Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@smurfka píše:
ano nenakojí, ale ne každé zabrečení je o tom že má dítě hlad a ano, dítě 2h bez mléka opravdu neumře, sorry…jsou města, kde než dojdeš do nějakého parku, tak to muže trvat hodinu..
Jj, ségra bydlí ve velkomeste a v tomto období nemela potrebu chodit na nějaké delší procházky nebo MHD jezdit, prostě se prošla po čtvrti, mají tam hřiště a zázemí pro starší děti. Jak malá zacala být neklidna, domů. Pokud dítě nemá jiný přísun tekutin, mělo by zvlášť v létě dostávat podle potřeby. Chápu, že ne každý s tím souhlasí. Ať si každý dělá se svým dítětem, co uzná za vhodné. Zakladatelka si takovou sodu nezaslouzila.
@radúna píše:
Zas holky je pravda, že prvorodička a v šestinedělí je opravdu hájená…Nemusím psát, proč, že?
A pokud si někdo stanoví pravidla jako @Jana206 a nikdo s tím nemá problém, tak proč neuznat, že benevolentnější přístup není ten jediný správný?Příspěvek upraven 02.08.19 v 12:07
Možná protože tchyně zakladatelce určitě neudržela nůž u krku aby mohla povozit. A když někomu svěřím dítě tak přece nemůžu čekat že ho povozi ale nepostará se a pochováni považuju za běžnou součást péče
@Jana206 píše:
Jj, ségra bydlí ve velkomeste a v tomto období nemela potrebu chodit na nějaké delší procházky nebo MHD jezdit, prostě se prošla po čtvrti, mají tam hřiště a zázemí pro starší děti. Jak malá zacala být neklidna, domů. Pokud dítě nemá jiný přísun tekutin, mělo by zvlášť v létě dostávat podle potřeby. Chápu, že ne každý s tím souhlasí. Ať si každý dělá se svým dítětem, co uzná za vhodné. Zakladatelka si takovou sodu nezaslouzila.
tak promin..tchýně dostal sodu za to že když dítě brečí, tak ho pochová aby se uklidnilo..
jo, možná by bylo lepší tady číst že tchýně dostala sodu za to, že mamince vrátila dítě, které řvalo tak, že bylo modré a dusilo se, protože dostala zakázano na dítě šahat, a domů to bylo dýl..
jj každý dle svého, to je fakt.
@Jana206 píše:
Vidíš a já s kojením podle potřeby souhlasím ale pak logicky nemůžu někomu dát dítě na hodinu nebo na dvě ![]()
@Ravedd píše:
Možná protože tchyně zakladatelce určitě neudržela nůž u krku aby mohla povozit. A když někomu svěřím dítě tak přece nemůžu čekat že ho povozi ale nepostará se a pochováni považuju za běžnou součást péče
Jak to víš? Vždyť tady často ctu, jak prarodiče nalehaji a maminka se k tomu ještě necítí. Jsem ráda, že u nás v rodině, a nejen z mojí strany, jde toto v klidu říct. A ano, prvorodicka je hájena a ja osobně bych jí poradila tak, aby ji to neranilo.
@Ravedd píše:
Vidíš a já s kojením podle potřeby souhlasím ale pak logicky nemůžu někomu dát dítě na hodinu nebo na dvě
Přesně ![]()
@LydiaD píše:
Ja prosím dvojnásobně![]()
Mám dva kluky.
Ale ono se dá snad proboha na všem lidsky domluvit.
Aspoň já v to doufám…možná naivně.
mě to příjde prostě neskutečný
to jako třeba když jedu v přeplněné MHD kde je to tak něják tělo na tělo tak všichni okamžitě běží domu a fujky fujky musíme se vydesinfikovat?
![]()
a musím souhlasit s @Ravedd když teda nemá tchýně důvěru tak jí halt dítě do kočárku nedám bude si s ním doma " pod dohledem" a nebo mašíruju ven s ní, aby byla " pod dohledem" a zamezila tak tchýniným vražedným úmyslům. tečka a neni co řešit.
@Jana206 píše:
Přesně
no ale tak potom teda dítě neměla tchýni na vození dát..
@Anonymní píše:
Vy všechny opravdu taháte malý dítě venku na ulici??? Na debilni dotaz, zda by mi to vadilo u mojí mámy, k vašemu překvapeni odpovídám ANO. Protože ani já bych jí venku nevytahovala, kdyby začala brečet, prostě bych s ní šla domů! Držet jí doma je něco jiného, než chovat v neznámém prostředí, mezi bytovkami, kde jezdí auta, není si s ní kam sednout, kde může s malou kdykoliv zakopnout, leknout se atp. Běžně tu běhají psi na volno atp. Mně to normální nepřipadá a sama bych to neudělala, nejde tady vůbec o to, že to je tchyně, pouze mi to připadá horší v tom, že už je ještě je všemu stará a snáz se jí může stát, že malou třeba upustí. Tak se kroťte.
Za normální slušné komentáře děkuji.
Promiň, tohle je už ale scestný. Proč bys ji nemohla venku vyndat? Mě se mladší narodila v červnu, hezké počasí, v paneláku bylo k nevydržení, celé šestinedělí jsme strávili venku na sídlišti - starší dcera si hrála na hřišti, já jsem si opodál dala deku a seděla tam s miminem, nebo na lavičce. Jako kdybych měla pokaždé, když zabrečí letět domů, to nevím, co bysme dělali. Bylo léto, byli jsme venku celé dni.
Do obchodů s miminem nejezdím, to je zas moje úchylka. Ale pochovat příbuzným a kamarádkám jsem normálně dávala od začátku.
Myslím, že to přeháníš. Pokud máš takovýto přístup, tak holt kočárek nikomu nepůjčuj.
@žampion
Já jako máma neměla nikdy hlídání a jak jsem záviděla ostatním, že babičky si přijdou pro prcky, povozí, pohlídají.
Vím jaký to je, být podruhé těhotná, zvracet, 3-letý se motal kolem mě, ani ven jsem s ním jít nemohla, jak mi bylo.
Naše bábina přišla a vyčetla mi, že je kluk celý den doma ![]()
Ale aby si ho nedejbože vzala sama na chvíli ven, to ne (a to jí bylo v té době 54 let a už nedělala, bydlí 500 metrů od nás, mají barák, zahradu)
Takže já budu ráda pomáhat… ale samozřejmě, pokud mi to bude dovoleno.
V opačným případě mi to bude samozřejmě líto, ale člověk s tím neudělá nic ![]()
Asi každá babička se chce vnoučetem pochlubit, ukazovat ho.
Protože je logicky to její nejhezčí, nejchytřejší, nejmilejší.
Zcela objektivně samozřejmě ![]()
Protože, ať se to snachám líbí nebo ne, to vnouče by se, nebýt babičky, vůbec nenarodilo
![]()
Tak snad já budu se snachama vycházet, protože chci být pyšná bába
![]()
@Jana206
Jaky furt hajeni
? Ano, jsme citlive, ano jsme jeste bolave, ano bojime se uplne vsechny nezavisle na delce od porodu, ale mozek nam snad s placentou neodesel ne? ![]()
Ja mela po porodu druhe problemy sama se sebou, cisar a okolnosti mi daly zabrat, ale jaky hajeni?
Vzdyt zakladatelka stupnuje v diskusi prispevky podle toho, jak s ni nikdo nesouhlasi. Jestli ma problem s tchyni, je jedna vec, ale ta zena neudelala nic blbe. A jestli ma problem se staryma lidma, tak si nemela brat chlapa ve veku otce, pac i on uz by mohl byt dedecek.
@LydiaD taky v to doufám, že mi " bude dovoleno" být jednou babičkou, ale jak to tak čtu začínám pochybovat. Já totiž nemám problem dítě poslat k babičce na venkov, kde má pak nohy samou modřinu a šrám jak všude leze a prozkoumává, že je celý odpoledne zalezlé na zadním dvorku ve výběhu slepic, kde jim motyčkou přeorává hlínu a všechno možné, aby si slepičky našly žížalky, a nebo že se muchlá s venkovníma kočkama a psama a dokonce Bože můj ho ty psy olizují. Tak tohle je podle dneších měřítek asi špatně a vlastně jsou ty děti týrány těma zlýma nezodpovědnýma babičkama
![]()
@wildcherry píše:
@Jana206
Jaky furt hajeni![]()
![]()
? Ano, jsme citlive, ano jsme jeste bolave, ano bojime se uplne vsechny nezavisle na delce od porodu, ale mozek nam snad s placentou neodesel ne?
Ja mela po porodu druhe problemy sama se sebou, cisar a okolnosti mi daly zabrat, ale jaky hajeni?
Vzdyt zakladatelka stupnuje v diskusi prispevky podle toho, jak s ni nikdo nesouhlasi. Jestli ma problem s tchyni, je jedna vec, ale ta zena neudelala nic blbe. A jestli ma problem se staryma lidma, tak si nemela brat chlapa ve veku otce, pac i on uz by mohl byt dedecek.
Přesně tak neudělala nic blbě, dle mě je naopak to že dítě pochovala to nejlepší co pro něj mohla udělat
@Jana206 píše:
Toto vsechno jsem dělala, ale babicka venku nenakojiA moje děti mely po sobě navazující ritualy, se mnou byly spokojené, ale s jinou osobou by řvaly ještě víc, kdyby nedostaly svoje. Ale netrajdala jsem mezi paneláky, ale v klidných zakoutich parku. Babicka není matka a opravdu očekávám, že má dítě jen na spaní, pri probuzení vrátit.
Já chápu tvou argumentaci. Máš to nějak nastavené. Ale hajis tu to, že ty to nějak máš. Vůbec neberes v potaz, že zakladatelka sama dobrovolně dala dítě babičce do kočárku povozit. Tak ji ho neměla dávat když ji nevěří, to je celé… Ne si pak stěžovat, že udělala to či ono. Ani mi neodpověděla na to, zda své požadavky tchyni tlumocila, tedy, že nechce, aby činila to a to a že nevěří jejím fyzickým schopnostem při péči o dítě. Vše je o komunikaci. Já byla před 8mi měsíci také prvorodicka, měla jsem po porodu své mouchy, ale jak máme tak tchyni jsem řekla na co se cítím a na co ne. Nepsala jsem anonymně na net o vyviklaných rukou atd. Stačí se chovat slušně a upřímně si s lidmi pohovořit o tom jaké jsou mé obavy ať už jsem ovlivněna hormony či nikoliv.
Ja prosím dvojnásobně

Mám dva kluky.
Ale ono se dá snad proboha na všem lidsky domluvit.
Aspoň já v to doufám…možná naivně.