Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@AngelikaO To nevím, najít se mi to nepovedlo, ale je dost dobře možné, že to vychází z nového občanského zákoníku.
@AngelikaO píše:
@AngelLilly Fakt masakr..zajimalo by me, kdo to navrhl a schvalil..uz me ty ku.vy ve vladu zacinaji stvat..
ve vlade jsou ku.vy, zato lidi, co si nasekaji dluhy a neplati jsou OK
@zelenaprisera píše:
To je taky pravda, za 6 let se snad něco splatit dá ne, nebo je ted moderní neplatit ![]()
Exekutoři jsou…
zlatí komunisti jak říká děda. Dali bydlení, práci a těd je člověk většinou na ulici a bez práce!!! A hlavně v dluhách!!
U nás je to jeden z hlavních důvodů, proč sme se s chlapem nevzali
aby byl aspoň jeden z nás „čistej“ (pokud bych si jako manželka žádala např. o půjčku, tak bych musela dokladovat i manžela) v době před tímhle zpropadeným zákonem, a s tím novým už tuplem žádná svatba nebude - ne dříve než v roce 2017 ![]()
Jak je psáno, prorodinný zákon jak stehno. Už se nikdo jen tak vdávat nebude, aby ho náhodou za x let nekousl do zadku nějaký stokrát zapomenutý dluh toho druhého ![]()
Je to prostě lobby exekutorských úřadů, podle mě, prostě už neměli jak z věřitelů vytřískat peníze, tak prosadili tohle, aby mohli skočit po manželce. Parchanti si to zařídí jinak, a tohle semele jen ty „obyčejné“ lidi ![]()
Prosím tě, a ty k tomu máš nějaké podklady, na základě čeho to udělali? Odkazují se na konkrétní právní předpis, na konkrétní paragraf?
Asi bych naklusala za právníkem (co už má nastudovaný NOZ) a honem se radila, za 1000 Kč by mi to stálo.
Všechny změny „propagované“ na netu odkazují spíš na to, že NOZ rozšiřuje výjimky dluhů, které nebudou součástí SJM (třeba http://www.integracentrum.cz/…-manzelu-107) Že bys naopak odpovídala za dluhy před manželstvím jsem nenašla.
Jako exekutoři zkoušej, co můžou, to, že něco udělali neznamená, že jsou zcela v právu. Jediná rada je teď asi zjistit informace a bránit se, patrně soudní cestou za pomoci právníka.
Sice bohužel radu nemám, ale o tomhle novým zákone jsem slyšela, a je strašnej, já jako doufám, že ho zase zruší, jak něco takového vůbec mohli schválit? hlava mi to nebere. t už se fakt lidi nebudou brát vůbec. my s přítelem nemáme dluhy ani jeden, a manželé nejsme, takže se nás to netýká, ale hýbe mi to žlučí pěkně, už jen za ty oběti téhle debility, jako je zakladatelka ![]()
Na ty tzv. „proti rodinné“ zákony, jste měli myslet, když jste si ty dluhy vy nebo vaše drahé polovičky dělali, navíc to není zdaleka tak jednoduché jak si to tu vykládáte, jo jestli si někdo myslel že se pojede tzv. na tu „čistou“ polovičku a u té druhé se dluhy pěkně nechají vyhnít, tak jsem rád že se tomu konečně udělá přítrž.
Zakladatelko
Pokud
To mi nerikej ze jen tak dojde exekutor. obstavi ucet, dum…
mozna by to chtelo dluhy platit a ne na to s*at… ach ta financni gramotnost
@zelenaprisera píše:
Asi tak ![]()
@hBod píše:
Na ty tzv. „proti rodinné“ zákony, jste měli myslet, když jste si ty dluhy vy nebo vaše drahé polovičky dělali, navíc to není zdaleka tak jednoduché jak si to tu vykládáte, jo jestli si někdo myslel že se pojede tzv. na tu „čistou“ polovičku a u té druhé se dluhy pěkně nechají vyhnít, tak jsem rád že se tomu konečně udělá přítrž.
Horší je, když ty dluhy seká manžel tajně s manželka o tom ani neví. Kdyby to bylo po novu, je mamka bez baráku, který s tím manželem ani nevybudovala. Takhle ho stále má - teda už ho mám já, aby po něm náhodou nešli.
@AngelikaO píše:
@AngelLilly Fakt masakr..zajimalo by me, kdo to navrhl a schvalil..uz me ty ku.vy ve vladu zacinaji stvat..
a proč jako? jen proto, že z dlužníka nebylo možné dostat prachy a teď je? Trochu přemýšlej. Normální člověk svoje závazky splácí a nemá s tímto problém. Bojí se jen xindlové ![]()
Oni totiž lidi nepochopili, že půjčky jsou jen pro bohatý, když jsem chudá, nebudu přece platit ještě víc…
Tak nejdřív se přiznám, že do zákona jsem nekoukala, protože z toho množství paragrafů v NOZ mám osypky, takže v něm hledám, jen když není zbytí. ale podle tohohle článku ze stránek exekutorské komory mi to přijde fér:
http://www.ekcr.cz/…e-23-12-2013?w=
z něj vyplývá, že za dluhy před manželstvím druhý z manželů neručí, nicméně dlužník se už nemůže spoléhat na to, že díky SJM je jeho dluh prakticky nedobytný. staré dluhy se budou platit i ze SJM a to i v případě, že se dlužník pokusí věřitele občůrat a majetek si v manželství rozdělit tak, aby pokud možno nic neměl. na rozdělí SJM se nebude v tomto případě brát ohled, dluh se ovšem bude brát jenom z jeho podílu (nebo z podílu, který by měl, kdyby ke zúžení SJM nedošlo). no, sice netuším, jak to bude fungovat v praxi, to mi přijde funkční, pokud má člověk jenom jeden dluh, jakmile se jich postupně vynořuje víc, tak nevím, aby v tom nebyl guláš
ale aspoň něco. i staré dluhy se platit musí a nevím, proč by o ně věřitel měl přijít jenom proto, že se dlužník oženil/vdala.
veškeré i předmanželské dluhy druhého z manželů zaplacené celým svým majetkem (tedy nejenom podílem SJM, ale celým SJM a dokonce i majetkem, který není v SJM) na sebe druhý z manželů bude brát jenom v případě insolvence a společného oddlužení manželů. to mi přijde fér, jedná se o dobrovolný krok a pokud se druhý z manželů rozhodne tomu prvnímu pomoct k „čistotě“, tak ať je to pořádné. už takhle se při oddlužení k věřitelům dostane jenom část dluhů.
naopak podle toho článku by měla být ochrana pro toho z manželů, kdo dluhy neseká. pokud projeví nesouhlas s dluhy, o kterých nevěděl, neměly by se uspokojovat i z jeho části SJM. i když tedy upřímně jsem zvědavá, jak rohle bude fungovat v praxi
doteď platilo něco obdobného o sekání dluhů nad obvyklé poměry bez vědomí druhého z manželů a pokud vím, zas až tak úplně moc to nefungovalo
i když na druhé straně určitě je lehčí prokázat, že jsem o dluhu nevěděl (nejsem pod ním podepsanej), než že se jednalo o částku nad naše obvyklé poměry.
Zakon ktery je podle me totalni silenost a masakr, pro jistotu se lidi brat nebudou
na se muzu spolehnout, ze dluhy nikde nemam ale vo kdyz treba partner ma a ja o nich nebudu vedet, vezmu si ho a po svatbe k nam naklusou pravnici??? Takze ne jen ze z novomanzela se vyklube lhar a podvodnik coz je samo o sobe pro me treba dost tezke ale jeste bych bojovala s exekutorama kterym bych musela slozite dokazovat co je a co neni moje atd :/ fakt prefektni situace. Za to lichva a lichvarske uroky jsou statem nakrasne tolerovane a zakonem schvalene
nechapu
Ps.: rozhodne nesouhlasim s tim aby nekdo dluhy neplatil a v pripade ze je neplati tak samozrejme at postihnuty je, to je logicke ale nerozumim tomu proc bych ja mela platit za to ze si napr. Drahy udela douhy k kterych ja nebudu nic vedet a pak mi exekutor sebere to co mam??? A jeste budu platit exekutorovi vydaje a kdesi cosi??? Uz jen pri te predsta e se mi chce zvracet ![]()