Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@j.a.n.i1 Já to dávala jako příklad toho, že prostě nestačí něčí tvrzení, že se všechno musí dokázat, neřešila jsem, jestli to dokazuje škůdce nebo poškozený ![]()
Já mám pocit, že by ji neměli brát v žádném případě, že se to považuje za základní vybavení nutné pro život (což prostě v dnešní době běžná pračka a lednice je), ale ono tohle bohužel vždy závisí na posouzení exekutora, případně jak moc se bráníš u soudu…
@radkka píše:
Ale ono, jak jinak by si to dokazovala? Mě ted jen napadlo, že kdyby měl doma dlužník dokazovat, co koupil a co ne, tak by z něj asi exekutro nevymlátil nicMožná si sedim na vedení, ale vzhledem k nutné ochraně věřitele a ne dlužníka mě žádná jiná varianta nenapadá
No proč má věřitel mít větší ochranu než já… když já nejsem ten dlužník.
Kor třeba když vezmeme dospělé dítě, které už nebydlí doma (ale stále tam má trvalé bydliště) nadělá dluhy a rodiče musí dokazovat, že jsou věci jejich… což je situace, kdy se ná předpokládat, že jejich opravdu jsou.
Rozvod nepomůže!!! Můj ex si nadělal dluhy ještě před manželstvím- nevěděla jsem o nich. Udělal si i dluhy v manželství, o kterých jsem taky nevěděla. No a rok po rozvodu jsem měla zablokovaný účet, barák,… Podala jsem odvolání, poslala žádost o zrušení exekuce, stížnost na exekutorskou komoru a ministerstvo spravedlnosti. U soudu mi pak bylo řečeno, že za manželovo dluhy zodpovídám ještě tři roky po rozvodu…
No naštěstí jsem měla hodně dobrého právníka a musela jsem dokazovat i jak dlouho s manželem nebydlím (byli jsme manželé, ale pak už jsme spolu nebydleli), dokonce i chtěli mít u soudu sociální pracovnici, kterou jsem měla když jsem žádala abych měla syna v péči. No bylo to běhání a stresy na dva roky než se to vše vyřešilo… Naštěstí tři roky od rozvodu už uběhly, tak snad se už nemusím bát.
@j.a.n.i1 Ty jsi chránění, máš možnost dokázat, že to manželovi nepatří, věřitel taky musí dokázat, že mu někdo dluží, ne jen říct, že např. fandovi půjčil 200 000Kč, když na to nemá důkaz ani svědky, tak je to jeho problém a nikdo se s ním bavit nebude. Stejně tak tvůj problém je, že sis neschovala doklad.
musíš se na to koukat z víc stran, ne jen z té své.
@radkka píše:
@j.a.n.i1 Ty jsi chránění, máš možnost dokázat, že to manželovi nepatří, věřitel taky musí dokázat, že mu někdo dluží, ne jen říct, že např. fandovi půjčil 200 000Kč, když na to nemá důkaz ani svědky, tak je to jeho problém a nikdo se s ním bavit nebude. Stejně tak tvůj problém je, že sis neschovala doklad.musíš se na to koukat z víc stran, ne jen z té své.
Ale exekutorovi stačí prohlásit, že tyhle věci jsou dlužníka a nic dokazovat nemusí… to je ten nepoměr. Prostě exekutor (potažmo věřitel) by měl mít povinost prokázat, že je relevantní důvod se domnívat, že ty věci jsou jeho a teprve pak majitel dokazovat, že tomu tak není… ale to, že se někdo občas někde vyskytuje důvod není.
@Anonymní píše:
Rozvod nepomůže!!! Můj ex si nadělal dluhy ještě před manželstvím- nevěděla jsem o nich. Udělal si i dluhy v manželství, o kterých jsem taky nevěděla. No a rok po rozvodu jsem měla zablokovaný účet, barák,… Podala jsem odvolání, poslala žádost o zrušení exekuce, stížnost na exekutorskou komoru a ministerstvo spravedlnosti. U soudu mi pak bylo řečeno, že za manželovo dluhy zodpovídám ještě tři roky po rozvodu…![]()
![]()
![]()
![]()
No naštěstí jsem měla hodně dobrého právníka a musela jsem dokazovat i jak dlouho s manželem nebydlím (byli jsme manželé, ale pak už jsme spolu nebydleli), dokonce i chtěli mít u soudu sociální pracovnici, kterou jsem měla když jsem žádala abych měla syna v péči. No bylo to běhání a stresy na dva roky než se to vše vyřešilo… Naštěstí tři roky od rozvodu už uběhly, tak snad se už nemusím bát.
tak to je taky síla
chápu dluhy v manželství, ty my, ale nemáme, já se ted´budu bránit, kvůli těm jeho minulým dluhům a musím dokázat, za co jsem si koupila určité věci, odvolání jsme poslali kvůli domu, že ho mám ve výlučném vlastnictví a že jsem si na to vzala stavebko, které jsem měla už i za svobodna, ale pak jsem ho měla i nějakou dobu i v manželství a to by mohli počítat, jako sjm.
@j.a.n.i1 ale pokud někdo žije v bytě kde exekutor zabavuje majetek tak už tím že tam ta dotyčná osoba žije tak má exekutor relevantní důvod se domníva že ten majetek je jeho nebo ne?
@Anonymní píše:
tak to je taky sílachápu dluhy v manželství, ty my, ale nemáme, já se ted´budu bránit, kvůli těm jeho minulým dluhům a musím dokázat, za co jsem si koupila určité věci, odvolání jsme poslali kvůli domu, že ho mám ve výlučném vlastnictví a že jsem si na to vzala stavebko, které jsem měla už i za svobodna, ale pak jsem ho měla i nějakou dobu i v manželství a to by mohli počítat, jako sjm.
Ano, to co přišlo na stavebko v době trvání manželství se bere jako SJM (tedy ono se to právnicky jmenuje jinak, ale v principu), tedy půlka z těchto příspěvků je vlastně manžela, ale jak tohle řešit prakticky, to nemám moc představu… jako jo, je mi jasný, jak to řešit při rozvodu, to se prostě vyučtuje k danému datu a je jasno, ale jak tohle řešit průběžně, to si fakt představit nedokážu ![]()
@anickadomnik píše:
@j.a.n.i1 ale pokud někdo žije v bytě kde exekutor zabavuje majetek tak už tím že tam ta dotyčná osoba žije tak má exekutor relevantní důvod se domníva že ten majetek je jeho nebo ne?
A je relevantní se domnívat, že všechno je toho dlužníka a ten druný tam nemá vůbec nic?
@j.a.n.i1 Je vidět, že se ti do toho nechce, ale představ si, že si věřitel, který z někoho léta mámí své peníze a dlužník se ti směje do ksichtu, protože není relevantní si myslet, že ten movitý majetek je jen dlužníka a nemovitý je zúžen na manželku ![]()
@Anonymní píše:
tak to je taky sílachápu dluhy v manželství, ty my, ale nemáme, já se ted´budu bránit, kvůli těm jeho minulým dluhům a musím dokázat, za co jsem si koupila určité věci, odvolání jsme poslali kvůli domu, že ho mám ve výlučném vlastnictví a že jsem si na to vzala stavebko, které jsem měla už i za svobodna, ale pak jsem ho měla i nějakou dobu i v manželství a to by mohli počítat, jako sjm.
On měl taky před manželstvím a ty v manželství co si udělal, tak to už jsme spolu dva roky nebydleli ani se nestýkali nic… Proto jsem u toho soudu musela mít tu sociálku. Protože žádost o svěření syna do péče jsem podávala hned jak jsem se od něj odstěhovala a ona byla u nás. Tak tam musela vypovídat, že u nás byla a že v tý době už jsem žila sama se synem a manžel bydlel úplně jinde.
@radkka Ale já jsem o zúžení nic nepsala, respektive jsem psala, že je správné, že se k němu nepříhlíží, pouze nesouhlasím s tím, aby bylo celé důkazní břemeno na partnerovi/rodičách…
A když to vezmu do důsledků, tak takovýhle dlužník se ti bude smát dál, protože není nic nednoduššího než aby byli všechny účty psané na manželku, protože tihle lidé to ví předem a tedy se na to připraví… na rozdíl od těch poctivých, které to pak postihne.
@j.a.n.i1 tomu se teď právě předejde, i když bude vše psané na manželku tak polovinu může exekutor zabavit což mi přijde zcela ok