Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zakladatelko tvoji tchýni nechápu, musí být pěkně blbá, když ona měla dítě jistě nebylo normální ho krmit ve třech měsících vánočkou
Mě je 40let, starší dceři 19 a byla první půl rok jen kojená, první příkrm zelenina, to byl normální postup který doporučovali pediatři. Ja například byla přikrmovaná od 4měsíců, tenkrát se mixovaly polívky a dávali se kaše s um. Moji mamce je 60 a i ona byla dlouho kojena, přikrmovaná až v 6měsících, takže ani moje 90letá babička by nenarvala takhle malému miminku vánočku. Normální to není teď a nebylo ani před x lety, to jen některý lidi jsou úplně pitomí. ![]()
@sagina A ja bych jeste doplnila, ze hodne pomuze vysvetlit, PROC se to a to dnes nedela, to hodne pomuze, kdyz druhy pochopi smysl zakazu a vidi, ze se nejedna jen o rozmar. Bohuzel ty dietologicke pristupy se velmi meni i behem par let, nikdo nevi, co je spravne. Na dnesni prikrmy ve 4 mesicich mohou matky desetiletych deti valit oci, proc ze tak brzy.
@sagina Nějakou takovou knihu má doma i mamina, se musím schválně podívat.
@Šmoulice Vám můžu jen závidět, když nemáte špatné vzpomínky a s rodiči souhlasíte. My to tak neměli. A jak jsem psala nebudeme dětem dělat stejné věci které vadily nám, to je přirozené. Každý chce pro děti lepší život jak měl on a né opakovat stejné chyby, nevidím na tom nic špatného.
Okamžitě bych od tchyně odjela, abych se s ní nemusela hádat. Klidně mohla dítěti nastartovat vznik celiakie nebo alergii na lepek. A ještě k tomu vánočka obsahuje kvasnice, takže nic horšího už dítěti dát nemohla. Na imunitu dítěte tohle může mít celoživotní následky. Rozhodně už bych si pohlídala, aby tchyně nikdy nezůstala s dítětem sama. Nentí ona náhodou nějkaý psychopatka? Vždyť to snad normální člověk nemůže udělat, takto ublížit miminku.
Tak ja bych byla nastvana pekelne a právem. Pokud tchyne neni nesvepravna osoba, udělala to schválně.
A k tomu „pujcovani“ deti rodině - bohužel rodiče si člověk nevybira a pokud mam pocit, ze je dite v ohrožení a da mu to do života jen veci, kvůli kterým bude mit v budoucnu akorat problémy, neni pro me pribuzensky vztah necim, kvůli čemu bych nechala ubližovat svým dětem.
@Anonymní píše:
Ahoj,Mame tří měsíční plne kojene miminko. Jsme na návštěvě u tchyne a u prarodicu. Miminko jsem nakrmila a pri kojeni usnulo. S manzelem jsme na pul hodiny odesli na hrbitov a malou jsme nechali doma s tchyni. Prijeli jsme za cca 40 min. Malá uz nespinkala, tchýně říkala, ze doma bylo vse v pořádku. Mala poplakavala a pak se poblinkala a vyblinkala v mlecku kousky nejakeho peciva. Manzel uderil na tchyni a ta se priznala, ze mala mela hlad, tak ji v kravskem mleku rozpustila vanocku a davala ji po lzickach. Tchyni je 43 let, není to žádná senilni paní. Je to tak dva měsíce, co jsem ji rikala, ze miminko se začíná prikrmovat v 6 měsících a to zeleninou. Sama jedno dítě v 19 letech porodila a pochybuji, že ho krmila pecivem ve 3 mesicich. Mala od te doby porad pláče a odmítá prso. Na chvilku usne a za chvilku se vzbudi, musi byt hladova, podarilo se mi ji trochu nakrmit az ted ve 2 v noci.
Manžel tchyni vynadal a ja jsem radši ani nevylezla z pokoje. Mam chuť se zitra sbalit a odjet. Mame tady byt tyden. Ale žijí tady i prarodiče a těch nam je líto.Prosim poradte co s miminkem a jak se ted chovat k tchyni? Nemůžu uvěřit, že je snad tak blba. Mam to nechat na manželovi nebo si s ni taky promluvit? Může to miminku nejak ublížit? Vyvolat nějakou alergii?
Děkuji za každou radu
Přeháníš… hoď se do klidu.
Tchýně 100% nechtěla malé ublížit a v době kdy byla ona čerstvou maminkou se kojení ani příkrmy tak nehrotily, jako to hrotí matky a média dnes.
Myslím, že tchýně dostala za vyučenou už jen tím, že se malá poblinkala. Jsem si jistá, že si to sama jen tak neodpustí.
Osobně si myslím, že by jsi za ní měla jít a móžná se i trochu omluvit za tvou přehnanou reakci a trochu uklidnit situaci.
Malá bude dobrá, neboj ![]()
@Rouzálie píše:
Okamžitě bych od tchyně odjela, abych se s ní nemusela hádat. Klidně mohla dítěti nastartovat vznik celiakie nebo alergii na lepek. A ještě k tomu vánočka obsahuje kvasnice, takže nic horšího už dítěti dát nemohla. Na imunitu dítěte tohle může mít celoživotní následky. Rozhodně už bych si pohlídala, aby tchyně nikdy nezůstala s dítětem sama. Nentí ona náhodou nějkaý psychopatka? Vždyť to snad normální člověk nemůže udělat, takto ublížit miminku.
No ty jsi taky dobře vyjetá
![]()
@FenekUsaty píše:
Verim, ze tou vanockou a mlikem tveho manzela v tech 19 letech normalne krmila, tenkrat byla jina doba. Mimina, co mela hlad, ze prikrmovala kasickou z masla a mouky, defakto jiskou (miminama myslim opravdu kojence). Moje mati pred 70 lety byla nekojena a vyrostla na kravskem mlece. Tim nechci tvrdit, ze vanocka je idealni prikrm! Tim se chci jen zastat trosicku tchyne v tom, ze tenkrat bylo normalni neco jineho, nez dnes. Ze by trimesicni dite odmitlo kojeni proto, ze ochutnalo vanocku nebo kravske mleko, se mi zda velice nepravdepodobne. Spis je vystresovane. Sledovala bych, jestli se neosype, pokud ano, tak by to bylo nejpravdepodobneji po bilkovine kravskeho mleka nebo lepku, ale oboji se timesicnim detem muze uz zkusit dat. Tchyni uz bych ani nic nerikala, myslim, ze uz to pochopila sama
Promin, ale to tenkrat neni zas tak dlouho, z tvyho prispevku mam dojem, jako bys mluvila o prvni republice…
nic ve zlym… ![]()
@Rouzálie píše:
Psychopat bude nekdo jiny…
Úplně nejlepší na pořádné prozření je pořídit si dítě druhé, kterému vánočku, čokoládu nebo cokoliv jiného nacpe do pusy dítě první a nejspíš to neudělá s úmyslem svého sourozence na fleku zabít.
Jo to aj nase babi o vanocich segra mela zrovna 4,5 mes.babi rohlik, sunku, linecke se male snazila narvat, protoze ji pripada chudinka podvyzivena, ty mleka jsou hladove k nicemu
.
Stara skola, kdy se krmilo vsim brzo, takze se ji neda vysvetlit, ze to neni vhodne a muzes, jsk do dubu opakovat.
Ja mam tri starsi nez segra a delala mi to same decka litovala, ze jsou chudinky malo zivene
coz je kravina. A navic patri mezi ty, pro ktere je vysocina rohlik vyzivnejsi jak ovoce a zelenina.
Nadava, ze jsme vsichni blbi a poslouchame blbe rady doktoru. Ja se odstehovala 100 km, segra do Prahy z Moravy, tak dom jezdime obcas nastesti, decka kdyz jedou na prazdniny, tak jsou u nasich, k moji babi bez meho ptce nejezdi.
@axlpol píše:
@Šmoulice Vám můžu jen závidět, když nemáte špatné vzpomínky a s rodiči souhlasíte. My to tak neměli. A jak jsem psala nebudeme dětem dělat stejné věci které vadily nám, to je přirozené. Každý chce pro děti lepší život jak měl on a né opakovat stejné chyby, nevidím na tom nic špatného.
Rozhodně s nimi ve všem nesouhlasím, ale takto striktní nejsem. Všeho s mírou…