Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@hBod píše:
V normálně fungujícím manželství si lidé za zády neberou půjčky a už vůbec ne od „lichvářů“!!!.Když na něco nemám, tak si nato nepůjčuji, nebudou exekuce ani lichváři, je to otázka nabídky a poptávky, kolem exekucí panují spousty fám a mýtů. Pro mě jediná ospraveditelná „půjčka“ je hypotéka a ta taky není pro každého, ještě se dá uvažovat nad lesingem.
Senioři jsou kapitola sama pro sebe…
Vždycky slyším není z čeho šetřit, pak jde k nebankovní instituci, půjčí dvacet a vrátím pětačtiřicet
![]()
![]()
na víc už po téhle diskuzi nemám sílu ![]()
@radkka píše:
Všechno je o dokazování, kdyby někdo přišel, že si mu zabila babičku, tak bys asi nebyla spokojená, kdyby policii stačilo jeho tvrzení… Tohle je to samé, vžij se do role věřitele, on přece svoje peníze právem chce zpátky a lidi to ochcávají převedením majetku na někoho jiného, tím pádem z nich nikdo nic nedostane, obzvlášt, když by pak manželka hopsala doma kolem exekutora a u všeho mu řekla, že to koupila ona, ale důkaz na to neměla.
Převedeno na stejnou logiku - to exekutor by měl dokazovat, že věci jsou skutečně dlužníka.
Možná to zakladatelka už ví, ale v tom článku, na který odkazovala tuším sagina (http://www.novinky.cz/…ekutora.html) je i naznačené řešení, nebo spíš možnost zmírnění zakladatelčiny situace:
" Nový občanský zákoník sice umožňuje omezit rozsah postižení společného majetku, ale pouze tehdy, když druhý z manželů neprodleně poté, co se o dluhu partnera dozví, informuje věřitele, že dluh vznikl proti jeho vůli. "
@Knihomyš ano, tato možnost tu je, ale jedná se o dluhy, o kterých druhý z manželů nevěděl, pokud se tedy nepletu. Přiznám se, že tohle si uplně přesně nepamatuji a zákon u sebe momentálně nemám.
@Anonymní píše:
Proč myslíš? Manžel byl dneska u právničky a ta mu řekla, že to je jediné řešení + manžel si udělá pokud mu to schválí na sebe insolvenci.
Klid byste měla až 3 roky po rozvodu.
@slavuska1 píše:
jo, ale do SJM by neměly patřit věci, které měl 1 z manželů už před svatboujako tím že si někoho vezmu, tak mu automaticky věnuju polovinu peněz a majetku, který jsem za předchozí léta těžce střádal?
Věci nabyté před manželstvím nebo dědictví do SJM nespadají.
@blecha72 píše:
Věci nabyté před manželstvím nebo dědictví do SJM nespadají.
aha. já to právě pochopila tak, že uzavřením manželství mu dáváš půlku svého majetku.
@ivunak píše:
Ještě mně napadá jedna možnost. Kdybych zjistila, že manžel měl před manželstvím dluhy nebo je nadělal v manželství a já o jsem o nich nevěděla, tak bych hned jak bych se o nich dověděla, převedla veškerý podíl na majetku třeba na někoho z rodičů, stejně tak bych si nechala založit účty někým důvěryhodným s dispozičním právem na mně ( nebyla bych majitel ) a na ně bych si uložila svoje peníze.
Jasně, ať věřitelé dostanou zpátky svoje peníze, ale nemůžou při tom okrádat lidi, kteří za druhých dluhy nemůžou. A v některých případech to teda zlodějna je, a stát není schopen tyto lichvářský úroky zákonem zatrhnout. není prostě zájem udělat z ČR právní stát.
Tento postup je napadnutelný jako účelový. Vztahuje se na něj 3letá promlčecí lhůta.
@slavuska1 píše:
aha. já to právě pochopila tak, že uzavřením manželství mu dáváš půlku svého majetku.
SJM zahrnuje majetek získaný za manželství (kromě dědictví). Běžně je bezpodílové. Lidé jako zakladatelka se domluvili na rozdělení SJM- aktiva byla napsána na ni, pasiva na dlužícího manžela. Manžel si tudíž mohl užívat pohodlného života, aniž by řádně plnil své závazky. Papírově nic nevlastnil. Nový OZ má účelově uzavřeným SJM zamezit.
@blecha72 To je rozhodně správná myšlenka, ale ještě jak to bude fungovat v praxi… aby to zas nebyl druhý extrém.
@j.a.n.i1 píše:
@blecha72 To je rozhodně správná myšlenka, ale ještě jak to bude fungovat v praxi… aby to zas nebyl druhý extrém.
Mám zato, že to postihne jen „malé ryby“. Kdo potřebuje odklonit miliony, cestu si najde.
@ivunak píše:
A to jak? Pokud si neschovám fakturu se jménem (ne účet) ke každé prkotině co mám, tak jak to dokážu? To aby si lidi pořizovali archivy na doklady na věci, které za manželství nashromáždí…
Ty to děláš? Já v normálně fungující manželství po záruce doklady vyhazuju.
no, já ty doklady schovám spolu se záručákem a návodem k použití a vyhazuji až společně s věcí, když doslouží a rozhodně ne kvůli případným exekucím, ale protože jsem tak byla naučená z domova ![]()
jinak ne všechny dluhy jsou z půjček od lichvářů - třeba můj exmanžel je podnikatel a věčně z lidí tahal peníze přes soudy a i exekutory
dělá ve stavebnictví, takže tam nešlo o pár korun, ale nezaplacená částka byla vždycky v řádu desítek až stovek tisíců - vždycky stejný scénář, záloha (zálohy) zaplacené, doplatek nedoplacený… nicméně mzdy zaměstnancům, materiál dodavatelům a daně státu se zaplatit musely, nemluvě o tom, že i firma má nějaké náklady na vlastní provoz
no, ne vždy zbylo na zaplacení všeho, takže i můj ex se dostával do prodlení s platbami, takže i s exekutory máme zkušenosti. a já si nemůžu stěžovat, nikdy se nestalo, že by jen tak vběhli k nám domů (= sídlo firmy), ale vždycky akceptovali snahu se domluvit na zaplacení. to nejhorší byl zablokovaný účet. ono je to logický - pokud člověk platí, je to pro ně jednodušší, než zabavovat majetek, který se pak musí vydražit. zas ale je jasný, že ty navrhované splátky nesmí trvat roky.
@sagina píše:
no, já ty doklady schovám spolu se záručákem a návodem k použití a vyhazuji až společně s věcí, když doslouží a rozhodně ne kvůli případným exekucím, ale protože jsem tak byla naučená z domova
Já jsem na tom stejně, naši měli taky fungující manželství a doklady se prostě schovávali společně s návodem a vším všudy… a zase toho nebylo a není tolik aby se na to v domácnosti nedala vyhradit skříňka na šanon a tam to dávat. Naprosto jednoduché. ![]()