet. Takže jasně, nějakou příležitost bychom jistě vymysleli, zrovna teď vezl děti do školy, vrátí se tak nějak přesně za t dobu, co trvá cesta tam a cesta zpět. Tak možná po cestě. Za 25 let měl jistě spoustu takových příležitostí na nějaké jednorázové zasouložení kdesi s kýmsi. Střízlivý. Jako proč by to kde dělal? Prostě je to absurdní. A evidentně zbytečné vysvětlovat.
@terien píše:
Jenže to, co tu píše je z logiky věci nesmysl a pak to působí, jako by o tom přesvědčovala spíš sama sebeproč to takhle šíleně hrotit? Prostě svému muži věří a hotovo, já svému taky věřím a nepotřebuju to okecávat milionem nesmyslů jakože za 25 let nebyl nikdy sám
vždyť z něj dělá úplnýho joudu s přiděleným dozorem.
já jsem nenapsala, že nebyl nikde sám. Já jsem napsala, že nemá příležitosti. 2hodin denně 365 dnů v roce jsi psala ty, já ti na to odpověděla chechtajícím smajlíkem. To už nemůžeš myslet ani vážně. A příležitost k sexu prostě nejsou běžné situace, které běžně žiješ. To už jste paranoidní, pokud všude vidíte nějakou příležitost k nějaké rychlé bokovce. A ano, na dovolené jezdíme spolu, lyžovat světe div se, jezdíme spolu. Na welness pobyty jaký údiv, jezdíme spolu. Máme přátelé, světe div se nerozdělené, takže se stýkáme společně, dokonce na to máme prostory, nejen my, na mejdany, takže chlapi plkají spolu, my ženské spolu, ale tak nějak na jednom pozemku, když se jede na hory, jede se parta přátel, opět světe div se spolu. Když je v práci, má ji doma. Takže příležitosti nemá a nevyhledává. „příležitosti“ jistě má, ale je to prostě absurdní. Že nemá příležitosti bylo myšleno přesně to, že nechodí do zaměstnání do kolektivu, kde by trávil celý den s někým jiným, nejezdí sám na týden na hory s kýmsi a rodina mu nesedí doma, nejezdíme zvlášť na dovolenou, my dokonce ani bez dětí, nemáme tu potřebu. Nenavštěvuje naše kamarádky sám, držíme zlaté pravidlo spokojeného manželského života naší tchyně a to nenavštěvovat sám přátelé opačného pohlaví, buď s manželkou, nebo opět manželský pár. Ale prostě evidentně zbytečné to tady vysvětlovat. Takže „příležitosti má“ Právě se vrátil ze školy, po cestě nazpět jistě mohl ohnout někoho, kdo šel po chodníku a zvládnout rychlovku. A odpoledne na tréninku to taky zvládne.
@e-Surfařka píše:
Tak můj třeba beze mne nebo dětí taky v podstatě nikam takhle nechodí (vlastně na všechny akce chodíme spolu,zvlášť max.třeba 2× do roka),ale pořád chodí do práce…Takže ať si člověk namlouvá co chce,prostě o druhym nemá přesnej přehled.
no vidíš a můj muž ještě ani nechodí do práce. Respektive jinak, máme firmu, společnou, kterou jsme po škole spolu dva vybudovali a řídíme ji spolu a to tak, že z domu. Respektive z našeho pozemku, kancelář a ateliéry jsou vedle domu na bydlení, takže když je v práci a já se flákám, vidím na něj z okna, když se chci dívat. Takže o čem se tu bavíme? Jo pravda,začali jsme spolu chodit ještě na školách a vzhledem k tomu, že je straší, tak jsme nechodili spolu ano do stejné třídy ani do stejné školy Jo a pak byl ještě na vojně, to jsem ho chudáka taky neměla pod dohledem.
Tak a teď jdu za ním do kanclu trošku popracovat, páč na něj koukám z okna obýváku a vaří kafe. Tak hezký věrný den všem.
Zakladatelko promiň, že jsme ti zmršili diskuzi. Doufám, že budeš mít dneska trošku lepší den.
@sirikit píše:
@veria Jo takhle. To beru jako nadsázku a snahu ze všech sil něco dokázat nevěřící veřejnosti.
Ani bych se na to na Terinčině místě nevyprdla, je mi fuk, co si veřejnost myslí.
Proč svůj vztah obhajovat? Nebude kvalitnější, pokud v jeho kvalitu kromě mě uvěří ještě pár lidí navíc na diskuzním fóru.
Za sebe pevně doufám, že má pravdu, protože těm čistým věrným vztahům fakt fandím - když už já sama jsem to start-cíl čistý udržet nedokázala.
Jo, už se na to vyprdnu.Máš pravdu.
@terinka4444 píše:
já jsem nenapsala, že nebyl nikde sám. Já jsem napsala, že nemá příležitosti. 2hodin denně 365 dnů v roce jsi psala ty, já ti na to odpověděla chechtajícím smajlíkem. To už nemůžeš myslet ani vážně. A příležitost k sexu prostě nejsou běžné situace, které běžně žiješ. To už jste paranoidní, pokud všude vidíte nějakou příležitost k nějaké rychlé bokovce. A ano, na dovolené jezdíme spolu, lyžovat světe div se, jezdíme spolu. Na welness pobyty jaký údiv, jezdíme spolu. Máme přátelé, světe div se nerozdělené, takže se stýkáme společně, dokonce na to máme prostory, nejen my, na mejdany, takže chlapi plkají spolu, my ženské spolu, ale tak nějak na jednom pozemku, když se jede na hory, jede se parta přátel, opět světe div se spolu. Když je v práci, má ji doma. Takže příležitosti nemá a nevyhledává. „příležitosti“ jistě má, ale je to prostě absurdní. Že nemá příležitosti bylo myšleno přesně to, že nechodí do zaměstnání do kolektivu, kde by trávil celý den s někým jiným, nejezdí sám na týden na hory s kýmsi a rodina mu nesedí doma, nejezdíme zvlášť na dovolenou, my dokonce ani bez dětí, nemáme tu potřebu. Nenavštěvuje naše kamarádky sám, držíme zlaté pravidlo spokojeného manželského života naší tchyně a to nenavštěvovat sám přátelé opačného pohlaví, buď s manželkou, nebo opět manželský pár. Ale prostě evidentně zbytečné to tady vysvětlovat. Takže „příležitosti má“ Právě se vrátil ze školy, po cestě nazpět jistě mohl ohnout někoho, kdo šel po chodníku a zvládnout rychlovku. A odpoledne na tréninku to taky zvládne.
Asi sis spetla uživatelky
a jo, přesně tyhle příležitosti jsem myslela. Divila by ses kolik lidí je využije, takže každému to tak absurdní nepřipadá. Příležitosti na sex právě jsou ty běžné situace které žiješ, není to o pronajatém hotelu a soukromé vířivce. Což ovšem neznamená, že je každý využije samozřejmě.
Taky jsem žila v té iluzi, že by mi manžel nikdy nedokázal být nevěrný. Vydrželo to 13 let. Je to taky typ, který neumí moc lhát ani se přetvařovat, takže jsem na to poměrně brzy přišla. Indicie byly jasné - hlídal si mobil, více času trávil sprchováním, uklidil si v autě, což normálně nedělá, co chvíli byl duchem nepřítomný, najednou musel mnohem více času trávit v práci, a to i o víkendech atd. Chvíli jsem mu to věřila, protože je podnikatel, tam se na pracovní dobu nehraje, ale když se bezdůvodně na mě i syna začal utrhovat, všechno, co jsem udělala nebo uvařila, bylo najednou špatné a dokonce si sám koupil i nějaké hadříky, což bylo dříve absolutně nemyslitelné, nechtěl se se mnou vůbec bavit, bylo to jasné. Měla jsem celou tu dobu pocit, že se něco děje, pak že mi lže a vůbec, choval se jinak než dřív. A když jsem se ho na rovinu zeptala, zda je v tom ženská, zalhal, že ne, ale viděla jsem na něm, jak znejistěl, byla to vteřina sekundy, kdy zaváhal s odpovědí a já cítila, že mi kecá.
A jak tu někdo radil, aby zakladatelka nepátrala, to je blbost, čím dřív odhalí pravdu, tím dřív s tím může začít něco dělat. Protože čím déle bude čekat, tím větší bude citová angažovanost jejího manžela u případné milenky, které se pak bude daleko hůře zbavovat.
Vztah i po nevěře může fungovat dál, ale je třeba, aby na něm pracovali oba. Je jiný, ale tím nechci říct, že je vše ztraceno, ano, je tu ztráta důvěry, se kterou je nutné se vyrovnat, což není vůbec jednoduché, chce to čas a třeba i pomoc odborníka. A pokud by to nešlo, možnost rozvodu je tu vždy, tak proč se alespoň nepokusit o nápravu, pokud ta možnost a vůle tady z obou stran je.