Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@sagina
Pokud si někoho beru a vím, že má dluhy, tak doteď byla možnost předmanželskou smlouvou upravit to, že za dluhy před manželstvím neručím. Proč taky, moje minulost to snad není. To už teď nebude, prostě po několika letech vyplave nějaký dluh jednoho z manželů vzniklý i před manželstvím a pokud nebude platit dlužník, hrábnou po manželovi - manželce. To mně přijde jako největší sviňárna ![]()
@slavuska1 píše:
jo, ale do SJM by neměly patřit věci, které měl 1 z manželů už před svatboujako tím že si někoho vezmu, tak mu automaticky věnuju polovinu peněz a majetku, který jsem za předchozí léta těžce střádal?
no, však ty tam nepatří
takové věci jsou jenom jednoho z manželů
a to se týká i dluhů - ten jeden z manželů si ten dluh platí pouze ze svého podílu
nebo jako myslíš, že předmanželské dluhy se manželstvím automaticky měly smazat, předmaželský barák sbourat a předmanželské auto odvézt na vrakoviště?
@ivunak píše:
@sagina
Pokud si někoho beru a vím, že má dluhy, tak doteď byla možnost předmanželskou smlouvou upravit to, že za dluhy před manželstvím neručím. Proč taky, moje minulost to snad není. To už teď nebude, prostě po několika letech vyplave nějaký dluh jednoho z manželů vzniklý i před manželstvím a pokud nebude platit dlužník, hrábnou po manželovi - manželce. To mně přijde jako největší sviňárna
ale za předmanželské dluhy druhého manžela neručíš ani teď
zákon v tomto případě rozděluje SJM jako třeba při rozvodu a postihuje jenom část, která patří dlužníkovi. co je na tom špatně, že si dlužník má zaplatit svůj dluh? ![]()
@sagina
nevím, jestli to dobře chápeš. Teď budeš ručit i za dluhy vzniklé před manželství, přečti si toto:
http://www.novinky.cz/…ekutora.html
Ano, dnes neručíš za předmanželské dluhy, což je logický, ale od teď budeš…
To je zase pekny novy zakon v CR. Ze uz me to ale vubec neprekvapuje
@ivunak píše:
@sagina
nevím, jestli to dobře chápeš. Teď budeš ručit i za dluhy vzniklé před manželství, přečti si toto: Ano, dnes neručíš za předmanželské dluhy, což je logický, ale od teď budeš…
ne, JÁ neručím za dluhy vzniklé před manželstvím. ale nově je možné je splácet z dlužníkova podílu na SJM (to dřív prakticky nešlo, protože ten majetek byl i nedlužníka). přečti si par. § 732 Občanského zákoníku:
Vznikl-li dluh jen jednoho z manželů proti vůli druhého manžela, který nesouhlas projevil vůči věřiteli bez zbytečného odkladu poté, co se o dluhu dozvěděl, může být společné jmění postiženo jen do výše, již by představoval podíl dlužníka, kdyby bylo společné jmění zrušeno a vypořádáno podle § 742. To platí i v případě povinnosti manžela plnit výživné nebo jde-li o dluh z protiprávního činu jen jednoho z manželů nebo v případě, že dluh jen jednoho z manželů vznikl ještě před uzavřením manželství.
@ivunak Tak ono je otázka, zda za ně ručíš nebo ne… podle mě za ně neručíš, ale mohou se splácet ze SJM, což mi přijde logické, protože SJM je z logiky věci společné, tedy jsou to stejně tvoje peníze jako manžela a tedy není důvod, proč by se to z nich splácet nemělo ![]()
Tedy nemohou ti na základě manžela dluhů sebrat majetek, který si měla před vstupem do manželství, ten do SJM nepatří, ale ten co vznikl za trvání manželství už ano - ten už společný je.
Pravda tímto postrádá rozdělení SJM smysl, na druhou stranu, pokud nechci mít společný majetek, tak se neberu, nemohu čerpat pouze výhody manželství a veškeré nevýhody jedním papírem zrušit.
Jinak do toho zákona jsem koukla, protože stejný výklad jsem našla i na stránkách Exekutorské komory, tak jsem si to radši chtěla přečíst na vlastní oči přímo u zdroje.
Než já to stvořím tak to @sagina má a i s okzy na paragrafy
akorát tedy je fakt, že se bude blbě průběžně určovat ten podíl…
Tak muzu se zeptat?
Dam priklad: Chlap bude mit pred svatbou dluuhy 400 000. Prodaji nam byt v hodnote 800 000 a vezmou si z toho polovinu na jeho dluh. Co ten zbytek pri rozvodu? To bude porad spolecne jmeni a pujde to na pul a nebo se bude prihlizet na to, ze on uz svoji pulku mel na dluh a me to zbyde cele?
Tak například my máme předmanželskou smlouvu, a to proto, že manžel má hypotéku na dům, který je logicky jeho a splácí ji. Doteď jsem mohla být klidná, že v případě, že on ani teoreticky já nebudu z důvodu tíživé situace splácet, že mně zůstanou k dispozici např. bankovní účty, které mám založené už před manželstvím. Tudíž jsou a byly pouze moje. Ale teď, jestli to dobře chápu ( podle zakladatelky),tak by mně sebrali peníze, které jsem na nich měla už před manželstvím, aby se splácela hypotéka na věc, která taky není moje?? ![]()
Od začátku působnosti NOZ se fakt bavim
Nic ve zlém, ale než začnete vyvolávat paniku, přečtěte si zákon…
zrovna na téhle části nevidím nic špatného.
@ivunak píše:
Doteď jsem mohla být klidná, že v případě, že on ani teoreticky já nebudu z důvodu tíživé situace splácet, že mně zůstanou k dispozici např. bankovní účty, které mám založené už před manželstvím. Tudíž jsou a byly pouze moje.
A za dobu manželství ti na ně žádné peníze nepřišly?
Ne, spíš jsem si něco vybrala. Tím pádem tam byly pohyby. Prostě jak bude někdo třeba po 20-ti letech manželství dokazovat, že tam byla určitá částka to teda nevím.
Vůbec se mně to nelíbí, dluhy by měl platit dlužník a je věcí těch, co mu půjčují, aby si ho prověřili a ne aby se věřitelé hojili na lidech kolem něj. K čemu to povede je snad jasný, dlužník na sebe nabalí další lidi, kteří se ocitnou bez prostředků. Fakt skvělý, český zákony vždycky ve všem poškozují nevinný a poctivý lidi. ![]()