Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Když někdo píše, že druhý zapomněl na narozeniny, tak přemýšlím, jak to u nich funguje? Očekáváš dárek? Nebo uděláš oslavu a i tak ti nic nedá? ![]()
Spousta žen má představu že jejich partner je má činit šťastnými, že má telepaticko-empaticky vědět co jim chybi. Tuhle vlastnost většinou chlapy nemají nebo maji v mnohem menší míře. A různé povzdechy, dlouhé pohledy a nasranost žen bagatelizují protože oni to tak prostě nepožívají. Mmch otázka pro zakladatelku, ty mu dárky kupuješ, zajímáš se, mluvíš o svých potřebách? Nebo jsi rezignovala, což je možná pochopitelne, ale on to pak bere jako normální stav, což je taky pochopitelně. Nedávno tu jedna v podobné situaci psala, že byla na terapii a terapeut se jí právě ptal na to co ona teda dělá pro manžela, jak ona projevuje lasku. Tak se jako že divila co by ona měla dělat, že jako existuje, že se stará o děti a tak. Terapeut jí řekl že to je fajn ale to jsem se neptal. Tak jí to taky trochu otevřeno oči.
Kdysi se tomu říkalo, že ji pálí dobré bydlo. Jestli tomu rozumím, tak chlap se stará o všechno včetně úklidu, ona trpí (a dělá mu ze života peklo).
Tak zakladatelko, takhle to skoro nikdo nemá. Většina ženskejch se musí docela otáčet a rozhodně nečeká, že se chlap bude kromě celé domácnosti ještě kompletně starat o její duševní blaho. Rodina v pořádku, sex OK, opustit tě nechce, tak co ještě chceš? Modré z nebe? Jak se podle tebe pozná, že jsi pro něj důležitá? Podle srdíček, co ti přes den pošle? Nechci nikoho urážet, ale dnes by se tomu asi řeklo zpovykaná slepice. Moje rada: Opusť chlapa i dítě. Nic lepšího pro ně nemůžeš udělat. Po krátkém smutku si oba oddechnou.
proč by si dítko mělo oddychnout hrdinný anonyme? ![]()
Kdysi taky vztahy úplně o něčem jiném
Sex v pořádku?
No někdo má hodně nízké nároky
Napsala, že její muž funguje prakticky, ale chybí jí vztah, pozornost, citová blízkost.
A to je zcela oprávněný a lidský pocit.
To, že se muž stará o domácnost a dítě, není náhrada za blízkost, zájem a lásku.
To je základní spolupráce, ne emocionální partnerství.
To, že ji chybí teplo a vzájemnost, neznamená, že je zpovykaná.
A tenhle komentář je docela krutý, útočný.
@Oudzej píše: Více
Spousta chlapů si zase myslí, že vztah znamená sex a servis a to je tak vše
@Keyllah
Protože s věčně trpící matkou se tomu dítěti asi nežije nejlíp. Neměla zakladatelka převzít už dávno odpovědnost za svoji duševní pohodu? Já tyhle typy důvěrně znám. Celý život pouze dumají o tom, že by mohli mít víc pozornosti, lepší zážitky, mnohem víc obdivu. A nezáleží jim na nikom a ničem jiném, ani na dětech. Možná je to útočný příspěvek, ale zakladatelka opravdu působí dojmem bolestínské opomíjené chudinky. Nebo absolutního sobce. Podle toho, jak to kdo čte. A podle toho se také liší příspěvky.
převzít zodpovědnost za to, že si chlap nevzpomene na její narozeniny, nepohladí ji a ve volnu vyrazí raději za kamarády než aby byl s ní?
zajímavý pohled
asi stejně jako ten, že pro dítě by bylo lepší, kdyby od něj tedy maminka odešla a nechala ho jen s otcem
tak jen doufám, že až tobě bude na chlapovi něco vadit, třeba že se k tobě nechová hezky, nebo pije, zahýbá atd., že za to taky převezmeš zodpovědnost a dle své rady zvážíš odchod od dítěte, aby mu bez tebe bylo líp ![]()
Podle mě si stejně jako jiné uživatelky do situace zakladatelky projektuješ svoje pocity a představy.
Působíš dojmem někoho, kdo se naoko smířil se svou svou situací, ale vytáčí tě, když někdo stejnou situaci nepřijímá, jelikož ti tím nastavuje zrcadlo.
Samozřejmě ale usuzuju pouze z pár komentářů a mohu se plést:))
Kvůli tobě jsem si znovu přečetla ten zakládající příspěvek. Její partner se stará o rodinu a chod, nikoliv o vztah. Jestli společné volno využije radši s kamarády, než aby byl s ní, tak to v pořádku není. Zapomíná na její narozeniny, to je taky celkem smutné.
Nebo jak myslíš, že by měl vztah fungovat.
My s manželem trávíme čas spolu, není ho bez dětí tolik, takže by fakt nešel radši s kamarády. Na narozeniny, či Vánoce nikdy nezapomněl.
@Pidulka1991 Mně jen v tom sdělení zakladatelky chybí to základní: o co se tedy stará ona? Pouze a jedině o to, co prožívá. Co prožívá manžel, je jí evidentně šumák.
Jak už jsem psala, setkala jsem se takovými typy. Nakonec se ty vztahy rozpadly. Bohužel za asistence dospívajících dětí, které litovaly chudáka maminku a nenáviděly padoucha tatínka, který nemá pochopení. Viděla jsem zblízka i to, jak matka vykládá dětem, že jim bude muset najít jiného tatínka, se kterým se budou mít dobře. Jak si asi pak takové dítě poradí s vlastním vztahem?
A vztah si představuju jako partnerství dvou rovnocenných lidí, kteří společně vztah budují a udržují. A řeší problémy. A občas se někdo musí s něčím smířit. To je totiž normální. Já sama si přináším do vztahu návyky z práce, ale stačí, aby mi manžel připomněl, že začínám být zase trochu moc autoritativní, a už brzdím. On se smiřuje s tím, že mi to občas ujede, já se smiřuju s tím, že mě napomíná. No a co? Mám hledat někoho, kdo „bude lépe chápat moji osobnost“? Nebo on má hledat někoho, kdo ho bude „dostatečně respektovat“? Funguje to a máme se rádi už skoro dvacet let, tak to snad ještě chvíli vydrží.
Já myslím, že se určitě zajímala…ale když zjistila, že se jí nic nedostává zpět, tak se na to vybodla
Takže si do toho projekuteš své pocity?
Je tedy naprosto v pořádku, že volný čas manžel traví s kamarády a dalrky k narozeninám nedostavá. Hlavně, že nosí peníze? Takhle to má být ve vztahu nastavené? ![]()
@Pidulka1991
Projektuju do toho své zkušenost. To je dost rozdíl. Vztah má být nastavený tak, aby oběma vyhovoval. Ne každý staví život na oslavách narozenin. Ne každý chce strávit život ve výsostném osamění jen s partnerem. Kdo to má tak, že přes tyhle věci nejede vlak, bude mít těžký život.
A teď už se mi do toho dostavají opravdu pocity. Čím víc o tom uvažuju, tím je mi zakladatelka nesympatičtější. Dál už psát nebudu, byla bych už moc zaujatá. Přeberte si to, jak chcete ![]()